שתף קטע נבחר

מדריך: לקחו לכם את ה'ויוקס'? יש אלטרנטיבות

חברת "מרק" הורידה את התרופה ויוקס מהמדפים, בשל הסיכון המוגבר להתקף לב ושבץ מוחי. האם קיימות אלטרנטיבות? כן, והרבה. ynet מציג את כל החלופות הטיפוליות, ומפריך עוד כמה מיתוסים על התרופה המנוחה

בחברת "מרק ישראל" עדיין לא מעכלים את ההחלטה לגנוז את ביצת הזהב שלהם, "ויוקס" מהעולם. תוצאות המחקר שגילה סיכון מוגבר להתקפי לב ושבץ מוחי, הגיעו אליהם בשיחת ועידה מארצות הברית, ביום רביעי בחצות.

ביום חמישי בצהריים, שחררו בחברה את ההודעה על משיכת ויוקס מהמדפים, וקראו לציבור להפסיק את השימוש בתרופה (ראה מסגרת).

 

"אנחנו כואבים על הורדת הויוקס" , אומר ל-ynet יוסי בן-עמרם, מנכ"ל מרק ישראל, "התקשרו אלינו הרבה רופאים שגם מצטערים על כך כיוון שזו הייתה תרופה כל כך מוצלחת, אבל מה שעומד לנגד עינינו הוא בטיחות החולים".

 

אבל, כמו בכל דבר אחר בחיים, גם לתרופה זו קיימים לא מעט תחליפים: על אף שנתח מכירותיה של הויוקס היה גבוה, היצע השוק הותיר תרופות רבות בעלות פרופיל בטיחות ויעילות הדומים לזה של הויוקס.

 

"ההבטחה הגדולה של התרופות הסלקטיביות החוסמות את האנזים COX2 נבעה מפרופיל תופעות הלוואי הטוב יותר, בכל הנוגע להפרעות במערכת העיכול" מסביר ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה בכיר לרפואה פנימית מהמרכז הרפואי שיבא, "אין להקל בכך ראש, מאחר ובאנשים המשתמשים בתכשירים אלה למשך זמן ממושך, צפינו באחוז גבוה יחסית של אירועי דמם וכאבי בטן שהגבילו את השימוש בתרופה, ובמקרים קיצוניים אף גרמו לדמם רציני עד מוות. אבל בכל הנוגע ליעילות התרופה, הרי שויוקס, לא הייתה טובה יותר בהקלת כאב בהשוואה לדור הראשון, וגם בתופעות לוואי האחרות, קרי פגיעה כלייתית, החמרת לחץ דם, פגיעה בכבד – לא נראה שינוי. כך שההבדל העיקרי היה בתופעות הלוואי של מערכת העיכול".

 

עיקר הסיבוכים בתרופות מקבוצת נוגדות הדלקת הלא-סטרואידיות, ובקצרה NSAIDS, נצפו באנשים מעל גיל 65, הסובלים ממחלות נוספות כמו סוכרת, יתר לחץ דם ושטופלו למשך זמן ממושך או שנטלו תרופות נוספות מקבוצת ה- NSAIDS. צעירים בריאים בד"כ, שאינם סובלים ממחלות כרוניות קשות, שאינם נוטלים תרופות נוספות, אינם בסיכון גבוה לתופעות לוואי.

 

"הורדת הויוקס היא לא סוף העולם", אומר פרופ' דן כספי, מנהל המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי ת"א, "מדובר בתרופה אנטי דלקתית, וקבוצה זו של תרופות היא ענקית. על פי ההערכות הכי גבוהות, לא יותר ממחצית מהנזקקים לתרופות האנטי דלקתיות הזדקקו לויוקס, והרבה אנשים השתמשו בתרופות אחרות. כך שבין התרופות הוותיקות לבין החדשות, יש מספיק מגוון של תרופות שאפשר יהיה בשקט להסתדר איתו".

 

מהן האלטרנטיבות? הנה כי כן, לפניכם משפחת ה- NSAIDS, ובה כל החלופות האפשריות ל"ויוקס" המנוח. הדפיסו, שימרו ודונו עליהן עם הרופא המטפל:

 

  • ארקוקסיה – תרופה חדשה של "מרק" מדור חסמי Cox2, המבטיחה לשכך כאבים ולהפחית תהליכים דלקתיים. התרופה כוללת תופעות לוואי מעטות יחסית במערכת העיכול. היא אושרה כבר לשימוש בישראל וב-47 מדינות, ונמצאת בהליכי רישום במדינות נוספות לרבות ארצות הברית. התרופה פועלת במהירות, ודי בכדור אחד כדי להספיק ליממה שלמה, אלא שהיא אינה מצויה בסל הבריאות.

 

  • איבופרופן (אדקס, ארטופן, איבופן, נורופן) - תרופה ותיקה ויעילה אך ניתנת מספר פעמים ביום. התרופה אינה סלקטיבית, ולפיכך עלולה לגרום לתופעות לוואי קשות במערכת העיכול. לכן, אצל אנשים עם רגישות של הקיבה ומערכת העיכול, נהוג לשלב חומרים נוגדי חומצה כדי להקטין את גירוי רירית דרכי העיכול העליונות.

 

  • סלקוקסיב (סלקוקס, סלברה) – תרופה סלקטיבית, בעלת פרופיל בטיחות טוב, המכילה מולקולת סולפא ולכן אינה מתאימה לאנשים האלרגיים למרכיב זה. התרופה כבשה נתח נכבד מהשוק, במקביל ל"ויוקס". ניתנת פעמיים ביום.

 

  • דיקלופנאק (וולטרן, בטארן, אביטרן) – תרופה וותיקה, נוחה לשימוש, שאינה סלקטיבית ולכן עלולה לגרום לגירוי מערכת העיכול. לפיכך שימושה אינו שכיח כשל התרופות מהדור החדש.

 

  • אטודולאק (אטופאן) – תרופה יעילה המצויה בסל הבריאות, מדור חסמי COX2. חלק מהחולים דיווחו על יעילות גבוהה יותר של אטופאן בשיכוך כאבים ודלקות בהשוואה לויוקס.

 

  • אינדומתאצין (אינדומד) – תרופה ותיקה בעלת יעילות גבוהה בהפחתת דלקת, שאינה סלקטיבית, ולכן בעלת תופעות לוואי שכיחות יותר, ביניהן גירוי דרכי עיכול ודימומים, סחרחורות וכאבי ראש.

 

  • נאבומטון (נבוקו, רליפקס) – תרופה המשפיעה פחות על דרכי העיכול על אף שאינה סלקטיבית. נלקחת פעמיים ביום ומהווה אלטרנטיבה אפשרית אם כי שכיחה פחות בשימוש כיום.

 

  • נפרוקסן (נקסין, נפרוקסי) – תרופה וותיקה הניתנת פעמיים ביום, יעילה, שאינה סלקטיבית ולכן טומנת בחובה אף היא תופעות לוואי במערכת העיכול.

 

הכותב הוא ד"ר לרפואה כללית
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ויוקס הלך. לא סוף העולם
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים