שתף קטע נבחר

לוקחים תרופות נגד צרבת? זהירות מדלקת ריאות

מחקר חדש שנערך בארה"ב מצא כי תרופות מרשם נגד צרבת הגבירו את הסיכוי ללקות בדלקת ריאות. הסיבה המשוערת: התרופה גורמת לדיכוי החומצה המשמידה את החיידקים בקיבה, שמתרבים ובאמצעות שיהוק מגיעים אפילו לריאות. המלצת הרופאים: להשתמש בתכשירים קלים יותר

אם אתם סובלים מצרבות באופן קבוע לאחר ארוחה דשנה ונוטלים בעקבותיהן תרופות מרשם המורידות את רמת החומציות בקיבה - אתם נמצאים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות. כך עולה ממחקר אמריקאי שהתפרסם בכתב העת JAMA.

 

במחקר נבדק הקשר בין שימוש בתרופות נוגדות חומצה לבין דלקת ריאות הנרכשת בקהילה. במחקר נאספו נתונים על חולים המטופלים בתרופות מקבוצת נוגדי החומצה H2 (כמו "סימטג" ו"זנטק") ומקבוצת PPI (כמו "לוסק" ו"אומפרדקס"). תרופות אלו משמשות לטיפול במצבים של אולקוס (כיב קיבה או כיב בתריסריון), אבל ניתנות גם למי שסובל מצרבת.

 

במחקר נאספו נאספו נתונים על 364,683 חולים בסך הכל. קבוצת נוטלי התרופות הושוותה לקבוצת ביקורת, והחוקרים בדקו מי מהם פיתח דלקת ריאות.

 

מנתוני המחקר עולה כי 5,551 חולים פיתחו דלקת ריאות. שיעור ההיארעות של דלקת ריאות בקרב המטופלים בנוגדי חומצה היה 2.45 ל-100 שנות אדם – זאת לעומת 0.6 בלבד, באלו שאינם מטופלים באותן תרופות. הסיכון היחסי לדלקת ריאות במטופלים המשתמשים בתרופות מקבוצת ה-PPI לעומת הלא מטופלים היה 1.89. למטופלים בנוגדי חימצון מקבוצת H2, היה סיכון יחסי של 1.63, יחסית ללא מטופלים.

 

למחוץ זבוב עם תת מקלע

 

ד"ר גיורא וורבר, מומחה לרפואת משפחה ב"שירותי בריאות כללית", מסביר כי "המחקר מצא בצורה אמפירית, שאצל החולים שנוטלים את התרופות הללו יש שיעור גבוה מהממוצע של דלקת ריאות. יחד עם זאת אנחנו לא יודעים, והחוקרים גם לא הסבירו, בדיוק למה זה קורה".

 

מה ההסברים האפשריים, אם כך? "מה שאנחנו כן יודעים", הוא משיב, "זה שלחומצה בקיבה יש תפקיד – והיא משמידה את כל החיידקים שאנחנו בולעים. ברגע שאנחנו מורידים את רמת החומציות של הקיבה אותה הגנה מפני חיידקים מופחתת, ואז עלולים חיידקים לשגשג בתוך הקיבה הזאת. כאשר מישהו משהק, זה עולה ומגיע לתוך הריאות, וכך גורם לתחלואה. זאת רק אחת ההשערות של החוקרים".

 

"הבעיה היא", הוא מדגיש, " שהתרופות האלו ניתנות לכל מי שסובל מצרבת, אפילו אם אין לו אולקוס. זה כמו שתראה זבוב על הקיר – ובמקום למחוץ אותו עם מגבת, תירה בו באמצעות תת-מקלע".

 

"התרופות האלו ממש חוסמות את הפרשת החומצה בקיבה, לפרק זמן של יממה בדרך כלל", הוא אומר, "ולכן לא מומלץ לבקש אותן מהרופא בכל מקרה של צרבת. מי שיש לו צרבת אחרי ארוחה, מומלץ לו לקחת משהו קל יותר, כמו Tums. זה מוריד את רמת החומציות של הקיבה בצורה רגעית. כך או כך, מי שאכל ארוחה דשנה וסובל בעקבותיה מצרבת – עם או בלי תרופה, זה עובר תוך שעה שעתיים".

 

"בכל מקרה של טיפול כרוני בנוגדי חומצה", מדגיש ד"ר וורבר, "כמו בכל התוויה של תרופה קיימת, חלה על הרופא המטפל חובת זהירות, והוא חייב לשקול את היתרונות מול החסרונות בעת נתינת התרופה. צריך לתת אותן עם שכל ולהפעיל שיקול דעת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרופאים ממליצים על תרופות 'רכות' יותר, כמו Tums
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים