שתף קטע נבחר

קלו דה גת - יקב צעיר עם גת עתיקה

שגיא קופר מבקר ביקב קלו דה גת שנמצא בסמוך לגת עתיקה המעידה על קיומה של תעשיית יין מקומית בעבר הרחוק. כמו אז, גם היום מייצרים שם יין משובח, ואפילו מייצאים אותו

לפעמים צריך מזל בחיים. כשאייל רותם, היינן והיזם שמאחורי "קלו דה גת" הזמין אותנו לביקור בתחילת דצמבר, לא יכולנו לדעת ש"ניפול" על אחד מימי השמש האביביים ביותר בינואר השנה. היום הזה, מזג האויר ובעיקר האור, התאימו כמו כפפה ליד לביקור ביקב הצעיר – בן החמש לערך – שליד קיבוץ הראל.

 

למה האור? כי המבנה כולו, הבידוד שלו ומיקומו באמצע שדות וכרמים – משרים משהו מהאוירה של דרום צרפת. מקום וזמן אחר, שמתאים לו אור רך יותר, ושמיים צלולים חסרי אבק. היקב, מהמבנה הראשי ועד מרתף החביות הענק (במושגים של יקבי בוטיק), משדר איפוק רב ויישוב דעת, משהו שמאוד מתאים לאופיו של אייל, כמו שהוא משתקף בביקור. משרדי

צילום: שגיא קופר

היקב וחדר הטעימות וההדרכה נמצאים במבנה צעיר, בן כשישים שנה. בצילומי אויר של אמצע שנות הארבעים הוא לא מופיע, אך ידוע ששימש את רבין ז"ל ואת מפקדת חטיבת הראל במלחמת העצמאות. רותם, בשיתוף קיבוץ הראל השותפים ביקב, שיפץ אותו והכשיר אותו לשימוש היקב.

 

רותם הוא בחור שקט, מבוקר, שלא מדבר בכלל על עצמו. ל"הראל" הוא הגיע אחרי שחיפש מקום לגור בו. לעשיית יין הוא הגיע אחרי שמצא את ביתו. את ההכשרה שלו עשה באוסטרליה, רובה ככולה בעבודה מעשית, ומאז הוא מקפיד לבקר שם, להמשיך ללמוד ולהתנסות, לפחות כמה חודשים בשנה. שני בצירים בשנה, פה, ושם, מעניקים לו פרספקטיבה יחודית בקרב היננים הישראלים, שלא לדבר על התנסות ולמידה ויכולת ל"התרוצץ" כל הזמן בין עולם חדש וישן, משהו שאולי מורגש ביינות היקב.

 

קלו דה גת נקרא כך על שמה של גת עתיקה, כנראה בת 3,000 שנה, שנמצאת בשטחי היקב. פרופסור עמוס הדס, שהיה מהראשונים לתאר את הגת לאחר חשיפתה, מתאר אותה בקצרה כגת המזכירה גת בסיסית מתקופת המלוכה או מלפני כ- 3000 שנה. בתאור הלקוני הזה גלומה שוב הוכחה לכך שאזור שפלת יהודה היה גם בעברנו מקור לענבים וליין. שרידי אוניה פיניקית מאותו זמן לערך, שנמצאה טרופה כ- 50 ק"מ מול חופי אשקלון, והיא עמוסת אמפורות, מרמזים שמאוד יכול להיות שהיין היה אפילו ראוי ליצוא.

 

יצוא? כן. את היקב מייצגת בעולם אחת מיצרניות ומשווקות היין הותיקות בצרפת – מייזון סישל. החברה, שהיא גם הבעלים של יקבי מרגו, כמו שאטו פאלמר ("גידול" בורדו שלישי), ושל יקבים אחרים – לקחה את קלו דה גת תחת כנפיה. כיון שהם לא רואים בכך צורך, ההתערבות של סישל היא ברמת השיווק בלבד, ולא ברמת הכרם או הייננות.

 

קלו דה גת מסוגל לייצר כ- 65,000 בקבוקים בשנה, וסביבו נטועים כ- 135 דונם של כרמים. זני הענבים מהם מיוצרים כיום היינות הם קברנה סוביניון, מרלו, סירה ושרדונה, תוך שימוש בפטי ורדו לבלנד. עיקר הייצור של היינות נעשה בתסיסת שמרי בר, חלקו (הסירה) במיכלים פתוחים. מאפיין אחד של כל היינות הוא התישנות ארוכה יחסית בחבית – מינימום של שנה, גם ליינות הלבנים, וגם יותר. היינות מתומחרים בין 85 ש"ח ליינות מסדרת הראל ו- 119 ש"ח ליינות מסדרת קלו דה גת. יוצא מן הכלל הוא קלו דה גת 2001, שמתומחר ב- 129 ש"ח. כל היינות הם בעלי ריכוז אלכוהול של כ- 14% (13.8).

 

למרות שטעמנו יינות מבציר 2004, הרי שרובם נמצאים עוד לפני הבלנד הסופי, וההבדלים בין חביות שונות (שמקורן בחלקות שונות) גדולים מאוד. חלק מהיין מגלה למשל חייתיות של ממש לצד מנטוליות, כשלעומתו, אותו יין מחבית אחרת עדיין סגור לחלוטין. יהיה מעניין לטעום אותם שוב לאחר שהיינן יחליט על הבלנד.

 

קלו דה גת שרדונה 2003 - ענבים מאזור צובה (החל ב- 2004, הענבים מגיעים מכרמי היקב עצמו). התישן 12 חודש בחביות אלון צרפתי חדשות. צבע זהוב בוהק עם מעט ירקרקות. אף פירותי ומורכב. למרות שהוא מעט סגור, היין משרה מתיקות של פרי והדרים. יין אלגנטי וחמאתי, נעים, עם גוף טוב.

 

הראל סירה 2003 - 85% סירה ו- 15% קברנה סוביניון. צבע אדום – סגול עמוק ויפה. מאוד אלגנטי ליין צעיר. אף מאוד מעוצה, סגור בהתחלה, אבל נפתח ומבשיל עם מנוחה בכוס. טאנינים רכים וטובים. סיומת יבשה, ארוכה, עם מרירות קלה. יין מאוד נעים.

 

הראל קברנה סוביניון 2003 - בלנד של 93% ק"ס, 4% מרלו ו- 3% פטיט ורדו. צבע סגול – אדום כהה. אף מצוין, מוחצן. היין מאוד נעים, למרות שמרגישים בו לא מעט עץ. גוף טוב, עם טאנינים רכים שמשתלבים בו היטב. יין טוב מאוד, נעים לשתיה כבר עכשיו ובהחלט שווה את מחירו.

 

קלו דה גת עמק אילון 2001 - בלנד של 70% קברנה סוביניון עם 30% מרלו. יין בהשפעה אוסטרלית חזקה. צבע כהה מאוד וטוב. פירות יער שחורים עם קצת יותר מרמז לעץ (18 חודשים בחבית). מורגש טיפה טעם מחוזר, אבל לא במידה שמפריעה לשתות את היין. סיומת טובה.

 

קלו דה גת עמק אילון 2002 - בלנד של 70% קברנה סוביניון עם 30% מרלו. היין שונה לגמרי מקודמו בסדרה זאת. ניכרת יד אחרת וגישה ייננית שונה (ה- 2001 נעשה בעזרתו של יינן יועץ מאוסטרליה). למרות כל ה"קיטורים" לגבי השנה הזאת, זהו עוד יין מוצלח מ- 2002. מסתבר שמי שידע לנצל את השנה הזאת, יכול היה לעשות יין טוב. כמו היינות האחרים של היקב, גם ליין זה צבע עמוק כהה, אדום. כאן יש מעט כתום בשוליים. מאוד מתובל, מוחצן. לאחר שהוא נפתח בכוס, מורגשת מעט מנטוליות (שיש גם ביינות אחרים של היקב). סיומת טובה ומתובלת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הראל קברנה סוביניון 2003 - בהחלט שווה את מחירו
הראל סירה 2003 - יין מאוד נעים
קלו דה גת עמק אילון 2002 - יין מוצלח, מתובל ומוחצן
קלו דה גת שרדונה 2003 -נעים, עם גוף טוב
מומלצים