שתף קטע נבחר

נישנוש הודי ליד הסרט

בשעה טובה, גם לנו יש ערוץ בוליווד, שמשדר רק סרטים הודיים. כדי לחגוג את המאורע, אספנו עבורכם כמה מתכונים הודיים שמותאמים למערביים שכמותינו. אם תכינו את כולם, תקבלו ארוחה הודית מפוארת. תוסיפו לזה כמה בירות קרות וסרט הודי סוחט דמעות, והרי לכם מתכון לערב הודי כהלכתו

עכשיו, כשסופסוף יש לנו ערוצי טלוויזיה של סרטים הודיים, אין ברירה אלא להכין ארוחה הודית קטנה, שיהיה מה לנשנש ליד הטלויזיה.

 

משחות קארי - פתרון קל

משחת קארי? יזדעקו המקפידים. נכון, אם רוצים להיות נאמנים למקור צריך להשתמש רק בתבלינים טריים, לקלות אותם ולטחון אותם לבד, לפני השימוש. מצד שני, אם נשתמש במשחת או אבקת קארי, יש סיכוי שנכין את המתכון.

עדיף לקנות את משחות הקארי משום שהן עשויות מתבלינים ושמן, שעוזר לשמור על הארומה ומונע טעם מעופש. אם יש לכם גישה לחנות תבלינים טובה, אין סיבה לא להשתמש באבקה טריה. כשתבואו לבחור משחת קארי, חפשו כזו שמתאימה לתבשיל שבכוונתכם להכין. עדיף לא להשתמש במשחת שמיועדת לרוגאן ג'וש (תבשיל כבש) כשמכינים תבשיל ירקות. עם זאת, אל תפחדו לנסות ולגוון, אולי זה לא יצא בדיוק כמו בהודו, אבל אם זה טעים, למי אכפת?

 

ארוחה הודית קלה תכלול אורז לבן, קצת דאל ויוגורט או מטבל על בסיס יוגורט. ארוחה קצת יותר מושקעת תכלול גם תבשיל ירקות, צ'אטני ולחם הודי כלשהו. בשר לא אוכלים כל יום בהודו, אבל מצד שני אנחנו לא בהודו. 

 

אם תכינו את כל המתכונים שלפניכם ותוסיפו להם אורז לבן מבושל, תוכלו ליצור ארוחה הודית מלאה. אם תרצו ממש להשקיע, תוסיפו צ'אטני ופופאדומים בצד. פופאדומים, למי שלא מכיר, הם חטיף שעשוי מקמח עדשים, מגיע בצורת דיסקיות שטוחות וקיים בטעמים רבים. את הפופאדומים מטגנים במעט שמן חם, והם הופכים פריכים. צ'אטני הוא שם כללי להמון סוגי מטבלים שמוגשים כתוספת במטבח ההודי. יש צ'אטני טרי שנאכל תוך יום יומיים ויש צ'אטני מבושל שנשמר חודשים רבים. צ'אטני בד"כ יהיה בעל טעם עז מאוד, ויש צורך במעט מאוד ממנו. 

 

  

קארי עוף

 במטבח ההודי המקורי אין מאכל שנקרא קארי. המונח קארי הוא המצאה בריטית. האנגלים ששבו לאנגליה לאחר ששהו בהודו, התגעגעו למאכלים ההודים המתובלים. מאחר ואין באנגליה מסורת של שימוש מסיבי בתבלינים, התחיל הנוהג של יצירת תערובות מוכנות . כל המאכלים שתובלו בתערובות אלו נקראו קארי. אנחנו לא נהיה פדאנטיים, ונשתמש במונח בכל זאת.

 

חומרים (ארבע מנות):

1 עוף מחולק לחתיכות

1 בצל גדול, קלוף

פיסת שורש ג'ינג'ר באורך 3 ס"מ, קלופה

4 שיני שום קלופות

3 כפות משחת קארי טובה (פאטאק'ס זה מצוין)

1/2 קופסה (400 גרם) עגבניות מרוסקות

1/2 כוס חלב קוקוס

1 כפית מלח

עלי כוסברה טריים, לעיטור

שמן לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. מרסקים את הבצל, הג'ינג'ר והשום במעבד מזון, עד שמתקבלת משחה חלקה. מסירים את העור מהעוף ונפטרים ממנו.
  2. מחממים שתי כפות שמן בסיר רחב ומטגנים בהן את חלקי העוף, רק עד שהן מלבינות. מוציאים מהסיר ומניחים בצד.
  3. באותו הסיר, מטגנים את משחת הבצל עד שהיא מקבלת צבע זהוב. מוסיפים את משחת הקארי ומטגנים דקה נוספת תוך ערבוב מתמיד.
  4. מחזירים את חלקי העוף לסיר, מוסיפים את העגבניות המרוסקות והמלח, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה.
  5. מנמיכים את הלהבה עד שמתקבלת רתיחה עדינה. מכסים את הסיר ומבשלים עד שהעוף רך מאוד, כשעה עד שעה וחצי.
  6. מוסיפים את חלב הקוקוס, טועמים ומתקנים תיבול אם צריך. כשמגישים מפזרים עלי כוסברה טריים לקישוט.

 

 

דאל עדשים אדומות

דאל הוא תבשיל עדשים שנפוץ במטבח ההודי הצמחוני. הוא לא אמור להיות חריף, ועוזר להרגיע את החיך לאחר שאוכלים מנות חריפות.

 

חומרים (ארבע מנות):

1/4 1 כוסות עדשים אדומות שטופות היטב ומסוננות

2 בצלים גדולים פרוסים דק

4 שיני שום, קלופות ופרוסות לאורכן

3 כפיות אבקת קארי

1/2 קופסה עגבניות מרוסקות

3 עלי דפנה

מלח

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים את העדשים ועלי הדפנה בסיר קטן ומכסים אותן במים. מביאים לרתיחה עדינה ומבשלים עד שהעדשים רכות מאוד ומתחילות להתפורר. אם יש עוד מים מעל גובה העדשים, שופכים אותם בזהירות. מועכים את העדשים בעזרת ממחה תפוחי אדמה.
  2. בזמן שהעדשים מתבשלות מחממים מעט שמן במחבת, ומטגנים את פרוסות הבצל והשום עד הזהבה. מוסיפים את הקארי ומטגנים דקה נוספת תוך בחישה מתמדת.
  3. מוסיפים את העגבניות המרוסקות לבצל והשום, מערבבים היטב ומבשלים כחמש דקות.
  4. מוסיפים את תערובת העגבניות לסיר עם העדשים, מוסיפים מלח לפי הטעם, ומערבבים היטב. מגישים חם או פושר.

 

 

ראיטה מלפפונים

ראיטה היא מעין סלט או מטבלעל בסיס יוגורט שאליו מוסיפים ירקות ולפעמים גם פירות. כמו הדאל, גם הראיטה מצננת חיך בוער. כשאין להודים כוח להכין ראיטה, הם פשוט מגישים מעט יוגורט לצד הארוחה.

 

חומרים (ארבע מנות):

6 מלפפונים שטופים היטב

2 גביעי יוגורט (עדיף כזה שיש בו  4.5% שומן)

1/2 כוס עלי כוסברה טריים, קצוצים דק

מלח ופלפל שחור טרי

 

אופן ההכנה:

  1. מגררים את המלפפונים על פומפיה גסה. מוסיפים להם מעט מלח, מערבבים היטב ומניחים בצד לכמה דקות.
  2. סוחטים היטב את המלפפונים בין הידיים ומחזירים לקערה.
  3. מוסיפים את הכוסברה ואת היוגורט ומערבבים היטב. מתבלים המלח ופלפל שחור ומגישים.

 

 

תבשיל כרובית ותפוחי אדמה (aloo gobi)

 

החומרים (6 מנות):

1 כרובית טריה, שטופה היטב ומפורקת לפרחים

3 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות בינוניות

1 בצל קלוף ופרוס דק

1 כפית זרעי כמון שלמים

פיסת שורש ג'ינג'ר טרי באורך 2 ס"מ, קלופה וקצוצה דק

1 פלפל ירוק חריף קצוץ דק

2 כפיות כורכום

2 כפיות כוסברה יבשה טחונה

1/3 כוס שמן צמחי

1 כפית מלח

1/2 1 כפיות גארם מאסאלה (להשיג במכולות אוריינטליות או בחנויות תבלינים טובות)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את השמן בסיר כבד. מוסיפים את הבצל וזרעי הכמון ומטגנים כדקה, עד שהכמון משמיע קולות פיצפוץ. מוסיפים את הג'ינג'ר והפלפל החריף, מטגנים דקה נוספת.
  2. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה ומטגנים תוך ערבוב כשתי דקות.
  3. מוסיפים את הכורכום ואבקת הכוסברה, מערבבים היטב, מוסיפים 3/4 כוס מים  ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה.
  4. מוסיפים את פרחי הכרובית ואת המלח, מביאים לרתיחה ומבשלים מספר דקות על להבה גבוהה ללא מכסה.
  5. מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כרבע שעה, עד שהכרובית ותפוחי האדמה רכים. יש להשגיח שהתבשיל לא יתייבש בהמהלך הבישול. אם רואים שחסרים מים, מוסיפים מעט. אם יש יותר מדי מים, מסירים את המכסה ומאדים אותם. התבשיל צריך להיות יבש למדי בסוף הבישול, עם מעט מאוד רוטב.
  6. מפזרים מעל את הגאראם מאסאלה ומגישים.

 

 

  • משחת קארי אפשר להשיג בחנויות המתמחות. כאמור, פאטאק'ס הוא סוג מומלץ אבל יש הרבה סוגים אחרים, לא פחות טובים.
  • גאראם מאסאלה היא תערובת תבלינים הודיים שמפזרים על האוכל לפני ההגשה. ניתן לקנות או להכין לבד ע"י ערבוב תבלינים.
  • כמויות משחת הקארי שמצויינות במתכונים לא מחייבות. אם אתם אוהבים אוכל מתובל מאוד, אין בעיה להוסיף יותר, ואם יש לכם חיך עדין, אפשר להפחית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות הוט בומביי
אין כמו סרט הודי
באדיבות הוט בומביי
ליד הקארי
צילום: אמיר קלימובסקי
צילום: מריאן הול
ראיטה מלפפונים?
צילום: מריאן הול
מומלצים