שתף קטע נבחר

מזוז לשרון: לקדם את יישום חוק טל

היועץ המשפטי לממשלה פנה במכתב לראש הממשלה, בו הוא קורא לו לפעול ליישום חוק ועדת טל, האמור להסדיר את גיוס תלמידי הישיבות. היועץ קורא להקמת גוף מיוחד שיעסוק ביישום החוק. "הקושי המרכזי ביישום החוק הוא היעדר גוף מרכזי הרואה את התמונה כולה ופועל לתיאום בין הגופים השונים". השר לפיד: "הגיע הזמן לשים קץ לסחבת"

היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, העביר באחרונה מכתב לראש הממשלה אריאל שרון, בו הוא קובע כי לא נעשה דבר ליישומו של חוק טל, המסדיר את גיוס בחורי הישיבות לצה"ל. היועץ שיגר את מכתבו בעקבות ארבע עתירות לבג"ץ שהוגשו בנושא, במסגרתן ביקש בית המשפט מהמדינה לעדכנו על יישום החוק בפועל.

 

היועץ מזוז קורא לראש הממשלה להקים גוף מיוחד שיעסוק ביישום החוק: "נראה שיש מקום להקמת מינהלת בעלת סמכויות שיאפשרו להביא ליישומו של החוק תוך זמן סביר", כותב היועץ במכתבו. "עולה כי קיימים קשיים לא מבוטלים ביישום הוראות החוק על ידי צה"ל ומשרדי הממשלה השונים העוסקים בנושא".

 

מזוז קובע כי שני החידושים שנקבעו בחוק לעומת המצב שקדם לו – "שנת ההכרעה" והשירות האזרחי – לא הביאו לשינוי של ממש במצב. 

 

השירות האזרחי, מוסד שנועד לאפשר לבחורי הישיבה לתרום לחברה, להשתחרר ולהשתלב בשוק העבודה, לא יושם עדיין. היועץ כותב כי הסיבה לכך היא מחלוקת בין משרד העבודה למשרד האוצר באשר לאופיו של השירות, מחלוקת שבגינה עדיין לא הותקנו התקנות שדרושות לצורך הקמת המערך של השירות האזרחי.

 

לגבי "שנת ההכרעה", מסלול במהלכו יכול תלמיד הישיבה לצאת בגיל 22 ולאחר 4 שנות דחייה, ל"שנת הכרעה" במהלכה אין עליו חובת גיוס למרות שאינו לומד בישיבה. בתום אותה שנה יוכל בחור הישיבה להתגייס, לבקש שירות אזרחי או לחזור לישיבה.

 

היועץ קובע כי בפועל, מספר היוצאים לשנת הכרעה נמוך: עד יולי 2004 יצאו לשנת ההכרעה 464 תלמידי ישיבה בלבד, מתוך כ-38 אלף תלמידים. "לא ברור מדוע מספר הפונים כה נמוך, נראה כי אחד המכשולים העומדים בפני חרדי המבקש להתגייס ולצאת לשוק העבודה הוא היעדר הכשרה מקצועית מתאימה", כותב היועץ.

 

היועץ מוסיף כי בשל אופיו הייחודי של חוק טל והרגישות הציבורית סביבו, יישומו מצריך תיאום ושיתוף פעולה בין צה"ל, משרד הביטחון, משרד הרווחה ומשרד האוצר. "תחושתי היא כי הקושי המרכזי ביישום החוק הוא היעדר גוף מרכזי הרואה את התמונה כולה ואשר פועל לתיאום בין הגופים השונים", כותב היועץ.

 

כיום פועלות שתי ועדות הדנות בהיבט התקציבי שביישומו של חוק טל – הוועדה לכינון שירות לאומי אזרחי בישראל, בראשות האלוף במילואים דוד עברי וכן ועדה שהוקמה לצורך בחינת שינויים בחוק טל בראשות השרה ציפי לבני. היועץ מזוז קובע כי פעולת הוועדות הללו איננה פוטרת את הממשלה מלפעול ליישום החוק בנוסח הקיים כרגע.  

 

השר לפיד: "מורחים" את גיוס החרדים

 

שר המשפטים, יוסף לפיד, אמר בתגובה למכתבו של מזוז כי הקשיים ביישום חוק טל מוכיחים כי מטרת החוק היא "למרוח" את נושא גיוס בחורי הישיבות מבלי לפתור את הבעיה.

 

"הוועדה פעלה בלחץ של בג"ץ והגשימה את המשל שהגמל הוא סוס, שהורכב על ידי הוועדה. המסקנה המתבקשת היא שוועדת השרים, בראשות השרה לבני, שפועלת לפי ההסכם הקואליציוני שקובע כי חוק טל יוחלף בחוק ישים שיפתור סוף סוף את בעיית גיוס בחורי הישיבה, תסיים את תפקידה", אמר לפיד. "הגיע הזמן לשים קץ לסחבת בנושא של אי צדק חברתי בלתי נסבל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בעקבות העתירות. מזוז
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
הוועדות לא פוטרות את הממשלה מלפעול. שרון
צילום: איי אף פי
מומלצים