שתף קטע נבחר

טיפים קטנים ומועילים לצום קל

מהיום שלפני, עד אחרי הארוחה המפסקת, עובר הגוף במהלך הצום תהליכים גופניים יוצאי דופן הגורמים לכאבי ראש, סחרחורות, רגזנות וחולשה. אם תקפידו על כמה כללים פשוטים, תוכלו להעביר את הצום בקלות. להדפיס ולשמור

בצהרי היום הרעב מתחיל להציק, הבטן מקרקרת, כאבי הראש הולמים, ואתם סופרים את כל שניה עד לסיום הצום. כל שנה חוזר ריטואל יום הכיפורים המתיש. אבל זה לא חייב להיות כך. הצום יכול לעבור בקלות, אם מקפידים על כמה טיפים פשוטים המתואמים לתהליכים הפיזיולוגיים שעוברים על גופנו.

 

בזמן הצום חלה ירידה ברמת הסוכר בדם עקב חוסר אספקת מזון לגוף. הסוכר כידוע, מהווה את מקור האנרגיה העקרי לגוף ובעיקר לתאי המוח ומערכת העצבים המרכזית. במצב של חוסר אספקת אנרגיה זמינה לגוף, נאלץ הגוף נאלץ להשתמש במאגרי הסוכרים שבגוף. מאגרים אלה מוגבלים וכשהם מתדלדלים נאלץ הגוף להשתמש במאגרי השומן לצורכי אנרגיה. המוח מצליח להשתמש בשומן כמקור אנרגיה אך איתו קיימות תופעות לוואי העלולות להתבטא ברגזנות, עצבנות, חולשה, עייפות, סחרחורות וכאבי ראש.

 

בלא אספקת נוזלים, חלה במקביל גם ירידה בנפח הדם. המים מהווים כ- 60% ממשקל גופנו ולכן שינויים במאזן הנוזלים בגוף גורמים לאיתות מהיר שלא ניתן להתעלם ממנו. הפרה של מאזן הנוזלים מקשה על פעילות כל מערכות הגוף ומתבטאת אף היא בכאבי ראש, סחרחורות ותשישות. אז מה עושים? הנה שלל טיפים, שיעזרו לכם לעבור את הצום בשלום:

 

  • על מנת לשמור על רמות הסוכר בדם מומלץ על אכילה של פחמימות מורכבות כמו לחם קרקרים, אורז, ופסטה במנות קטנות במהלך היום כולו עד לצום. אין להסתמך על הארוחה המפסקת בלבד, אלא לאכול את המזונות הללו ב-3-4 ארוחות קטנות החל מהבוקר. מטרתן של הפחמימות המורכבות הן למלא את מאגר הפחמימות (גליקוגן) המצוי בכבד ובשרירים היות והוא המאגר המתכלה ראשון בזמן של צום.

 

  • באותו היום של הצום מומלץ להעשיר את הארוחות בירקות על מנת להגביר את כמות הסיבים התזונתיים בתפריט. הסיבים מאיטים את ספיגת הפחמימות לדם ומסייעים בשמירה על יציבות רמות הסוכר בדם. העשרת התפריט בסיבים תתבצע גם על-ידי אכילה של פחמימות מורכבות מועשרות בסיבים כגון: אורז מלא, פסטה מחיטה מלאה ולחם מחיטה מלאה.

 

  • חשוב לשתות במהלך כל היום שלפני הצום לפחות 8-10 כוסות מים על מנת להגיע לצום במאזן נוזלים תקין ולא בהתייבשות חלקית. חשוב מה שותים כיוון ששתייה מלוחה (מרק עם הרבה מלח) או שתייה ממותקת עלולים לגרום לצמא מוגבר. לכן רצוי להקפיד באותו היום של הצום לשתות בעיקר מים.

 

  • הימנעו מקפאין ותאופילין, חומרים המצויים בתה הרגיל, בקפה, בשוקו ובקולה. המדובר בחומרים משתנים הגורמים ליציאה מוגברת של נוזלים מהגוף. לכן מומלץ להמעיט בצריכתם ביום שלפני הצום וביום הצום עצמו.

 

  • מומלץ לאכול דגים על פני בשר. הבשר מתעכל לאט ומרקיב מהר במעיים. עובדה היוצרת גירוי במערכת העיכול המתורגם לתחושת רעב. הדגים לעומת זאת מתעכלים מהר ולכן התחושה המתקבלת קלה יותר ותחושת הרעב תקטן.

 

  • מומלץ מאוד להשתמש בשמן אשכוליות.לפני הצום אפשר לטפטף 2 טיפות לכוס מים ולשתות. כמו כן, מומלץ למרוח טיפה של השמן גם על הבטן ועל הגרון. כדי להשאיר את הריח ניתן לטפטף מספר טיפות למטפחת ולנשום מדי פעם. תוכלו להזליף מספר טיפות גם על הכר ולהנות מהתחושה גם בזמן הצום.

 

  • תנאי עומס חום גורמים לאיבוד של נוזלים ולכן לא רצוי להיחשף לשמש, אלא לשהות במקומות קרירים ככל שמתאפשר. גם פעילות גופנית מגבירה את איבוד הנוזלים במטרה לקרר את הגוף, לכן גם במקרה זה מומלץ להמעיט בפעילות גופנית ביום הצום.

 

  • הצום מסוכן לחולי סכרת, בעיקר לאילו הנוטלים אינסולין באופן קבוע כיוון שאי נטילת התרופות במהלך הצום עלולה להפר את האיזון של הגוף. גם נטילת תרופות לבדה , ללא אכילה או שתייה מסוכנת שכן ישנן תרופות אותן יש ליטול בצירוף למזון ונוזלים.

 

  • הצום עשוי לסכן גם אלה הסובלים מיתר לחץ דם ונוטלים תרופות משתנות דוגמת פוסיד, שכן בלא נוזלים עלולה להתרחש התייבשות מסוכנת. מבוגרים הסובלים מיתר לחץ דם ומתעקשים לצום, צריכים שלא לוותר על שתייה. כאבי ראש חזקים, סחרחורות, תחושת עילפון, חולשה קיצונית או בחילות הן אות אזהרה, במקרה זה יש לשתות שתייה מתוקה (פרט לסכרתיים) ובאם ההרגשה משתפרת, אפשר להמשיך לצום. במידה ולא, יש לפנות לרופא.

 

  • צום עלול להזיק לחולי סרטן הן בטווח הארוך והן בטווח הקצר. הוא עלול לגרום לתופעות ותחושות לא נעימות ולפגוע במערכות רבות החשובות כל כך לחולי סרטן והחיוניות לתפקוד הגוף. כדאי שחולי סרטן, גם אם נהגו לצום ביום כיפור עד היום, יפנו לרופא המטפל, ולא יחליטו לצום ללא קבלת יעוץ רפואי.

 

  • שתייה מרובה מומלצת וחיונית במיוחד לחולי סרטן. השתייה מקלה על תופעות הלוואי הנגרמות מהטיפולים הכימותרפיים כגון, הקאה או שלשול ולחילופין עצירות, ולכל אלה השתייה הכרחית. 

 

  • גם שבירת הצום צריכה להיעשות בתבונה. רצוי להתחיל עם כוס אחת או שתיים של שתייה ממותקת או מים. ניתן לשבור את הצום בכוס תה ממותקת עם כפית סוכר או דבש או עם כוס קפה ממותק בכפית סוכר. כדאי שלא לשבור את הצום עם מזונות עתירים בשומן כמו מנת פלאפל, פיצה או שוארמה בפיתה. השומן מקשה על תהליך החזרה לאכילה לאחר צום. רק לאחר שעה שעתיים ניתן לאכול ארוחה מלאה יותר עם כל רכיבי המזון אבל גם כאן רצוי להמעיט בשומנים ולהתחיל בכמויות קטנות.

 

גמר חתימה טובה!

 

ייעוץ מקצועי: עמית גנור, דיאטנית קלינית בסטודיו c; ד"ר ראול רודריגז - רופא ומטפל סיני – מרכז "אמא" לרפואה טבעית; ד"ר רענן פרידמן, רופא הבית של "בית בכפר"; פרופ' אליעזר רובינזון, יו"ר האגודה למלחמה בסרטן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
לחם לפני הצום. רעיון טוב
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים