שתף קטע נבחר

מרימים כוסית לחיי הבית הסקוטי

תערוכת יינות ישראל שתיפתח היום בבית הסקוטי שברחוב יפת ביפו היא הזדמנות מצוינת להציץ אל הבית המרשים שנבנה בתחילת המאה שעברה

פריחתו המתמשכת של ענף היין הישראלי היא סיבה טובה לחגיגה, וזו אכן תיערך השבוע בפעם השלישית. תערוכת יינות ישראל, שבה מציגים עשרות יקבים גדולים וקטנים את תוצרתם, תתקיים בבית הסקוטי ביפו בין 15 ל-17 במרץ, וזאת בפני עצמה סיבה לחגיגה.

 

הבית הסקוטי סגור בפני מבקרים ברוב ימות השנה, כך שזו הזדמנות מצוינת להתרשם מעיצובו המיוחד של המבנה שהוקם בשנת 1897 על ידי אגודה בריטית כבית חולים והועסקו בו רופאים ממדינות שונות. נזירות שימשו בבית החולים כאחיות ואגף מיוחד הוקצה לתשושי נפש. בארץ ישראל באותה תקופה היו נפוצים המרפאים הביתיים, שהשתמשו

צילום: יריב כץ

בתרופות סבתא, והשמועה על הרופאים המופלאים שהגיעו מארצות רחוקות הלהיבה את האוכלוסיה המקומית. חולים הגיעו ליפו אפילו מירושלים ומטבריה, מרחק רכיבה של ימים רבים על חמורים.

 

במלחמת העולם הראשונה השתלטו על המבנה כוחות הצבא הטורקי, ולאחר עזיבתם חזר הבניין לשמש כבית חולים במשך 40 שנה. בשנות ה-50 נסגר בית החולים והפך לפנימייה ולבית חינוך עברי לבנות.  

 

למה הבית הסקוטי? בשנות ה-60 הפכו שני גברים סקוטים את המבנה לבית מלון, שזכה לפופולריות בקרב העיתונאים הזרים ומשך גם אורחים מקומיים לא מעטים. הוא היה מרוהט בסגנון עתיק, מהודר, עם שטיחים אדומים. היוקרה הזו שימשה אחר כך את המסעדה ההודית שנפתחה במקום ואחריה גם מועדון לילה מפואר.

 

לפני יותר מעשור רכש את המבנה יהודי-צרפתי שהחל לשמר ולשחזר בדייקנות את החלקים והעיטורים שנבזזו ונהרסו במשך השנים. בבית נמצאו צלחות ומערכות סכום מכסף שנושאות חותמת של מלון הבית הסקוטי, עם סמל הדקל שצומח בגינה עד היום. בעל הבית הנוכחי, שחי עם משפחתו בפריז, מגיע לארץ כמה פעמים בשנה ומסרב לכל הצעה לשנות את ייעוד הבית שבבעלותו. לצורך תחזוקו השוטף מתגוררת בו משפחה ששומרת, מטפלת ומטפחת אותו.

 

תפוז טהור ואריחי שחמט

 

חומת כורכר גבוהה מקיפה את הבית מכל עבריו ומסתירה מעיני העוברים והשבים את המבנה הארכיטקטוני המרשים. צעדים ספורים מהרחוב הסואן, דרך שער ברזל כבד ואל תוך החצר, מחזירים את גלגל הזמן למאה שעברה. בחצר גדלים עצים עתיקים, ביניהם זן של עץ תפוזים שהיה נפוץ בארץ ונכחד - זן טהור שממנו הורכבו הזנים הנפוצים של היום. היביסקוס זקן מאוד הפך

לעץ ענק בעל מראה מוזר ומוסיף לקסמו של הגן. צמח המכונה קורנטיוס גדל פרא במשך כל השנה ופורח בחודשי האביב עד סוף הקיץ.  

 

חלונות עגולים משובצים בקירות המבנה ויוצרים מראה של ספינה גדולה. הרצפה הצבעונית, המקורית, נראית כמו יצירת אמנות שחבל לדרוך עליה. דלת העץ שנפתחת אל הקומה השנייה צוירה על ידי הנזירות שטיפלו בחולים. הדלת כוסתה במשך השנים בשמונה שכבות צבע שונות על ידי הדיירים. אמני השחזור חשפו את הציור שהסתתר תחת הצבע והוא מוצג היום בשלמותו.

 

בקומה השנייה עובר מסדרון מאבן טרקוטה ודרכו נכנסים לחדרים עם חלונות עצומים שצופים אל נופה של יפו. בשנים שבהן אושפזו כאן החולים הוצבו מיטותיהם לצד החלונות ומהחדר הם נהגו לצאת למרפסת עץ מקורה שמקיפה את כל המבנה. ויש גם אולם רחב ידיים מרוצף באריחי שחמט בשחור-לבן, מוקף בחלונות קמורים ותריסי עץ עם סוגרים בדמות גבר ואישה.

 

בשימור הבית הקפידו על כל פרט, מהחלונות עם קשתות האבן ועד דלתות העץ המקוריות שגולפו עם דגמים ואלמנטים מיוחדים. כל מה שהתבלה עם הזמן שוחזר על ידי אמנים שהובאו במיוחד מאירופה ועסקו במשך שלוש שנים במלאכה. גרם מדרגות מעוצב מוביל אל הגלריה ובמעקות מותקנים לפידי אש שהאירו את הבית. בחצר הבית שרדה באר המים העתיקה שנבנתה עבור בית החולים לאיסוף מי הגשמים.

 

60 יקבים

 

תערוכת יינות ישראל שתוצג בבית הסקוטי נערכת בהפקת מרכז "על השולחן", במטרה לקרב את הציבור הישראלי למבחר המרשים של יינות ישראלים. בתערוכה משתתפים 60 נציגים, ביניהם יקבים גדולים כמו כרמל מזרחי, ברקן, רמת הגולן, אפרת ובנימינה, וכן דלתון, תשבי ורקאנטי, לצד יקבי בוטיק רבים שצמחו בשנים האחרונות, ביניהם ססלוב, פלם, אלכסנדר, בזלת הגולן, עמק האלה ויפתחאל.

 

אזור מיוחד בתערוכה יוקצה ליצרני שמן זית איכותיים ולספקים של תעשיית היין ואבזרים להגשתו. כמדי שנה יוענק פרס שנתי למצטיינים בקידום תרבות היין בישראל.  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
הבית הסקוטי. שימור קפדני, תחזוקה שוטפת
צילום: יריב כץ
מומלצים