שתף קטע נבחר

מקצות הארץ באנו: טקסי ביכורים ברוח חקלאית

שום דבר לא השתנה בטקסי הבאת הביכורים: הבגדים הלבנים, הטרקטורים, ערימות החציר וריקודי העם - כולם עדיין כאן, ומתפקדים יפה גם כשהם יוצאים מהקיבוצים והמושבים. איפה אפשר לראות, איפה אפשר להשתתף - מדריך

מטולה נהריה נהלל שדמות דבורה 
עין שמר מרכבות לטרון מצפה גבולות מצפה הימים 
למי מאתנו אין איזה זיכרון ילדות של ביקור מאולץ-משהו בקיבוץ או במושב לרגל החג. חג הביכורים היה מאז ומתמיד גם חג הביקורים.

 

 

יש מי שהחליט לעשות מזה ביזנס, ויש מי שלא. חגיגות, פסטיבלים, והפעלות לילדים בניחוח חציר יש מכאן ועד להודעה חדשה, אך מעטים הם המקומות שמציעים ביקור בטקס הבאת ביכורים מקורי ופשוט. בחלק מהיישובים כבר לא חוגגים, אחרים לא מעונינים למסחר את הפעילות הפנים יישובית, ויש גם כאלה שפשוט עוד לא העלו בדעתם, שהעירונים עשויים גם לשלם בשביל לחזות בפלא.

 

ברוב המקרים, ניתן להניח, אפשר פשוט להגיע ולהשתתף. הבעיה שהישובים לא ממש מודיעים ברבים מתי נערכת החגיגה. הדרך הבטוחה ביותר היא למצוא איזה מכר בכפר ולשאול אותו אם ומתי נערך ההפנינג המקומי. נדמה כי גם טלפון למזכירות ישוב זה או אחר יכול לעשות את העבודה: בחלק ניכר מן היישובים ישמחו לארח מבקרים מן החוץ, כל עוד לא מדובר בהזמנה כוללת באמצעי התקשורת.

 

כמה וכמה מקומות מיסדו את העניין - חלקם אינם ישובים חקלאיים וחלקם אפילו אינם ישובים. את סממני החג הקלאסיים -  עגלות מקושטות, מופעי מחולות, ערמות חציר, עיצוב עתיר שיבולים, ובגדים לבנים - אפשר, מסתבר, להפעיל בכל מקום.

 

מטולה

 

ביכורי משוררים

 

כמדי שנה חוגגת המושבה הצפונית מטולה את חג השבועות בפסטיבל משוררים. את הפסטיבל יפתח טקס הבאת הביכורים המסורתי של המושבה המתקיים מדי שנה בערב החג.

 

לאורך רחובה הראשי של מטולה יעברו רכובים על גבי עגלות מקושטות הרתומות לטרקטורים כל ילדי המושבה. כמיטב מסורת החג, ילבשו הילדים חולצות לבנות, יעטרו זרים לראשיהם, וישאו עמם טנא. בטנא מביאים ילדי מטולה ביכורים מהגן, מהמטע, מהשדה או מהמרכול הקרוב. התהלוכה המלווה במוזיקה, תימשך כחצי שעה ובסוף המסלול תגיע לפארק המעיין. בפארק, לצד המעיין, יתקיים הטקס עצמו. ראש המועצה ורב ומושבה יברכו, ילדי גן והכיתות הנמוכות של בית הספר יופיעו בשירה ובמחול ויהיו גם ריקודים והפעלות. עץ התות הגדול אמור גם הוא לתת עתה פרי, הפעלה בפני עצמה.

 

יום שלישי, ערב שבועות, 17:00, רחוב הראשונים, מטולה.

 

חזור למעלה
נהריה

 

בסגנון השאנטי

 

אחת מתהלוכות הביכורים הגדולות תהיה דווקא בעיר נהריה. עיירת הנופש הצפונית חברה השנה אל ישובי המועצה האיזורית הסמוכה, מטה אשר, לחגיגת שבועות משותפת. ישובי האיזור, שחלקם יערכו גם טקסים משלהם בחג, יערכו למחרת החג תהלוכת עגלות טרקטורים וכלים חקלאיים לאורך שדרות הגעתון, השדרה הראשית של נהריה.

 

התהלוכה תצא מחוף הים ותעבור הלוך וחזור לאורך כל השדרה. בתהלוכה ישתתפו בנוסף ל-60 הכלים החקלאיים גם כרכרות העיר ואופניים מקושטים. "לאחר מכן ממשיכה הפעילות בהפניניג גדול בסגנון השאנטי", אומר מארגן את האירוע מטעם עיריית נהרייה, יורם סרוסי.

 

ההפנינג הגדול בטיילת הים יימשך עד לשעות הערב המאוחרות: להטוטנים, יריד דוכנים ואיך לא - מתנפחים. בבמה המרכזית יופיעו חבורות זמר ולהקות מחול מקומיות, ומאוחר יותר גם די ג'ייז יהיה שם. הישובים הלא יהודיים שבתחום המועצה (שייח דנון וערב אל ערמשה) משתתפים גם הם בחגיגות, מצטרפים לתהלוכה ושולחים להקות ריקודי דבקה לבמה המרכזית. במקום תהיה גם פינה חקלאית ופינת חי, וכן סוסי פוני לרכיבה.

 

האירוע מיועד בעיקר לתושבי נהריה ויישובי הסביבה, והוא פתוח לקהל.

 

יום חמישי, 17:00 שדרות הגעתון נהרייה. ללא תשלום.

 

חזור למעלה
נהלל

 

80 שנות קציר

 

המועצה האזורית עמק יזרעאל מקיימת זו השנה הרביעית את פסטיבל ימי חלב ודבש. כחלק מן הפסטיבל מתקיים טקס הבאת ביכורים בנהלל שיציין 80 שנות קציר. הטקס כולו יתקיים בסימן ביכורים, קציר ותוצרת חקלאית.

 

כל שכונה בנהלל עמלה על רעיון לקישוט מקורי, ססגוני ומיוחד לעגלה, ובטקס תתקיים תצוגה של העגלות המקושטות. וגם תהלוכת עגלות נוספת: תהלוכת תינוקות בעגלותיהם המקושטות בפרחים ופירות לכבוד החג.

 

חקלאי העמק יעלו ממיטב תוצרתם, להקות מקומיות יופיעו במחול ובזמר, ותערך תצוגת כלים בסימן ישן מול חדש: כלים חקלאיים חדשים וישנים יוצבו סביב הבמה. כמו כן, תערך הדגמת שלבי גידול החיטה מן החריש עד לקציר, וכן תחרות סוסים ורונדו טרקטורים וטרקטורונים.

 

האירוע מתקיים בשדה. מומלץ להצטייד בהתאם. רביעי, חג השבועות, 17:00, לפרטים: 6520722 - 04.

 

חזור למעלה
שדמות דבורה

 

חגיגה כפולה

 

בשדמות דבורה שבגליל התחתון החגיגה היא כפולה. המושב, מיישובי חומה ומגדל, עלה לקרקע בערב חג השבועות תרצ"ט (1939) והיה הישוב הראשון מיישובי חומה ומגדל שעלו לקרקע חרף התנגדות הבריטים. "שבוע קודם הודיעו הבריטים שזהו, נגמר הסיפור של חומה ומגדל, 'מי שעולה אנחנו מכסחים'", אומר יואב בן זאב, יו"ר הועד ביישוב.

 

"ודאי שכל מי שרוצה לבוא ולראות מוזמן", אמר בן-זאב כבר בשנה שעברה, והוסיף בחצי צחוק "ומוזמן גם לקנות מגרש".

 

את חגיגת הביכורים עורכים אנשי המושב לעצמם. ישנה תהלוכת העגלות המסורתית, הכוללת את ביכורי הילדים שנולדו בשנה בחולפת, ביכורי צאן ופרי, ועגלה המסמלת משהו מההיסטוריה של המושב.

 

"אנחנו עושים מכירה פומבית של תוצרת שאנשים תורמים". אנשי המושב קונים זה מזה (ומן הסתם גם מוכרים למבקרים) תוצרת חקלאית, חלב, פירות ירקות, דבש, וגם יין ושמן זית תוצרת בית. גם הפירות והטלאים נמכרים במכירה הפומבית. הכסף? הולך לייעוד שמוגדר מראש, לרווחת הקהילה, ברזיות בגני השעשועים למשל. "השנה, אנחנו עושים חגיגה באמת גדולה לכבוד חגיגות ה-65", אומר בן זאב ומספר שמדובר בהפנינג שלם שיימשך מהבוקר עד הערב (10-18) ויכלול פינות יצירה, מתקנים ומשחקים לילדים, פינת 'זוּלה', וגם מפגש ותיקים.

 

 

שדמות דבורה, יום חמישי, 10:00-18:00.

 

 

חזור למעלה
עין שמר

 

הילדים מככבים

 

מי שרוצה השתתפות פעילה יותר בטקס הבאת הביכורים, יוכל למצוא את מבוקשו במוזיאון 'החצר הישנה' שבקיבוץ עין שמר. הטקס של הקיבוץ עצמו סגור למבקרים, אך בערב החג ובחג עצמו יתקיימו 3 טקסים המיועדים למבקרי המוזיאון. קצת הצגה, אבל ילדי העיר הם השחקנים המרכזיים בה.

 

הילדים יוכלו להתבונן במצעד של מספר טרקטורים עתיקים, להכין לעצמם טנא בפינת היצירה, לשזור זר ולעטור אותו לראשם. את הסל ימלאו הילדים בפירות ובירקות שמספק המקום, כל זאת תוך שירת מזמורי חג.

 

כל ילד יזכה גם להביא את ביכוריו, או במילים פשוטות: לשפוך את תכולת הטנא למריצה, ולשמור את הסל. אחר כך יעלו ויבואו 'ביכורי האדם' - הילדים שנולדו בשנה האחרונה יוצגו לראווה. “זה מנהג מאוד יפה להראות את התינוקות שנולדו בשנה האחרונה”, אומרת מנהלת המוזיאון טובית שפירא.

 

אחרי 'הבאת הביכורים' תיערך כמנהג המסורת הקיבוצית, הצגת התוצרת החקלאית והתעשייתית של הקיבוץ, על פי ענפי המשק. ואחר כך, איך לא? ריקודי עם. הטקס עצמו אורך כשלושת רבעי שעה, ובמהלכו תתקיים הופעה של להקת מחול ויוקראו קטעי קריאה קצרים על החג.

 

קוצרים ומלטפים

 

גם אם בזה תם הטקס, לא תמה הפעילות לחג המוצעת במקום. את חג הקציר מציינים במוזיאון, בקציר. יוצאים לשדה החיטה שבמקום, ומתנסים בעבודת הקציר במגל. לאחר מכן אולמים את השיבולים, ולוקחים אותן לתחנת הקמח בת המאה, צופים בפעולת הטחינה ואופים לחמניות במאפיית הלבנים המשוחזרת שבמקום.

 

עוד מציע המקום במחיר הכרטיס: הצגה במוזיאון "חיימל'ה והמעפילים", הדרכות במוזיאון ובחצרו, פינת הפעלה עם מכונת צבע מסתובבת, פינת ליטוף וסיור בטרקטור בקיבוץ הכולל ביקור ברפת.

 

מוזיאון החצר הישנה קיבוץ עין שמר. בערב החג: 13:00-18:00, בחג עצמו: 18:00 – 10:00. ילד: 40 שקל, מבוגר: 35 שקל, אזרח ותיק (עם תעודה): 30 שקל. טקסי הבאת הביכורים: שלישי 17:30, רביעי 13:30 ו-17:30. טלפון: 6374327 - 04. 

 

חזור למעלה
מרכבות לטרון

 

קוצרים, גוזזים וחובצים

 

פארק 'מרכבות לטרון' שבמושב בן-נון שבשפלה, מקיים מזה שנים אחדות טקס הבאת ביכורים גדול. הטקס שייערך בצהרי החג נפתח ביציאה בשיירה של מרכבות סוסים, חמורים, טרקטור וקרוניות (וגם ברגל) לעבר שדה חיטה השוכן במרחק כמה מאות מטרים מהמקום. התהלוכה מתנהלת בליווי כליזמרים ומתופפים, ומדריכי המקום הלבושים בטוגות יחלקו מגלים למעוניינים להתנסות בקציר. לאחר הקציר חוזרת התהלוכה אל הבמה המרכזית לטקס הבאת הביכורים.

 

נציגי הענפים השונים של החווה יעלו ויבואו עם ביכוריהם מן הצומח ומן החי (גדיים, טלאים, עייר ועגלה, סייחים ואפרוחים). מן הקהל מזמינים את העוללים שנולדו השנה לעלות גם הם את ההורים הגאים על הבמה. על הבמה תיערך הדגמה של גז הצאן, ולצידה חליבה והדגמת תהליך הכנת הגבינה. לאחר מכן ייערך בבמה מופע פולקלור (שזה ריקודי עם) של להקת המחול 'הורה דרום השרון', ולסיום יצטרפו המשתתפים לריקודים.

 

האתר אינו מוכר כרטיסים נפרדים לטקס הביכורים, אלא כרטיס כניסה אחד הכולל בנוסף לאירוע הבאת הביכורים גם את שאר פעילויות המקום: סיור במרכבות סוסים, אירוח באוהל בדואי, ביקור בפינת חי, רכיבה על חמורים וסוסי פוני, סיור ברכבת קרוניות, שעשועי טרמפולינות, פינת יצירה, פארק חבלים, מגלשת מים ובילוי רטוב במבוך המביך (להתלבש בהתאם). במקום גם מזנון ומסעדה.

 

מרכבות לטרון, כביש רמלה לטרון (מס' 424). יום חמישי 13:00, 48 שקלים לילד (2-15) 25 שקלים למבוגר. קופון הנחה באתר האינטרנט של המקום. ביום החג האתר פתוח בין השעות 19:00-9:00, טקס הביכורים יימשך כשעתיים. 9797620 - 08.

 

חזור למעלה
מצפה גבולות

 

כל המשק ביתנים ביתנים

 

ישובים רבים ניסו למסד את הביקורים בחגיגות הביכורים שלהם ולפתוח אותן להשתתפות בתשלום. משום מה, במרבית המקרים, זה לא החזיק מעמד. קיבוץ פלמחים למשל, שניסה זאת בשנה שעברה לראשונה, לא מתכוון לחזור על הטעות, “זו הייתה בשבילי ממש מכה מבחינה נפשית",אומרת מארגנת האירוע, “איזה אנשים שהגיעו".

 

אחד היישובים הבודדים שפותח מזה כמה שנים את חגיגות הביכורים שלו למבקרים מבחוץ, רשמית ובעבור תשלום, הוא קיבוץ גבולות שבנגב המערבי העורך את הטקס במצפה גבולות, חלוץ ההתיישבות בנגב. הקיבוץ מציע למתארחים באורחן שלו, 'אורחן המצפה', להצטרף תמורת 40 שקלים (למבוגר) לחגיגות הביכורים ולארוחת הערב החגיגית. גם מי שאינם מתארחים באורחן יכולים לבוא בתיאום מראש.

 

בשעות אחר הצהריים של יום החג יצאו חברי הקיבוץ (והאורחים) מהקיבוץ לאורך דרך השדות לעבר מצפה גבולות שם יהיה לכל ענף של המשק ביתן בו יציג את פועלו. במקום יתקיימו משחקים ותחרויות היתוליות, וכן הפעלות לילדים. בהמשך יתקיים טקס הבאת הביכורים מכל ענפי הקיבוץ: ילדי המשק מציגים ריקוד וכל ענף מספר על השנה שחלפה עליו. בסיום, כאמור, ארוחת ערב חלבית.

 

יום חמישי, 16:00, קיבוץ גבולות. 40 שקל למבוגר, 20 שקל לילד (3-6). פרטים והרשמה: 2721044 - 052.

 

חזור למעלה
מצפה הימים

 

טקס ושני לילות

 

ההודעה לעיתונות, מילה במילה: "מלון מצפה הימים ממשיך במסורת חגיגית לחג השבועות עם דגש על הטבע ועל הצמחייה הארץ-ישראלית. במהלך החג יתקיימו יציאה לחליבה במשק החי של המלון; טקס הבאת ביכורים מסורתי בהנחיית ניסים קריספיל; טקס גז הכבשים; ושירי ארץ ישראל. הפעילויות מיועדות לאורחי המלון. מחיר הלינה: 3150 שקלים לזוג, לשני לילות על בסיס חצי פנסיון. טלפון מצפה הימים: 6994555 - 04”.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
1949, פסטיבל גלעד
צילום: לע"מ
1958, קיבוץ נחשון
צילום: לע"מ
1979, קיבוץ עין המפרץ
צילום: לע"מ
מומלצים