שתף קטע נבחר

צוללת חדרה למים הטריטוריאלים של ישראל

חיל הים איתר בשבוע שעבר צוללת זרה שחדרה לזמן קצר למים הטריטוריאלים של ישראל. ההערכה בצה"ל היא כי מדובר בצוללת מערבית, ולא עוינת. בכל מקרה, אומרים בצה"ל, מדובר בהצלחה של חיל הים שאיתר את הצוללת במהירות - ולא נשקפה סכנה ממנה. וכל זה מתרחש שבוע וחצי אחרי פרשת המזל"ט של חיזבאללה

צוללת זרה חדרה למים הטריטוריאלים של ישראל: במערכת הביטחון בודקים תקרית חריגה שאירעה בשבוע שעבר, במהלכה חדרה צוללת זרה למים הטריטוריאלים של מדינת ישראל, באזור צפון הארץ - והוברחה על ידי ספינות חיל הים שגילו אותה כעבור זמן קצר. כך דווח היום (ב') לראשונה בגלי צה"ל.

 

הצוללת חדרה לעומק של כ-3 מייל ימי, אולם לא ברור כמה זמן שהתה במים הישראליים ואיזה מידע הצליחה לאסוף במשימתה - אם היתה כזו. גורמים בצה"ל אמרו ל-ynet כי על אף שהצוללת הייתה בתוך השטח הטריטוריאלי של מדינת ישראל, יתכן כי לא הספיקה כלל לאסוף מודיעין, ובכל מקרה לא הייתה לפעולתה מטרה התקפית.

 

"מי שפישל באירוע הוא לא חיל הים - אלא מפקד הצוללת בכך שהביא לאיבוד חשאיות של הכלי שלו", אמר ל-ynet קצין בכיר בצה"ל. הקצין הוסיף כי על פי ההערכות, מדובר בצוללת ממדינה מערבית, ויש סיכוי נמוך מאד שנגרם נזק לישראל כתוצאה מהאירוע. בצהל מגדירים את האירוע כהצלחה ולא ככישלון אך ממשיכים לתחקר אותו. הקצין הבכיר הוסיף כי אין מדובר באירוע ראשון מסוגו.

 

"אנחנו לא יודעים בוודאות כמה זמן שהתה הצוללת באזור, אבל ככל הנראה היא זוהתה בכניסה. הצוללת חדרה 2 מייל לתוך השטח הריבוני, שכולו 12 מייל, והיתה 18 ק"מ מהחוף", הוסיף. במערכת הביטחון לא מתרגשים מהפרשה, ואומרים כי מדובר בהצלחה של חיל הים באיתור המהיר של כלי השיט הזר - ולא במקרה שגרם סיכון כלשהו למדינה.

 

לישראל עצמה יש שלוש צוללות מסוג "דולפין". מדובר בכלי שיט יקר, מהדגם

 המשוכלל ביותר הקיים בעולם כיום. כמה עשרות חיילים, מוצבים בצוללת הנושאת אמצעי חימוש וציוד מודיעין אלקטרוני. על פי פרסומים זרים, ניתן לחמש צוללות אלה בטילי שיוט הנושאים ראש גרעיני

 

בעקבות הידיעה על חדירת הצוללת, הגיבו במערכת הפוליטית בדאגה: ח"כ חמי דורון משינוי פנה ליו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ יובל שטייניץ, בדרישה לכנס את הוועדה לדיון דחוף בנושא "ריבוי החדירות לשטח ישראל".

 

מנגד אמר יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יובל שטייניץ: "אנחנו בודקים את הנושא. אין זיהוי ודאי כי מדובר בצוללת אויב. צריך לומר כי הצוללת התגלתה ע"י חיל הים וזה דבר חיובי מאד. לא באופן אוטומטי משמידים צוללת. הדבר דורש זיהוי מוחלט כי אחרת אנו עלולים להסתכן בהשמדה של צוללת מערביות שמשייטות באגן המזרחי של הים התיכון באופן סדיר".

 

החדירה המביכה הקודמת לשטח ישראל אירעה לפני כשבוע וחצי: ב-7 בנובמבר הצליח ארגון חיזבאללה , בסיוע האיראנים, לשגר מזל"ט מסוג "מירסאד" שחג בצפון הארץ, מעל נהריה, למשך מספר דקות. בצה"ל אישרו את החדירה וטענו כי לא נגרם כל נזק לביטחון המדינה. מאוחר יותר אישר הרמטכ"ל יעלון כי המזל"ט האיראני יכול לשאת מטען במשקל של 40-50 ק"ג ולשמש למעשה לפיגועים אוויריים.

 

פרשנות: סבירות גבוהה לצוללת מערבית

 

זיהוי צוללת הוא אירוע נדיר, כשנעשה בדרך כלל שהצוללת עולה מעל לפני המים כשהיא צריכה לטעון מצברים ולהחליף אוויר - דבר נדיר וחריג במהלך משימה מבצעית. לרוב נעשה זיהוי של הפריסקופ של הצוללת, המועלה למטרת תצפית.

 

באזורנו, המדינה הערבית הקרובה היחידה שיש לה צוללות היא מצרים. בסוריה הצוללות לא פעילות מזה שנים. שאר הצוללות הערביות נמצאות בצד השני של הים התיכון - והסבירות לכך שמדובר בהן נמוכה. יש מדינות מערביות שמפעילות צוללות באזור: האמריקנים, הצרפתים, האיטלקים וגם הטורקים.

 

הצוללת יכולה לאסוף מודיעין על פעילות ימית או על דברים שנמצאים לאורך החוף. הסבירות של טעות בניווט היא נמוכה מאוד.

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן יהודה
צוללת (ארכיון)
צילום: אורן יהודה
צילום: ערוץ 2
המזל"ט של חיזבאללה. חדירה ראשונה
צילום: ערוץ 2
צילום: אלכס קולומויסקי
אין זיהוי ודאי. שטייניץ
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים