שתף קטע נבחר

סקר: ב-14% מתוספי התזונה מסתתרים הורמונים

מי שצורך בקביעות תוספי תזונה שונים לרוב לא יודע שיחד איתם הוא מכניס לגופו מנה לא מבוטלת של הורמונים • סקר גדול של השוק האירופי המשותף גילה שב-14% מהתכשירים הטבעיים כביכול נמצאו הורמונים פעילים • לא ברור אם יצרני התכשירים מנסים להסתיר את העובדה הזו בכוונה, או שהם בכלל לא בודקים את זה בהיעדר כל פיקוח עליהם • מה שידוע הוא שצריכה לא מבוקרת של הורמונים עלולה להזיק

זמן קצר אחרי שנרשם למכון כושר, שינה אמנון (42) את סגנון חייו מהקצה אל הקצה. "במהלך שנה אחת עברתי שינוי דרסטי. פשוט החלטתי לחיות אחרת", הוא אומר. כחלק מהתפיסה החדשה שסיגל הוא הפסיק להשתמש במעליות והעדיף להעפיל לקומה ה-12 במדרגות. גם הרגלי התזונה שלו השתנו, והוא הרבה לצרוך תוספי מזון שונים, שנועדו לחיזוק הגוף. בנוסף, בעצת המאמן שלו, הוא נטל מגוון ויטמינים להוספת "כוח, מרץ ותחושה טובה", לדבריו.

 

מצויד באני מאמין החדש שלו המשיך אמנון לפקוד את מכון הכושר. לדבריו, השינוי שעבר ניכר ומשמעותי. "אני מרגיש חזק יותר. במקום לאכול ירקות ופירות מרוססים, אני משתמש בתוספי מזון טבעיים וחש מלא מרץ".

 

מה שאמנון – כמו רובנו – לא יודע הוא שלאחרונה נמצאו הורמונים בתוספי המזון 'הטבעיים'. סקר שערך הפורום לספורט, הורמונים ותזונה של השוק האירופי המשותף גילה שתכשירי מזון שונים מכילים הורמונים. מתאר פרופ' צבי צדיק, מנהל היחידה לאנדוקרינולוגיה ילדים במרכז הרפואי קפלן וחבר בפורום השוק האירופי: "במסגרת המחקר אספו חברי הוועדה מחנויות טבע 200 תכשירים שמשווקים כ'טבעיים', מ-20 מדינות. התכשירים נבדקו במעבדה, והתוצאות היו מדהימות. ב-14% מהתכשירים שנבדקו נמצאו הורמונים פעילים שלא היו אמורים להימצא בהם".

 

היוזמה למחקר הגיעה במקרה. "במסגרת סקר שנערך בחו"ל על בדיקות תקופתיות שעוברים עליהם ספורטאים לשימוש. נמצא שהיו בתחקיר בדמם השיבו הורמונים הספורטאים שאסורים שלא נטלו כל הורמון. כיוון שהממצאים עמדו בסתירה לטענותיהם, החלטנו לבדוק את הנושא לעומק", הוא מתאר. "הספורטאים הגישו לוועדה את רשימת תוספי המזון שהם נוטלים. התוספים נבדקו מעבדתית, ונמצא שהם אכן מכילים הורמונים. כיוון שכך, בדקנו גם תוספים אחרים, שלא היו בהכרח בשימוש ספורטאים".

 

לדברי פרופ' צדיק, הוספת הורמון למוצר אסורה על פי חוק. "הציבור מרומה. הוא לא יודע מה מכיל איזה תוסף, כיוון שאין תקנות מסודרות שקובעות מהי התכולה של רכיבי תוספי המזון. כשמדובר בתרופה, יש ביקורת מסודרת על כל סדרת ייצור, ויודעים בדיוק מה המינון והריכוזים של החומרים הפעילים והמסיסים. אך על תוסף מזון, שמכונה בטעות 'טבעי', אין כל בקרה, פיקוח או השגחה, והשוק פרוץ לחלוטין ומסוכן". בעקבות הממצאים הקשים שעלו מבדיקת השוק האירופי הוקמה ועדה, שתיזום חקיקה שתחייב את כל המדינות החברות בשוק ושמטרתה הידוק הפיקוח על המוצרים האלה.

 

"בעוד שבתרופה ידועים החומרים הפעילים, מה המינון הרצוי בשימוש ולאורך איזה זמן, נטילת תוספי מזון היא לפי מינון גורף", אומר ד"ר ניר ברק, מומחה לתזונה קלינית מהמרכז הרפואי בילינסון. "כיוון שכל אחד מאיתנו בנוי באופן שונה, מתאים הרופא לכל חולה את התרופה המדויקת למחלתו לפי נתוניו. בתוספים – לאחד הוא יועיל, אך לשני הוא יזיק. לכן התפיסה של 'רפואה טבעית' נטולת סיכונים ולא מזיקה היא פשוט מוטעית ומטעה".

 

יש תקנות, אין פיקוח

 

לדברי בכיר במשרד הבריאות, אחד מכל שמונה ישראלים עירוניים ישתמש בתוסף מזון אחד לפחות במהלך חייו. שוק התכשירים 'הטבעיים' מגלגל לדבריו מיליוני שקלים בשנה.

 

בתקנות בריאות הציבור (מזון ותוספי תזונה) התשנ"ז 1997 לפקודת בריאות הציבור מופיעות האזהרות וההגדרות של התוספים למיניהם. למשל: "לא ישווק אדם, לא ייצר, לא יארוז, לא ייבא ולא יאחסן תוסף תזונה או מוצר שתוויתו מעידה עליו שהוא תוסף תזונה, אלא אם כן מינהל המזון במשרד הבריאות לא מצא שתוסף התזונה עלול להזיק לבריאות". ובסעיף 4 לתקנה: "יצרן תוסף התזונה או איש מקצוע מוסמך מטעמו יגישו למינהל את המסמכים המפורטים להלן:

 

א. תעודת בדיקה שנערכה במעבדה מוכרת, ובה פירוט בדבר מרכיביו של תוסף התזונה וכמויותיהם.

ב. תוצאות בדיקה מיקרוביולוגית של תוסף התזונה.

ג. מסמך מרשות מוסמכת, שמאשרת שמפעל היצרן נמצא בפיקוחה".

 

בנוסף לכך, וכפי שנכתב פעמים רבות ב'רק בריאות', תקנות הציבור אוסרות ייחוס של סגולות ריפוי למצרך מזון: "אין לייחס סגולות ריפוי למצרך מזון, בין אם הוא מכיל ויטמינים ומינרלים ובין שאינו, וכן אסור לפרסם שצריכת מזון עשויה לרפא מחלה כלשהי או למנעה".

 

אך בפועל משרד הבריאות לא אוכף את תקנותיו. בכתבה שפורסמה ב'רק בריאות' לפני כחודש עלה שבבתי טבע שונים בצפון הארץ נמכרים תוספי מזון שמכילים את החומר הפעיל אפדרין – סם ממכר ומסוכן שממריץ ירידה במשקל, מעלה לחץ דם ואף עלול לגרום למוות. בעקבות חשיפת המקרה שלח משרד הבריאות פקחים לאתר את בתי הטבע ולהחרים את המוצר.

 

גם במזון יש הורמון

 

"הורמונים יכולים להימצא למעשה בכל תוסף טבעי על ידי הוספתם המכוונת על ידי היצרנים במטרה להשיג אפקט בריאות. בעבר כבר נתבעו על כך יצרנים, כי מדובר בעבירה על החוק – להוסיף חומר לא טבעי למוצר שמתחזה לטבעי", קובל ד"ר ברק. "מוצר טבעי שמכיל הורמונים ברמות זיכוך גבוהות, כלומר הורמונים פעילים, עלול אף לסכן את המשתמש. אבל הבעיה היא שלעולם לא נוכל לדעת איזה תכשיר מכיל איזה הורמון, ולכן יש לדעתי פשוט להימנע מצריכת מוצר בלתי מבוקר ומפוקח. מה גם שצריך לזכור שעוד לא נכתב המחקר הראשון שממנו עלה בוודאות מדעית שתמצית צמח משפרת את הבריאות".

 

עוד מתנגד נחרץ לשימוש בתוספי מזון הוא פרופ' מוטי רביד, יו"ר ועדת התרופות בהנהלת שירותי בריאות כללית. "כמעט בכל תוסף נמצא חומר פעיל, לרבות אסטרוגן (ההורמון הנשי) וא - נדרוגן (ההורמון הגברי)", הוא אומר. "לא ברור מהי התועלת שמפיק המשתמש מהחומרים האלה, אם בכלל. בנוסף, תוספי מזון מכילים חומרים שאינם נקיים, כך שהתרמית היא כפולה. מצד אחד, ההורמונים, כמו גם שאר החומרים שבתוספים, נמצאים במינונים בלתי ידועים, לכן הם לא מועילים. מצד שני, שימוש בלתי מבוקר בהם ולאורך זמן עלול לגרום לסיכון בריאותי ולתופעות לוואי".

 

אם בתוספי בריאות מסוימים יש הורמונים שלא בידיעת הצרכן, הרי שתוספי מזון מסוימים, שמיועדים לנשים בגיל המעבר, מכילים תחליפי אסטרוגן באופן גלוי וברור, וכפי שכתוב עליהם בהבלטה. מסביר ד"ר משה זלוצובר, אנדוקרינולוג וגינקולוג בכיר מהמרכז הרפואי רמב"ם: "להקלה של תסמיני גיל המעבר, שכוללים גלי חום, נוהגים חלק מהרופאים להמליץ לנשים להשתמש בתחליפי אסטרוגן, כלומר באסטרוגן מהצומח. מדובר בעיקר בנגזרות של סויה וטופו, שהם חומרים טבעיים שמתנהגים כהורמון האסטרוגן שחסר בדמן. אלא שאצל נשים שיש להן קולטנים לאסטרוגנים, הם ייקשרו גם להורמון מהצומח – דבר שעלול לסכן אותן". לדברי ד"ר זלוצובר, ממחקר שפורסם בשנה שעברה עולה שמסתמנת עלייה בשיעור של 1% בשנה בגילוי סרטני שד שנגרמים מצריכה מופרזת של מזונות ותוספים שמכילים אסטרוגן.

 

"הטבע הוא אוצר בלום של פיטואסטרוגנים, שהם תרכובות שמחקות את פעילות ההורמון אסטרוגן", מסביר פרופ' מרדכי שמש, מנהל המחלקה לחקר הורמונים במכון הווטרינרי בבית דגן. "בסויה, בתלתן ובאספסת נמצאות כמויות אדירות של התרכובות האלה, והדבר ידוע למדענים כבר משנת 1932".

 

"אנחנו חשופים להורמונים רבים ומסוכנים שנמצאים במזון – למשל, בבשר ממקורות שונים", אומרת ד"ר שולה ריזל, מומחית לסרטן שד מהמרכז הרפואי בילינסון. "לנשים חולות או למי שנמצאות בסיכון לחלות בסרטן שד, ושאסור להן ליטול הורמונים – אסור להן גם להשתמש בתחליפי ההורמון, כלומר בתוסף מזון שמכיל נגזרת טבעית של ההורמון".

 

לא רק לנשים מסוכן לעיתים להשתמש בתוספי מזון עתירי הורמונים. גם לגברים. "שימוש ממושך בתוסף מזון שמכיל אנדרוגן עלול לגרום לגבר לאימפוטנציה, להגדלת חזה ולרעות חולות אחרות, כמו השמנה, האצת נפח השרירים וכו'", מזהיר ד"ר זלוצובר.

 

ממשרד הבריאות נמסר: "בישראל אסור השימוש בתוספי תזונה המכילים הורמונים או נגזרו - תיהם. אי לכך משרד הבריאות אינו מאשר ייבוא או ייצוא מקומי של מוצרים כאלה. במפעלים בישראל מתבצעות בדיקות איכות של המוצרים ומשרד הבריאות מפקח עליהם. המשרד שב ומזכיר, כי תוספי תזונה אינם תרופות ואינם תחליפי תרופות."

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוספי מזון. מי בכלל רצה הורמונים?
ד"ר רק שאלה
מומלצים