שתף קטע נבחר
 

יין ואורקה

שגיא קופר סוקר חלק משפע היינות שנוחתים על המדפים לקראת חג הפסח ומספר על פרוייקט יין חדש של מסעדת "אורקה" התל-אביבית

לקראת פרוץ חג הפסח מופיעים יינות חדשים רבים, ואני שמח לבשר עליהם ועל כך שכמה מהם, מתומחרים בצורה סבירה מאוד, אבל קודם לכך – על פרוייקט חדש של מסעדת אורקה. מה לעשות? מדי פעם צץ ועולה משהו מעניין שאני שמח לדווח עליו כיון שהוא מפרגן ומשמח, אפילו אם מדובר במשהו מסחרי.

 

מסעדת אורקה התל אביבית היא מעון ראוי לרשימה ארוכה של יינות ישראליים וזרים. באורקה תפריט יין רחב הכולל 68 יינות שונים, מתוכם 23 ישראלים. על רשימת היינות הישראלים נמנים כמה וכמה יינות של יקבי בוטיק – חלקם קבועים וחלקם מתחלפים כל רבעון. ה"דיאלוג עם היינות הישראליים", כמו שקוראת לפרוייקט היין שלה לילך, בעלת המסעדה, הוא רחב וכולל פעילויות שונות.

 

"יין רביעי שישי" - פרוייקט זה מתקיים באורקה כבר מתחילת 2005, והוא מאוד מזכיר נסיון אחר, של חנות "יין ישראלי" שנסגרה בינתיים, ומטרתו להכיר לקהל יינות בוטיק איכותיים ויקרים. בכל יום רביעי ושישי המסעדה מציעה יין בוטיק יקר יחסית, למכירה בכוסות. לרוב מסעדות אינן מציעות יין יקר למכירה בכוס, וזאת הזדמנות מצוינת מבחינת הלקוח. באותם ימים גם מחיר היין בבקבוק – מוזל. לאחרונה נמכרו כך יינות של יקב האלה ושל שאטו גולן.

 

Orca selection - הוא סוג נוסף של דיאלוג עם היינות הישראליים. פעמיים בשנה, אורקה מתכננת לרכוש חבית מיקב בוטיק ישראלי ולבקבק אותה ביקבוק מיוחד עבור המסעדה בלבד. החבית נבחרת כך שתתאים במאפייני היין לאורקה מבחינת האוכל והאווירה במקום. לראשונה בחרה המסעדה ביין מיקב אורנה צ'ילג, שהוא יקב בעל "אופי" איטלקי.

 

שאלתי את לילך למה בחרו דווקא ביין הזה, והתשובה שקיבלתי כללה מספר סיבות: מן הסתם, היה צורך למצוא יקב שיהיה מוכן לשמור חבית מסוימת ולבקבק אותה באופן עצמאי למסעדה. הבחירה בצ'ילג התאימה, כיוון שהיתה כימיה טובה בין המסעדה והיקב ובגלל שאופי היין – עולם ישן בעיקרו – התאים לאופי המסעדה ולאופי המנות: באורקה מגישים מצד אחד תפריט אפריטיף מעניין ומגוון, עם מנות מאוד יצירתיות שלעתים קשה להתאים להן יין, ומצד שני מנות בשר עשירות מאוד בטעמים, שלפחות שתיים מהן ממש מותאמות ליין.

 

"בנוסף", כותבת לילך, "היין הזה, כמו כל היינות של צ'ילג, מעורר מחשבה ודיאלוג. זהו יין שמשתנה ומתפתח עם הזמן – הטעם הראשוני והסיומת שלו שונים לחלוטין ולכן הוא מביא לדיאלוג עצמי, בתוך השולחן ועם הצוות על היין. יהיו מי שיאהבו יותר או מי שיאהבו פחות, אך לא נתקלנו במי שחשב שהיין הוא סתמי ולא מעורר תגובה או מחשבה".

 

יינות חדשים

 

יקבי רמת הגולן

גמלא ריזלינג לבן 2004 - לראשונה, יקבי רמת הגולן מוציאים יין לבן חצי יבש תחת סדרת גמלא. יין מאוד פירותי, עם אף פרחוני ונעים. גמלא ריזלינג מיוצר מענבי ריזלינג לבן הגדלים בכרמים הקרירים של אל רום ואודם שבצפון רמת הגולן. להשיג ברשתות השיווק ובחנויות היין בבקבוקים של 750 מ"ל ובקבוקים של 375 מ"ל. מחירו של היין - 38 שקל.

 

ירדן גוורצטרמינר 2004 - יין ארומטי בעל ניחוחות פירות טרופיים, פריחה וריחות תבלין. הוא בעל גוף בינוני עם מתיקות עדינה וסיומת רעננה. היין עשוי כולו מענבי גוורצטרמינר הגדלים בצפון רמת הגולן בכרמים של מרום גולן ואל רום. להשיג בחנויות וברשתות השיווק, בבקבוק של 750 מ"ל. מחירו של היין - 51

שקל.

 

גמלא פינו נואר 2003 - היין מאופיין בניחוחות פירות יער – פטל ואוכמניות. מיוצר כולו מענבי פינו נואר שגדלו בכרמים בצפון ובמרכז רמת הגולן. היין יושן במשך שבעה חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות. להשיג ברשתות השיווק ובחנויות היין, בשני גדלים – בקבוק של 750 מ"ל ובקבוק של 375 מ"ל. מחיר מומלץ לצרכן - 60 שקל. 

 

גמלא סנג'ובזה ‏2002 - מתוך ארבעת היינות הנ"ל – זה היין החביב עלי. יין בעל ארומות טובות של דובדבנים וריבה, עם לא יותר מדי עץ. מיוצר מענבים שמקורם בכרם אלרום שבצפון רמת הגולן וכרם יונתן הנמצא במרכז הגולן. היין יושן 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. להשיג ברשתות השיווק ובחנויות היין, בבקבוק של 750 מ"ל. מחירו של היין 63 שקל.

 

יקבי כרמל

במסגרת השינויים האינטנסיביים שעושה היקב והשיפור המתמיד באיכות היינות שלו, הוא מוציא לראשונה יין אזורי גם בסדרה הביתית, הפשוטה והיום - יומית יותר, הלוא היא ה"פרייבט קולקשן". מדובר בשני בלנדים, אדום ולבן, שנקראים "גבעת זמרין". הענבים ליינות הלאה מקורם כולם באזור זכרון יעקב, הלוא היא "גבעת זמרין", עליה התישבו 11 המשפחות הראשונות שהתישבו באזור. הייננים האחראים ליינות האל הם פיליפ ליכטנשטיין וקובי ארנס.

 

גבעת זמרין אדום יבש 2004 - מורכב מארבעה זנים – מרלו, קריניאן, קברנה סוביניון ופטיט סירה. היקב מתאר אותו כ"מאופיין בצבע ארגמני עמוק, ניחוח ייחודי, גוף בינוני עד מלא ובטעם פירותי עשיר והרמוני", וממליץ להגיש אותו בטמפרטורת החדר. מחיר מומלץ לצרכן: 40 שקל. בטעימה שלי זהו יין בהחלט נעים. אם אתם מוצאים אותו במעט פחות מ- 40 שקלים – קנייה טובה.

 

גבעת זמרין לבן יבש 2004 - היין מורכב מחמישה זני ענבים לבנים – סוביניון בלאן, פרנץ' קולומבר, שרדונה, אמרלד ריזלינג וסמיון. היקב מתאר אותו כ"מאופיין בגוף בינוני, ארומות פרחוניות, דומיננטיות ופירותיות כשל משמש, אגס ופירות טרופיים עם סיומת פריכה וארוכה". את היין יש להגיש קר בטמפרטורה של כ- 10 מעלות. מחיר מומלץ לצרכן: 40 שקל. בטעימה שלי ושל מספר עמיתים, היין הוא בעל ארומה מצוינת, מעט על הצד המוסקטי והמתקתק. הוא מעט חומצי לטעמי, וטיפה לא מאוזן בין הארומה והטעם, אבל בהחלט יין נעים ונחמד. שוב, מתומחר טיפה גבוה לתמורה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יינות כרם זמרין
ירדן גוורצטרמינר וגמלא סנג'ובזה
גמלא ריזלינג וגמלא פינו נואר
אורקה - דיאלוג עם יינות ישראלים
מומלצים