שתף קטע נבחר

עוד מחטף של פורז: תושבות קבע לילדי עובדים זרים

ביומו האחרון בתפקיד שר הפנים הספיק פורז להעניק באופן חד צדדי מעמד של תושבות קבע לארבעה ילדי עובדים זרים, אשר נולדו וגדלו בישראל, ולתת תוקף להחלטתו לאשר תושבות קבע גם במקרים נוספים. אלא שבמינהל האוכלוסין לא ממהרים לציית להוראתו: "נפעל לפי החלטת ממשלה בלבד"

אחרי שביצע מחטף בנוגע לשעון הקיץ ביומו האחרון כשר הפנים, מתברר שאברהם פורז החליט גם ברגע האחרון בתפקידו, ביום חמישי, להעניק באופן חד צדדי מעמד של תושבות קבע לארבעה ילדי עובדים זרים, אשר נולדו וגדלו בישראל.

 

פורז שלח למשרדי האגודה לזכויות האזרח מכתב, בו הוא מאשר את החלטתו בעניין. כן ציין פורז במכתב ששלח, כי החלטתו בעניין הענקת מעמד של תושב קבע לילדי עובדים זרים תיכנס באופן חד צדדי לתוקפה. בכך, העניק פורז משנה תוקף להחלטתו העקרונית בעניין סוגיית ילדי עובדים זרים חוקיים בישראל, החלטה אותה לא הצליח להעביר בצינורות המקובלים בממשלה בעת היותו שר.

 

בראשית שנת 2003 הגישה עו"ד מיכל פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח עתירה לבית המשפט המחוזי, בבקשה להעניק לארבעה ילדי עובדים זרים מעמד חוקי בישראל מכיוון שהארבעה נולדו בישראל וחיו בה כל חייהם, שפתם עברית ותרבותם ישראלית.

 

עם הגיעם לבגרות נמנע מהם מעמד חוקי של תושבי קבע בישראל. הם אינם זכאים לעבוד באורח חוקי ואינם זכאים לזכויות רבות, השמורות רק לתושבי קבע ולאזרחים, כגון ביטוח בריאות ממלכתי. למעשה, נאמר עוד בעתירה, הם חיים במולדתם ובביתם היחיד בלא כל מעמד חוקי, ו"סכנת גירוש מן הארץ היחידה המהווה בית עבורם מרחפת תדיר מעל ראשיהם".

 

בעתירה נטען עוד כי מדיניותו של משרד הפנים, המסרב להעניק לארבעה ולאחרים במצבם, מעמד של תושבי קבע, מתעלמת מנסיבות חייהם הייחודיות וכי היא פוגעת פגיעה קשה בזהותם ובתחושת השייכות שלהם, משפילה אותם, ופוגעת בכבודם.

 

עו"ד פינצ'וק ביקשה עוד, כי בית המשפט יקבל החלטה עקרונית בעניינם של מאות הקטינים האחרים הנמצאים במצב דומה. הדיון בעתירה זו התארך, לאחר שהנושא הועבר, בהוראת ראש הממשלה, לוועדת שרים, שהדיונים בה נתקלו בקשיים.

 

ביום רביעי בשבוע שעבר, שעות ספורות לפני ההצבעה על תקציב המדינה בכנסת ולפני שהגיש ראש הממשלה לשרי שינוי את מכתבי ההתפטרות, אמורה היתה ועדת השרים לקבל החלטה המאשרת את עמדת השר פורז להעניק מעמד של תושב קבע לילדי עובדים זרים חוקיים בתנאים מסוימים. אולם, בשל הסכסוך הפוליטי שכבר היה גלוי וברור לכל, הצביעו כל שרי הליכוד שנכחו בוועדה נגד החלטת פורז ובכך סיכלו את ההחלטה והותירו את ילדי העובדים הזרים – ובהם הארבעה שעניינם נדון בבית המשפט – נטולי מעמד חוקי.

 

הענקת מעמד בכפוף לשורת תנאים

 

ביום חמישי, כאמור, במחטף של הרגע האחרון, החליט השר פורז כי יש מקום להעניק לארבעה מעמד של תושבי קבע והורה למנהל מינהל האוכלוסין, ששי קציר, להעניק להם מעמד זה. בנוסף לארבעת העותרים, הורה פורז, בהתאם לסמכותו בחוק, להעניק מעמד בישראל גם לילדיהם של עובדים זרים אחרים, אשר הם או הוריהם נכנסו לישראל כחוק, וזאת בהתאם לשורה של תנאים, המופיעים בהצעתו המקורית.

 

על פי ההצעה, הענקת מעמד לילדיהם של עובדים זרים תיעשה בהסדר חד-פעמי ובתנאים הבאים: ילד או מבוגר הנמצא בישראל חמש שנים לפחות והוא בהווה או היה בעבר תלמיד בבית ספר תיכון, יקבל מעמד של תושב קבע. מתן מעמד כזה מותנה, על-פי פורז, למי שכשיר לשרת שירות צבאי וכן בהעדר הרשעה פלילית או כתב אישום בעברה שיש עמה קלון.

 

תנאי נוסף: ילד הנמצא בישראל חמש שנים לפחות והוא בן עשר ומעלה, יקבל מעמד של תושב ארעי למשך שנתיים, ובהעדר נסיבות מיוחדות, יקבל לאחר מכן מעמד של תושב קבע.

 

עוד הורה פורז כי הוריו של ילד שיקבל מעמד מכוח החלטה זו, יקבלו מעמד של תושב ארעי עד שיגיע הילד לגיל 21. אם להורים אלה יש ילד נוסף, יהיה זכאי ילד זה להישאר בישראל עם הוריו כל עוד ההורים זכאים לכך. השר פורז הדגיש עוד בהחלטתו, כי לא יינתן מעמד בארץ בהתאם להחלטה זו למי שיש לו הרשעה פלילית או שלדעת גורמי הביטחון הוא מהווה סכנה לציבור.

 

מינהל האוכלוסין: נפעל לפי החלטת הממשלה

 

מדוברת מינהל האוכלוסין נמסר בתגובה כי "נושא מתן מעמד לילדי עובדים זרים נדון בוועדת השרים לעניין מינהל האוכלוסין וכי מינהל האוכלוסין יפעל בהתאם להחלטה שתקבל הממשלה".

 

עוד נמסר כי "החלטתו של השר פורז נבחנת כעת בלשכה המשפטית של משרד הפנים, ועד שתתקבל החלטה בעניין אין כל שינוי במעמדם של ילדי עובדים זרים בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
פורז. שרי הליכוד הצביעו נגדו
צילום: טל כהן
צילום: אבי כהן
גירוש עובדים זרים (ארכיון)
צילום: אבי כהן
מומלצים