שתף קטע נבחר

הסלטים של פסח

מה עושים עם כל הביצים הקשות, תפוחי האדמה המבושלים והכרפס, שנותרו אחרי הסדר? לרותי קינן יש רעיונות - לפניכם שלוש הצעות לניצול שאריות ליל הסדר בסלטים

קחו אגוזים, כרפס ועלי חסה פריכים, מסורות אכילה מובהקות של חג האביב, הוסיפו תפוח ומיונז, ומה קיבלתם? סלט מלכים, הידוע יותר בשם האמריקאי האצילי "סלט וולדורף".

 

ספק אם הממציא הרשמי של הסלט, השוויצי אוסקר צ'ירקי, שנשכר בשנות ה-90 של המאה ה-19 לשמש רב-מלצרים במסעדת מלון "וולדורף" המהולל בניו יורק, הכיר את מנהגי הפסח שלנו. אבל מה שבטוח, הרעיון שלו זכה להצלחה מסחררת. בסלט המקורי כיכבו תפוח סלרי ומיונז, ורק מאוחר יותר נוספו לו האגוזים. הממציא הגאה המשיך לשרת במוסד המכובד, שבשנות ה-30 של המאה ה-20 התאחד עם המלון השכן, "אסטוריה", וביחד הם נודעו כמלון "וולדורף-אסטוריה" המפואר.

 

מעסיקיו של הממציא ידעו להעריך את גאוניותו. אומרים שבשנת 1931 עמד שכרו של "אוסקר מהוולדרוף", שמלאו לו כבר 65 שנה, על 30 אלף דולר בשנה, בתקופה שבה רופא או עו"ד מצליח השתכרו כ-5,000 דולר בלבד. הסלט המוצלח כל-כך אומץ בחום לחיקה של החברה האמריקאית הגבוהה ומיד קמו לו חיקויים, עדכונים ושדרוגים.

 

אבל ליל הסדר מותיר אחריו לא רק חלק ממרכיבי הוולדורף המקורי, אלא גם מרכיבים מסורתיים אחרים של "צלחת הפסח" ויתר המאכלים הסמליים. את הזרוע הנטויה (בדרך כלל כנף של עוף) אפשר לשלב בקלות, יחד עם שאריות עוף אחרות, ולשדרג את הוולדורף למנה ראשונה משביעה. מהביצים הקשות ומתפוחי האדמה המבושלים אפשר להכין סלטים שהולכים נפלא עם מצות.

 

לפניכם שלוש הצעות לניצול שארית הפליטה של הסדר בסלטים. ואם לא נשאר, אפשר להצטייד מחדש ולהכין במיוחד.

 

 

סלט וולדורף קלאסי

 

הסלט הבסיסי שממנו אפשר להמריא לכל גירסה אחרת (ראו בהמשך). מצע עלי החסה הוא חלק בלתי נפרד מההגשה המקורית.

 

החומרים (6 מנות):

1 שורש סלרי גדול

2 תפוחים חמצמצים (במקור גראנד אלכסנדר או גראני סמית')

1 כף מיץ לימון

3 כפות מיונז

50 גרם אגוזי מלך (או פקאן) שבורים

מלח, פלפל

 

אופן ההכנה:

  1. מקלפים את הסלרי, מגררים על מגררת עדינה או חותכים לרצועות דקות מאוד או לקוביות קטנות מאוד, ומניחים בקערה. מקלפים את התפוחים ומגררים גם אותם על מגררת בינוניות, או חותכים לקוביות קטנות. מוסיפים לקערה ומטפטפים עליהם מיד מיץ לימון לבל ישחירו.
  2. מוסיפים את כל יתר החומרים ומערבבים היטב. מגישים בכוסות זכוכית או על מצע עלי חסה.

 

גיוונים:

  • מחליפים את שורש הסלרי ב-5-6 גבעולי סלרי עלים.
  • לסלט ססגוני יותר - משתמשים בתפוחים אדומים (חרמון, יונתן) ולא קולפים אותם.
  • במקום בתפוחים אפשר להשתמש באננס (טרי או מקופסה) חתוך לקוביות. כדי להוסיף עניין וצבע, אפשר להוסיף גם קוביות פאפאיה.
  • לשומרי משקל - מחליפים את המיונז במיונז דל קלוריות.
  • לארוחה חלבית - אפשר להחליף חלק מהמיונז בשמנת חמוצה.
  • למנה ראשונה משביעה - מוסיפים 200 גרם רצועות עוף (מבושל או בגריל, אפשר גם שאריות), או פסטרמה מעושנת, חתוכה לרצועות.
  • לאוהבי החריף - כמה טיפות טבסקו מקפיצות את הרוטב לגבהים אחרים.
  • להעשרת הסלט ועדכונו - אפשר להוסיף חופן או שניים של עלי בייבי ססגוניים.

 

 

סלט ביצים

 

החומרים (ל-6 מנות):

3 בצלים

1/2 כוס שמן

6 ביצים קשות

מלח, פלפל

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את הבצלים וקוצצים דק. מחממים 2-3 כפות מהשמן במחבת ומטגנים 1/2 מכמות הבצלים עד שמזהיבים. מעבירים לקערה.
  2. מגררים את הביצים הקשות על מגררת בעלת חורים גדולים, או קוצצים בסכין. מוסיפים לקערה עם הבצלים הלא מבושלים שנותרו, השמן שנותר, מלח ופלפל. מצננים שעה לפחות לפני ההגשה.

 

 

סלט תפו"א ובצל

 

אפשר להשתמש בשאריות של תפוחי אדמה מבשולים או לבשל במיוחד.

 

החומרים (ל-6 מנות):

500 גרם תפוחי אדמה

2 בצלים גדולים

2 כפות פטרוזיליה קצוצה

1/4 כוס שמן זית

3 כפות חומץ לבן

מלח, פלפל שחור

קורט כמון (לא הכרחי)

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם עד שמתרככים. מוציאים מהמים ומצננים. חותכים לקוביות קטנות ומעבירים לקערה.
  2. קולפים את הבצלים ופורסים לפרוסות דקות. מוסיפים לתפוחי האדמה. מוסיפים את כל החומרים. אם הסלט נראה יבש - אפשר להוסיף כמה כפות מים.
  3. מצננים היטב לפני ההגשה.

 

 

 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביצים קשות,
כרפס,
ותפוחי אדמה, - כולם חלק משולחן הסדר.
מומלצים