שתף קטע נבחר

הצעת חוק: דוגמניות רזות מדי ייאלצו להוסיף למשקל

אחרי שנים שבהן עודד בחורות להשיל קילוגרמים ממשקלן כדי להפוך לדוגמניות מצליחות, חוצה עדי ברקן את הקווים: סוכן הדוגמנות מריץ קמפיין נגד העסקת אנורקטיות • הצעת החוק, שתגיש ח"כ ענבל גבריאלי, תסייע באכיפה • ליוזמה נרתמו מנכ"לים של חברות מובילות במשק, שחתמו על הסכמה לא לשכור דוגמניות רזות מדי • שר הבריאות: "נשתף פעולה עם המאבק בתופעת האנורקסיה"

לדנה (שם בדוי), דוגמנית מאוד מפורסמת, יש תפריט יומי עשיר. בבוקר היא אוכלת יוגורט אפס אחוז שומן עם חצי תפוח, בצהריים היא אוכלת שתי קופסאות מסטיקים ללא סוכר ובערב היא אוכלת סלט (חסה ועלי בייבי) עם דיאט קולה.

 

בין לבין היא מחסלת קופסת סיגריות ובולעת משלשלים שהיא קונה בחנות טבע. בסוכנות שלה מסרבים לקרוא לה אנורקטית, למרות שעצמותיה בוקעות מבעד לחולצה. "היא רזה טבעית", אומרים שם, "היא אוכלת מאוזן ועושה כושר".

 

כ-400 דוגמניות פועלות היום בישראל. רובן רזות בצורה מעוררת חשד, אלא שאף אחד לא יאשים אותן באנורקסיה נרווזה או בבולימיה, עד שלא יוכח אחרת. הסוכנויות מגוננות בחוזקה על אפרוחי הדוגמנות שלהן, ושולחות אותם בהיחבא למרכז להפרעות אכילה, לפסיכולוגים ולתזונאים.

 

עם השנים למדו הדוגמניות הוותיקות בענף כיצד לשמור על גוף חטוב בלי לדחוף אצבע לגרון. אחרות, צעירות ורעבות יותר לזוהר, נמנעות מכל מאכל שמכיל יותר משתי קלוריות. בסוכנות של סוכן הדוגמניות עדי ברקן רשומות 42 דוגמניות, מהן 11 בהמתנה. "אנחנו ממתינים שהן יעלו במשקל לפני ששולחים אותן לעבוד", מסביר ברקן, שהחליט להילחם בתופעה ולצאת בקמפיין נגד העסקת דוגמניות אנורקטיות.

 

"יש בידינו סטטיסטיקה שאומרת כי 13.6 אחוז מתוך 12 אלף דוגמניות, שהגיעו לאודישנים שערכנו ברחבי הארץ, היו או נמצאות כעת במצב אנורקטי. כלומר, במשקל של 25 אחוז פחות מטווח הנורמה".

 

עם הנתונים שבידיו פנה ברקן לח"כ ענבל גבריאלי, שמיהרה להרים את הכפפה. בימים הקרובים עתידה גבריאלי להגיש הצעת חוק, שתחייב את הדוגמניות להוכיח שהן בריאות כתנאי להעסקתן. "הקמפיין זה רעיון טוב, אבל הוא לא יפתור את הבעיה. צריך לעשות משהו דרסטי", אומרת גבריאלי.

 

"המצב כיום הוא שסוכנויות וחברות פרסום יעסיקו דוגמנים מבוקשים, גם אם הם על סף קריסה בגלל הפרעות אכילה. זה לא מעניין אותם. אנחנו רוצים לחוקק חוק, שיחייב להעסיק רק דוגמנים בריאים. דוגמנית צריכה לדעת שהיא מגיעה לסוכן שלה עם בוק ומסמך מתזונאית של קופת-חולים. משרד הבריאות יהיה אחראי למנות מפקח שיבדוק את הדוגמניות אחת לחצי שנה. מי שיעסיק דוגמנית ללא אישור יהיה צפוי לקנס גדול".

 

שר הבריאות דני נוה אמר אתמול בתגובה, כי מברך על כל יוזמה שבאה להיאבק בתופעת האנורקסיה. "משרד הבריאות נאבק באנורקסיה ובבולימיה בעיקר בקרב הדור הצעיר, וכל יוזמה כמו הצעת החוק של ח"כ ענבל גבריאלי תזכה לשיתוף פעולה".

 

בולם את הבולימיה

 

ברקן לא היה זקוק לחוק כדי לפקח על המודליסטיות שהוא מעסיק. בשנה וחצי האחרונות הוא שקוע עמוק בבלימת הבולימיה. אחרי שבעה צינתורים הוא הרגיש מחוייב להציל חיים, והחל בודק כל נערה שמגיעה אליו עם החלום.

 

כשהוא רואה ילדה בת 17 ששוקלת 47 קילו על מטר שבעים, הוא לא עוזב אותה. הוא שולח אותה לייעוץ, לדיאטנית, ומשוחח איתה עד שנשבר לה והיא מתחילה לאכול. "יש לי סיפוק עצום כשאני לוקח ילדה גמורה, שוויתרה על עצמה, ומרים אותה למעלה. זה ממלא אותי".

 

- קצת מוזר איך הפכת לגורו רוחני אחרי שבמשך שנים היית אחראי באופן עקיף לעשרות אנורקטיות.

 

"ברור לי שאני אחראי ושאני חלק מהטירוף הזה. אבל בזמנו קלווין קליין האריך את החוזה של קייט מוס, וכולם חיפשו את הרזות. זה היה הקו שהנחה אותנו. עכשיו דוגמניות רזות מדי ייאלצו להוסיף למשקלן".

 

כדי לכפר במעט על חטאיו, שלח ברקן מכתב לראשי משק מובילים וביקש מהם להירתם למען הקמפיין. "בימים אלו אנו מאחדים את החברות המובילות במשק הישראלי במלחמת חורמה במחלת שנות ה-2000: הפרעות אכילה, אנורקסיה, בולימיה", כתב להם. "מספר החולות במדינתנו הקטנטונת מדהים. 98 אחוז מהבנות שהגיעו לאודישן שערכתי, הודו שהן עושות דיאטה, 13.6 אחוז היו במצב אנורקטי. אפשר לעצור את הקטסטרופה. הדבר בידינו. המסר הוא 'להיות יפה ולהישאר בחיים'".

 

המסר עבד. ברקן השיג את חתימותיהם של גיורא בר דעה מנכ"ל שטראוס עלית, גבי רוטר מנכ"ל קסטרו, צבי זיו מנכ"ל בנק הפועלים, מיכה אילוז מנכ"ל טבע נאות, איריס בק מנכ"ל פרטנר, גידי גולדפינגר מנכ"ל לי קופר, ליאור רייטבלט מנכ"ל סופרפארם, אמיר הברפלד מנכ"ל בננה ומעצב השיער שוקי זיקרי. כולם משתמשים בדוגמניות, כולם רוצים להיות מזוהים עם בריאות, רעננות ויופי.

 

"אני לא אקח דחליל", אומר גידי גולדפינגר, מנכ"ל "לי קופר". "אני רואה את הרזות האלה מסתובבות ומעדיף דוגמנית ממוצעת. האופנה שלנו לא מיועדת לנשים גדולות ולא לאנורקטיות. מידה של דוגמנית היא 36-38, כמו קהל היעד שלנו".

 

"הישבן והציצי נעלמים"

 

מעצב השיער שוקי זיקרי סבור כי הבעיה קיימת בעיקר אצל אלו שרוצות להיות דוגמניות, ולא אצל אלו שכבר סימנו וי על המטרה. "דוגמניות שפועלות בשוק מבינות שלא צריך להגיע לכאלה רמות רזון, אבל אלו שבדרך חושבות שצריך להיות אנורקטית כדי לעבוד במקצוע", אומר זיקרי.

 

"בכל הסניפים שלי, מתל אביב עד באר שבע, אני נתקל בילדות ובמבוגרות רזות בצורה מזעזעת. הישבן והציצי נעלמים, העיניים עוד מעט יוצאות מהמקום, אבל הן בטוחות שהן הכי יפות בעולם. כשרואים כל כך הרבה נשים ביום, ישר מבחינים ברזון הבולט, גוון העור הצהבהב-חולני. התופעה היום קיימת בהיקף רחב מאי-פעם. אם אני יכול לעזור בצמצום התופעה – אני בעניין".

 

הדוגמנית מעיין קרת, אנורקטית לשעבר שמעבירה הרצאות בתחום, משוכנעת שמדובר ברעיון גאוני, לא פחות. "זו הצעה גאונית, מעולה", היא מתלהבת, "להרבה דוגמניות אין קשר למציאות. המדיה היא הגורם מספר אחת לבעיה, כולם רואים את הדוגמניות ורוצים להיראות כמותן".

 

- זה די פשטני להאשים, כרגיל, את התקשורת.

 

"בנות רוצות להיראות כמו הבנות שבטלוויזיה, בעיתון, בפרסומות. הן מרעיבות את עצמן עד שהן מגיעות לאנורקסיה. העניין הוא שקשה לדעת מי רזה באופן טבעי ומי לא. אם את לא מכירה אותן מקרוב, לא תדעי. אני הייתי שם, כך שאני רואה את זה לפי צבע עור, לפי העמידה על הקרקע, לפי טון הדיבור התשוש וחסר החיות".

 

בעוד ברקן ואחרים מאמינים שהתופעה מתפשטת, הרי בעלי הסוכנויות ודוגמניהם מאמינים שלא צריך לעשות עניין מכל קילו חסר. "אני כמעט לא רואה אנורקטיות", טוענת הדוגמנית ליהי אלון. "הבנות שאני רואה, מרשות לעצמן לאכול. אני משתדלת לא לאכול דברים שהם עתירי-שומן, עושה ספורט ושומרת על עצמי".

 

גם אינגריד פלדמן, אולי הדוגמנית הכי פעילה בתצוגות אופנה, שומרת על עצמה, אך לא בקנאות. "אף פעם לא הגעתי למצב שאני לא מכניסה אוכל לפה", היא צוחקת. "אני מקפידה על פירות, מוצרי חלב, דגים או עוף, מלא ירקות. זה אוכל בריא דל-קלורי. צריך חלבונים, סידן וויטמינים כדי שהעור יישאר יפה".

 

פלדמן מקפידה על אימונים מאסיביים בחדר כושר, ולמרות שאיננה אנורקטית, היא מגלה שדווקא אנורקטיות נוהגות לעשות כושר בתדירות גבוהה. "אנורקטיות עושות ספורט באובססיביות וזה לא משנה אם הן חלשות ובלי כוח", היא אומרת. "זה הכל בראש שלהן. הרצון להישאר רזה הוא חזק".

 

התופעה מודגשת בעיקר בחו"ל, טוען מורן מרציאנו, בעל סוכנות "ארטפורם". "במילנו, פריז וניו-יורק זה יותר פרובלמטי", אומר מרציאנו. "תפקידו של סוכן לשים לב אם הדוגמנית שלו מרזה בצורה מעוררת סימני שאלה, אם יש צמיחה פתאומית של שערות על הגוף. אם כן, צריך להקפיא את העבודה איתה ולשלוח אותה לטיפול.

 

"בניגוד לחו"ל, לקוחות מסחריים בארץ לא רוצים להיות מזוהים עם מישהי רזה באופן קיצוני. זה לא אומר שבחורה במידה 38-40 תדגמן, אנחנו לא יפי-נפש. זה לא עולם שכולו טוב. להיות דוגמנית זה מקצוע שדורש משמעת ענקית. דוגמנית לא יכולה לאכול במקדונלד'ס".

 

רונן רייבנבך, מבעלי חברת "מימד-סגנון", שמפיקה אירועים בהשתתפות דוגמנים רבים, חושב שהדוגמניות בארץ מתפתחות יפה. "זו הצעת חוק פופוליסטית", הוא מפתיע. "אני מכיר דוגמניות שלא אוכלות, אבל בין זה לבין אנורקסיה יש מרחק. זו היתה הצעה טובה אם הבעיה היתה קיימת. בכל מקרה, אצלנו לא לוקחים דוגמנית רזה ברמות מטורפות, נגמר הקטע של ההרואין שיק (ראו מסגרת). הטרנד הוא של נשים אמיתיות. אני רואה אותן באירועים. אני מספק להן בורקסים, הן מתות על סנדוויצ'ים ואוכלות אותם בכיף. אנורקטית לא תיגע בזה".

 

"לי זה לא יקרה"

 

ברקן מסרב להיכנע למשמיצים. "זה שלא יודעים שהדוגמנית אנורקטית, לא אומר שצריך להגיד שהבעיה לא קיימת", הוא אומר, "היתה אצלי דוגמנית מאוד מפורסמת שלא סבלה מהפרעות אכילה. יום אחד היא שמעה את אחת הדוגמניות אומרת עליה שהיא שמנה, ומאותו רגע יצא המזלג מהפה. היא פשוט לא אכלה כלום. מכיוון שהיא מאוד ידועה, הטיפול בה נעשה בשעות הלילה, במחלקה להפרעות אכילה בבית-החולים תל-השומר".

 

זמן קצר מאוחר יותר גילה ברקן את אחת מהבנות מקיאה בשירותים. היום הוא מזהה אותן לפי סימני הנשיכה על האגרופים. "הן דוחפות אגרופים כדי להקיא", הוא מסביר. "רובן המכריע סובלות מבעיה של ביטחון עצמי. צריך המון שיחות כדי להחזיר אותן למסלול".

 

לפני כעשרה ימים התקיימה בקניון לב המפרץ בחיפה תחרות "המראה הטבעי". "את כבר לא חיי בת להיות גבוהה ורזה. עולם האופנה צמא לדוגמניות בעלות מראה חדש, בריא ורענן", כתב ברקן במודעת הפרסומת. את המראה הבריא קטפה מורן סנקובסקי, חיפאית בת 16, שמיד התבקשה לרזות.

 

- נו, אז הכל בלוף.

 

"חס וחלילה. מורן שקלה בתחרות 63 קילו, והיא מטר שבעים. היא יכולה להגיע עד 58 קילו, זה בטווח הנורמה".

 

- מורן, בטווח הנורמה?

 

"אני רוצה להיות דוגמנית ואני יודעת שאני צריכה לרזות טיפה ולעשות את זה בדרך הנכונה, עם דיאטנית וחדר כושר. עכשיו אני 59 קילו ואני רוצה לרדת ל-55".

 

- אבל זה לא מה שסיכמנו.

 

"הדיאטנית אמרה שהגבול זה יותר, אבל אני אלך לחדר כושר והשרירים ישקלו יותר. אני שלמה עם עצמי במאה אחוז, אבל אני מרגישה שאני קצת צריכה לרדת. יש לי חברה שהיתה אנורקטית. לי זה לא יקרה. אני מכירה את עצמי מספיק טוב כדי לא לעשות שטויות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
יוזמת החוק. ח"כ גבריאלי
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: צביקה טישלר
"סיפוק עצום". עדי ברקן
צילום: צביקה טישלר
צילום: שלום בר טל
נסיון מהעבר. מעין קרת
צילום: שלום בר טל
ד"ר רק שאלה
מומלצים