שתף קטע נבחר

מסחה למתקדמים

פריסקופ עוקר הרים ושיעור מולדת בין בתי המייסדים, יין של גיר מול יין בזלת וסיור משפחתי בכרמים, שמעון פרס ממרציפן וסינטה עם גבינת עיזים. ברוכים הבאים לכפר תבור

מודה שתמיד רציתי לעצור בכפר תבור, אבל איכשהו זה אף פעם לא הסתדר. ברוב המקרים העדפתי לחתוך לכיוון הירידה לכנרת, כי כל החבר'ה כבר חיכו שם, ובפעמים אחרות נאלצתי להמשיך ישר להשבעה של עוד בן דוד קרוע בצומת גולני. זכורים לי גם שני חברים טובים מהתנועה שטענו בתוקף שהם מכפר תבור. אמרתי להם שני אקפוץ לבקר מתישהו. אמרתי.

 

מפה לשם הפכתי את כפר תבור לסוג של חדרה, נהריה אם תרצו. מקום שרק עוברים בו בדרך למקום אחר, ושיעצור מי שיש לו שם דודה. 

 

בסוף זה בא, גם בלי דודה, וכך גיליתי שמאחורי החזות המנומנמת-משועממת הנשקפת אל החולף מכביש 65, מספרת כפר תבור סיפור על ישראל אחרת. סיפור בגוון אדמה שמתחיל 47 שנים לפני שהיתה כאן מדינה.

 

אבל מעבר לעובדה שקורותיה של כפר תבור קשורות בעבותות למאורעות היסטוריים מכוננים כהקמת ארגון 'השומר' וכיבוש ההגנה על יישובי הגליל, הרי שלרגלי "האח הגדול" - הר תבור, 588 מטר - אופפת את המבקר אווירה קסומה של שורשיות עדכנית. לרגע נדמה לך שאתה והאנשים שגרים כאן דוברים אותה שפה, ורגע אחר כך אתה מבין שאם היית נותן להם מפה אילמת של העולם הרי שאת כפר תבור הם היו ממקמים בדיוק במרכז.

 

פר הרבעה בבית הקברות

 

הפגישה עם מורן גל-און, מדריך בחברת 'קדמת התבור', המציעה לא פחות מ-26 מסלולי טיול בכפר תבור (מסחה, למבינים) והסביבה, מביאה את התחושה הזו לידי מיצוי. מורן ממהר לציין שהוא דור רביעי בארץ. בכפר תבור המידע הזה חשוב כמעט כמו שם משפחה. חשקה נפשך בתואר ותיק? רצוי מאוד שיהיו לך לפחות ארבעה דורות בכיס ושתגור בבית שבנה הסבא של הסבא שלך. לך תסביר את זה למי שעבר לפני שנתיים לדירה שכורה בתל אביב וחושב שהוא משם.

 

את הסיור התחלנו בבית הקברות של המושבה ומשם התגלגלו בטבעיות פר הרבעה ושמו הנרי, תרנגולת שמטילה נורות, קבר שייח מכושף ויגאל אלון, אל תוך בלילה היסטורית מקומית שגל-און יוצק בנדיבות לקערותיהם של השומעים המשתאים.

 

מבחר הסיורים כולל סיורונים בני מספר שעות בתוך המושבה, בעלי נופך מורשתי-אנקדוטי (יתאימו בעיקר לטיולים חד-יומיים ולמשפחות המלוות בילדים קצת יותר מבוגרים), דרך סיורי לילה רומנטיים במושבה שלא פוסחים גם על ביקור ביקב, טעימות יין וארוחה (מתומחר בהתאם) וכלה בטיולים למיטיבי לכת וטיולי שטח באזור כולו.

 

'קדמת התבור' - סיורים מיוחדים בגליל התחתון. טל' 2483380 - 052, 6620193 - 04 (בתיאום מראש).

 

ההר לא נכנס

 

'מוזיאון המושבה' הוא עוד אופציה מעניינת להיכרות ראשונית עם כפר תבור. מיקומו, בכניסה ליישוב, יקרוץ במיוחד לאלה המעונינים בקשר לא רציני ומעוניינים רק לגנוב שעה היסטורית בדרך ליבנאל או למקדונלד'ס בצומת. את אופציית המוזיאון רצוי לשלב בסיור בעיקר אם אתם מלווים בילדים קטנים, חסרי סבלנות וצמאים לפירוטכניקה תמידית.

 

בנוסף לסקירה היסטורית מודרכת מציע המוזיאון מיצגי מולטימדיה, מופע אורקולי ופינות ליטוף, כולם ברוח אורחות חייהם של איכרי המושבה הראשונים. "הבעיה היחידה", קובל אבנר שרף, מנהל המוזיאון, בשיא הרצינות, "היא שלא הצלחנו להכניס את ההר עצמו למוזיאון". נשמע תמוה? בימים אלו עובד אבנר על פרוייקט חדש: פריסקופ ענק ש"יכניס" סוף סוף את הר תבור למוזיאון. שורשיות עדכנית כבר אמרנו?

 

'מוזיאון המושבה' כפר תבור. פתוח 14:00-9:00 בימי חול, 15:00-10:00 בשבתות ובחגים. טל' 6765844 - 04.

 

בחסות אמא אדמה

 

גולת הכותרת של הסיור היא מתחם 'חוות היין', שבמרכזו יקב תבור - יקב בוטיק צעיר (הוקם ב-1999) שייחודו בפסיפס סוגי האדמה השונים עליהם גדלים גפניו. אורן סלע, מנכ"ל היקב, מסביר שהעושר הגיאולוגי הייחודי לאזור מאפשר ליינן הוותיק, אריה נשר, ליצור את סדרת 'תבור אדמה', המזהה כל בקבוק יין עם האדמה עליה התפתחו הענבים המרכיבים אותו. לדוגמה: קברנה טרה-רוסה, שרדונה בזלת וסוביניון בלאן גיר.

 

לדברי סלע, בשיטה זו מפרגן היינן לטבע את ביטוי הסך המלא של התכונות המאפיינות את סוג האדמה הספציפי ביין ומקנה לו את טעמו המיוחד. האדמה בכפר תבור לא נשארת חייבת והיא מתמסרת לחקלאי המושבה, שמגדלים עליה זיתים, שקדים, בצלים, תבלינים שונים וחומוס.

 

סיור בשדות ובכרמים יספק לטייל הממוצע תובנות חדשות על החיים (חומוס לא גדל בצלחת) לצד התרעננות אמיתית בחיק טבע מופלא וריחני. מומלץ לבקש לסיים את הסיור בכרם הענבים למאכל. הכרם הזה, המתנשא לגובה אדם ומעלה, ומשתרע על שטח נרחב, יפתח לילדים אופציות משחק בלתי מוגבלות ויעניק להורים פיסת צל רומנטית למנוחה.

 

סיור ביקב עצמו (כשעה) כולל ביקור בחוות מכלי התסיסה, חדר החביות, סרט וטעימות יין ושמן זית, המיוצר אף הוא במקום. למעוניינים להזיע בעצמם מציע היקב סיורים מיוחדים במינם, הכוללים בציר ידני, דריכת ענבים וליווי התירוש עד לשלב הביקבוק האישי. הסיורים האלה (החל משלישי הבא, 20 ביולי) מתאימים בעיקר למשפחות ונמשכים כ-3 שעות.

 

מרכז המבקרים יקב תבור, טל' 6760444 - 04. סיור ביקב, מסלול יין וטיולי שדות וכרמים - בתיאום מראש.

 

אלוויס חי גם כאן

 

מסעדת 'בורדו' הסמוכה ליקב היא פתרון מנצח לרעב שמייצרים הסיור והיין. מודה, לנוכח התפריט המגוון במנות מרחבי העולם התעורר בי חשד איכות מיידי, אבל נהניתי להתבדות. הארוחה ב'בורדו' היתה מצוינת. השף, וואליד, הוכיח שאפשר לבנות תפריט קוסמופוליטי שלא מתפשר על איכות.

 

מומלצות במיוחד בין המנות הראשונות - נתחי החלוּמי ובצק הפילו במילוי גבינת עיזים. בעיקריות, סינטה בורדו ופילה סלמון. המחירים סבירים, השירות לבבי. מסעדת 'בורדו', טל' 6767673 - 04.

 

שאלת טריוויה קצרה לקינוח: מה משותף לשמעון פרס, אלביס פרסלי ומוגלי ילד היער? נכון, כולם מפוסלים ממרציפן במוזיאון המתוק הסמוך ליקב. המוזיאון, המנוהל על ידי משה פלד ואשתו ג'יליאן, מרציפיונרים ידועים, מציע סיור מודרך בעקבות המרציפן למן היותו שקד במטע המשתרע מרחק הליכה מהמוזיאון ועד לתוצר המוגמר. לפעלתנים שזה מכבר דרכו יין ביקב מוצעות במוזיאון סדנאות פיסול ויצירה במרציפן. 'מוזיאון המרציפן', 6772111 - 04.

 

מבושם ממיטב יינות תבור ומזמזם את 'הרחוב במסחה' האלמותי, עליתי על 65 ושמתי פעמי דרומה. בדרך הבנתי שדודה בכפר תבור כנראה כבר לא תהיה לי, אבל גם שיש לי יותר מסיבה אחת לעצור שם. תיהנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יקיס קדרון
הכרמים. תובנות חדשות על החיים
צילום: יקיס קדרון
צילום: יקיס קדרון
יקב תבור. אפשר לבצור לבד
צילום: יקיס קדרון
צילום: יונתן דין
מוזיאון המרציפן. אלביס מתוק
צילום: יונתן דין
מומלצים