שתף קטע נבחר

להמליח או לא? 4 מתכוני חציל

יעל גרטי נותנת טיפים לבחירת חצילים, לקלייתם ולטיגונם ומציעה ארבעה מתכוני חצילים, קלים וטעימים

בתשובה לשאלה "למה אתה אוהב פיתות שרופות?" נהג אחי הגדול, שאהב בצעירותו לשרוף פיתות ישירות על הכיריים, לענות כדלקמן: "יותר משאני אוהב פיתות שרופות, הפיתות השרופות אוהבות אותי". הנה אני קולה חצילים ישירות על הכיריים, נזכרת במשפט האלמותי שלו, ולפתע באיחור של עשרים-שלושים שנה, אני מסכימה איתו: אין כמו קלייה ישירה על האש.

 

קצת אחרי שהתמכרתי לקליית חצילים על האש מצאתי את עצמי מתחננת בפני מנהל החוף בסיני שיבקש מצוות המטבח להכין לי חציל קלוי עם לבנה ורימונים. ההוראות קצת משתבשות בדרך למטבח ואני מקבלת בבא- גאנוש (חציל קלוי עם טחינה) עם יוגורט ורימונים. למחרת אני מנסה את מזלי שוב עם אותה בקשה, והפעם - זה מצליח. אני אוכלת בסיני חציל קלוי עם יוגורט ורימונים. האח! (מי שלא היה בסיני לא יעריך את גודל המעמד...)

 

בחציל, שהוא למעשה פרי שנאכל כירק, יש רק 26 קלוריות ב100 גרם והוא דל שומן בדיוק כמו חסה, אולם היות והוא נוטה לספוח כמויות עצומות של שמן בטיגון חלק ניכר ממאכלי החציל נחשבים כמשמינים. דרך דלת קלוריות להנות מחציל היא לאדותו (קלוף) מעל שושנת אידוי (ולתבלו, למשל, ברוטב סויה,שום וג'ינג'ר) או לקלותו על האש ולהגיש עם לבנה דלת שומן או יוגורט, כפי שיפורט בהמשך.

 

טיפים לבחירת ובישול חצילים

 

  • חציל מוצלח הוא חציל קל משקל או חציל שמשקלו מתאים לגודלו (אל תהססו ללהטט עם חצילים במרכול כדי לאמוד במדויק את משקלו של כל חציל וחציל, זוהי זכותכם הטבעית).
  • חציל טרי אפשר לאבחן לפי מצב הקצה הירוק שלו (קצה הגבעול). אם החלק הירוק טרי ורענן - החציל טרי, אם החלק הזה עצוב - יש סיכוי שגם החציל עצמו עצוב.
  • החציל צריך להיות נטול כתמים או שקעים.
  •  הויכוחים האם להמליח חצילים לפני טיגון או לא, נמשכים שנים ארוכות וקרוב לודאי שעוד ימשכו. אני ממליחה – הפחד להפסיק להמליח משתק אותי בדיוק כמו הפחד לחלק לחצי מתכון של בצק עם ביצה אחת.

 

ואחרי שבחרתם חציל מוצלח כל שנותר הוא לנסות אחד מארבעת מתכוני החצילים הבאים, או את ארבעתם.

 

 


אותה כמות קלוריות כמו בחסה                                    (צילום: רחלי דהן)

  

 

קוויאר חצילים פרובנסלי

ממרח חצילים קל הכנה, נהדר עם לחם כפרי.

 

החומרים:

2 חצילים

1-2 כפות שמן זית

2 שיני שום כתושות או פרוסות

מלח

פלפל שחור גרוס גס

 

אופן ההכנה:

  1. עוטפים כל חציל בשלוש שכבות של נייר אלומיניום כך שיהיה סגור היטב מכל הכיוונים. מדליקים אש גדולה בכיריים ומניחים את החציל העטוף ישירות על האש.  כעבור כמה דקות, הופכים את החציל לצדו השני, בזהירות, בעזרת שתי כפות.
  2. כשהחציל רך משני צדיו מעבירים אותו לצלחת ומניחים לו להצטנן מעט.
  3. מסירים את נייר האלומיניום בזהירות, שלא יתפרק וחותכים חתך לאורכו של החציל.
  4. מוציאים את בשרו של החציל בעזרת כף ומעבירים אותו ישירות למעבד מזון.
  5. מוסיפים לקערת מעבד המזון שמן זית, שום כתוש או פרוס לפרוסות, מלח ופלפל שחור גרוס גס ומעבדים. בודקים תיבול ומעבירים לכלי הגשה.

 

חציל שלם קלוי עם פסטו תוצרת בית ולבנה

מנה ראשונה מרשימה וטעימה.

 

החומרים:

חצילים - כמספר הסועדים

לפסטו:

2 חבילות (של מרכולים) בזיליקום טרי

100 גרם צנוברים, קלויים במחבת או בתנור

2 שיני שום, כתושות או פרוסות

1 כף שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס גס

להגשה: לבנה טובה

 

אופן ההכנה:

  1. עוטפים כל חציל בשלוש שכבות של נייר אלומיניום כך שיהיה סגור היטב מכל הכיוונים. מדליקים אש גדולה בכיריים ומניחים את החציל העטוף ישירות על האש. כעבור כמה דקות, הופכים את החציל לצדו השני, בזהירות, בעזרת שתי כפות.
  2. כשהחציל רך משני צדיו מעבירים אותו לצלחת ומניחים לו להצטנן מעט.
  3. מסירים את נייר האלומיניום בזהירות, שלא יתפרק וחותכים חתך לאורכו של החציל.
  4. מחממים 1 כף שמן זית במחבת וקולים את הצנוברים תוך השגחה צמודה. מסירים מן האש ומעבירים לצלחת שרופדה בנייר סופג. (ניתן גם לקלות בתנור או במחבת ללא שמן, לשיקולכם).
  5. שוטפים היטב 2 חבילות בזיליקום טרי ומפרידים עלים מהגבעולים. מניחים את עלי הבזיליקום במעבד מזון יחד עם 2 שיני שום כתושות או פרוסות, צנוברים קלויים, מלח, פלפל שחור גרוס גס וכף שמן זית. מרסיקים למחית חלקה ובודקים תיבול. במידת הצורך ניתן להוסיף עוד מעט מלח, פלפל שחור גרוס גס, עוד כף שמן זית או עוד שן שום כתושה ולרסק שוב.
  6. מניחים בכל צלחת הגשה חציל קלוי חתוך לאורכו, מנה נאה של פסטו וכף נאה של לבנה. תוספת אפשרית היא עגבניות מיובשות מרוסקות, מה שיוצר שילוב צבעים נחמד.

 

ספגטי חצילים מטוגנים, עגבניות שרי, שום ועגבניות מיובשות

 

החומרים:

250 גרם ספגטי

2 חצילים, חתוכים לקוביות

סלסלת עגבניות שרי קטנה, שטופות

100 גרם עגבניות מיובשות בשמן זית, חתוכות לרצועות דקות

3 שיני שום, קלופות ופרוסות דק

שמן זית

שמן סויה / קנולה לטיגון

מלח

פלפל שחור גרוס גס

להגשה (לא חובה): מעט גבינת קצ'קבל מגוררת

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את החצילים וחותכים לקוביות קטנות. מניחים במסננת ומפזרים מעט מלח בצורה אחידה.
  2. כעבור חצי שעה עד שעה, שוטפים את החצילים מהמלח, מסננים וסוחטים באמצעות האצבעות במידת האפשר, בכדי להוציא מקסימום מים שנספגו בחצילים.
  3. מחממים בסיר רחב שמן לטיגון ומטגנים את קוביות החצילים עד להתרככות. מניחים בצלחת שרופדה בנייר סופג.
  4. מחממים מעט שמן זית בסיר ומטגנים את פרוסות השום עד להזהבה. מוסיפים לסיר את עגבניות השרי ומערבבים קלות עד שהן מוזהבות מעט וקליפתן נסדקת. מניחים את הסיר בצד.
  5. מבשלים את הפסטה לדרגת 'אל-דנטה' ומסננים.
  6. מעבירים את הפסטה לסיר בו נמצאים השום ועגבניות השרי. מוסיפים את החצילים ואת העגבניות המיובשות ומתבלים במלח ופלפל שחור גרוס גס.
  7. בודקים תיבול ומגישים. אפשר להגיש עם מעט גבינת קצ'קבל מגוררת.

 

חצילים מטוגנים בתחמיץ

 

החומרים:

2 חצילים בינוניים

שבבי שום(שום יבש)

מיץ מ- 1 לימון

פטרוזיליה טריה

פלפל שחור גרוס גס

שמן סויה / קנולה לטיגון

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים את החצילים וחותכים לפרוסות בעובי חצי ס"מ עד 1 ס"מ. מניחים במסננת ומפזרים מעט מלח בצורה אחידה.
  2. כעבור חצי שעה עד שעה שוטפים את החצילים מהמלח, מסננים וסוחטים בעזרת האצבעות במידת האפשר, בכדי להוציא מקסימום מים שנספגו בחצילים.
  3. מחממים בסיר רחב שמן לטיגון ומטגנים את פרוסות החצילים עד להשחמתן. מניחים בצלחת שרופדה בנייר סופג.
  4. מניחים שכבת פרוסות חצילים בקערה ומזליפים מעל מיץ לימון טרי. מפזרים מעט שבבי שום, עלי פטרוזיליה וקצת פלפל שחור גרוס גס.
  5. מניחים עוד שכבת פרוסות חצילים מטוגנות ושוב מפזרים לימון, שבבי שום, פטרוזיליה ומעט פלפל שחור גרוס גס.
  6. משהים קצת בקערה לספיגת הטעמים ומגישים.

 

בתאבון!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קוויאר חצילים - לא לשכוח לחם טוב
צילום: יעל גרטי
מומלצים