שתף קטע נבחר

לא יורדים במשקל? אולי אתם רגישים למזון שאתם אוכלים

אוכלים מעט ולא יורדים במשקל? סובלים ממיגרנות לא מוסברות או אולי מעצבנות, הזעה או קוצר נשימה? כל אחד מהסימפטומים האלה יכול להיות איתות של הגוף לכך שהוא רגיש למשהו שאתם אוכלים. במקרים קיצוניים יותר – אלה יכולות להיות אחדות מהתופעות המאפיינות אלרגיה למזון. איך מקשרים בין תופעות אלה לסיבה להיווצרותן, ואיך מזהים את המזונות שאליהם אתם רגישים? מדריך

מירב הגיעה אליי כשהיא סובלת מעודף משקל. היא הקפידה לבצע פעילות גופנית ולאכול נכון, ולמראית עין ניהלה אורח חיים סביר, אך כשעלתה על המשקל, התוצאות לא שיקפו זאת. היא חשדה שבעיות בריאותיות הן שמשפיעות על רמת שריפת הקלוריות בגופה, אך בדיקות רפואיות שנערכו לה לא הצביעו על שום דבר מיוחד.

 

מירב לא העלתה על דעתה לרגע ששמרים ותוספות מלאכותיות בתפריטה משפיעים באופן מהותי על איכות חייה. עם סילוקם מהתפריט היומי, לא זו בלבד שחלו שינויים שהתבטאו בשליטה על המשקל, אלא שהיא גם דיווחה על שיפור במידת האנרגטיות שלה ועל כך שכאבי הראש והסחרחורות, אליהם כבר התרגלה, פסקו.

 

מירב לא היתה אלרגית למזון, ולכן לא התגלה דבר בבדיקות. מירב היתה רגישה לסוג מסוים של מזון. במקרה שלה היו אלה תוספות מלאכותיות המכילות גופרית. אבל רגישות למזון יכולה לכלול מספר עצום של מרכיבים חשודים ויש לה לא מעט השלכות המתבטאות בתחושות פיזיולוגיות שליליות.

 

אלרגיה לעומת רגישות למזון

 

אלרגיה למזון היא למעשה תגובה של המערכת החיסונית למזון שהגוף מעריך, באופן מוטעה, כי הוא מזיק. ברגע שהמערכת החיסונית החליטה שמזון מסוים מזיק, היא מפתחת נוגדנים לעיכולו. כך, בפעם הבאה שאותו אדם אוכל מזון זה, המערכת החיסונית משחררת כמות רצינית של כימיקלים כדי להגן על הגוף, ואלה יוצרים סימפטומים המשפיעים על התפקוד התקין.

 

לעומתה, רגישות (אי סבילות) של הגוף למזון היא תגובת הגוף למאכלים מסוימים המגיעים דרך מערכת העיכול (למשל, עיכול לא טוב של לקטוז או גלוטן).

 

בין הרגישויות למזון קיים מצב של אי סבילות מדומה, שבו התגובות של הגוף נעוצות בגורמים נפשיים. אנשים רבים מדווחים, למשל, כי הם נמנעים מלאכול לחם, מאחר שאין להם שליטה על הכמויות הנאכלות.

 

בניגוד לדעה הרווחת, אלרגיה למזון היא נדירה. ברוב המקרים מדובר ברגישות למזון.

 

מגירוד ועד קוצר נשימה

 

אלרגיה ורגישות למזון כלשהו משפיעות בדרך כלל על שלוש מערכות עיקריות בגוף: מערכת הנשימה, מערכת העיכול וקליפת הגוף (העור).

 

אלרגיה מאופיינת בתגובות מיידיות וחריפות, הבאות לידי ביטוי עד חצי שעה מאכילת המזון, גם אם נאכל בכמות מזערית. עם תופעות האלרגיה נמנים: גירוד, צריבה ונפיחות סביב הפה, אף דולף, כאבי בטן עזים המלווים בשלשול, פריחה ואקזמה בעור, קשיי נשימה ואסתמה, בחילות והקאות.

 

רגישות למזון מאופיינת בסממנים המופיעים בדרך כלל אחרי פרק זמן, לפעמים אחרי יותר מ-48 שעות. לכן קשה יותר לשייך אותם לסיבה האמיתית. למעשה, התופעות יופיעו רק אחרי שעוברים סף מסוים של כמות צריכה קריטית, הנקבעת באופן אינדיווידואלי. סממנים אלה יכולים להיות רעידות, עצבנות, הזעה, נשימות מהירות, כאבי ראש ומיגרנות, שלשול, גירוד ותחושת צריבות בעור וקוצר נשימה.

 

מאחר שרגישות למזון משבשת את תהליך העיכול הרצוי, יש לה השפעה מזיקה על המטבוליזם ועל יכולת שמירת משקל.

 

"מחוללי" האלרגיה ורגישות למזון השכיחים

 

כמובן שכל סוגי המזון יכולים לגרום לאלרגיה או לרגישות, אך הרישמה הבאה תסייע לזהות את החשודים העיקריים:

 

מחוללי רגישות למזון: 

  • מאכלים חלביים: חלב, גבינות ויוגורט
  • שוקולד
  • חלבון ביצה
  • תוספי מזון כגון מונוסודיום גלוטאמאט, צבע מאכל צהוב (טטרזין), חומרים משמרים ושמרים.
  • ממריצים: קפה, תה, קולה, ממתקים.
  • יין ובמיוחד יין אדום.
  • תות שדה, פירות הדר
  • ירקות ממשפחת הסולניים

 

מחוללי אלרגיה:

  • ביצים
  • בוטנים (90% מאלרגיות ילדים)
  • חלב
  • אגוזים
  • שומשום
  • דגים
  • סויה
  • פירות יער, עגבנייה, חציל, מלפפון, תפוח אדמה וחרדל

 

אלה שסובלים מאלרגיה למזון, אלרגיים בדרך כלל לסוג מזון אחד או שניים ולרוב יישארו אלרגיים אליו למשך כל החיים.

 

לעומתם, הרגישים למזון בדרך כלל מגלים רגישות למספר רב של מרכיבים ותופעת הרגישות עשויה להיעלם עם הזמן. למשל, אסתמטיים יהיו רגישים ליין, ללחם, לנקניקיות ולפירות מיובשים.

 

איך נדע האם אנחנו רגישים?

 

בניגוד לאלרגיה, רגישות מזון לא ניתן לאתר באמצעות בדיקות מעבדה, אלא בתהליך שנקרא "דיאטת האלימינציה". מומלץ לעשות זאת בפיקוח מקצועי, על מנת לאתר באופן מדויק את כל מרכיבי הרגישות ולטפל בהם מייד.

 

חשד לרגישות צריך להתעורר עם הופעת הסימפטומים הבאים: 

 


המאכלים והסימפטומים שעלולים להתעורר

המאכלים והסימפטומים שעלולים להתעורר
רשימת המאכלים הסימפטומים
ממריצים: קפה, תה, קולה, ממתקים ושוקולד הפרעות עצביות
שעועית, בוטנים, חומוס, פול, עדשים, פולי סויה ואפונה גזים, שלשול
מונוסודיום גלוטאמאט, צבע מאכל צהוב (טטרזין) ושמרים סומק, סחרחורת, כאבי ראש, הפרעות נשימה
מרכיבים גופרתיים במזון (ניתן לראות ברשימת הרכיבים במוצרים כגון: יין, בירה, שימורים מסוימים, פירות וירקות מיובשים, קולה ומשקאות פירות) פצעי פה ולשון, גירוד בעור, אקזמה
גבינות, סרדינים, טונה ודגים משומרים אחרים, שוקולד, שמרי בירה ויין אדום כאבי ראש עד למיגרנה, פריחה וגירוד
ממתיקים מלאכותיים בעיות עיכול, כאבי ראש
 

 

אל תתרגלו לסימפטומים, הילחמו בהם

 

יש כאלה שנוטים להתרגל למיחושים או לתופעות של הגוף ולקבל אותם כדרך חיים, אחרים אולי מחפשים את הסיבה ולא מוצאים. רק מעטים יודעים לדווח על רגישותם למזון.

 

בניגוד לאלרגיה, שהיא תורשתית ברוב המקרים, מתייחסת למזון ספציפי ומאותרת בקלות יחסית - רגישות למזון היא אולי קיצונית פחות בהשלכותיה אך יש לה השפעה מהותית על איכות החיים.

 

מאחר שקיימת רשימה ארוכה של "מרכיבים בעייתיים חשודים", קשה יותר לקשר בין התופעות לבין מקורן. להערכת מדענים, זאת הסיבה שאנשים רבים אינם מודעים לכך שהם סובלים מרגישות הנובעת ממזון.

 

לכן, אם אתם מזהים סימפטומים לא מוסברים, כפי שתוארו לעיל:

 

אתרו את מקור הבעיה - נהלו יומן אכילה, שימו יותר לב לגופכם או שתפנו למומחים בתחום.

 

קראו את תכולת המרכיבים של כל מוצר - הדרך הטובה להילחם בתופעות היא להימנע מהמאכלים הבעייתיים. אלא שזו אינה משימה קלה, מאחר שמרכיבי מזון מסוימים יכולים להופיע באופן סמוי במגוון רחב של מוצרים.

 

הנה דוגמה:
  • חלב – נמצא במשקאות חלביים, אבקת חלב, גבינה, מי גבינה (Whey), יוגורט, חמאה, גלידה, לקטוז. כמו כן הוא יכול להיות מרכיב סמוי בעוגיות, חטיפי גרנולה ודגני בוקר.
  • ביצים – נמצאות באטריות, מוצרים קפואים, עוגות, עוגיות, פשטידות.
  • בוטנים – נמצאים בעוגיות יבשות, חטיפים, דגני בוקר, ממרחים.
  • תוספים מלאכותיים - כל צבעי המאכל וחומרי השימור נמצאים במאכלי אינסטנט ובמזון מוכן. כמו כן, רצוי לבדוק מוצרים בגוני הצהוב.
  • סויה – נמצאים בפולי סויה, חלבון צמחי, לציטין סויה, טופו ומוצרים על בסיס המרכיבים האלה.
  • גלוטן – נמצא בחיטה, שיפון, סובין, שיבולת שועל, קורנפלור, שעורה ודגנים נוספים. וכן במאפים, פסטה, רטבים, מוצרי בצק וחטיפים.
  • ירקות סולניים - עגבניה, חציל, פלפל ותפוח אדמה, ובעיקר הגרעינים האכילים שבתוכם.

 

הכי חשוב: היו קשובים לגופכם ככל שתקשיבו לו ותשקיעו בתחזוקתו, כך תוכלו ליהנות מאיכות חיים טובה.

 

  • הכותבת הינה מהנדסת ויועצת בנושאי תזונה, עיצוב וחיטוב: harelosnat@nana.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני שיצר
גזים? אולי זה מהחומוס
צילום: רוני שיצר
צילום: סי די בנק
מיגרנות? תעזבו את הלחם
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים