שתף קטע נבחר

המפד"ל משעה את איתם מראשות המפלגה

אחרי קרב ארוך בין יו"ר המפד"ל ליריבו במפלגה, זבולון אורלב, מגיעה הפרשה לשיא: בית הדין של המפלגה החליט להשעות את איתם מראשות המפלגה בעקבות עתירות שהגישו נגדו חברי מרכז המפלגה על רקע פרישתו מהקואליציה והפרת החלטות מוסדות המפלגה. ח"כ אפי איתם, וח"כ יצחק לוי בתגובה: "מצער שבשעה שהציונות הדתית עומדת על נפשה ונאבקת עבור הצלת גוש קטיף, בוחרים עסקני מנגנון המפלגה לעסוק בסגירת חשבונות"

כשלוש שנים לאחר שכבש בסערה את ראשות המפלגה, הישעה היום (ב') בית הדין העליון של המפד"ל את חבר הכנסת אפי איתם מתפקיד יו"ר המפלגה. זאת בעקבות עתירות שהגישו נגדו חברי מרכז בשל פרישתו מהקואליציה תוך הפרת החלטות מוסדות המפלגה. לפי בית הדין של המפד"ל, "איתם הפר את ההחלטות בצורה כוללת ומתמשכת".

 

באמצעות עורכי הדין אילן בומבך ויריב רונן, עתרו חברי המרכז נגד איתם בעניין פרישתו מהקואליציה והצבעתו בהצבעות אי האמון בממשלה עם האופוזיציה, "תוך הפרת החלטות מוסדות המפלגה".

 

יו"ר המפד"ל, ח"כ אפי איתם, וח"כ יצחק לוי אמרו בתגובה להחלטת ההשעייה כי "מצער שבשעה שהציונות הדתית עומדת על נפשה ונאבקת עבור הצלת גוש קטיף, בוחרים עסקני מנגנון המפלגה לעסוק בנושאים אישיים ובסגירת חשבונות".

 

הח"כים איתם ולוי הוסיפו: "אנו גאים על כך שהתפטרנו ממשלת שרון וויתרנו על תפקידים ותארים בעבור אמונתנו ומצפוננו. אנו גאים על שהצלחנו להוציא את המפד"ל מהממשלה ולהפסיק את תמיכתה בממשלה שעוקרת יישובים".

 

חברי סיעת המפד"ל סירבו להגיב לפי שעה על ההחלטה.

 

הביקורת: "סטירת לחי למפלגה"

 

בהחלטה מותחים חברי בית הדין העליון ביקורת חריפה על התנהלותו של איתם ועל כך שניסה לעכב את הדיון, החליף עורכי דין ולבסוף כשהופיע לפני בית הדין בלי עורך דין, טען כי אינו זוכר את אופן הצבעתו בהצבעות אלה.

 

על פי בית הדין העליון, "הדבר לא מנע מח"כ איתם להסביר לפני בית הדין מספר דקות לאחר מכן מדוע הוא הצביע כפי שהצביע. חבר הכנסת טען גם לפני בית הדין כי הוא כלל לא פרש מהקואליציה. באותה נשימה טען כי הוא פעל לפי פסק ההלכה של הרב אליהו שבו נאמר במפורש כי על המפד"ל לפרוש מהממשלה והקואליציה. אנו רואים באמירות אלה משום התחמקות בלתי ראויה מהבאת העובדות לאשורן לפני בית הדין על מנת שזה יוכל לדון במשמעותן".

 

בית הדין הוסיף בהחלטתו כי "אנו בדעה כי הצבעותיו של איתם הינן בבחינת סטירת לחי למרכז המפלגה, זלזול בהחלטותיה ועשיית דין עצמי המפוררת את המבנה ההיררכי של המפלגה. התנהגותו של איתם זרעה פירוד ומחלוקת בתוך המפלגה, החלישה את מוסדותיה ואת יכולת תפקודה ופגעה קשות בכוחה. לו ח"כ איתם היה רק מתפטר מתפקידו כשר אך היה נשאר חבר קואליציה לכל דבר ועניין המפלגה היתה יכולה לדרוש ולקבל מינוי שר אחר תחתיו".

 

עוד נכתב כי "לא יעלה על הדעת כי יו"ר המפלגה יפעל באופן שיטתי ומתמשך בניגוד להחלטת מוסדות המפלגה ויחליט בעצמו על דרכו. בהתנהגותו הוא השעה עצמו למעשה מלהיות יו"ר המפלגה. היינו מצפים כי איתם, מתוך יושר עצמי ואינטגריטי, היה מודיע כי הוא מתפטר מהיותו יו"ר המפלגה".

 

בעקבות ההחלטה התעוררה סערה במפד"ל ואחד מחברי בית הדין, ד"ר איתמר ורהפטיג, אף התפטר מתפקידו בעקבות ההחלטה. לדבריו "המשפט הוא בעיקרו פוליטי ואין לנו כבית דין להיכנס למלכודת מערבולת זו. תפקיד יו"ר מפלגה הוא תפקיד פוליטי בעל חשיבות עליונה. טבעי הדבר שיש ויכוח על אופן ניהולו ותפקידו. להשהיה מן התפקיד יש מימד דרסטי ויש לה הצדקה רק במקרים בודדים שחורגים מן המישור הפוליטי".

  

כזכור, לפני כשלושה שבועות, חתמו ח"כ אפי איתם ויו"ר סיעת האיחוד הלאומי, צבי הנדל, על הסכם לאיחוד שתי הסיעות. ההסכם קובע, כי הסיעות יתאחדו לסיעה פרלמנטרית משותפת בכנסת הנוכחית ויתמודדו יחד ברשימה משותפת בבחירות לכנסת ה-17.

  

בהסכם בין הסיעות נכתב, כי "ממשלת ישראל מובילה את תוכנית ההתנתקות מיישובי גוש קטיף וצפון השומרון, תוכנית התנתקות מהחינוך הציוני-דתי והתנתקות מערכיה וזהותה היהודית של מדינת ישראל.  

 

"לנוכח פעולות אלה, אנו, ראשי מפלגות המפד"ל והאיחוד הלאומי, מסכימים לפעול יחד: לאחד את שתי הסיעות לסיעה פרלמנטרית משותפת, שתפעל בכנסת ה-16 ותבטא את ההתנגדות הערכית, המוסרית והפוליטית למדיניותה של הממשלה, ותפעל יחד כאופוזיציה עיקרית במישור הפרלמנטרי והציבורי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
איתם. הודח
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: מיכאל קרמר
ההתנתקות במפד"ל
צילום: מיכאל קרמר
דודו פריד
ח"כ לוי. עם איתם
דודו פריד
זום 77
"איתם טען שפעל לפי פסיקת הרב אליהו"
זום 77
מומלצים