שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

23.7 אלף ניספו; 30 אלף נעדרים באיי אנדמן

בעוד מניין ההרוגים ממשיך לטפס ועבר את קו 23.7 אלף הקורבנות, דווח על הרוגים גם בקרן אפריקה, במרחק של כ-6,000 ק"מ ממוקד האסון. בינתיים גובר גם החשש מהתפרצות מגיפות באזורים המוכים בגלל הפגיעה בתשתיות והגופות הנרקבות שטרם נקברו. מומחים: אילו הותקנו מערכות התרעה, ייתכן שניתן היה להזהיר שעות מראש מפני גלי הצונמי, ולהציל את חייהם של אלפים

אסון כבד בדרום מזרח אסיה: מניין הנספים כתוצאה מנחשולי הענק שגרמו רעידות האדמה בדרום מזרח אסיה, ממשיך לטפס. על-פי הנתונים הרשמיים האחרונים עומד מספר ההרוגים על 23.5 אלף בני אדם, וישנם רבבות נעדרים - מהם 30 אלף באיי אנדמן שממזרח לתת היבשת ההודית.

 

מספר ההרוגים עשוי להגיע ליותר מ-40 אלף אם תתאמת ההערכה שהשמיע הלילה (ג') סגן נשיא אינדונזיה, יוסוף קאלה. קאלה אמר הלילה  לסוכנות הידיעות האינדונזית "אנטרה" כי "אלו אינם נתונים ודאיים, אך אני מעריך שישנם בין 21 ל-25 אלף הרוגים באינדונזיה בלבד".

 

בסרי לנקה דווח עד כה על 12 אלף הרוגים; באינדונזיה על כ-5,000; בהודו על כ-4,000 הרוגים ובתאילנד על 918. עשרות הרוגים נמנו גם במלזיה, מיאנמר (בורמה לשעבר), האיים המאלדיביים ובנגלדש. הצלב האדום דיווח כי מספר ההרוגים הרשמי עומד על 23,700 בני אדם.

 

שר הביטחון מופז הורה לצה"ל לשגר צוותי חיפוש לאיים, האהודים במיוחד על התייר הישראלי. מהזווית הישראלית, אתמול בערב הגיעו מהאי בשורות טובות, עם עוד 90 תיירים שיצרו משם קשר עם הבית.  

 

הגלים הגבוהים התפרשו על פני שטח רחב והגיעו אפילו עד חופי מדינות המפרץ הפרסי וקרן אפריקה, המרוחקת כ-6,000 ק"מ ממוקד רעש האדמה. בשעות האחרונות דווח כי בסומליה נהרגו מאות בני אדם ולא רק כמה עשרות כפי שהיה ידוע עד כה. דובר של הנשיא, יוסוף איסמעיל, אמר לסוכנות הידיעות איי.פי כי כפרים שלמים ששכנו על החוף נמחקו. בקניה נמנו שני הרוגים. גם בתימן ובסולטנות עומאן שבמפרץ הפרסי דווח על גלים גבוהים באופן מיוחד.

 

ככל שנוקפות השעות והסיוע לאזורים המוכים מתעכב, גובר החשש שמספר ההרוגים יעלה, ומתגברת גם הדאגה מפני התפרצות של מחלות בשל הירקבות הגופות שטרם נקברו, ועלולות לזהם את מקורות המים. בנוסף ישנו גם חשש מרעידות משנה שעדיין פוקדות מוקדים שונים באזור כולו, וחשש מגלים נוספים שיגרמו נזק בחופים ההרוסים.

 

  

"זה עלול להיות אסון הטבע החמור ביותר בשנים האחרונות משום שהוא משפיע על אזור גדול מאוד ומאוכלס בצפיפות", אמר ראש סוכנות הסיוע של האו"ם, יאן אגרלנד לרשת CNN. לדבריו, מאות אנשים איבדו לא רק את בתיהם אלא גם את פרנסתם, והשיקום יהיה ארוך ויקר. 

 

הצלב האדום הבינלאומי הודיע כי יקצה 6.5 מיליון דולר לסיוע לאזורים המוכים. אוסטרליה הקצתה כ-7 מיליון דולר והאיחוד האירופי הקצה כ-3 מיליון אירו. משרד החוץ הישראלי הקצה כ-100 אלף דולר כסיוע לכל אחת מהמדינות שנפגעו.

 

גלים בגובה שלוש קומות

 

גלי הענק ההרסניים הקרויים צונמי, נוצרו בגלל רעש אדמה בעוצמה של 9 בסולם ריכטר, החזק מזה 40 שנה, שאירע אתמול לפנות בוקר במעמקי האדמה מתחת לאוקינוס ההודי, מערבית לאי סומטרה באינדונזיה. תוך זמן קצר החלו הגלים לשטוף את חופי אינדונזיה, מזרח הודו, סרי לנקה, תאילנד ומדינות נוספות באזור.

 

עדי ראייה סיפרו על גלים בגובה של בניין בן שלוש קומות שהיכו בעוצמה בבקתות הדייגים שעל החופים, באתרי הנופש הומי התיירים ובבניינים בערי החוף הנמוכות, הציפו רחובות ושטחים נרחבים במים עכורים וסחפו את כל מה שנקרה בדרכם. "גן העדן שלנו הפך לגיהנום", אמרה תיירת אמריקנית, בעוד מחלצים מקומיים ערמו גופות בחופים הטרופיים של הודו ותאילנד.

 

חשש לחיי ישראלים

 

באזור עמוס המטיילים בעונה זו של השנה אלפי תיירים מרחבי העולם, ביניהם ישראלים רבים. חלקם מהישראלים יצרו כבר קשר עם משפחותיהם, אולם במשרד החוץ בירושלים מנסים לאתר מאות מהם שטרם עשו זאת, והחשש לגורלם גובר.

 

סמנכ"ל משרד החוץ, נסים בן שטרית, אמר כי למשרד החוץ אין אומדן של מספר הישראלים השוהים במזרח אסיה, אולם כ-540 ישראלים הצליחו ליצור קשר עד כה עם נציגי משרד החוץ ועם משפחותיהם בישראל. "עד כה, ידוע על כ-14 עד 17 ישראלים שנפגעו", אמר בן שטרית והדגיש כי לפי שעה, אין דיווחים על הרוגים ישראלים. 

 

הוא דיווח גם כי 50 ישראלים פונו מהבלוק שבאיי אנדמן, והגיעו לעיר פורט בלייר, וכי ישראלים נוספים צפוים להתפנות בסירות נוספות. "אנו עובדים 24 שעות עם צוות קטן על כיסוי שטח עצום בגודלו, בכדי לאתר ישראלים ולהביאם לחוף מבטחים. התקשורת הטלפונית באזור קשה. רוב המערכות קרסו", אמר בן שטרית.

 

לאזורים המוכים שוגרו דיפלומטים מעשרות מדינות בניסיון לאתר את בני ארצם במהומה שנוצרה, ולהביאם בשלום חזרה הביתה.

 


מוקדי רעידת האדמה והאזור שנפגע מגלי הענק

 

בסרי לנקה הוכרז מצב חירום לאומי. דווח כי בין ההרוגים יש כ-200 אזרחים זרים. חצי מיליון איש נותרו ללא קורת גג. כ-20 אלף חיילים התפרשו באזורי החוף המזרחיים והגישו סיוע לתושבים המקומיים. הודו השכנה שיגרה לאזור שש ספינות עם מזון ותרופות וגם מסוקים.

 

התאורים המגיעים מהאזורים המוכים מעוררים צמרמורת. באינדונזיה מסייע הצבא למאות מתנדבים בחיפוש אחר הרוגים ולכודים. על פי הדיווחים, החיילים מצאו גופות בין צמרות עצים ובין הריסות בתים. "יש ריח רע. גופות האנשים מוטלות יחד עם גופות בעלי חיים", אמר קצין העומד בראש צוות החילוץ באי סומטרה. "יש עדיין גופות רבות שלא פונו, רובן של ילדים ואמהותיהם". משאיות פורקות מטען מצמרר של גופות נפוחות במרכזי הכפרים, בעוד בני משפחת המומים מנסים לאתר את יקיריהם.

 

שקר, הודי שכורה קברים לפרנסתו, נשמע מזועזע: "חפרנו כשבע או שמונה בורות וקברנו כ-23 או 30 גופות בכל אחד מהם. סידרנו אותם בשורות צפופות. מעולם לא קברתי כל כך הרבה אנשים ביום אחד".

 

המקומיים חוששים לישון

 

בחופים של דרום מזרח הודו הוקמו מאות מקלטים מאולתרים עבור האלפים שנותרו ללא קורת גג. אבל רובם העדיפו לבלות את הלילה תחת כיפת השמיים וגם לא העזו לישון: "אנחנו חוששים לישון. מה אם המים יעלו שוב בזמן שנישן ואנו ניסחף לים...", אמר תושב האזור.

 

אחד ממוקדי האסון החמורים הוא ברצועת איי אנדמן ובאיי ניקובר, שבמפרץ בנגל מזרחית להודו. על פי חלק מהדיווחים נהרגו באיים המבודדים אלפי בני אדם. 

 

ממשלות האזור מיהרו להקדיש את משאביהן לטובת חילוץ והגשת סיוע לנפגעים. חיל הים ההודי שיגר ספינות לאיי אנדמן המרוחקים, שהקשר עימם מתנתק לסירוגין בגלל הפגיעה בתשתיות התקשורת והחשמל.

 

גם בתאילנד הוכרז מצב חירום לאומי. חיל האוויר התאילנדי שיגר לאזור האיים מטוסי הרקולס, כדי להטיס את הפצועים לבתי חולים במרכז המדינה, כדי להקל על העומס שנוצר בבתי החולים באזור המוכה. אחד המטוסים ששוגר לאיים היה עמוס ארונות קבורה.

 

יממה אחרי האסון טוענים מומחים כי מערכת התרעה בינלאומית עשויה הייתה להפחות ממימדי האסון בהודו וסרי לנקה.

 

הם ציינו כי רעידת האדמה העזה נרשמה בתחנות מעקב ברחבי העולם, אולם בהעדר חיישני גלים באזור האוקיינוס ההודי, לא ניתן היה לצפות את גלי הצונמי החזקים שנוצרו בעקבותיה. מערכת כזו פועלת באזורים רבים בעולם, אולם הודו, סרי לנקה, אינדונזיה ותאילנד אינן שותפות במיזם בגלל העלות היקרה.


פורסם לראשונה 27/12/2004 15:44

 

בהכנת הידיעה סייעו רונן בודוני, דיאנה בחור-ניר, דורון שפר ורועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
רבבות הרוגים במזרח אסיה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הכפרים שעל החופים נמחקו
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
הכל נשטף לים, גם מכוניות
צילום: איי פי
מומלצים