שתף קטע נבחר

שרון: יש מאמץ להשתלט על הליכוד מבחוץ

המתיחות בליכוד בשיאה לקראת הבחירות למוסדות התנועה. בכנס פעילים הזהיר ראש הממשלה מפני כוונות של גורמים מחוץ לליכוד להשתלט על המפלגה, ותקף את הלחץ והאיומים על ח"כים. ה"פייגלינים", אליהם רמז, מרוצים: "הפאניקה שלו מובנת ומוצדקת"

גובר המתח לקראת הבחירות להנהגת מוסדות הליכוד ביום ראשון: ראש הממשלה, אריאל שרון, יצא אמש (יום ג') במתקפה חזיתית נגד "גורמים המנסים להשתלט על הליכוד". ואילו המורדים מביעים שביעות רצון וטוענים ששרון בלחץ, מחשש שמועמדו לראשות מרכז הליכוד, צחי הנגבי, יפסיד ל"ראש המורדים", ח"כ עוזי לנדאו.

 

בפגישה עם ראשי ערים במעונו בירושלים אמר ראש הממשלה: "לצערי, יש קבוצה בליכוד שפועלת בכנסת נגד החלטות הממשלה. קצת הצטמצמה הקבוצה, אך היא קיימת, ויש מאמץ להשתלט על הליכוד מבחוץ".

 

לדברי שרון, "יש הסתות ואיומים ולחצים על הח"כים. המצב הזה של איומים ולחצים הוא בלתי-נסבל. אין לי עניין להרחיב את הממשלה, אבל זה מחייב שהסיעה תצביע בכנסת בעד החלטות הממשלה, ולא תנסה לטרפד את החלטות הממשלה. המצב הנוכחי הוא בלתי אפשרי. זו ממשלת מיעוט. גם לממשלה כזו יש יכולת לנהל את המדינה, אם הסיעה תהיה מאוחדת.

 

"האם נעדיף בחירות? זאת השאלה. כי או שמחזיקים מעמד או שהולכים לבחירות. בשנה מורכבת של החלטות בנושאים כלכליים, של פינוי עזה ושל בעיות ביטחון מורכבות, לדעתי זו טעות, ויש לעשות כל מאמץ כדי שהבחירות יתקיימו במועדן. אני מתכוון להתמודד, ולא חושש מבחירות".

  

קבוצת "מנהיגות יהודית", שבראשה עומד משה פייגלין, הגיבה על דברי שרון: "מנהיגות יהודית מברכת את ראש הממשלה, שהגיע סוף סוף להכרה שהאלטרנטיבה היחידה לשלטונו המושחת והמניפולטיבי היא חטיבת מנהיגות יהודית בראשות משה פייגלין, הנאמנה לדרכו של הליכוד. בנסיבות אלה - הפאניקה של שרון מובנת ומוצדקת, שכן מי ששכח את כל כללי המשחק הדמוקרטי ומזלזל בח"כים, מי שמאיים על שרים ומפטר אותם, מי שמוליך מדינה בכחש, באיומים ובכפל לשון, סופו שיקבל את התשובה ההולמת בקלפיות". 

 

בתחילת השבוע קיימה קבוצת "מנהיגות יהודית", את הכנס השנתי השני בבנייני האומה בירושלים. בכנס השתתפו מאות רבות של אנשי ליכוד, אך לא רק, ונשאו דברים חברי הכנסת עוזי לנדאו ומיכאל רצון, שניהם מפוטרים טריים מהממשלה.

  

משה פייגלין, שכבר הודיע בעבר כי בכוונתו לרוץ לראשות הליכוד, חזר על הדברים וקרא לתומכיו להתגייס לפעילות בתוך הליכוד כבר עתה. זאת, למרות שהמועד לבחירות יו"ר התנועה טרם נקבע. סודה הגלוי של הקבוצה טמון במפקד המאסיבי שערכו בשנים האחרונות, במסגרתו הצליחו להכניס עשרות רבות של חברים למרכז הליכוד.

 

רק לפני שבוע נגמר משבר אחר בליכוד, שבמהלכו הציב השר נתניהו אולטימטום לראש הממשלה להכריז על משאל עם, ולא - יתפטר. שרון ונתניהו נפגשו, ובעקבות פגישה זו, נתניהו "ירד מהעץ" והודיע שהוא נשאר בממשלה.

 

דריכות לקראת הבחירות למוסדות הליכוד

 

מלבד הבחירות לראשות המרכז, שממקדות תשומת לב רבה, יתחרו מיכאל רצון, אברהם הירשנזון וישראל כץ על תפקיד יו"ר המזכירות. על תפקיד ראש הלשכה יתמודדו גלעד ארדן ודני נוה.  

 

גורמים במערכת הפוליטית ובליכוד אמרו כי לתוצאות הבחירות לראשות מוסדות הליכוד עשויות להיות השלכות משמעותיות מאוד, שכן הפסד של מועמדי ראש הממשלה יכול להשפיע על מגוון מהלכים במערכת הפוליטית, כולל על האפשרות של הקמת ממשלת אחדות. ההערכה היא כי אם הנגבי יפסיד במאבק על ראשות המרכז, יהיה הרבה יותר קשה לשרון להביא את המהלך לאישור הליכוד.

 

מורדי הליכוד טוענים כי לפי סקרים ובדיקות שערכו בתקופה האחרונה, הפער בין המורדים המתמודדים על ראשות המוסדות ובין מועמדיו של ראש הממשלה הולך ומצטמצם.

 

לנדאו עצמו ערך אמש כנס תומכים במשרדו בתל-אביב. בכנס השתתפו כ-80 פעילים מרחבי הארץ, הנחשבים לתומכיו הבולטים בתנועה. בכינוס עסקו הפעילים בהיערכות לקראת הימים הקרובים שלפני הבחירות למוסדות הליכוד, ובצורך להביא לקלפיות כמה שיותר אנשים. במהלך הכנס אמר לנדאו כי "כל קול קובע, ויכול לשנות את התמונה".

 

גורמים בסביבת ראש הממשלה ניסו להרגיע את הזירה הפוליטית, ואמרו כי אין שום חדש בדבריו של שרון. לדבריהם, "הריצה של התקשורת נובעת מכך שאין כותרות ואין פיגועים ואין במה לעסוק. ראש הממשלה היה בפורום תומכים והרגיש חופשי לפרוק את מה שעל ליבו".

 

למרות דברים אלה, גם במפלגת העבודה כבר יודעים מחכים לראות מה יהיו תוצאות הבחירות בליכוד. לדברי גורמים במפלגה, "אם הנגבי לא ייבחר, אז חבל על הזמן. זו תהיה הוכחה חד-משמעית לכך שלא ניתן להקים ממשלת אחדות". 

  

מעדיף את ההבנות עם האמריקנים על פני מגעים עם הפלסטינים

 

שרון התייחס בפגישתו עם ראשי הערים גם לסוגיה המדינית ואמר שהוא מעדיף את ההסכמות שהושגו עם הממשל האמריקני בנוגע למהלכיו המדיניים, על פני הגעה להסכם עם יורשיו של ערפאת: "לישראל יש הסכם עם ארה"ב שיש בו יתרונות רבים. אני רוצה להדגיש - ההסכם הזה הוא מיקשה אחת. מאז מת ערפאת, החלו להישמע קולות חדשים, משמאל וגם מימין כדי לעשות הכל ולהיכנס למו"מ עם יורשי ערפאת, שאיננו יודעים מי הם".

 

עוד אמר שרון: "ישראל רוצה הסדר מדיני שעשוי להביא בהמשך לשלום, ומוכנה לשלם מחיר כואב עבור הסכם שכזה. עם זאת, לא נוותר על ביטחון המדינה כל זמן שאני ראש ממשלה, ואינני עומד לעזוב את התפקיד בשנים הקרובות.  

 

"אנחנו בתקופה של אירועים בלתי פוסקים - בחירות בארה"ב, מות ערפאת, אולי אפשרויות מדיניות חדשות בעתיד, ולצערי, יש אי שקט בליכוד. ישראל רוצה הסדר מדיני, שעשוי להביא בהמשך לשלום ומוכנה לשלם מחיר כואב. עם זאת, ישראל לא תעשה שום ויתור בנושא ביטחון המדינה, לא עכשיו ולא בעתיד, בוודאי לא כל זמן שאני בראש, ואינני עומד לעזוב את תפקידי בשנים הקרובות".

 

ראש הממשלה ציין כי אם הפלסטינים יילחמו בטרור ויהיה עם מי לדבר, ואם יהיה פרטנר, "ניתן יהיה לנסות ולתאם איתם את מהלך הנסיגה". דברים אלה של ראש הממשלה תואמים דברים שאמר בעבר לגבי האפשרות להידבר עם הפלסטינים, אם יילחמו בטרור.


פורסם לראשונה 16/11/2004 20:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
שרון בפגישה עם ראשי הערים
צילום: איי אף פי
צילום: אטילה שומפלבי
רמז עבה ל"פייגלינים"
צילום: אטילה שומפלבי
צילום: איי אף פי
שרון בלחץ. לנדאו
צילום: איי אף פי
צילום: סבסטיאן שיינר
לקראת הבחירות למרכז. הנגבי
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: איי פי
אבו מאזן. האם הנסיגה תתואם?
צילום: איי פי
מומלצים