שתף קטע נבחר

מוסר הנשק הראשון ברצועה - ממפוני ימית

שר הביטחון מופז הורה על איסוף כלי הנשק מהמתנחלים - ונענה: תושב אלי סיני וחבר כיתת הכוננות ביישוב, אבי פרחן, מסר את נשקו האישי במחאה על "המלחמה הפסיכולוגית שמנהלת הממשלה". פרחן, ממפוני ימית, הוסיף: "אני מקווה שמופז יבטיח את בטחון התושבים"

סגן אלוף (מיל') אבי פרחן, תושב אלי-סיני וממפוני ימית, הפך אמש (יום ה') למוסר הנשק הראשון לקראת יישום תוכנית ההתנתקות. זאת, לאחר ששר הביטחון, שאול מופז, הורה על איסוף הנשק מהמתנחלים.

 

 

פרחן ניגש לאשקלון והשיב את הנשק האישי שהוא נושא במסגרת חברותו בכיתת הכוננות של היישוב. פרחן סיפר ל-ynet כי ביצע את הצעד במחאה "על הברברת המיותרת וההתקשקשות על איסוף הנשקים".

 

לדבריו, "הברברת באה לפגוע במתיישבים במסגרת המלחמה הפסיכולוגית שמנהלת נגדנו הממשלה. החזרתי את הנשק למרות שאני חבר בכיתת הכוננות. אני מקווה ששר הביטחון יבטיח את ביטחון התושבים".

 

פרחן, שזכרונות פינוי ימית עדיין מהדהדים בראשו, הוסיף כי "לקח ימית מלמד שהשימוש בנשק בעת פינוי נעשה על ידי צה"ל בלבד, כאשר אלוף פיקוד הדרום ירה באוויר באחד האירועים בימית". הוא גם תקף את הנהגת המתיישבים, שמנהלת משא-ומתן עם הממשלה. "לצערי חלק מהחברים במחנה הלאומי משחקים לידי הממשלה ופוגעים במאבק בפגישות שהם מקיימים עם נציגי הממשלה".

 

מופז הורה: הנשק יימסר

 

בדיון שקיים שר הביטחון בלשכתו בהשתתפות בכירי מערכת הביטחון נקבע כי כלי-הנשק שנתן צה"ל למתנחלים המיועדים לפינוי יימסרו במועד סמוך ליישום תוכנית ההתנתקות.

 

מופז ביקש במהלך הדיון כי לא יהיה כל נשק חם באזור בו יתבצע הפינוי. המשמעות: לא רק המתנחלים, גם החיילים והשוטרים שיפעלו באזור הקרוב ביותר למתנחלים - מעגל הפינוי הראשון - לא יהיו חמושים. זאת, על מנת למנוע אירוע ירי במתכוון, בשוגג או אירוע שבמהלכו יתבצע ירי בלהט מחלוקת או עימות בין המפנים למפונים.

 

מופז הורה במהלך הדיון לאלופי הפיקודים שבגזרתם יתקיים תהליך הפינוי, אלוף פיקוד הדרום דן הראל ואלוף פיקוד המרכז יאיר נווה, לקיים דיאלוג עם המתנחלים על-מנת להגיע עימם להסדר והסכמה בדבר מסירת הנשק לתקופה בה תתבצע התוכנית. השר ציין כי יש לעשות הכל על-מנת להגיע להבנה עם המתנחלים בסוגיה זו. עם זאת, הכוונה היא לאסוף רק את הנשק שהתקבל ממערכת הביטחון ולא את הנשק האישי שברשות המתנחלים. עם זאת יצויין כי הנשק האישי מהווה אחוזים בודדים בלבד מסך כלי הנשק שבידי המתנחלים.

 

מועצת יש"ע הגיבה על ההחלטה וציינה כי "אמירות כאלו נועדו לשמש כלי פוליטי להכפשת המתיישבים ולהצגתם כאלימים". עוד הוסיפו: "העיסוק בנושא זה מיותר כיוון שלא יעלה על הדעת שמישהו מהמתיישבים יחשוב להשתמש בנשק נגד כוחות הביטחון. המתיישבים המחזיקים בנשק פרטי או צה"לי קיבלו לכך אישור כחוק להגנה עצמית מפני האויב הפלסטיני".

 

האיסוף רק כשצה"ל ייערך להגן

 

תושבים רבים המתגוררים בגוש קטיף ובצפון השומרון נושאים נשק השייך למערכת הביטחון. זאת מתוקף תפקידם ככיתות כוננות של היישובים השונים. בעלי תפקידים אלה עוברים גם הכשרה בשימוש בנשק, בשיתוף בין צה"ל לרכזי הביטחון. רבים מהם נושאים נשק בכל מקום בו הם נעים בשל מיקומם של ההתנחלויות וקירבתם לאזורים פלסטיניים.

 

במערכת הביטחון מכירים בעובדה כי לא ניתן לאסוף נשק זה במועד מוקדם, על-מנת שלא לפגוע בביטחונם של התושבים עד לרגע הפינוי, ולכן ההחלטה הסופית תיפול, כאמור, בין אלופי הפיקודים לבין המתנחלים. האיסוף יתבצע ככל-הנראה ימים ספורים לפני תחילת הפינוי, כאשר כוחות צה"ל כבר יהיו ערוכים במעגלים השונים וידעו לתת את ההגנה הדרושה לתושבים, שיישארו בלתי חמושים.

 

אלוף פיקוד הדרום, דן הראל, מקיים כבר שבועות ארוכים דיאלוג עם תושבי גוש קטיף. בעבר נהג לעבור בין כל יישובי הגוש ולערוך שיחות עם ראשי היישובים. גם נושא כלי הנשק עלה בשיחות אלה, והאלוף אמר לתושבים כי הוא מצפה מהם שיום לפני תחילת ביצוע הפינוי יגיעו בצורה מסודרת ויפקידו את נשקם. בפיקוד הדרום מקווים שתהליך זה אכן יתקיים ללא בעיות מיוחדות, וכי גם אלה שמתנגדים להתנתקות יפקידו את נשקם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחה ומסר את הנשק, פרחן
צילום: צפריר אביוב
הורה על איסוף. מופז
צילום: צפריר אביוב
צילום: חיים הורנשטיין
אלי סיני (ארכיון)
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים