שתף קטע נבחר

החלטת בג"ץ: רוח גבית להתמודדות נוספת של שרון

שופטי בג"ץ הקדימו את הבחירות מ-2007 ל-2006 ויצרו תזזית במערכת הפוליטית. מקורבי ראש הממשלה העריכו כי ההחלטה רק מחזקת את כוונת שרון להתמודד לכהונה נוספת. החלטת בג"ץ תוביל כנראה לפתיחת ההסכמים הקואליציוניים, משום שאלו נוסחו תחת ההנחה שהבחירות יתקיימו ב-2007. תוקדם הרוטציה של ראשי ועדות בכנסת

היערכות במערכת הפוליטית: גורמים בסביבת ראש הממשלה, אריאל שרון, אמרו אחר הצהריים (יום ג') כי החלטת בג"ץ להקדים את מועד הבחירות "מחזקת את כוונתו של שרון להתמודד לכהונה נוספת".

 

"ההחלטה לא הפתיעה אף אחד. כבר בדיון הראשון היתה תחושה שזו תהיה ההחלטה. ממשלות בישראל תמיד סיימו את כהונתן לפני המועד, ועדיין ראש הממשלה יכהן זמן רב יותר מכפי שכיהנו קודמיו".

 

אשר לקרבות הירושה בליכוד, העריכו מקורבי שרון, כי המאבקים לא ייפתחו בקרוב, "מי שצריך לדאוג זה בעיקר מפלגת העבודה. ככל שמועד הבחירות מתקרב, כך גדלה הקביעות של פרס כיו"ר הזמני של מפלגת העבודה".

 

גורמים אחרים בליכוד ציננו את "התלהבותם" של מקורבי שרון, ואמרו ל-ynet: "בכל זאת, יש עוד יותר משנתיים. אף אחד בליכוד לא צריך לקפוץ".

 

לדברי הגורמים: "ההחלטה לא משנה דבר מבחינת המצב הפנימי בתוך הליכוד. עם זאת, ההחלטה עשויה להשפיע על שיקולי מפלגת העבודה, בכך שייקשה עליה להיכנס לקואליציה. בהנחה שהבחירות מתקרבות, קשה לעבודה לצאת אליהן מתוך הממשלה".  

 

בהתייחסם לטענות אנשי שרון כי החלטת בג"ץ דוחה את קרב הירושה, אמרו: "מוקדם להעריך מה יקרה מבחינת קרב הירושה. יש יותר מידי משתנים כדי להחליט אם ומי יתמודד".

 

ההסכמים הקואליציוניים ייפתחו

 

החלטת בג"ץ להקדים את הבחירות יוצרת היערכות מחודשת בכנסת ולמעשה, במערכת הפוליטית מעריכים שכל ההסכמים הקואליציוניים שנחתמו ערב הקמת הממשלה יצטרכו להיפתח מחדש.

 

על-פי ההסכמים הקואליציניים, תקופת כהונתם של ראשי ועדות חולקה לשנתיים עבור כל סיעה. בוועדות מסוימות התבצעה החלוקה גם לשליש זמן, מתחילת תקופת כהונת הכנסת ה-16. עתה, משהתקצרה התקופה, יידרשו חברי הכנסת הבאים בתור את מקומם. 

 

בהסכם הקואליציוני שבין הליכוד למפד"ל נקבע כי ח"כ מטעם סיעת המפד"ל, במקרה זה ח"כ שאול יהלום, יכהן כיו"ר ועדת העבודה עד תום שלוש שנים מיום השבעתה של הכנסת ה-16. כעת תקוצר גם תקופת כהונתו של ח"כ יהלום כיו"ר ועדת העבודה.

 

ההסכם הקואליציוני שבין שינוי לליכוד הוא המסובך יותר, ופה יתבקשו שינויים. על-פי ההסכם, ח"כ מטעם שינוי יכהן כיו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה מחודש מרס 2003 עד ספטמבר 2004. החל מספטמבר 2004 ועד מרס 2006, יכהן ח"כ מטעם שינוי כיו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת. במקרה זה תתבקש חברת הכנסת גילה גמליאל להיפרד מכס יו"ר הוועדה. חברת הכנסת אתי לבני הזדרזה לשלוח מכתב, עוד לפני החלטת בג"ץ, ובו ביקשה לבצע את הרוטציה.

 

כסאות מוזיקליים בכנסת

 

על-פי ההסכם בין שינוי לליכוד, החל ממרס 2006, ועד תום כהונת הכנסת ה-16, יכהן ח"כ מטעם סיעת שינוי כיו"ר ועדת הפנים ואיכות הסביבה של הכנסת. כרגע מכהן ח"כ יורי שטרן מהאיחוד הלאומי כיו"ר הוועדה, אולם האיחוד הלאומי פרשה מהקואליציה, ולכן צפוי שכסאו של שטרן יילקח ממנו במהירות.

 

בעקבות החלטת בג"ץ בכנסת נערכים, ובעיקר במפלגות הגדולות, לקראת הפריימריז, שיוקדמו אף הם. במסדרונות הכנסת כבר נערכים לקבלת עשרות חברי מרכז. אחד מחברי הכנסת אמר: "כל מה שראינו עד כה מבחינת שהותם של חברי המרכז והמשכן תהיה כאין וכאפס לעומת מה שמצפה לנו מעתה".

 

החלטת בג"ץ מסבכת את המערכת הפוליטית במישורים נוספים. במהלך הפגרה, כאשר יבקש ראש הממשלה להרחיב את הקואליציה שלו, הוא ייאלץ להתחשב במועד הבחירות החדש, בייחוד אם ירצה להכניס את מפלגת העבודה לממשלתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פייר תורג'מן, באו-באו
תזזית במערכת הפוליטית. שרון
צילום: פייר תורג'מן, באו-באו
צילום: טל כהן
מה בנוגע לאחדות? פרס
צילום: טל כהן
צילום: אלכס קולומויסקי
הסכמים קואליציוניים ייפתחו. לפיד
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אתר הכנסת
תתחלף. גמליאל
צילום: אתר הכנסת
צילום: ג'רמי פלדמן
דריכות במרכז. עוזי כהן
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים