שתף קטע נבחר

שיעור מס' 2: השבועיים הראשונים - חלב אם

כמה פעמים ביום צריך להיניק את התינוק, איך מאחסנים חלב אם, איזה בקבוק מתאים לתחליף החלב ומה עושים אם התינוק ממשיך לבכות אחרי ההנקה? כל התשובות על הנקה

מיטב פלאי הטכנולוגיה לא הצליחו ליצור חיקוי למזון הטוב ביותר עבור התינוק - חלב האם. לא כל האמהות בוחרות להיניק, אם בשל בעיות רפואיות, אישיות או אחרות, אך אין ויכוח על כך שחלב האם אינו רק זול, זמין, מוגש בטמפרטורת הגוף ומסייע ליצירת הקשר בין האם לתינוק, אלא, ובעיקר, מכיל את כל המרכיבים שהתינוק זקוק להם בחצי השנה הראשונה לחייו. לא מדובר רק באבות המזון, אלא גם במרכיבי מערכת החיסון הנחוצים לחייו החדשים של התינוק.

 

משך ותדירות הנקת חלב אם

 

את התינוק מומלץ להיניק מהשד הראשון למשך רבע שעה עד עשרים דקות, עד שהוא מוציא את הפטמה מפיו. אז, יש להרימו לשאיפת אוויר ולהציע את השד השני. לרוב, ההנקה אינה נמשכת מעל 30 עד 40 דקות. התינוק יסיים אז את ההנקה. כעת יש להרימו להוצאת אוויר כששתי ידייך מעבר לכתף.

 

תינוק במשקל תקין יונק בין שעתיים לארבע שעות ביממה. הוא יכול לינוק לפחות שמונה ארוחות ביממה בחודשים הראשונים לחייו. היניקי את התינוק כשהוא מביע סימני רעב. אין צורך לתת לתינוק יונק מים, תה, מיץ או כל תרכובת של מזון לתינוקות, אלא אם ניתנה הנחיה רפואית מפורשת. הנקה בלבד היא המזון הטוב ביותר, והיא מספיקה עד גיל שישה חודשים.

 

בימים הראשונים, היניקי את התינוק לפי רצונו: לרוב, התינוק בוכה כל שעתיים ומראה סימני רעב (מחפש, מכניס ידיים לפה, לא רגוע, בוכה). לחלב האם לוקח שעתיים להתעכל, ולאחר שעתיים יחוש התינוק בסימני רעב. המציצה הרבה מעודדת את יצירת חלב האם, כך שאת לא צריכה לדאוג שלא יהיה לך די חלב.

 

תנוחת ההנקה

 

מצאי את התנוחה המתאימה לך ולתינוקך. חשוב שהתינוק יתפוס את הפטמה ואת ההילה שסביבה: אם יתפוס רק את הפטמה הוא יפצע אותה, ולא ישאב היטב את החלב. מומלץ כבר בהריון לקבל הדרכה מאחות טיפת חלב בנושא ההנקה. לאחר הלידה, מומלץ לקבל הדרכה מיועצת ההנקה בבית היולדות.

 

הסימנים להנקה נכונה

 

שימו לב שלתינוק יש לפחות ארבע יציאות רכות בימים הראשונים לאחר הלידה, ולפחות שישה חיתולים רטובים ביממה בימים הראשונים. בדקי שלאחר סיום ההנקה פוחת הגודש בשדיים. זהו הסימן שהתינוק אכן ינק. שימו לב ליציאות, לרוב צהובות. היציאות הצהובות מראות לנו שהתינוק מגיע לחלב האחורי, המזין, המשמין והמשביע.

 

אם אחד הסימנים הבאים מופיעים, ייתכן שההנקה אינה מתקדמת היטב, ויש לפנות לייעוץ אצל אחות טיפת חלב או רופא ילדים:

  • התינוק אדיש, רדום, אינו מתעורר לאוכל.
  • התינוק אינו רגוע גם לאחר ההנקה.
  • האם מבחינה שיש פחות חלב במשך 3 עד 5 ימים רצופים, או שהפטמות כואבות או מדממות.

 

כיצד נדע שההנקה מתקדמת היטב?

  • התינוק נראה בריא.
  • הוא מקבל לפחות 8 ארוחות ביממה בשבועות הראשונים.
  • הוא מחובר היטב לפטמת השד ויונק.
  • הוא עולה במשקל, בין 150 ל-200 גרם לשבוע, במשך השבועות הראשונים.

 

תזונת האם

 

אם את מיניקה, הימנעי מדיאטת הרזיה בתקופת ההנקה. הקפידי לאכול מזון בריאות, מאוזן, המכיל את כל אבות המזון, כמו גם ירקות ופירות. חשוב להרבות בשתייה, עדיף מים. אם צבעו של השתן שלך כהה, זהו סימן שאינך שותה מספיק.

 

שאיבת חלב

 

מומלץ להיוועץ באחות טיפת חלב או ביועצת הנקה בנוגע למשאבות חלב. יש אפשרות לשאול משאבה או לקנות. מרגע השאיבה, חלב האם חייב להיות במקרר או במקפיא. הוא יכול להישאר במקרר עד יומיים, ועד שלושה חודשים במקפיא. אם יש מקפיא נפרד (דיפ פריז), אפשר לשמור אותו עד שישה חודשים.

 

את חלב האם מהמקרר יש למזוג לבקבוק הנקה, ואת הבקבוק להניח בסיר עם מים חמים. יש לטפטף מעט מתכולתו על גב כף היד כדי לבדוק את חומו – הטמפרטורה צריכה להיות נעימה, וקרובה ככל האפשר לטמפרטורת הגוף (37 מעלות צלזיוס). אם נותנים לתינוק את החלב הקפוא, חייבים להפשירו במקרר או בסיר עם מים חמים. אין לחמם חלב אם במיקרוגל. תמיד לפני מתן חלב האם, על ההורה להריח את החלב. בימות הקיץ, קורה שחלב האם מתקלקל גם במקרר.

 

בקבוקים

 

בשוק מוצעים סוגים רבים של בקבוקים. על ההורים לשים לב שהבקבוק מכיל את כמות המזון שמספיקה לתינוק בארוחה (ישנם בקבוקים של 100 גרם ושל 300 גרם). פטמת הבקבוק אמורה להיות מותאמת לגיל התינוק.

 

התינוק בוכה אחרי הנקה, מה עושים?

 

נסי להציע לתינוק שוב את השד הראשון. אם אינו נרגע, נסו לבדוק מה מציק לו: ייתכן שהוא לא הוציא אוויר, ייתכן שהחיתול מלא וזה מפריע לו, ייתכן שחם לו או קר לו מדי. שימו לב שהחדרים ממוזגים בטמפרטורה של 22 מעלות, אם התינוק מזיע הוא לא יהיה רגוע. ייתכן שהחיתול לוחץ לו מדי, או שחוט מהבגד נכרך סביב איבר בגופו. בכל מקרה אחר, היוועצו באחות טיפת חלב או ברופא ילדים.

 

שמירה על השד

 

אם את מיניקה, הקפידי להתקלח עם סבון נוזלי. אסור שסבון יישאר על הפטמה כיוון שהוא מייבש וגורם להיווצרות פצעים בזמן ההנקה. את הפטמה הרטובה לאחר המקלחת יש להספיג ולא לשפשף במגבת. כדאי לוותר על חזייה בתקופת ההנקה, ככל האפשר, שכן האוויר מרפא פטמות פצועות. לאחר ההנקה תוכלי למרוח מעט חלב אם על הפטמות, כדי לשמור עליהן ולסייע לריפוין.

 

דם מהשד, כאב קשה באזור השד, אדמומיות, חום גבוה - כולם סימנים המצריכים התייעצות עם אחות טיפת חלב, יועצת הנקה או רופא הנשים.

 

חשוב לזכור כי בימים הראשונים לאחר הלידה, היולדת המיניקה עייפה ולפיכך חשובה תמיכת הסביבה. ולאם המיניקה מומלץ לנצל את ההזדמנויות שבהן התינוק ישן, ולתפוס תנומה גם כן, כדי לשמור על הכוחות.

 

ייעוץ מקצועי: דליה ביינר, אחות טיפת חלב, מכבי שירותי בריאות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
הנקה. לא יותר מ-30-40 דקות
צילום: סי די בנק
בקבוק. להתאים הפטמה לגודל התינוק
משאבת חלב. לשמור במקרר ליומיים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים