שתף קטע נבחר

טיולי יין ויינות חדשים

שגיא קופר מספר על יקב אודם שברמת הגולן וממליץ על ביקור בו, ובנוסף סוקר חלק מהיינות המקומיים החדשים שיצאו לאחרונה

אם אתם מתלבטים מה לעשות בשארית החג, ויש לכם עוד מקום במכונית לבקבוק יין אחד או שניים, אני מציע לכם לתת קפיצה ליקב אודם הגולן, שבמושב אודם. אל תדאגו - גם לילדים יהיה מה לעשות, כיון שממש סמוך – דלת ליד – נמצא יער האיילים, שמהווה אטרקציה לא קטנה. הניחו אם כן את הילדים בשער היער, נופפו להם לשלום לשעה קלה או שעתיים, וסעו ליקב.

 

יקב אודם הגולן (להלן "יקב אודם" או רק "אודם") נמצא במושב אודם, לא הרחק מברכת רם. כדי להגיע, אתם יכולים לנסוע מקרית שמונה מזרחה, על כביש 99, לפנות ימינה בצומת מסעדה ולנסוע דרומה. עוברים שלט "הג'ובה הגדולה" (שווה ביקור בפני עצמה), ומגיעים לשער הישוב, בצד שמאל. נוסעים בתוך הישוב לכיוון היקב (משולט) כשלוש – ארבע דקות. לחלופין, אם אתם

באים מדרום, סעו מצומת נפח צפונה על כביש 978, עיברו את צומת ווסט וסעו, עד שתגיעו לפניה לאודם, מצד ימין. לא קשה.

 

היקב עצמו הוקם על ידי בני משפחת אלפסי, עידית ומיכאל. השניים היו ממקימי מושב אודם, ולהקמת יקב הגיעו אולי בגלל חיבה ליין, אבל לא מעט בגלל ציונות. "כמעט קניתי יקב בטוקאי", מספר מיכאל, "אבל כולם במשפחה התנגדו, אמרו שלא מוכנים שאני אתרוצץ בין ישראל להונגריה, או שכולנו נעזוב את הארץ, ואז התחלנו לבחון את נושא הקמת היקב בארץ".

 

בחנו, החליטו, בנו תוכנית מסודרת והיום הם עובדים לפי הספר. אחד הבנים יצא ללימודי ייננות באוניברסיטה, ומצד שני, כדי להבטיח את איכות היין כבר מהשלב הראשון, הם עובדים עם ד"ר ארקדי פפיקיאן, אחד ממומחי היין ויועצי היין הטובים ביותר בארץ. ליקב יש מרכז מבקרים מרווח מאוד ומסביר פנים. אם נחזור לרגע לעניין הטיולים בסביבה, כדאי לכם לנצל אותו כנקודת מוצא לאזור. מלבד האתרים שהזכרתי, גם החרמונית ועמק הבכא נמצאים קרוב מאוד, הר בנטל ואל רום.

 

ובאשר ליין? הוא מבטיח מאוד, וכבר עכשיו מראה שהוא מנצל את הפוטנציאל שגלום באזור ממנו באים הענבים – שעל ומעלה צביה (גובה 1100 מטר ויותר). לצערי, היקב ייצר רק מעט בקבוקים עד עכשיו ולכן היינות לא זמינים במיוחד דרומה לאזור הגליל העליון. היקב מוכר היום יינות אדומים ויין דמוי פורט.  ריזרב – קברנה סוביניון ומרלו – כ- 2000 בקבוקים,

נימרוד – 3000 בקבוקים, וולקניק (אורגני) – כ- 4000 בקבוקים.

 

ההמלצה שלי היא לנסות ולטעום את הנימרוד ואת הקברנה סוביניון מסדרת הריזרב. שניהם, בטעימה עיוורת, יתחרו היטב בהרבה יינות ישראליים אחרים. צריך לזכור שהיינות שהיקב מוכר היום הם עדיין צעירים יחסית, וכדאי לתת להם עוד זמן בבקבוק. אם את היין שתקנו אתם בכל זאת רוצים לשתות כבר בארוחת החג השני או מתישהו בקרוב, תנו לו להפתח בדקנטר או אפילו לעמוד בכוס לפני השתיה.

  

לסיום, למי שעדיין לא שתה ארבע כוסות בערב פסח בחג הראשון (או ארבעה בקבוקים, לפי תוכניות יצרני היין הישראלי), הנה עוד כמה יינות ישראליים חדשים שיצאו לשוק לאחרונה, בתוכם:

 

יקב דלתון

 

דלתון הוציא כמה יינות לבנים יוצאים מהכלל – 2001 למשל, וכמה יינות אדומים ראויים לשבח – למשל המרלו ריזרב מאותה שנה. עכשיו הוא יוצר עם רוזה חצי יבש ועם סוביניון בלאן, שניהם חביבים ביותר.

 

רוזה חצי יבש 2004 - מחמשת יינות הרוזה שיוצאים עכשיו לשוק, זהו הרוזה היחיד שאינו יבש. ככלל, אנחנו צפויים לראות השנה הרבה יינות לבנים (טובים!), ובתוכם הרבה סוביניון בלאן ושרדונה (גם ללא עץ), אבל הבום הגדול של הרוזה יגיע בודאי רק בשנה הבאה. הרוזה של דלתון – 13.5% כוהל, לא לזלזל – הוא בעל צבע ורוד תות, ובעל ארומות בהתאם: תות שדה ופרחים. זהו יין שמייחל לאביב חם, ואם יוגש קר, יתאים מאוד לגבינות של ערב על מרפסת, או לסיומו של פיקניק ארוך.  מחיר מומלץ לצרכן: 35 שקל.

 

סוביניון בלאן ריזרב 2004 - יין מאוד חביב, מאוד קריספי, אולי ללא אמירה מיוחדת, אבל פירותי לתפארת, אופיינית לזן. בהחלט קניה טובה. היקב כותב על היין ש"הוא פריך ונקי בעל קשת של ניחוחות, החל מחציר טרי ודשא קצוץ ועד אננס ואשכולית. היין הוא השתקפות של מיטב כרמי הסוביניון בלאן העומדים לרשותנו ביקב דלתון". להגיש מקורר היטב, 10-8 מעלות צלזיוס, ועם אוכל יותר עדין מאשר בשר על האש.  מחיר מומלץ לצרכן: 45 שקל.

 

 

יקב ססלוב

 

כרגיל אצל ברי ססלוב, יין שנותן תמורה טובה למחיר. בנוסף, בקרוב משיק היקב יין חדש מסדרת "אדום" ואת ה- Blanc de noir שלו, יין שכמותו הוא לא הוציא מאז שנת 99'. היין יצא בעוד כחודש, בכמות קטנה של כ- 500 בקבוקים, וצפוי להמכר כמעט רק ביקב.

 

ססלוב "אביב" קברנה-סוביניון 2003  - סדרת יינות "אביב" של ססלוב זכתה להכרה בילאומית כשיין מאותה סדרה זכה בשנה שעברה (בציר 2002) במדלית זהב בתחרות הבינלאומית Challenge International du vin באותה שנה זכה היין במדלית זהב בתחרות אשכול הזהב שנערכה בתל-אביב. היין משנה 2003 הוא היין הראשון שססלוב מוכר ליצוא בקנדה – ארץ מולדתו – שם הוא עולה על המדפים ממש בימים אלה. מקור הענבים של יין זה הוא בכרם האורגני של ברי שנמצא בקדיתא, בגליל העליון. זהו כרם גבוה יחסית – 800 מטר – ששתול באדמת בזלת וגיר. בטעימה, היין מפגין מורכבות נעימה, מלווה בטעמי פירות יער שחורים, מעט שוקולד ווניל. היין יושן רק כחצי שנה בחביות והוא בעל טאנינים עדינים וטובים.  מחיר מומלץ לצרכן – 59 שקל. 

 

 

יקב קסטל

 

לאחרונה עבר יקב קסטל מהפך קטן, ועבר לייצר יינות כשרים תחת פיקוח של הרב עובדיה יוסף. המהלך הזה נעשה על מנת להגדיל את השוק ליין של אלי ואריאל בן זקן, גם בארץ וגם בחו"ל. היקב, השוכן בהרי ירושלים, הוציא ממש לאחרונה שני יינות חדשים, והוא כותב את הדברים הבאים על יינות אלה:

 

2003 Petit Castel - מורכב מ-60% מרלו ו-40% קברנה סוביניון. היין מתיישן במשך 16 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות המקנות ליין חוסן להתיישנות וטעמים מודגשים של דובדבן, שזיף, דומדמניות וקורטוב של תיבול. בעל גוף מלא, טאנינים מעודנים ואיזון הרמוני בין טעמי העץ והפירות. צבעו החם נוטה לסגול מלכותי. מחיר מומלץ לצרכן: 118 שקל.

 

2003 'C' Blanc du Castel - מופק מ-100% ענבי שרדונה. לאחר סחיטה עדינה מועבר התירוש לחביות עץ אלון צרפתיות (50% חדשות ו-50% בנות שנה). היין תוסס בחביות ועובר תהליך התיישנות במשך שנה. היין מתיישן על משקעיו -sur lie ובמשך תקופת ההתיישנות מעלים את המשקעים למעלה תוך ערבוב הין בטכניקה הנקראת bâtonnage (מהמילה מקל- bâton בצרפתית). זהו יין לבן בסגנון בורגון קלאסי. החומציות שלו טובה ומרעננת, טעמו מלא ועגול עם קורטוב של פרי הדר, פרי טרופי צהוב ושקדים קלויים. הוא מאוזן היטב והסיומת ארוכה ונעימה. מחיר מומלץ לצרכן: 132 שקל.

 

 

יקב אמפורה

 

יקב הבוטיק אמפורה ששוכן במקורה, שבהרי הכרמל, הוא אחד מהיקבים היותר מושקעים בארץ. לפני זמן לא רב הוא עבר למבנה חדש, בכרם מהר"ל, שנבנה בהרמוניה של ממש עם הסביבה. אם אתם מזדמנים לסביבת הכרמל, או מתכננים טיול בסביבה, הרי שווה לתאם ביקור ביקב ובחווה הסמוכה, המוקדשת כולה לחקלאות אורגנית ויש בה, לא פחות, גם שמן אבוקדו שיודעי ח"ן מיחסים לו לא מעט סגולות. ולעניין היין: השאיפה של שצברג היא ליצור יין מקומי, ים תיכוני. היינות הם בדרך כלל בעלי איכות גבוהה, גוף טוב ומורכבות. הקברנה סוביניון של 2001 הוא עדיין המוביל בינהם, לטעמי. הפרטים על היינות הם כפי שנמסרו ותוארו על ידי היקב:

 

Med. Red- 2003 - הרכב היין : 97% קברנה סובניון ו 3% שיראז, התישן כשנה בחביות עץ אלון צרפתיות. היין בעל ארומת שזיפים ותאנים בשלים, מתובלת בשוקולד ופריחת סיגליות. ליין גוף מלא ופירותי עם נגיעה של עץ. מחיר לצרכן: 65 שקל. 

 

Rhyton Red- 2001 - הרכב הייו : 80% קברנה, 10% מרלו, 10% פטיט סירה. התישן כעשרים חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות. ארומה פרותית הבאה לידי ביטוי בתערובת של דבלים, דובדבנים ותותים שחורים, מתובל בקינמון. בחיך מתגלה היין כשילוב של פירות יער עם חוט שדרה חומצתי יציב, טאנינים מורגשים אך עגולים. מחיר לצרכן: 79 שקל - במבצע.

  

Merlot - 2001 - הרכב היין : 95% מרלו, 5% קברנה. התישן כעשרים חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות. היין מתאפיין בארומה אדמתית ופירות יבשים, תאנים ושזיפים. טעם פירותי מתובל בציפורן, שקדים קלויים וצימוקים, רך וקטיפתי בחיך, סיומת ארוכה. מחיר לצרכן: 100 שקל.

 

Cabarnet Sauvignon- 2001 -  הרכב היין : 95% קברנה, 5% מרלו. התיישן 20 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות.

ארומת פולי קפה ושוקולד, מתובל במוסקט, ציפורן וקינמון. פרי עשיר בחיך, קסיס, שזיפים, אגוזים קלויים ורמז לכמהין, סיומת ארוכה. מחיר לצרכן: 110 שקל במבצע.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ססלוב אביב קברנה סוביניון 2003.
אמפורה, קברנה סוביניון.
הרוזה והסוביניון של דלתון.
צילום: שגיא קופר
חדר המיכלים ביקב אודם.
צילום: שגיא קופר
מומלצים