שתף קטע נבחר

מרק עגבניות איטלקי

מחמם, מרענן, ומאוד איטלקי. מרק אמיתי אחרון לערב אביבי, רגע לפני הגרסאות המצוננות של הקיץ

האדום-האדום הזה אינו נזיד עדשים, אבל יתכן מאוד שיש מי שימכרו עבורו את הבכורה. מרק עשוי מעגבניות טריות, מתוגברות בשמן זית וריחן. בגרסה אחת, צפונית ומעודנת, משמש אורז לתוספת טעם ולהסמכה. בגרסה האחרת, כפרית ועתירת שום, משרת לחם מאתמול את מטרת העשרת המרקם. שתיהן מגיעות מאיטליה וממלאות את הצלחת בחוויה מרעננת ומחממת, המתאימה ביותר למזג-האוויר ההפכפך של האביב, בעיקר בערבים. גרסת בונוס נוספת מנפקת מרק יוקרתי, מועשר בשמנת שצבעו ורדרד ואופטימי.

 

אם עוד לא שמתם לב, העגבניות האביביות עכשיו במיטבן. אפשר להשיג בקלות את עגבניות התמר הסגלגלות, שעונתן קצרה, ועגבניות קטנות מצויינות הנמכרות על גבעוליהן. שלושת המרקים כאן מחייבים בישול העגבניות, ולכן מי שמתעצל יכול להסתפק בעגבניות מקופסת שימורים.

 

כל זה, כמובן, הוא רק הכנה למרקי העגבניות הקרים, המגיעים מארץ אחרת (ספרד), מחייבים שימוש בעגבניות טריות בתכלית ומיועדים לצינון ימי הקיץ החמים באמת, שעוד יבואו.

 

טיפים:

 

  • להכנת המרקים בפרט, ותבשילים המבוססים על עגבניות טריות בכלל, רצוי להשתמש בעגבניות גדולות ובשרניות, אדומות מאוד ובשלות.
  • גם עגבניות שנרכשו כמעט ירוקות יאדימו בתוך כמה ימים, כשהן מאוחסנות בסלסלה מחוץ למקרר.
  • תוספת מעט סוכר מדגישה מאוד את המתיקות הטבעית של העגבניות. מעט מיץ לימון מנטרל את המתיקות ומוסיף חמיצות נעימה.
  • אפשר לקשט את המרקים ברצועות דקות של קליפת לימון, המוסיפה ניחוח נעים.
  • לממהרים: במקום בעגבניות טריות אפשר להשתמש בעגבניות משומרות, מרוסקות.
  • למרק העגבניות עם אורז ולמרק הטוסקאני – תוספת כף שמנת (מתוקה או חמוצה) לכל מנה תעשיר את המרק בצבע וגם בקלוריות. למקפידים, אפשר להוסיף יוגורט.

 

 

מרק עגבניות עם אורז

מרק מעודן, בעל מרקם חלקלק, מנוקד באורז רך.

 

החומרים (ל-6 מנות):

1 ק"ג עגבניות בשלות

1 בצל

2 כפות שמן זית

מלח

100 גרם רסק עגבניות

קורט פלפל לבן

1 כפית סוכר

2 כפות אורז

2 גבעולי ריחן טרי

 

אופן ההכנה:

  1. חולטים את העגבניות כדקה במים רותחים, שוטפים במים קרים ומסירים את הקליפה. מוציאים את הגרעינים וקוצצים את בשר העגבניות.
  2. קולפים את הבצל וקוצצים. מאדים בשמן בסיר בינוני על להבה נמוכה עד שמתרכך. מוסיפים את העגבניות הקצוצות ומעט מלח, ומבשלים עד שהעגבניות רכות מאוד.
  3. מרסקים בממחה או מעבד מזון לתערובת חלקה. מחזירים לסיר, מוסיפים 3 כוסות מים ואת רסק העגבניות ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה נמוכה כ-10 דקות.
  4. מתבלים את המרק בעוד מלח, פלפל וסוכר. מוסיפים את האורז ומבשלים עוד 15 דקות או עד שהאורז רך. אם המרק סמיך מדי, מדללים במעט מים רותחים.
  5. להגשה, קוצצים את עלי הריחן ומפזרים על המרק.

 

 

מרק עגבניות טוסקאני

מתכון שקיבלתי ממאסימו, בשלן העורך ארוחות לדיירים ביחידות האירוח של האחוזה הטוסקאנית שהוא מנהל.

 

החומרים (ל-4-6 מנות):

1 ק"ג עגבניות בשלות

1/2 כוס שמן זית

5 שיני שום גדולות כתושות

1 כוס יין לבן

1 לחם איטלקי (ג'בטה) או 1/2 לחם לבן, רצוי לא טרי

מלח, פלפל

1 כף ריחן קצוץ

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים את העגבניות בקערה ויוצקים עליהן מים רותחים כדי כיסוי. משהים כדקה ושוטפים במים קרים. מסירים מהעגבניות את הקליפה וחוצים אותן. מוציאים את הגרעינים וקוצצים את בשרן.
  2. מחממים את השמן בסיר גדול, מוסיפים את השום הכתוש ומטגנים תוך בחישה כדקה. מוסיפים את העגבניות, היין ו-1 כוס מים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-15 דקות או עד שהעגבניות רכות מאוד.
  3. בינתיים, חותכים את הלחם לחתיכות קטנות ושורים אותן במים חמים כ-10 דקות.
  4. סוחטים את הלחם ומוסיפים לעגבניות שבסיר. מבשלים תוך בחישה מדי פעם 10 דקות. מתבלים במלח ופלפל. אם המרק סמיך מדי, אפשר לדלל אותו במעט מים או יין לבן.
  5. לפני ההגשה, מוסיפים את הריחן ומערבבים.

 

 

מרק עגבניות בשמנת

מרק עשיר במרקם קטיפתי.

 

החומרים (ל-6 מנות):

1 ק"ג עגבניות בשלות

1 כרשה

3 גבעולי סלרי

40 גרם חמאה

מלח, פלפל לבן

1 כפית סוכר

100 גרם רסק עגבניות

1 מיכל שמנת לקצפת

 

אופן ההכנה:

  1. חולטים את העגבניות כדקה במים רותחים, שוטפים במים קרים ומסירים את הקליפה. מוציאים את הגרעינים וקוצצים את הבשר.
  2. קולפים את הכרשה ופורסים אותה. חותכים את גבעולי הסלרי לפרוסות דקות. מתיכים את החמאה בסיר ומאדים את הירקות על להבה נמוכה, עד שמתרככים אך לא משחימים. מוסיפים את העגבניות הקצוצות ומעט מלח ומבשלים עד שהעגבניות רכות מאוד.
  3. מרסקים את התערובת בממחה או מעבד מזון לתערובת חלקה. מחזירים לסיר, מוסיפים 2 כוסות מים, מלח, פלפל ואת הסוכר. מוסיפים גם את רסק העגבניות ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה נמוכה כ-10 דקות.
  4. ממש לפני ההגשה מוסיפים את השמנת. טועמים ומתבלים בעוד מלח ופלפל אם צריך. מביאים לנקודת הרתיחה ומגישים. אפשר לקשט בעלי ריחן.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בילי ואבירם
מרק עגבניות מחמם, רגע לפני הקיץ
צילום: בילי ואבירם
מומלצים