שתף קטע נבחר

ישיבה מול המחשב יכולה לסכן את בריאותך. מדריך

חשבתם שהמחשב הוא ידידכם הטוב ביותר? • מסך המחשב, המקלדת והעכבר טומנים בחובם שלל סכנות בריאותיות • הם שורצים חיידקים, הם גורמים לנו כאבי ראש, עיניים ופרקים • במקרים חמורים עלולים משתמשי מחשב 'כבדים' ללקות בגלאוקומה ובעקרות • למה זה קורה, מי בסיכון ואיך להיזהר

החיידקים חוגגים הגידים מתלוננים הזרעונים מתחממים העיניים נלחצות 
העיניים מתייבשות הראייה זה מתחיל בראש 

השימוש במחשבים הפך לאינטנסיבי מאוד, הרבה מעבר לשעות העבודה במשרד. כשליש מהישראלים כבר גולשים באינטרנט, ולמעשה – קשה היום לתאר את העולם בלי דואר אלקטרוני, תשלומים באינטרנט, שליפת מידע או ניהול לוח פגישות. בהיחבא גורמת התלות העזה הזו שפיתחנו בעכבר, במקלדת ובמסך המחשב לנזקים בריאותיים, חלקם חמורים. המידע אודות הסיכונים הבריאותיים הצטבר רק בשנים האחרונות, והטווח נרחב: מפגיעה בראייה, דרך בעיות בעמוד השדרה ועד עקרות. נשמע מדאיג, אבל יש בשורה: את רובם אפשר למנוע, ובקלות. אז קבלו את שלל העדויות והמחקרים האחרונים על הנזקים הבריאותיים שטומן שימוש ממושך במחשב.

 

החיידקים חוגגים

הסתכלו על המקלדת שלכם. מתי בפעם האחרונה היא היתה לבנה ובוהקת? הכתמים השחורים סביב האותיות הם לא סתם לכלוך. בתוכם וסביבם שורצים מיליוני חיידקים. מחקר שנערך לאחרונה על ידי מדעני אוניברסיטת אריזונה בארה"ב גילה שכמות החיידקים על המקלדת גדולה פי 400 מזו שבבתי שימוש. למעשה

המקלדת, הטלפון ושאר האביזרים שעל שולחן המשרד שורצים מיליוני חיידקים. המיקרוביולוג צ'רלס גרבס, שעמד בראש צוות החוקרים, כינה את שולחן העבודה 'קפיטריה לחיידקים' והסביר שכל צינון או שפעת קלה הופכים את המשטחים במשרד לתחנות העברה והתרבות של חיידקים, ומכאן הדרך לחגיגת זיהומים קצרה. גרבס עוד גילה שבמהלך היום עולה משמעותית כמות החיידקים שבמשרד ומגיעה לשיאה אחרי ארוחת הצהריים.

 

מחקר אחר, שנערך בקרב סטודנטים בקולג' ניו המפשייר וכלל נבדקים שהתלוננו על אדמומיות וצריבה בעיניים, גילה שבין השאר שורצים על המקלדת חיידקים שגורמים לדלקות עיניים. די בהקלדה בודדת ואחריה שפשוף קל של העפעפיים כדי להעביר את החיידקים אל העין. מכאן הדרך לדלקת עיניים קצרה. לרוב גורמים החיידקים לדלקת בלחמית העין (הקרום העדין שמצפה את העין). מדובר בדלקת שכיחה ולא מסוכנת, אך היא גורמת לאדמומיות ולצריבה. במקרים קשים עלול הזיהום לחדור גם לקרנית ולחלקים אחרים של העין ולפגום בראייה. ד"ר סינתיה ויטני, ראש צוות החוקרים, המליצה לשטוף את הידיים היטב לפני כל מגע עם העין. גם חיידקים אחרים שגורמים לשלשול, זיהומי עור ודלקות בדרכי הנשימה שורצים על המקלדת. הם יכולים לשרוד שם זמן רב ולהגביר את סכנת ההדבקה של כל אדם שבא איתם במגע.

 

איך מונעים? מחקרו של גרבס גילה שאחרי ניקוי השולחן והמקלדת במטליות חיטוי בתום יום העבודה צונחת כמות החיידקים בשיעור של 99%. השתדלו לחטא את המקלדת ואת שאר האביזרים שעל שולחן העבודה שלכם פעם ביום לפחות.

 

חזור למעלה
הגידים מתלוננים

הקלדה ושימוש ממושך בעכבר גורמים אצל רוב המשתמשים לדלקת גידים. מדובר בתגובה דלקתית של הגוף בזמן מאמץ יתר של השרירים והגידים. אחד המצבים השכיחים הוא תסמונת תעלת שורש כף היד (Carpal Tunnel Syndrome) מדובר בלחץ שגורם להתנפחות הגידים וללחץ על סיבי העצב וכלי הדם. התהליך הדלקתי הזה גורם כאב והפרעות בתחושה בכף היד, רגישות בגידים וקושי בהנעת האצבעות.

 

הקלדה ממושכת גורמת גם למאמצים קטנים על גידים שמיישרים את שורש כף היד ולמחלת גידי שורש כף היד -Tendinopathy. התוצאה: ניוון של הגידים המקומיים, שפוגם בתפקודם ובעמידותם לעומסים.

 

תנוחת ישיבה ממושכת ולא נכונה מול המחשב עלולה לגרום לכאבי גב קשים. הסיבה היא לחץ על השרירים שמחוברים לחוליות עמוד השדרה ולעיתים גם הצטברות של דלקת באזורים שונים של שרירי הצוואר והגב. לעיתים הישיבה מול המחשב, כשהגב מוטה קדימה והכתפיים שמוטות, עלולה אף היא לגרום לכאבי גב וצוואר איומים שמלווים את המשתמש לאורך כל היום.

 


 

הישיבה הממושכת גורמת גם להטיית הראש קדימה. האיזון בצוואר משתנה: השרירים הקדמיים העמוקים בצוואר, שאמורים לייצב את מנח הצוואר, מתארכים, בעוד שהשרירים האחוריים בצוואר מתקצרים. הדבר גורם ללחיצות ועומס גדול על המפרקים האחוריים בעמוד השדרה הצווארי. התוצאה היא כאבי צוואר וראש והקרנת כאב לכתפיים ולידיים.

 

איך מונעים? הפיזיותרפיסט גיא בצלאל ממליץ על מנוחה, יציבה נכונה ומתיחות. "מחקרים הראו שמי שעובדים כשהידיים בזווית של 20 מעלות ויותר למשטח העבודה נמצאים בסיכון גבוה לפגיעה בגידי הידיים. התנוחה הרצויה היא של כ-10 מעלות ולא יותר. יש עזרים שיכולים לסייע לשמור על זווית ידיים נכונה, כמו משטח עכבר מוגבה או שימוש במקלדת ארגונומית". הקפידו שהגבול העליון של המסך נמצא בגובה העיניים, כשהמרחק בין העיניים למסך הוא 65-75 ס"מ. בחרו במשענת גב תחתון שאינה גמישה מדי ושתומכת בשקע הטבעי בגב.

 

בצלאל ממליץ עוד להימנע מתנוחות סטטיות ולבצע 'מיקרו הפסקות': סיימתם להקליד עמוד? נערו את הידיים ותנו להן 'לנוח' כמה שניות. מתחו את האצבעות, נערו את כף היד והרפו את שרירי כף היד והאצבעות. כך תסייעו להמרצת מחזור הדם, למנוחת השרירים ולהפחתת תהליכים דלקתיים שכבר התחילו.

 

בכלל, מומלץ לווסת את כמות ההפסקות בעבודה. כל 30 דקות עצרו להפסקה קצרה. גם הקפדה על פעילות אירובית, כמו הליכה ושחייה, תשפר את גמישות הרקמות הרכות בגוף, תסייע ליציבה טובה יותר ותפחית את הסכנה לפגיעה בעמוד השדרה. תוכלו להיוועץ בפיזיותרפיסט לגבי תרגילי מתיחה לחיזוק היציבה ולשמירה על הגידים, השרירים ועמוד השדרה.

 

אם אתם משתמשי מחשב 'כבדים' לאורך שעות ארוכות של היממה, מומלץ שתבצעו הפסקות אחת לשעה. הקפידו על ישיבה זקופה, כשעיניכם בערך בגובה אמצע הצג.

 

חזור למעלה
הזרעונים מתחממים

מחשבים ניידים (לפטופ) הם כבר לא מוצר מותרות. השם 'לפטופ' בא מהשימוש שעושים רבים מהמשתמשים, שמניחים את המחשבים הניידים על ברכיהם. אלא שמחקר חדש מזהיר שהמחשב הנייד עלול לגרום לעקרות אם הוא לא מרוחק מאזור איברי המין. בזמן עבודה מגיעים המחשבים הניידים לטמפרטורה פנימית

גבוהה, שעלולה לחמם את שק האשכים ולפגום בזרעונים. לדברי פרופ' יפים שיינקין מהמחלקה לאורולוגיה באוניברסיטת ניו יורק, די בהעלאה מינימלית של הטמפרטורה כדי לפגום באיכות תאי הזרע ולגרום לעקרות זמנית או תמידית.

 

בסיכון הגבוה ביותר נמצאים בני נוער וצעירים, שמשתמשים בלפטופ כמה פעמים ביום במשך שנים. פרופ' שיינקין וצוות חוקריו בדקו את תוצאות השימוש במחשבים הניידים על 29 מתנדבים בריאים בגילאי 21 עד 35. החוקרים בדקו את טמפרטורת שק האשכים לפני ואחרי השימוש בלפטופ שעל ברכיהם. מתוצאות המחקר, שפורסמו בכתב העת לפוריות האדם, עולה שגם מבלי שהדליקו את המחשב עלתה הטמפרטורה אצל הנחקרים בשתי מעלות בממוצע. כאשר הודלקו המחשבים, עלתה הטמפרטורה ב-2.7 מעלות בממוצע. החוקרים הזהירו שהמחשבים הניידים החדשים מעלים את הטמפרטורה בשיעור גבוה יותר. לפני כשנתיים דווח בכתב עת רפואי על בן 50 שנכווה קשות באיבר מינו בשל טמפרטורת הלפטופ שהיה מונח על ברכיו.

 

איך מונעים? אל תניחו את המחשבים הניידים על הברכיים. הציבו אותם תמיד על שולחן או על משטח שמרוחק ככל האפשר מאזור המפשעה.

 

 

חזור למעלה
העיניים נלחצות

שעות מול מסך המחשב עלולות לגרום גם למחלת לחץ תוך עיני מוגבר – גלאוקומה. ללא טיפול מובילה המחלה גם לעיוורון. המחלה מוגדרת כגורם העיוורון השני בעולם, אחרי סוכרת. במחקר שפורסם השנה

בכתב העת לאפידמיולוגיה ובריאות הציבור בדקו ד"ר מסיוקי טטמיצ'י מאוניברסיטת טוהו שביפן ועמיתיו את ראייתם של 10,000 יפנים, שמועסקים בארבע חברות. העובדים התבקשו למלא שאלונים בדבר השימוש במחשב בבית ובעבודה ובאשר לבעיות עיניים שמהן סבלו. בשלב השני של המחקר חולקו הנבדקים לשלוש קבוצות: משתמשי מחשב קלים, בינוניים וכבדים. החוקרים מצאו שמשתמשי מחשב כבדים סובלים יותר מקוצר ראייה (מיופיה) ומרוחק ראייה (היפרמטרופיה). אצל 165 מהעובדים שסווגו כמשתמשים כבדים אובחנה גלאוקומה. עיבוד נוסף של הנתונים גילה שקיים קשר בין שימוש ממושך במחשב, קוצר ראייה וגלאוקומה. החוקרים לא יודעים להסביר את הגורמים לקשר הזה, אך סבורים שאנשים קצרי ראייה רגישים יותר לכל עומס על העין.

 

איך מונעים? לבני 40 ומעלה מומלץ לגשת לבדיקת לחץ תוך עיני אצל רופא עיניים אחת לשנתיים לפחות. הטיפול בגלאוקומה כולל במקרים הקלים טיפות עיניים, ובמקרים הקשים ניתוחים לתיקון בעיית ניקוז הנוזלים.

 

 

חזור למעלה
העיניים מתייבשות

הבהייה מול מסך המחשב כשהעיניים פקוחות לרווחה מגבירה את היובש בעיניים, מאחר שאנחנו נוטים למצמץ פחות. התופעה מטרידה במיוחד אצל חובשי המשקפיים והמשתמשים בעדשות מגע.

 

איך מונעים? אל תשכחו למצמץ! בצעו הפסקות אחת לשעה לפחות. אם העיניים יבשות, הרטיבו אותן באמצעות מים זורמים, כשידיכם נקיות.

 

חזור למעלה
הראייה

במהלך ההסתכלות על מסך המחשב העיניים מבצעות שלוש פעולות בו זמנית: התכנסות שתי העיניים פנימה, מיקוד עדשת העין, ובשל התאורה – כיווץ האישון. "הפעילות הממושכת הזו גורמת לעווית של שרירי המיקוד בעיניים – מה שגורם לקוצר ראייה וכאבי עיניים ומצח עד בחילות", מסביר פרופ' דב ויינברגר, מנהל מערך העיניים במרכז הרפואי רבין. "האדם הופך למעשה לקצר ראייה, כיוון שהעדשה לכאורה ממקדת ללא הרף".

 

איך מונעים? גם פה חוזר מוטיב ההפסקות: לפחות אחת לשעה קומו והביטו אל עצמים מרוחקים דרך החלון. הפעולה הזו תשמר את יכולת שרירי המיקוד ותפחית למינימום את הסיכון לקוצר ראייה. פרופ' ויינברגר ממליץ גם להיוועץ ברופא עיניים או באופטומטריסט באשר לשימוש אפשרי במשקפי משרד. מדובר במשקפיים בעלי שני חלקים: החלק העליון למחשב, והתחתון לקריאה. החלק העליון נותן את הסיוע האופטי כדי שהעין תפחית את מידת המאמץ ולא תתכווץ ללא הרף. "עם משקפיים כאלה פתאום הכל משתחרר", פוסק פרופ' ויינברגר, "הניסיון שלנו מראה שהן מאפשרות לעבוד שעות רבות מול המחשב, מבלי להתעייף".

 

 

חזור למעלה
זה מתחיל בראש

תנוחת הישיבה הקבועה מול המחשב יוצרת התכווצויות של שרירי הצוואר והכתפיים, שעלולות לגרום לכאב ראש תעוקתי. ד"ר אריה קוריצקי, מנהל היחידה לכאבי ראש וסגן מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים בילינסון, מסביר שכאב הראש התעוקתי הוא כאב לוחץ, שתוקף לרוב את כל הראש בצורת חגורה. הוא מופיע בעוצמה בינונית, מפריע לפעילויות היומיומיות ועשוי להימשך מחצי שעה ועד שבוע. שלא כמו מיגרנות, הכאב התעוקתי לא כולל בחילות או הקאות ולא מוחמר בעת חשיפה לאור או לרעש. עם זאת, החשיפה הממושכת למסך המחשב המרצד והבוהק עלולה לעורר גם מיגרנות.

 

איך מונעים? ד"ר קוריצקי ממליץ לקום, להניע את הצוואר ולהרים את הכתפיים גם למשך דקה או שתיים, אחת לשעה. אנשים שסובלים ממיגרנות שמוחמרות בעת חשיפה לאור צריכים לעמעם את מסך המחשב כדי למנוע את גירוי האור הבוהק. אם המיגרנות מתרחשות לעיתים קרובות, כדאי לבדוק עם נוירולוג את הצורך בטיפול תרופתי יומיומי שמונע התקפי מיגרנות.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
המחשב. סכנה לגמרי לא וירטואלית
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים