שתף קטע נבחר

"נחושים לא לתת לטרור לחבל בתהליך"

בהודעת הסיכום של ועידת לונדון גינו המשתתפים את פיגוע הטרור ביום ו' בתל אביב. משתתפי הוועידה התחייבו לתמוך בשיקום הרשות הפלסטינית ומוסדותיה אך גורמים בלשכת רה"מ אמרו כי ראוי היה שהעולם ידגיש כי כל עוד לא יפורקו תשתיות הטרור לא יוכלו הפלסטינים לממש את שאיפותיהם הלאומיות. הפלסטינים, שקיבלו הבטחה ל-1.2 מיליארד דולר, התחייבו לאחד את מנגנוני הביטחון, ארה"ב התחייבה לסייע

במסיבת העיתונאים שנעלה הערב (שלישי) את ועידת לונדון לתמיכה בפלסטינים גינה יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן מספר פעמים את הפיגוע שבוצע ביום שישי בטיילת בתל אביב. "אנו מגנים בתוקף את פיגוע ההתאבדות שגבה קורבנות ישראלים, וכל העם הפלסטיני גינה אותו. אנו נוקטים צעדים נגד המבצעים ונביא אותם לצדק. אנו עושים כמיטב יכולתנו לשמור על הפסקת האש", אמר.

 

"היו בטוחים כי התחלנו לנקוט בשורה של פעולות כדי למצוא את החבלנים והאחראים לפעולה. אנו רודפים אחריהם ומענישים אותם", הוסיף. 

 

גם בהודעת הסיכום של הוועידה נכלל גינוי לפיגוע. משתתפי הכינוס הביעו בהודעה גם את "נחישותם (לפעול כדי) שהטרור לא יעצור ולא יחבל בתהליך המדיני", וקידמו בברכה את התחייבותו של יושב ראש הרשות אבו מאזן להעמיד לדין את האחראים למעשה.

 

במקביל לוועידה התכנס לדיון גם הקוורטט הבינלאומי, שמורכב מארצות הברית, האיחוד האירופי, האו"ם ורוסיה. בתום הפגישה פרסם הקוורטט הודעה משלו ובה גינוי חריף לפיגוע, וכן קריאה לרשות הפלסטינית לנקוט בפעולות מיידיות כדי ללכוד את האחראים  ולהתמיד בפעולות למניעת מעשי טרור. כמו כן קרא הקוורטט לחידוש הדיאלוג הישיר בין ישראל לפלסטינים.

 

גם המארח, ראש ממשלת בריטניה טוני בלייר, גינה את הפיגוע בתל אביב, אולם נדמה היה שמדובר ב"מס שפתיים" שיועד לאזניים ישראליות. "הדבר החשוב יותר שישראל תשמע: גינוי טוטלי למה שקרה בתל אביב מכל אחד שישב מול השולחן...", אמר בלייר. "עלינו להבטיח שאותם טרוריסטים המנסים למנוע מהצדדים לחיות בשלום לא יצליחו - לא בבריטניה, לא בישראל ולא בפלסטין", הוסיף.

 

לשכת רה"מ: לא הודגש הטיפול בטרור

 

המטרה המוצהרת של הכינוס בלונדון היתה גיוס תמיכה כלכלית בינלאומית לשיקום מוסדות הרשות הפלסטינית, כשהמטרה היא כינון של מדינה פלסטינית עצמאית. אולם בעוד שבסיכומי הוועידה הייתה התייחסות מפורטת למנגנונים כלכליים לשיקום מוסדות הרשות השונים, לא נכללה בה כל התייחסות למנגנונים שמטרתם פירוק תשתיות וארגוני הטרור או התייחסות ספציפית לפעולות טרור פלסטיניות נגד ישראל.

 

בלשכת ראש הממשלה בירושלים אמרו בתגובה כי ישראל מקדמת בברכה כל מאמץ בינלאומי שיסייע לפלסטינים לבנות מוסדות בתחומים שונים, אך "ראוי היה שכל מנהיגי המדינות, ולו רק מקצתן מן הנוכחים בלונדון, היו מדגישים בפני הפלסטינים כי כל עוד לא יעשו הכל לפירוק התשתיות של ארגוני הטרור, לא יוכלו לממש את שאיפותיהם הלאומיות.

 

"ישראל חוזרת ומדגישה כי כל עוד לא תפעל הרשות הפלשתינית באופן מיידי בטרור ובמיוחד תפעל באופן נמרץ, נחוש וממוקד לסילוק תשתיות הטרור וכל עוד לא יהיו רפורמות כפי שנקבע במפת הדרכים, לא תתאפשר התקדמות מדינית על פי מפת הדרכים".

 

בלייר נגע בנושא זה רק בשלב השאלות והתשובות במסיבת העיתונאים. כשנשאל על מקור התקפות הטרור על ישראל אמר: "אחת הסיבות שרציתי לערוך ועידה זו היא משום שישנן התחייבויות רבות לשמירה על ביטחון. תמיד נראה לי שההתחייבויות היו ברורות: לעצור כל טרור ופעולות אלימות. מה שהיה חסר הוא הסכם לגבי אלו מבני ביטחון צריכים להיות כדי ליישם את כל המטרות האלה.

 

"יש אנשים... שינסו להפריע לתהליך באמצעי אלימות. עלינו לישם מנגנון אותו יובל הגנרל וורד (האמריקני - מ.ק) כדי שנוכל לומר שהפלסטינים אכן מבצעים את מה שהבטיחו.... זה יהיה הביטוח שלנו", דברי בלייר.

 

משקל רב ל"מפת הדרכים"

 

משקל כבד ניתן בסיכומי הוודיעה לתוכנית "מפת הדרכים", ולצורך ברצף טריטוריאלי על מנת להבטיח הקמת מדינה פלסטינית בת-קיימא. הפלסטינים והקהיליה הבינלאומית הביעו שניהם את התחייבותם לתוכנית של הנשיא בוש, ולצורך להגיע לפיתרון מדיני של הסכסוך באמצעות משא ומתן ישיר בין ישראל והרשות.

 

"אנו מחויבים למפת הדרכים אנו מקווים להגיע שוב לרוח המשא ומתן, בהתבסס על צדק ולגיטימיות בינלאומית, שיסתיים בסיום הכיבוש ובהקמת מדינה פלסטינית עצמאית לצד מדינת ישראל", אמר אבו מאזן עם נעילת הכינוס.

 

הודעת הסיכום אף כללה סעיף בו נאמר כי המשתתפים מכירים בכך שעמידה של הפלסטינים בהתחייבויותיהם השונות תהווה "שלב משמעותי ביישום התחייבויותיהם בכל הנוגע ל'מפת הדרכים'". במקביל, המשתתפים קוראים ומצפים מישראל למלא את התחייבויות 'מפת הדרכים' שלה.

 

תוכנית ההתנתקות זכתה גם היא לשבחים בקרב באי הוועידה שכתבו כי הם מקדמים אותה בברכה "כשלב לטובת מימוש חזון שתי המדינות כפי שנפרש ב'מפת הדרכים'...".

   

המארח בלייר הדגיש כי מטרת הוועידה הייתה לגבש את הצעדים המעשיים לצורך הסיוע לפלסטינים: "מה שיש לנו פה הוא הסכם שזוכה לחסות לא רק של הפלסטינים... אלא גם בחסות הקהילה הבינלאומית בנוגע לצעדים המעשיים שיש לנקוט, אבני היסוד לכינון מדינה בת קיימא", אמר בלייר.

 

בין אותם צעדים נכלל כמובן סיוע כלכלי. שר האוצר הפלסטיני סאלם פאייד אמר כי הקהיליה הבינלאומית התחייבה לסייע לרשות בסכום של 1.2. מיליארד דולר, "יותר (משהובטח) בעבר ויותר משציפינו", אמר.

 

התחייבות: מנגנוני הביטחון יאוחדו 

 

הפלסטינים התחייבו בהודעת הסיכום לאחד את מנגנוני הביטחון לשלוש זרועות עיקריות, וכן לשקול מינוי של מפכ"ל משטרה. כמו כן הם התחייבו לקיים בחירות כלליות ב-17 ביולי 2005, להילחם בשחיתות ולהקים מנגנון שיהיה אחראי על הנכסים שיושארו מאחור אחרי הנסיגה מעזה והיישובים בצפון הרצועה. 

 

הקהיליה הבינלאומית התחייבה בהודעת הסיכום לתמוך כלכלית בקיום בחירות ברשות, לממן את ציודם מחדש של כוחות הביטחון הפלסטיניים ולדאוג לאימונם. כמו כן התחייבה הקהיליה הבינלאומית "לעבוד עם ישראל והרשות הפלסטינית לטובת פיתוח (נתיב ל) קשר בין הרצועה והגדה".

 

מוקדם יותר, בנאום שנשא בפני באי הוועידה אמר יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן: "לפני שלושה ימים, נפלו אזרחים ישראלים קורבן לפעולת טרור. גינינו זאת ואנחנו מדגישים כי הקיצונים פועלים כדי לסכל את תהליך השלום ופועלים נגד הדמוקרטיה, שאותה נחושים הפלסטינים לאמץ".

 

הוא הוסיף: "הפלסטינים הוכיחו שביכולתם לאמץ את עקרונות הדמוקרטיה, וכי הם זכאים לקבל מדינה עצמאית ובה מוסדות שבהם שולט החוק. אני מאמין שעמנו העביר מסר לכל העולם ולשכניו על מוכנותנו לשתף פעולה בתחום הביטחון. כבר פרסנו את כוחותינו בשטח בהתאם ואנחנו מוכנים לפעול עם ישראל ועם כולכם".

 

בישראל: חשדנות

 

ישראל לא הוזמנה להשתתף בוועידה, שבאופן רשמי מכונה "פגישה" ולא "ועידה", זאת מאחר והכינוס אינו עוסק בהיבטים הפוליטיים של הסכסוך אלא רק ברפורמות ובאפשרויות הקהיליה הבינלאומית לסייע לפלסטינים לפתח ולייצב את מוסדות השלטון.

 

בצד הישראלי היו מי שהביעו חשד שעצם קיומה של הוועידה נועד לאפשר לבלייר, היוזם והמארח, לפזול לקולותיהם של 1.6 מיליון המוסלמים בבריטניה, ערב הבחירות שיתקיימו בתחילת מאי, בהן יהיה לקול המוסלמי משקל משמעותי.

 

הכתב הוא שליח "ידיעות אחרונות" בלונדון. בהכנת הידיעה סייע אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בלייר ואבו מאזן בוועידת לונדון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הפלסטינים התחייבו לאחד את מנגנוני הביטחון (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
המארח בלייר והאורחת רייס
צילום: רויטרס
מומלצים