שתף קטע נבחר

 

בחזרה לשורשים: מוצרי מזון אורגניים

מוצרי מזון אורגניים – שגודלו ללא חומרי הדברה רעילים, ללא חומרי דישון כימיים, ללא הורמונים וללא תרופות – יכולים לחסוך לנו שורה ארוכה של מחלות קשות, ובהן סרטן ומחלות לב, ולכדור הארץ הם חוסכים זיהום סביבתי רב • הפגם היחיד שלהם הוא מחירם הגבוה

מה יותר טוב מאשר לקום בבוקר, לצאת החוצה, לקטוף כמה תפוזים שאגלי הטל עוד מכסים את קליפתם ולשתות לרוויה מיץ סחוט טרי? מעט מאוד אנשים יכולים היום ליהנות מהתענוג הזה. החקלאות של היום כבר מזמן לא מבוססת על משקים משפחתיים קטנים, אלא היא מתועשת לחלוטין. הצורך לגדל את המזון ולשווקו בהיקפים עצומים אילץ את החקלאים להשתמש בשיטות בלתי טבעיות, שגרמו להפרת האיזון הטבעי ולהופעת מחלות בצמחים שמחייבות שימוש בחומרי הדברה.

 

מחקרים מייחסים את הגידול בשכיחות המחלות הכרוניות, הפרעות הקשב, האלרגיות, המיגרנות והסרטן על סוגיו השונים להימצאותם של חומרי הדברה כימיים, תוספים מלאכותיים, הורמונים ותרופות במזון שאנחנו צורכים. יתר על כן, יש הטוענים שהשימוש בדשנים כימיים ממריץ את צמיחתו של הצמח ולא מאפשר לו לספוג מהאדמה את כל היסודות הדרושים לבריאותנו.

 

עקב כך המזון שגדל בצורה קונבנציונלית מכיל פחות ויטמינים ומינרלים בהשוואה למזון אורגני, שגדל באופן טבעי. תיאוריה נוספת טוענת שהצמח האורגני מגן על עצמו מפני מזיקים ללא סיוע חיצוני (הדברה כימית), ולכן מפריש יותר אנטי אוקסידנטים (נוגדי חמצון) בהשוואה לצמחים שגדלים בחקלאות הקונבנציונלית. אותם אנטי אוקסידנטים מגינים עלינו גם מפני נזקי השמש, הקרינה וזיהום האוויר. מי שחי מספיק שנים יכול לחוש בפרץ של נוסטלגיה בעת נגיסה בתפוח אדמה אורגני, למשל. לרוב הצמחים האורגניים יש טעם חזק יותר וריח עוצמתי יותר בהשוואה לאותו מזון שגדל בחקלאות הקונבנציונלית, ויש שיודעים להבדיל ביניהם בעיניים קשורות.

 

אורגני כתפיסת עולם

 

מזון אורגני הוא מזון שגודל ללא שימוש בחומרי הדברה כימיים, בדשנים כימיים, בתרופות, בהורמונים ובהנדסה גנטית, ושבתהליך ייצורו לא הוסיפו לו חומרים משמרים וצבעי מאכל. חשוב לזכור שההגדרה של מזון אורגני גם טומנת בחובה תפיסת עולם שדוגלת בשימור היחסים בין החי לסביבה. בגידול החקלאי הקונבנציונלי מגדלים על פני שטחים גדולים סוג אחד של צמח. בצורה כזאת יוצרים תנאים אידיאליים להתרבות מזיק אחד. בשל כך יש צורך במהלך השנים להגביר יותר ויותר את כמויות חומרי ההדברה ואת עוצמת רעילותם.

 

לעומת זאת, בחקלאות האורגנית נוהגים בשיטת 'רוטציית הגידולים', שמתאפיינת בתחלופה של היבולים. השיטה הזאת מיועדת לאזן את החומרים המזינים של אדמת השדה, לשמור על חיוניות הקרקע ולהגן על הגידולים מפני מחלות, מזיקים ועשבים שוטים.

 

נוסף על כך עושה החקלאות האורגנית שימוש בשיטת 'הצמחים החברים', שלפיה נשתלים צמחים שונים זה לצד זה. יתרונותיה של השיטה הזאת באים לידי ביטוי ביחסי הגומלין שבין הצמחים. ישנם, לדוגמה, צמחים שפולטים ריחות שמשבשים או מבלבלים חרקים טפילים שונים (למשל, שום דוחה את חיפושית השעועית, וריחן מרחיק מזיקים מעגבניות). צמחים אחרים מפתים בצבעם ובריחם חרקים ובכך מסיטים אותם מהגידול שבו אנחנו מעוניינים (למשל, כובע הנזיר מושך כנימות עלה). ישנם צמחים שמעניקים מחסה לחרקים מועילים (למשל, שמיר מושך צרעות טפילות ועכבישים שניזונים מזחלי כרוב ומחיפושיות מלפפון). כמו כן יש צמחים שלא מתחרים בשכניהם, צמחים גבוהים שמצילים על גידולים נמוכים וגידולים שמזינים את הקרקע (למשל, הקטניות מעשירות את הקרקע בחנקן וחוסכות את הצורך להשתמש בדשן עשיר בחנקן).

 

בצורה כזאת הגיוון מעלה את הפוריות של הקרקע ומעניק מראה מרשים לגינה. הדישון האורגני לא מכיל חומרים כימיים, אלא שאריות ירקות, גזם צמחים או עלים יבשים, כבול או קרקע מקומית וזבל פרות, כבשים, אווזים או עיזים. בדרך הזאת נשמרת איכות הקרקע, מי התהום והאוויר גם לדורות הבאים. חקלאות אורגנית במשק החי עושה שימוש בשיטות ריפוי אלטרנטיביות וברפואה מונעת ללא שימוש בתרופות כימיות, לרבות אנטיביוטיקה והורמונים. כמו כן ישנה הקפדה על תנאי מחיה משופרים של בעלי החיים, שכוללים מרחב מחיה גדול יותר מהמקובל במשקים קונבנציונליים.

 

איך נזהה מזון אורגני

 

כל מוצר אורגני חייב להכיל חותמת של חברת אגריאור ו/או של חברת טוב השדה. הסמל שמופיע על המוצר מבטיח שהמזון אכן עמד בכל הדרישות המחמירות של גידול ושל ייצור אורגניים. כדי לקבל את האישור והסימון על החברה להקפיד על כל שלבי הגידול, האחסון, הייצור וההובלה בהתאם להוראות קפדניות.

 

האם יש סיכונים במזון אורגני

 

מחקרים רבים מקשרים בין מחלות שונות, אלרגיות ועמידות לאנטיביוטיקה לבין התזונה התעשייתית הקונבנציונלית. המזון האורגני עשוי למנוע חלק מהתופעות האלה, אבל דניס אוורי, בעבר בכיר במשרד החקלאות האמריקאי, טוען שהוא עלול לטמון בחובו גם סיכונים.

 

המרכז לבקרת מחלות בארה"ב מעריך שבין 1984 ל-1999 מתו 250 איש וחלו 20 אלף איש (לחלקם נותרו בעיות ראייה ופגיעות בתפקודי הכליות) עקב חיידק אלים בשם אי-קולי. הנפגעים היו ברובם ילדים וקשישים. החיידק הזה גדל במעיים של בקר בריא. כפי שצוין, לדישון קרקע אורגנית משתמשים, בין היתר, גם בצואת בקר. לטענת אוורי, החיידק נכנס דרך שורשי הצמחים אל רקמותיהם, כך ששום שטיפה לא מרחיקה אותו. אוורי מתריע ש-24% ממקרי התחלואה מאי קולי בארה"ב ב-1996 נבעו כנראה ממזון אורגני.

 

ד"ר מיכאל רביב, מנהל 'מרכז מחקר נווה יער' של מינהל המחקר החקלאי בישראל, אומר שלצרכני המזון האורגני בישראל אין מה לחשוש. הסיבה: לחקלאים האורגניים במדינת ישראל אסור להשתמש בזבל שמקורו בבעלי חיים כמות שהוא. הזבל האורגני עובר תהליך מיוחד, שבו הוא מחומם לטמפרטורה גבוהה, שבה אין למיקרואורגניזמים מחוללי המחלות, ובכלל זה לאי קולי, שום סיכוי לשרוד. יחד עם זאת, אל לנו ללכת שולל אחרי יצרנים שנוטים להדגיש שהמוצר שלהם אורגני. גם מוצרים שהם אורגניים לחלוטין יכולים להכיל רכיבים שמזיקים לבריאותנו, כגון שומן רווי וסוכרים. העובדה שהשומן הרווי או הסוכר הם אורגניים, אין פירושה שמדובר ברכיבים בריאים!

 

במילים אחרות: המילה 'אורגני' לא משמשת תחליף למילה 'בריאות'. מחקרים רבים שבחנו את ההשפעה שיש לצריכת ירקות ופירות על שכיחות מחלות השתמשו בפירות ובירקות שמקורם בחקלאות התעשייתית הקונבנציונלית. אף שלא נעשה שימוש במזון אורגני במחקרים, התוצאות היו חד משמעיות והצביעו על כך שצריכת ירקות ופירות בצורה מגוונת ויומיומית מפחיתה שכיחות של מחלות, ובהן מחלות קשות כגון יתר לחץ דם, שבץ מוחי, מחלות לב, סרטן, מחלות כרוניות ועוד.

 

חקלאות אורגנית – ההיבט הכלכלי

 

שוק המזון האורגני במדינות המפותחות נמצא  בשלב של צמיחה מהירה, אך הוא עדיין רחוק ממיצוי הפוטנציאל שלו. במדינות שבהן קיים שוק מפותח יחסית של מזון אורגני חלקו לא עולה על 3% מהתפוקה החקלאית הכוללת. חלקו בישראל אף נמוך עוד יותר.

 

בעבר ניתן היה למצוא מזון אורגני רק בחנויות הטבע ובחוות הגידול עצמן, אבל היום הוא כבר חדר לרשתות השיווק הגדולות, מה שמאפשר את צמיחתו המהירה של התחום הזה. החדירה הזאת חשפה את הציבור הרחב למוצרים האורגניים והביאה לירידה במחיריהם. הצרכנים של מזון אורגני הם לרוב אנשים מבוססים מבחינה כלכלית, בעלי מודעות בריאותית, נשים עובדות, משפחות שאוכלות בבית יותר מאשר בחוץ ובטווח גילאים שבין 30 ל-49. רוב הלקוחות של המוצרים האורגניים קונים בעיקר ירקות ופירות אורגניים וכן לחם אורגני.

 

 ניתן למצוא בשוק מיגוון רחב מאוד של מוצרים אורגניים: החל ממוצרי מזון – פירות וירקות, מוצרי חלב מבקר ומעיזים, דברי מאפה, קטניות, דגנים, פירות יבשים, שמנים, פסטות, קורנפלקס, טופו, ביצים, רסק עגבניות, ריבות, קטשופ, פריכיות, רטבים, סלטים וממרחים (חומוס, טחינה, חצילים, מטבוחה, שוקולד חרובים), עופות, מיצים, יין, ממתקים, חטיפים וסוכריות – וכלה במוצרי לבוש, טמפונים ומוצרי קוסמטיקה. המוצרים האורגניים הגיעו גם למיטה, והיום אפשר למצוא אפילו מצעים למיטה שיוצרו מכותנה שגודלה בתנאים אורגניים.

 

לאלה שהפרידה מהירקן הקבוע שלהם עושה להם רע כדאי להתחיל בהדרגה. רצוי להתחיל בפירות וירקות. בתוך קבוצת הירקות חשוב להתחיל בירקות העליים (חסה, עשבי תיבול). הסיבה: מעצם היותם בעלי שטח פנים גדול ביחס לנפחם הם עלולים להכיל יותר חומרי הדברה בהשוואה לירקות אחרים. באשר לפירות, גם כאן ניתן לבצע את השינוי באופן הדרגתי ולהתחיל עם פירות נשירים (תפוחי עץ, אגסים, משמשים ואפרסקים) וכן ענבים ותותים. הפירות האלה נוטים לאצור בתוכם חומרי הדברה יותר מאשר כל פרי אחר.

 

כמה זה עולה לנו

 

זה לא סוד שמוצר אורגני עולה פי כמה ממוצר זהה שגודל בשיטה הקונבנציונלית. מדוע? תהליך ההכשרה של מוצר אורגני ארוך בהשוואה לזה של מוצר רגיל. על הקרקע לעבור תקופה של צינון שנעה בין שנתיים לשלוש שנים על מנת לאפשר לה להתנקות מכל השיירים של החקלאות הקונבנציונלית.

 

הפיקוח ההדוק והכמויות הקטנות מעלים גם הם את מחירי המוצרים האורגניים. יתר על כן, המוצרים לא מכילים חומרים משמרים, דבר שמקצר את חיי המדף שלהם. עם זאת, ככל שיגבר הביקוש, יירדו המחירים. הלקוחות הנאמנים נוהגים לומר שעד כמה שהאוכל האורגני יקר, הוא עדיין זול בהרבה ממה שנדרש כאשר צריך לשלם בעבור רופאים ותרופות. מחיר המחלות שנגרמות מחומרי ההדברה הכימיים, מהתוספים המלאכותיים, מההורמונים ומהתרופות עלול להיות כבד הרבה יותר. ומובן שלנזק האקולוגי שישלמו הדורות הבאים אין שום מחיר.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוגורט עזים אורגני של משק "הרדוף"
שדה גידולים אורגניים (צילום מערוץ 8)
דבש אורגני של "משק לין"
ואפילו יין שרדונה אורגני, מרמת הגולן
ד"ר רק שאלה
מומלצים