שתף קטע נבחר

לאוס האדומה

כפרים מסורתיים, קופים ונמרים, מישור הכדים, מקדשים פעילים וגם חיקוי די מוצלח של שער הניצחון בפריז. מצפון-מזרח לתאילנד המתויירת חבויה אחת המדינות המסקרנות והיפות במזרח הרחוק. הצצה מרתקת לעידן התמימות של הקומוניסטים האחרונים

איפה אנחנו? ויאנטיין לואנג פראבנג דרום לאוס 
מודיעין שלום 

רוב הסיכויים שאם תשאלו מישהו איפה נמצאת לאוס, הוא יקמט את מצחו ובמקרה הטוב יזכור שהיא תקועה אי-שם ליד תאילנד. במידה רבה, לאוס היא אכן האחות הקטנה, הענייה והמקופחת של אימפריית התיירות התאילנדית, מעין מדינת חסות שלה.

 

 

איפה אנחנו?

 

מצפון-מזרח לתאילנד

 

תושבי לאוס, המשתרעת מצפון-מזרח לתאילנד ומדרום-מערב לוייטנאם, מדברים תאית, בנוסף לשפה המקומית, הלאית. מקלטי הטלוויזיה מכוונים לשידורי הטלוויזיה התאית ורוב המוצרים בשווקים מגיעים מתאילנד. ביקור בארץ המופלאה מגלה בכל זאת הבדל עמוק בין שתי המדינות: לאוס נפתחה לתיירות רק בשנים האחרונות והיא עדיין חופשיה מהתמסחרות.

 

קצת היסטוריה. 'ארץ אלף הפילים' היתה בעבר חלק מממלכת סיאם העתיקה. בסוף המאה ה-19 חדרו אליה הצרפתים והפכו אותה לחלק מהודו-סין הצרפתית, עד להפיכתה למדינה עצמאית בשנת 1949. בזמן מלחמת וייטנאם נגררה לאוס למרכז הקרבות לאחר שחיילי צפון וייטנאם חדרו לשטחה מהמזרח בנתיב הו-צ'י-מין. בתגובה, הכוחות האמריקנים הפציצו את המדינה, מה שהעניק לה את התואר המפוקפק 'המדינה המופצצת ביותר בהיסטוריה'. במשך תשע שנים הטילה ארצות הברית יותר פצצות על לאוס משהוטלו באירופה על ידי כל הצדדים במלחמת העולם השנייה.

 

בשנת 1975, עם נצחונם של הקומוניסטים בוייטנאם, הפכה גם לאוס למדינה קומוניסטית, והיא כזו גם כיום, מהבודדות שנותרו בעולם. למרות זאת, שיטת המשטר לא מעידה על אופי הארץ.

 

לאוס היא מדינה יפהפייה, שלווה ורוגעת, מתנהלת לפי שעון פנימי משלה. יש בה כפרים קטנים ומבודדים של בתי קש ועץ, תלויים על קצה צוקים מול נופים עוצרי נשימה, ונשים הלובשות שמלות מסורתיות ארוכות מבד משי בכל ימות השנה ולא רק בימי חג.

 

מאפייניה הגיאוגרפים העיקריים של המדינה הם הרים ועמקי נהרות. יותר ממחצית שטחה של לאוס מכוסה יערות, רובם יערות מונסון. למרות הציד האינטנסיבי וכריתת היערות בשנים האחרונות, ניתן לראות קופים, נמרים, דובים ופילי בר.

 

רוב התושבים עדיין עוסקים בחקלאות, ועד לפני כמה שנים אחד הענפים החשובים של כלכלת השבטים בצפון המדינה היה גידולי פרג, הפקת אופיום, זיקוק הרואין והברחתו לארצות המערב. הפעלת תוכניות שיקום מטעם האו"ם ליצירת גידולים חלופיים גרמה למיתון התופעה, אם כי לא ביטלה אותה כליל.

 

חזור למעלה
ויאנטיין

 

כמו כפר גדול 

 

את הביקור בלאוס מתחילים לרוב בויאנטיין, בירת המדינה. היא אומנם הגדולה בערי לאוס, אבל אחת מערי הבירה הקטנות באסיה, שנראית יותר כמו כפר גדול המשמר עדיין את אווירת ערי הודו-סין הקלאסיות.

 

ויאנטיין שוכנת 25 ק"מ מהגבול התאי, על עיקול נהר המקונג, המשמש כעורק חיים מרכזי במדינה. יומיים יספיקו לביקור בעיר. יש בה מלונות, בנקים, סוכנויות נסיעות, מסעדות מצוינות ומקומות בילוי. האטרקציה העיקרית בעיר: מקדשים, מוזיאון למורשת העם הלאי וחיקוי די מוצלח של שער הניצחון בפריז.

 

150 ק"מ צפונה מויאנטיין, במרחק נסיעה של שלוש שעות, מנמנמת עיירת הנופש המקסימה ואנג ויאנג. עיירה זו, על נופיה המרהיבים והאווירה הרוגעת השורה בה, התחבבה על התרמילאים הצעירים, שממלאים את הגסט-האוסים והמסעדות הפזורים ברחובה הראשי.

 

עורק החיים הראשי הוא הנהר הסמוך, לאורכו ניתן לראות שיטות דיג מסורתיות - מחכה ועד רשתות גדולות. היות שמים זורמים אינם מצרך זול, ניתן לראות בכל ערב את אנשי העיירה והכפרים הסמוכים יורדים אל הנהר לרחוץ ולכבס. אחר כך הם יחזרו אל בתי הכפר הישנים שלהם.

 

מעבר לנהר מתנשאים הרים תלולים ומיוערים שלמרגלותיהם כפרים מסורתיים הבנויים ברובם עץ ונצרים. אפשר להתרשם מאורח החיים הלאי, שכאילו קפא בזמן, ולראות סביב את שדות האורז הירוקים.

 

האטרקציה המרכזית באזור היא ביקור במערות הרבות שבהרים מסביב. אפשר לשכור מדריך מאחת מסוכנויות הנסיעות בואנג ויאנג או להצטייד במפה מקומית ולטייל לבד. מלבד חקר מערות, אפשר לגוון בשיט אבובים או ברכיבה על אופניים בין הכפרים.

 

חזור למעלה
לואנג פראבנג

 

בירה לשעבר

 

עוד חמש שעות נסיעה צפונה, ואתם בלואנג פראבנג, בירתה לשעבר של לאוס, שהיא ללא ספק היפה שבערי המדינה. שיטוט בעיר, שהיתה במשך 800 שנה ביתם של המלכים ומושלי האזור - והוכרזה כאתר שימור על ידי האו"ם - דומה לנסיעה של מאות שנים לאחור במנהרת הזמן. יותר מ-30 מקדשים פעילים בעיר עוד מהימים שלפני המושבה הצרפתית ומתגוררים בהם מאות נזירים.

 

מעט המודרניזציה שהגיעה ללואנג פראבנג באה לידי ביטוי בחיבורה לחשמל והפעלתו של שדה תעופה קטן. פרט לכך השתמרה האווירה הרומנטית-אותנטית ללא כל פגע.

 

סמוך לעיר שווה לבקר במפלי קואנג-סי ובמערות פק-או. המפלים נמצאים כ-30 ק"מ מדרום לעיר, בדרך שעוברת בין כמה כפרים של שבטים קדומים. המפלים המרהיבים נשפכים מעל תצורות אבן גיר אל בריכות שאפשר לרחוץ בהן. שבילי הליכה מובילים אל ראש המפלים ואל יער המונסון המקיף אותם.

 

אל מערות פק-או ניתן להגיע בשיט קבוצתי שסוכנויות הנסיעות בעיר מארגנות. גרם מדרגות לבן מוביל מהנהר אל פתח המנהרה המזדקר מהמצוקים. בתוך המנהרות תראו אינספור פסלי בודהה שהושארו במקום על ידי מאמינים.

 

מזרחית ללואנג פראבנג, במרחק של פחות משעת טיסה, יושבת העיר פונסאוואן, שסביבה משתרעת אחת החידות המסתוריות ביותר בדרום מזרח אסיה - מישור הכדים. בגובה 1,000 מטר מעל פני הים נפרש שטח עצום המנוקד כולו במאות כדי אבן ענקיים, שמגיעים עד לגובה 2.5 מטר ולמשקל טון. איש אינו יודע מניין הגיעו הכדים, מי ייצר אותם ולמה שימשו, אם כי הסברה הרווחת היא כי בעבר נקברו בהם בני המקום.

 

חזור למעלה
דרום לאוס

 

החזית הקמבודית

 

בדרום-דרום לאוס, לא רחוק מהעיר פקסה וקרוב לגבול הקמבודי, בחבל ארץ מתוייר הרבה פחות, חבוי על צלע הר המקדש הקדום של וואט-פו. זהו מרכז פולחני לתושבי הסביבה הנטוע בסבך היער, לצד מחצבות מסתוריות, מזבח תנין וסלעי פיל.

 

בדרך לקמבודיה מתרחב נהר המקונג עד לכדי 14 ק"מ. הנהר זרוע אלפי איים מיוערים, חלקם מיושבים, שביניהם נוצרו מפלים המגיעים עד לקמבודיה. תושבי הכפרים מנותקים כמעט לחלוטין מקצב התפתחות העולם המודרני ומקיימים עצמם מחקלאות, דיג ומלאכות יד שונות. לעתים, בעונה היבשה שבין נובמבר לאפריל, כשמפלס המים בנהר יורד, ניתן לצפות בלהקות דולפינים השוחים להנאתם בנהר.

 

חזור למעלה
מודיעין שלום

 

  • עיר בירה: ויאנטיין.

 

  • שפות: לאית, תאית, אנגלית וצרפתית.

 

  • דתות: בודהיזם, נצרות ודת האנימיזם, המאמינה בנשמה לכל עצם.

 

  • אקלים: מחזור המונסון מחלק את השנה לשתי עונות עיקריות - הגשומה ממאי ועד אוקטובר, והיבשה מנובמבר עד אפריל.

 

  • מתי לנסוע: מומלץ לבקר בלאוס בין נובמבר לפברואר, כאשר מזג האוויר נעים וכמויות הגשם מועטות. בין מרץ לאפריל, בעונה החמה, נסגרים נתיבי שיט רבים ומזג האוויר חם ולוהט. בעונת המונסונים, בין יוני לאוקטובר, הארץ הופכת לירוקה ופורחת אך כבישים רבים נסגרים בשל הצפות.

 

  • טיסות: 'תאי איירליינס' ו'לאו תעופה', חברת התעופה הממשלתית של לאוס, מפעילות טיסות סדירות מבנגקוק לויאנטיין ולואנג פראבנג שבצפון.

 

  • תחבורה: בלאוס אין כמעט כבישים טובים. כבישים רבים אינם סלולים ואחרים סלולים למחצה ורצופי מהמורות. הנהרות הרבים משמשים נתיב תחבורה נוסף ושיט בסירה יכול לשמש דרך נפלאה לראות צד נוסף של החיים במדינה. לאו תעופה מפעילה טיסות פנימיות ברחבי המדינה במחירים נמוכים.

 

  • אשרת כניסה: ויזה לשבועיים ניתן לקבל עם ההגעה לשדה התעופה או לכל מעבר יבשתי. מחיר האשרה 30 דולר ויש צורך בתמונת פספורט. סוכנויות הנסיעות בבנגקוק מנפיקות ויזה לחודש תמורת 20 דולר, תוך שלושה ימים. ניתן להאריך את הויזה במשרד ההגירה בויאנטיין תמורת שני דולר לכל יום נוסף.

 

  • מטבע: קיפ. 10,000 קיפ הם דולר אחד. ניתן לשלם גם בדולרים. אין אפשרות למשוך כסף באמצעות כרטיסי אשראי.

 

  • אוכל: דומה למטבח התאי. המאכל הנפוץ ביותר הוא קאו ניאו - אורז דביק הנאכל עם הידיים. הנוהג הוא לקחת חופן אורז מתוך כלי שעל השולחן, לגלגל אותו לכדור ולטבול אותו בתוך התבשילים השונים.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יגאל צור
פסלי בודהא. הבירה ויאנטיין
צילום: יגאל צור
צילום: יגאל צור
נזיר צעיר. שעון פנימי משלו
צילום: יגאל צור
צילום: יגאל צור
מתרחצים ומכבסים. נהר המקונג
צילום: יגאל צור
צילום: יגאל צור
עוד עוסקים בחקלאות. שדה אורז במישורי המקונג
צילום: יגאל צור
צילום: יגאל צור
אחת החידות המסתוריות בדרום מזרח אסיה. מישור הכדים
צילום: יגאל צור
מומלצים