שתף קטע נבחר

נתניהו רוצה משאל עם; מקורבי שרון: שלא ימתח את החבל

שר האוצר מפתיע ומבהיר כי ביקש מראש הממשלה לבצע משאל עם לפני הוצאת תוכנית ההתנתקות לפועל. נתניהו טוען כי הוא משוכנע שההתנתקות תזכה לרוב גדול בציבור. לדבריו, יתמוך מחר בקבינט בהצעת החוק ל"פינוי-פיצוי" של המתנחלים. מקורבי שרון: זה משטר פרלמנטרי, המבחן יהיה בממשלה ובכנסת - שנתניהו לא ימתח את החבל

מכשלה חדשה בפני אריאל שרון ותוכנית ההתנתקות: שר האוצר, בנימין נתניהו, שיחסיו עם שרון כבר ידעו עליות ומורדות, מפתיע היום ומצהיר רשמית כי יבקש ביצוע של משאל עם לפני ביצועה של תוכנית ההתנתקות. מקורבי שרון מגיבים בזעם ומציעים "שנתניהו לא ימתח את החבל".

 

נתניהו הציג בצהריים (יום ב') בפני כתבים את הצעתו לקיים משאל עם בשאלת תוכנית ההתנתקות. "הכתובת נמצאת על הקיר והיא אינה טובה. יש קרע ובקע עמוק מאוד בעם", הבהיר. שר האוצר סיפר כי הציג בפני ראש הממשלה שרון את הצעתו והזהיר מפני התלקחות פנימית בישראל. על פי הצעתו, המשאל יתקיים על החלטת הממשלה בעניין תוכנית ההתנתקות כפי שהתקבלה בתחילת חודש יוני.

 

לדבריו, הציג את הצעתו גם בפני יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, והדגיש בפניו כי ניתן בהליך מזורז לחוקק חוק שיאפשר קיום משאל על התוכנית. נתניהו טוען כי אין בהצעתו כדי לעכב את מימוש תוכנית ההתנתקות או לפגוע בה והבהיר כי אין הוא מתנה את תמיכתו בתוכנית בקיום משאל.

 

נתניהו הבהיר כי לא יתעקש על "רוב מיוחס", הצעה שעלתה בעבר במטרה לנטרל את השפעת הצבעתם של האזרחים הערבים בישראל. הוא הוסיף כי יתמוך מחר בדיון בקבינט המדיני-ביטחוני בהצעת החוק ל"פינוי-פיצוי" (שפרטיה נחשפו הבוקר ב"ידיעות אחרונות").

  

להערכתו של נתניהו, שרון יצליח לזכות ברוב גדול במשאל, רוב שייתן לו לגיטימציה לבצע את תוכנית ההתנתקות, ישמור על אחדות העם והליכוד וכן יוריד את רמת המתיחות בציבור ויוביל להורדת הלגיטימציה של המתנגדים. לדבריו, "יש כרגע שתי בעיות מרכזיות והן התגברות הטרור והקרע הפנימי. בטרור נלחמים אבל הבעיה הראשית היא הבעיה הפנימית".

 

נתניהו חזר והדגיש כמה וכמה פעמים את דאגתו מפני מה שכינה "התלקחות אלימה אפשרית בעם" וציין: "יש פה סכנה אמיתית. אתם בתקשורת מדווחים עליה. מהלך כזה לא נעשה אלא בסיני וגם אז היה הסכם. מי יודע מה יכול לקרות כאן, מי יפגע ומי ייפגע. זה יכול לבוא מכל כיוון". בהתייחסו לאפשרות הפגיעה בראש הממשלה, אמר: "אין לי הערכות ולא קיבלתי תדרוכים. אבל בהסתמך על הניסיון שלי כשהייתי בוואי פלאנטיישן - אני מכיר את זה".

 

סביבת שרון: הדעות חלוקות

 

מקורבי שרון אמרו בתגובה ל-ynet: "טוב יהיה שנתניהו ילמד מנסיון העבר ולא ימתח עוד את החבל ביחסיו עם ראש הממשלה, כי גם לסבלנותו של שרון יש גבול. במדינת ישראל קיים משטר פרלמנטרי ומבחן הרוב לביצוע תוכנית ההתנתקות יהיה בהצבעה בממשלה ובכנסת על חוק פינוי פיצוי".

 

הם הוסיפו: "שר האוצר מודע היטב ללוח הזמנים ששרטט ראש הממשלה לתוכנית, וכבר הודיע על תמיכה בחוק פינוי פיצוי, ומודע לכך שהתוכנית תבוצע על פי החלטת הממשלה בה תמך. בשעה זו, טוב היו עושים כל שרי הממשלה, אם היו נמנעים מלשחק לידי אלה המאיימים השכם וערב במלחמת אחים, בפגיעה בחיילים ושוטרים. אל מול גלי ההסתה, נדרשת עמידה תקיפה, בלתי מגמגמת ובלתי מתפשרת לצידו של ראש הממשלה".

 

אך בסביבת ראש הממשלה הדעות חלוקות, ויש שטענו דווקא כי "אין לו ברירה אלא לערוך את המשאל. אחרי שערך משאל אחד והפסיד בו, וכינס מרכז והפסיד בו, עליו להבין שזאת לא מדינת דיקטטורה, לא מדובר בחפצים אלא באנשים. כדי ללכת למהלך שהוא נכון ומאוד לא פשוט, שרק אנשים מסוגו של אריק מסוגלים להעביר, רוב צריך גם להיראות". 

 

עוד הסבירו בסביבת שרון: "אם הולכים למהלך דרמטי, צריך משאל דרמטי. כדי למנוע ריב אחים כדאי לבצע את המהלך. זה לא עסק פרטי. כל רוב בכנסת היום יהיה מאולץ. אם העם רוצה, הוא יצביע בעדו, ואם ירצה המשך מלחמה יקבל מלחמה".

 

לעומת נתניהו הודיעה השרה לימור לבנת, כי היא מתנגדת לקיומו של למשאל עם שיוכרע ברוב רגיל, אך תומכת בהצעה לקיים משאל עם שיוכרע ברוב מיוחד. גורמים בסביבתה של לבנת הסבירו כי התנגדותה נובעת מן החשש שמשאל שכזה יהפוך לתקדים שישפיע על קבלת הכרעות גורליות.

 

יהלום: מברך את נתניהו

 

יושב ראש יחד, יוסי ביילין, אמר בתגובה: "משאל עם צריך היה להיות בשאלה האם להישאר בעזה ולא האם לצאת משם. אף אחד לא שאל את העם למה צריך להישאר 37 שנים ברצועת עזה ואין שום צורך לשאול אותו אם לצאת משם. שום מנהיגות רצינית בישראל לא העלתה על דעתה שישראל צריכה להישאר בעזה, ואילו סאדאת הסכים להצעתו של בגין היא כבר הייתה מזמן חלק ממצרים".

 

יושבת ראש סיעת העבודה, ח"כ דליה איציק, אמרה בתגובה לדברי נתניהו כי "כל אלה שמציעים משאל עם הם מתנגדי ההתנתקות ובכונתם למסמס ולבטל את התהליך. הכנסת והממשלה נבחרו כחוק ורק להן הזכות להחליט".

 

ואילו ח"כ שאול יהלום מהמפד"ל הגיב: "אני מברך את נתניהו על הצטרפות לתמיכה במשאל וקורא לראש הממשלה להסכים מיד לעריכת משאל עם, שהוא הפיתרון היחידי לתסבוכת הפוליטית והחברתית שהוא יצר".

 

רעיון משאל הם צף באוויר בימים האחרונים, בעיקר כיוזמה של איש המפד"ל, השר זבולון אורלב, שהציע אותו לקראת מרכז המפלגה המתכנס אחר הצהריים.  

 

"אני מתכוון לכך ברצינות מוחלטת, כי אני חושש מאוד ממלחמת אחים", אמר אורלב ל-ynet. "אני השר היחיד שפוגש מתנחלים ומכיר את הלכי הרוח. הדרך היחידה שכל הצדדים יקבלו החלטה זה במשאל עם ברוב מיוחס. זה הפתרון שימנע קרע וקיטוב, וייתן אפשרות להתמודדות הוגנת לכולם".


פורסם לראשונה 13/09/2004 12:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
נתניהו. משאל עכשיו
צילום: תומריקו
צילום: איי פי
מול שרון. שלא ימתח את החבל
צילום: איי פי
מומלצים