שתף קטע נבחר

עוצרים באדום

גיחה ליקב הפכה כבר מזמן לפולחן חובה בתפריט הפנאי של המטייל הישראלי. עוצרים במרכז המבקרים, נשאבים למרתף, מריחים, טועמים, קונים - וקדימה, ליקב הבא

לצרפתים לקח מאות שנים כדי להפוך לאימפריית יין, לנו הספיקו עשר שנים.

 

בעשור האחרון אין כאן אפילו יקב אחד שמייצר יין באיכות ירודה ובו בזמן צמחו להם עשרות יקבים חדשים. טועמי יין מקצועיים סובבים ביניהם ובין התערוכות, דוגמים ויורקים, ומסכימים לא אחת שהיינות הישראלים עומדים בסטנדרטים בינלאומיים ולפעמים אפילו עולים עליהם. יינות ישראלים השתחלו בינתיים לתפריטים של מסעדות גורמה שמופיעות ב"מישלן" ומבקרי היין בעולם מגדירים את ישראל כ"כוכב עולה" בתחום.

 

יקבי בוטיק ותעשיות יין עתירות משאבים וטכנולוגיה פותחים את חביותיהם לטעימות בפני הציבור והביקור במרתפיהם כבר נכנס לקטגוריית הבילוי המשפחתי. גם בסוכות ישיקו ישראלים רבים כוסית או יותר במרכזי המבקרים הסמוכים לכרמים. הנה סקירה של יקבים צפוניים בולטים.

 

יקבי רמת-הגולן

 

מיקום: קצרין, רמת הגולן. הראשונים שפיצחו את קוד הטרואר וזכו למחיאות כפיים בחו"ל. הכל התחיל ב-1983 והיום מגירות החביות חמישה מיליון בקבוקים בשנה מזני איכות אציליים של קברנה סוביניון, מרלו, שרדונה, סוביניון בלאן, סירה, פינו נואר וסנג'ובזה.

 

12 תחנות מטאורולוגיות הוקמו בכרמים והן מפקחות על הטמפרטורה, הלחות וכיווני השמש. היקב זכה כבר בפרסים רבים וירדן קברנה סוביניון 99 קטף בתחרות "וינקספו" את גביע הזהב. על כל התזמורת הריחנית הזו מנצחים ארבעה מאסטרים - הייננים ויקטור שונפלד ומיכה עדיה והיינניות דפנה קדים וטלי סנדובסקי.

 

הסיורים ביקב כוללים הרצאה, צפייה בסרט, ביקור באולם החביות וטעימות. 18 ש"ח למבוגר, 13 לילד. הביקור, בתיאום מראש, בין השעות 08.30 ל-17.00 ובערב חג עד 13.30. טלפון: 6968435 -04.

 

בזלת הגולן

 

מיקום: קדמת-צבי, רמת הגולן. יואב לוי, מהמייסדים, הסתייע בצעדיו הראשונים בשכנים מיקבי רמת-הגולן. היין הראשון נעשה במקלט ליד הבית ואחר-כך הועבר למקררי הפרחים בחממה. כעבור שנה כבר נרכשו מכלי הנירוסטה הראשונים, היקב התפתח ובשנת 2000 הוקם מבנה הקבע שלו, המשקיף על הכינרת. הייצור מתמקד ביינות מענבי קברנה סוביניון.

 

הכרם מתפרס על 30 דונם ומתנובתו מייצרים שתי סדרות: האחת מיושנת בחביות עץ אלון שישה חודשים, והשנייה - 14 חודשים. טעמו המיוחד של היין כבר צבר לו קהל של גרופיז.

 

סיורים מודרכים פלוס טעימות בחוה"מ סוכות (15 ש"ח לאדם) בין 09.00 ל-16.00. טלפון: 6827223 -04.

 

שאטו גולן

 

מיקום: אלי-עד, רמת הגולן. הוקם על-ידי שוקי שי ויצחק ריבק, שהחליטו לבנות יקב יוצא דופן במראהו, לא רק ביינות שהוא מייצר. שער היקב עוצב בדמות שערי הטירות בדרום צרפת, בשילוב מתכת ואבן. שביל מרוצף באבני חצץ עובר בין הגפנים ומוביל את הבאים אל מבנה ארכיטקטוני מרשים בצבעי אוקר וחום. חזיתו נראית כמו בקבוק יין ענק וחלונות צבועים אדום, כחול וצהוב זורים אור על משטחי הנירוסטה.

 

ריבק הביא את אחד הייננים הצעירים והמוכשרים בארץ, אורי חץ, וביקב מיישנים את היין בתהליך ממושך, שמעניק לו ייחודיות וטעם עשיר במיוחד. מתמקדים שם בזנים של קברנה סוביניון ומרלו ומרתף היין דומה להיכל משתאות של האל בכחוס.

 

אפשר ליהנות גם מסיורים בכרמים, מלווים בהסברים מפי בעלי היקב והיינן, על הענבים, הגידול ותהליך ייצור היין, תוך אפשרות ללוות מקרוב את תהליך הייצור ולטעום ממגוון היינות. בסוכות תיפתח ביקב תערוכת עבודות של האמן אורי ליפשיץ ויושק "קברנה סוביניון" מבציר 2002. התערוכה פתוחה לקהל מ-28 בספטמבר עד 9 באוקטובר בין 11.00 ל-17.00. ללא תשלום. טלפון: 6600026 -04.

 

הרי גליל

 

מיקום: קיבוץ יראון, מרום הגליל. בנוף פראי, מבותר בערוצי נחל, משתרעים מאות דונמים של כרמים - תוצר של שיתוף פעולה בין יקבי רמת-הגולן וקיבוץ יראון. אזור היקב מוקף אטרקציות תיירותיות (אגם החי של הקיבוץ, מסלולי הליכה, מערת עלמה, חוות בת יער). ממרפסת המפעל נשקף נוף פתוח אל הרי הגולן וגבול הלבנון.

 

יקב היי-טקי במלוא מובן המילה: מכלי נירוסטה בגובה גורדי שחקים ומרתף עם מאות חביות עץ, שבהן מיישנים קברנה סוביניון, מרלו, פינו נואר וסנג'ובזה. היינות הלבנים כוללים בין השאר שרדונה וסוביניון בלאן.

 

היינות מתברכים בפסיפס רחב של ענבים, שגדלים בסוגי קרקע שונים ובתנאי אקלים קיצוניים. היקב החל לייצר בשנת 2000 והשנה כבר הגיעו לרבע מיליון בקבוקים המשווקים גם באירופה ובארה"ב. המחירים סבירים מאוד.

 

הביקור במרכז המבקרים (09.00- 17.00, בערבי חג עד 14.00) כולל סיור מודרך וטעימות. 10 ש"ח למבוגר, 7 ש"ח לילד. טלפון: 6868748 -04.

 

דלתון

 

מיקום: פארק התעשייה דלתון, מרום הגליל. משקיף על הרי הלבנון והגולן. הכרמים נטועים על קרקע בזלתית פוריה, חשופים לתנאי מזג אוויר קיצוניים ולרוחות. התנאים האלה התגלו במשך השנים כמקור הברכה של היקב והניבו גידולי ענבים משובחים.

 

היקב המודרני והמשוכלל נמצא לצד מרכז מבקרים מטופח שממוקם בצריף עץ מוקף פרחים וכרמים. בראש צוות הייננים עומד ג'ון וורנשטוק האוסטרלי ולצדו ייננית ראשית, היחידה בארץ, נעמה מועלם, ויינן-יועץ מדרום-אפריקה.

 

החך הנשי עושה ליינות נפלאות והם זוכים בפרסים יוקרתיים. קברנה סוביניון רזרב זכה במדליית זהב בתחרות שנערכה בארץ והשרדונה זכה ב"דבל גולד" (זהב כפול) בתחרות בארה"ב.

 

היקב עורך סיורי הדרכה שבמרכזם תהליך ייצור היין, כשבמרחבים הפתוחים ניצבים ספסלים ושולחנות למנוחה ולטעימות. פתוח: 10.00 -16.00 ובערב החג עד 13.00. טלפון: 6987683- 04.

 

תבור

 

מיקום: כפר תבור. היקב יושב בתוך מתחם מבקרים מרשים שכולל גם את מוזיאון המרציפן. המתחם כולו הוקם ביוזמת ארבעה חקלאים מכפר-תבור (סלע, קורמן, פלג ובן-תנחום), שביקשו לתת לציבור מוצר מוגמר מתחילתו ועד סופו. כיוון שהארבעה מגדלים ענבים, שקדים וזיתים חשקה נפשם להכין גם יין, שמן זית וזיתים. היום הם משווקים 200 אלף בקבוקי יין בשנה מזני מרלו, קברנה סוביניון ושרדונה, שמן זית כתית מעולה וזיתים כבושים.

 

הארבעה כבר הספיקו לזכות במדליית כסף בתחרות "כד היין" על השרדונה והמרלו. רעיון מקורי הוא הפאב הצמוד למרתף יישון היין, שמחלונות הזכוכית העצומים שלו נשקפות חביות העץ בהן שוכב היין. סיורים וביקורים בתיאום מראש מ-10.00 עד 17.00 (כולל שבת) וביום שישי עד 14.00. טלפון": 6760444 -04.

 

יפתחאל

 

מיקום: אלון-הגליל. הוקם על-ידי צביקה אופיר ואבנר סופר. אופיר החל את דרכו ככורם, עבר לייצור יין וצירף אליו את סופר. במבנה שחצבו בהר הם מאפסנים את החביות ומיישנים אותן כשנה. באחרונה הקימו מרכז מבקרים בבית עץ עתיק בן 164 שנה שהובא לארץ מוירג'יניה.

 

המרכז פתוח (ללא תשלום) מ-10.00 עד 18.00, ובשישי עד 15.00. טלפון: 9861466 -04.

 

כרמל מזרחי

 

מיקום: זכרון-יעקב. ליקב הזה מגיעה זכות ראשונים. בעל החזון היה הברון רוטשילד, שיזם את הקמתו ב-1890. היקב בנוי מעל שישה מרתפי ענק החצובים בהר ובהם נחים מכלי הנירוסטה וחביות העץ. על מורדות ההרים והגבעות מסביב פזורים מאות דונמים של כרמים וכל זכרונאי ותיק יספר לכם שההיסטוריה המשפחתית שלו קשורה קשר עמוק לתעשיית היין.

 

בשנים האחרונות עובר היקב תהליך התחדשות כדי לייצר בו יינות בוטיק. מרכז המבקרים פועל בתוך חנות ולידו מסעדה, שממוקמת בבית עתיק ומשוחזר מ-1882. ביקב מקיימים סיורים עם הסברים, חזיון אור-קולי וטעימות (15 ש"ח למשתתף) וסיורי ערב (בתיאום מיוחד, 22 ש"ח). טלפון: 6290977 -04.

 

תשבי

 

מיקום: זכרון-יעקב. שייך למשפחת תשבי, הקשורה בעבותות לנושא היין עוד מימי הברון, שבחר בסבא-רבא לטעת כרמים באזור. מסוף המאה ה-19 עד 1985 גידלו התשבים ענבים, עד שהחליטו שגם הם יודעים לעשות יין, ולא פחות טוב משכניהם הוותיקים. יונתן תשבי, בן הדור הרביעי למייסדים, הפיק יינות בוטיק ביקב המשפחתי הקטן שבנה, שהיום מציג סדרות איכותיות של ויניארדס, אסטייט וספיישל רזרב.

 

הייחוד שעליו גאוות המשפחה הוא השילוב בין המסורת והמודרניזציה. כמו בפרובנס וטוסקנה, המבקרים יכולים להגיע עם בקבוקים או מכלים מהבית ולמלא יין ישר מהחביות.

 

מרכז המבקרים כולל מסעדה חלבית וחנות. בחוה"מ סוכות, בין 08.30 ל-17.00, ייערך ביקב יריד אמנים. טלפון: 6288195 -04.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
הרי הגליל
צילום: אפי שריר
שאטו גולן
צילום: אלעד גרשגורן
תשבי
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים