שתף קטע נבחר

המועצה לשימור תוכל לערער על תוכנית הקריה

שלב נוסף במאבק נגד התוכנית להרחבת רחוב קפלן והבנייה בדרום הקריה בתל אביב: בית המשפט ביטל החלטת הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה וקבע כי למועצה יש זכות לערער בפני המועצה הארצית. השופט פוגלמן: "אינטרס הציבור מחייב מתן משקל ראוי לשיקול של שימור מבנים היסטוריים"

‏ניצחון חשוב למועצה לשימור אתרים: בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל אתמול (א') את עתירתה של המועצה, וקבע כי תינתן לה הזכות לערער בפני המועצה הארצית לתכנון ולבנייה על פרויקט דרום הקריה בתל אביב (שרונה לשעבר) והתכנית להרחבת רחוב קפלן.

 

לפני כחודשיים עתרה המועצה לשימור אתרים לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד ועדות התכנון בתל אביב ונגד מי שעמד עד לאחרונה בראש הוועדה המחוזית, שמואל לסקר.

 

 

באמצעות עוה"ד דורון רוזנברג ושלום סימון ממשרד "רוזנברג, מגן ושות", דרשה המועצה מבית המשפט כי יבטל את החלטות ועדות התכנון מחודש מאי, הדוחות את רוב טענותיה של המועצה נגד תכנית דרום הקריה ותכנית קפלן, וכן לבטל את החלטתו של לסקר מיולי האחרון, הדוחה את בקשת המועצה לערער על תכנית דרום הקריה בפני המועצה הארצית לתכנון ולבנייה.

 

 

בעתירתה, טענה המועצה לשימור אתרים כי תכנית דרום הקריה ותכנית קפלן, שיזם מינהל מקרקעי ישראל ומקודמות בשיתוף עיריית תל אביב, יפגעו באופן בלתי הפיך בשרידי המושבה ההיסטורית שרונה, שהוקמה לפני יותר מ-130 שנה ונחשבת לאחד המקומות החשובים מבחינה היסטורית, אדריכלית ותרבותית. עד לפני כעשור שרדו במתחם זה כ-90 מבנים היסטוריים, כיום נותרו כ-50 מבנים בלבד, ולצדם עצים עתיקים.

 

בין השאר, למועצה יש תוכנית חלופית להרחבת רחוב קפלן (בין דרך בגין לרחוב ארניה), לפיה במקום להרחיב את הרחוב על חשבון בתי הטמפלרים (אותם אמורים להעתיק דרומה), יעבור קטע כביש זה במנהרה. במועצה סבורים כי שיווק המבנים ההיסטוריים יממן את כריית המנהרה לכלי הרכב.

 

השופט: אינטרס הציבור כולל גם שימור

 

בהחלטתו כתב השופט עוזי פוגלמן: "שקילת מכלול הנתונים והטענות... מובילה למסקנה כי העניין חשוב במידה המצדיקה מעורבותה של המועצה הארצית, ולכן היה מקום להיעתר לבקשת העותרת להעניק לה רשות ערר כמבוקש. ... אינטרס הציבור מחייב מתן משקל ראוי לשיקול של שימור מבנים היסטוריים, וכבר עמד על כך בית המשפט העליון. שימורם של מבנים מיטיב עם הציבור בתחומים רבים ומגוונים, כמו עידוד תחושות של סולידריות ושל יציבות בקהילה, הוא תורם לעיצוב הזהות והאישיות של אנשים ומקדם ערכים של יופי ואסתטיקה... אין להתעלם גם מאלה בהכרעה בנושא של שימור אתרים. לשרונה בשלביה הראשונים (בעיקר במאה ה-19) יש ערך תרבותי בקנה מידה ארצי, בהיותה דוגמא ראשונה בארץ ליישוב כפרי מתוכנן ומשופע בעצים וגינות נוי".

 

לדברי תמר טוכלר, מנהלת מחוז ת"א והמרכז במועצה לשימור אתרים: "פסק הדין מהווה גולת הכותרת של שבע שנות מאבק עיקש שלנו ושל גורמים רבים שחברו אלינו - מול רשויות התכנון, במהלכן הצלחנו להביא לשינויים מפליגים בתכנית המקורית, ולשימור מתחם ובו עשרות מבנים במקום 11 מבנים שהוכרזו לשימור בתכנית הקודמת. תפיסת השימור הכללית כפי שרואה אותה המועצה - ובכלל זה התנגדותה הנחרצת להרחבת רחוב קפלן תוך הריסת מבנים בני 120 שנה והזזת כמה מהם עבור "צרכי פיתוח" - הובאו בעבר בפני הוועדה המחוזית ת"א".

 

בית המשפט חייב את הוועדה המחוזית והיו"ר שלה לשלם למועצה לשימור אתרים שכר טרחת עו"ד והוצאות בסך של 10,000 שקל. 

 

מעיריית תל אביב נמסר, כי בית המשפט לא אסר על העירייה להתחיל בביצוע העתקת הבתים ההיסטורים לאורך רחוב קפלן, ולפיכך העירייה תמשיך בפרויקט הזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרונה בראשיתה. גלויה משנת 1901
צילום: המועצה לשימור אתרים
צילום: אביגיל עוזי
שריד משרונה כיום. בית טמפלרי ברחוב קפלן
צילום: אביגיל עוזי
צילום: אלכס קולומויסקי
השופט פוגלמן. השימור מיטיב עם הציבור
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים