שתף קטע נבחר

אפדרין: בארה"ב - לא חוקי, בישראל מוכרים בחנויות

הוא מוכר כתוסף מזון שאמור להמריץ ולזרז ירידה במשקל, אבל מדובר בסם ממכר לכל דבר • בארה"ב השימוש בו נחשב לעבירה פלילית. בארץ הפצתו אסורה, אבל בבתי טבע מוכרים אותו ללא היסוס • פעולתו של האפדרין, מזהירים רופאים, מקבילה להזרקת אדרנלין ישירות לווריד. זה הסתיים לא אחת במוות

לפני כמה שבועות החליטו שלוש נשים מצפון הארץ להתחיל ביחד בדיאטה ולתמוך אישה ברעותה בשעות המשבר. החברות לצרה, בעלות ניסיון עשיר במלחמה בעודף משקל, החליטו להיעזר ב'משהו טבעי', שיסייע להן בהשלת הקילוגרמים המיותרים. לצורך כך פנו לבית טבע וביקשו מהמוכר מוצר לדיאטה.

 

המוכר, בחיוך רחב, המליץ על אפדרין 25 מ"ג, צייד כל אחת מהן בשלוש גלולות בשקית נייר מאולתרת, ללא פירוט הרכב החומרים הפעילים וללא עלון לצרכן ואזהרות, תוך שהוא מורה להן להשתמש בגלולה אחת ליום, רצוי לפני הארוחה ולפני השעה 16:00.

 

"אם זה יעבוד טוב", אמר להן, "תחזרו ואמכור לכן קופסה שלמה". מרוצות חזרו שלוש הנשים לביתן בידיעה שמרגע זה המסע להרזיה יהיה קל מבעבר. אלא שבנה של אחת הנשים ראה את הגלולות, נבהל ופנה למערכת 'רק בריאות', מוסף הבריאות של 'ידיעות אחרונות'.

 

"אני יודע שמכירת אפדרין לא חוקית, והציבור לא מודע לסיכונים שבנטילת מוצר זה", כתב לנו. "בעקבות אמא שלי וחברותיה נכנסתי למספר בתי טבע בצפון הארץ, ובכולם שמחו למכור לי אפדרין לדיאטה, תוך ציון יעילות החומר למטרות הרזיה. בבקשה, תזהירו את הציבור".

 

זה שנים נלחם משרד הבריאות ללא הצלחה באכיפת האיסור על מכירת תוסף המזון אפדרין. בעקבות פנייתנו נמסר מלשכת דובר המשרד שפקחים מטעמו נשלחו לסקור בתי טבע ובתי מרקחת בצפון הארץ, בניסיון לאתר את גלולות האפדרין שנמכרות ללא אישור ולהחרים אותן.

 

"פשע להשתמש בזה"

 

"אפדרין הוא סם ממריץ ממשפחת האדרנלין", מסביר ד"ר ניר ברק, מומחה לתזונה קלינית מהמחלקה הפנימית בבית החולים בילינסון. "החומר מתקבל ממיצוי צמח האפדרה, שניתן בקלות לסנתז אותו במעבדה פשוטה.

 

"אפדרין מעלה את לחץ הדם, מגביר את הדופק ומזרז את חילוף החומרים בגוף. עם הזמן מתפתחת אצל המשתמש עמידות לחומר, ולכן יש להעלות את המינון, כמו בסמים אחרים. החומר כל כך פעיל שאפשר להקביל את השימוש בו להזרקת אדרנלין ישירות לווריד".

 

החומרים אפדרין/הידרוכלוריד מצויים באופן חוקי בריכוז נמוך במספר מצומצם של תכשירים, שמיועדים לטיפול בשיעול ובהתקררות. הגדלת המינון מאיצה את חילוף החומרים, אך לא מבטיחה ירידה משמעותית במשקל.

 

ב-1 בינואר 2004, בעקבות מותם של עשרות אמריקאים, ביניהם שחקן פוטבול נודע, כתוצאה מנטילת אפדרין, אסר מינהל המזון והתרופות האמריקאי ( FDA ) את השימוש באפדרין. "זהו תוסף המזון הראשון שהורד מהמדפים בהוראת ה- FDA ," אומר ד"ר ברק. "בארה"ב חל איסור חמור להשתמש בחומר זה, ומי שמוכר אותו או משתמש בו צפוי לעמוד למשפט בגין עבירה פלילית".

 

"כל התרופות או תוספי המזון שנועדו להרזיה מכילים סמים ממריצים, שמתערבים בצורה זו או אחרת במנגנון המטבולי של הגוף, ולכן יש להימנע משימוש בהם", אומר ד"ר נחום וייסמן, מנהל היחידה לתזונה קלינית במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב). "השימוש באפדרין אסור בארץ, אבל משרד הבריאות לא מצליח לאכוף את האיסור, והשוק הפרוץ ממשיך לסכן חיי אדם".

 

פן אחר מציג פרופ' אליוט בארי, מנהל בית הספר לבריאות הציבור והמחלקה לתזונת האדם ומטבוליזם באוניברסיטה העברית בירושלים: "ירידה במשקל היא עניין של שינוי צורת החיים, ויתור על הרגלים ישנים והסתגלות למשטר תזונה רציף וממושך, תוך שמירה על כושר גופני. פתרון ה'זבנג וגמרנו' לא יעיל, ומה שנחסך מהגוף בעקבות נטילת אפדרין יחזור אליו בריבית דריבית. שימוש באפד - רין יעיל אולי לימים הראשונים, אבל הסיכונים שלו כל-כך משמעותיים שזה פשוט פשע להשתמש בו".

 

הממריץ הוביל לאשפוז

 

האפדרין, כמו האמפיטמינים, הוא סם. לשניהם פרופיל פעילות דומה שעובד על ריכוזי האדרנלין במוח. גם האמפיטמינים ממכרים ותופעות הלוואי שלהם גורמות לעלייה בלחץ הדם, להפרעות קצב ואף למוות. השימוש בהם אסור בארה"ב למעט בסוג אחד, שניתן לפי הוראת רופא בלבד.

 

לפני שש שנים פירסמתי את סיפורה של מירי, אם לשתי בנות קטנות, שרטטת במשרד אדריכלים בחיפה, שבנסיונה לרזות פנתה לרופא שצייד אותה במרשם לחומר המסייע להרזיה, שהכיל ככל הנראה אפדרין. חצי שנה אחרי שהתחילה ליטול את התרופה, אושפזה מירי במרכז הפסיכיאטרי טירת הכרמל במצב של פסיכוזה קשה. נסיונות הרופאים לרפא אותה עלו בתוהו. אחרי שמצבה התאזן על קו המינימום, הועברה להוסטל מוגן לחולי נפש.

 

פעולתו הבלתי אחראית של הרופא שצייד אותה במרשם אסור גרמה למירי להפסיד את כל חייה. "אין לי יותר בעל, בית ובנות", אמרה לי אז. "אין לי כסף, עבודה ומשמעות לחיים. הפכתי לאדם שצריך להגן עליו, להגיד לו מתי וכמה תרופות פסיכיאטריות לקחת ביום, מתי לאכול ומתי להתעורר, וכל הזוועה הזו קרתה לי רק כי רציתי לרזות 6 ק"ג שמאז הלידה לא הצלחתי להשיל. אני שבר כלי, אבל אותו רופא ממשיך לתת מרשמים הורסי חיים".

 

"אפדרין הוא חומר ממכר שעלול לגרום לשורה של תופעות פסיכיאטריות קשות ואף למוות", מזהיר ד"ר מוטי משיח, סגן מנהל בית החולים הפסיכיאטרי אברבנאל. "עם תחילת נטילת האפדרין עלול המשתמש לחוש אי שקט, עצבנות ונדודי שינה. בהמשך ייתכנו גם התקפי חרדה, פגיעה מוטורית ומצבים מאניים מלווים בתוקפנות. בהולנד ניסו להתחכם ולעקוף את האיסור על השימוש בחומר תוך ייצור פסבדו אפדרין, אך למעשה מדובר באותה גברת בדיוק באותה אדרת".

 

ביולי 1999 רעש וגעש עולם הספורט הישראלי כשמאמן הכושר של מכבי תל אביב, גיא עזורי, נתפס מחלק לשחקני הקבוצה כדורי אפדרין. "אחרי שלקחתי את הכדור הרגשתי חום בגוף ולא ישנתי כל הלילה", סיפר אז דדי בן דיין. כמה שחקנים שהעידו בפרשה בבית הדין המשמעתי הודו שנטלו את הכדורים האדומים-לבנים במשך תקופה ארוכה.

 

בראיון שנתן עזורי ליגאל סרנה במוסף '7 ימים' הוא לא הבין על מה יצא הקצף. "גם מראדונה לוקח מזה הרבה", טען. "המוצר הזה הוא לא סם, הוא מופק מצמח והוא כמו כל כדור אנרגיה אחר. אותו סגנון. אתה מרגיש יותר רענן".

 

בישראל, בארה"ב ובמדינות מסוימות באירופה תוסף המזון שמכיל אפדרין אסור, כאמור, לשיווק ולשימוש. ממשרד הבריאות נמסר: "כדורי אפדרין 25 מ"ג לא רשומים בפנקס התכשירים, ולפיכך אסור למכור אותם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
אפדרין. מזרז ומאיץ ירידה במשקל אבל המחיר כבד
צילום: צביקה טישלר
ד"ר רק שאלה
מומלצים