שתף קטע נבחר

מתוק-לו, מתוק-לו

יינות מתוקים מצטרפים בדרך כלל כליווי לקינוחי הארוחה, לצד עוגות או פרי, אבל הם יכולים להיות גם אפריטיף צונן ביום קיץ נזכר המדור בכל אלה, כאשר דגם בימים אלה שלישיית קינוח מסדרת ספיישל רזרב של יקב בנימינה

מתוק הוא הטעם המושך ומעלה חיוך על שפתי עוללים, עוד בטרם ידעו דבר על טעם החיים. מאוחר יותר, מלמד הניסיון כי עודף מתיקות הוא חיסרון, ובתוך כל הדבש הזה מצוי גם עוקץ. זאת גם בעייתו של היינן המבקש לרקוח יינות מתוקים (הידועים גם בהגדרתם הז'אנרית כיינות-קינוח). עליו לתמרן בין השאיפה להחמיא ללשון באמצעות לטיפה מתוקה, אך להקפיד כי החיבוק הדביק הזה לא יסתיר ויחנוק גוונים של עושר ומורכבות. שמיכה צריכה לחמם - לא לחנוק.

 

יש כמה וכמה דרכים להגיע אל הבקבוק המתוק. שימוש בענבים שמכילים מראש כמות גדולה יותר סוכר בגלל הבשלה מאוחרת, ייבוש או ריקבון אציל, או הפסקת תסיסה בשלב בו נותרת עדיין יחסית כמות גדולה של סוכר - ואת מקום החוזק החסר משלימים בתוספת של אלכוהול מזוקק. ויש גם כמובן רשעים וחוטאים המוסיפים סוכר ליין - אך על אלה לא נדבר.

 

יינות מתוקים מצטרפים בדרך כלל כליווי לקינוחי הארוחה, לצד עוגות או פרי, אבל הם יכולים להיות גם אפריטיף צונן ביום קיץ, והמתוחכמים שבהם, מעלים מנות פתיחה מבוססות פטה כבד לדרגה גבוהה יותר.

 

נזכר המדור בכל אלה, כאשר דגם בימים אלה שלישיית קינוח מסדרת ספיישל רזרב של יקב בנימינה. היא כוללת אדום אחד, פורטוק קינוח העשוי ענבי פטיט סירה וקריניאן, מתקדמי הבשלה, שקיבלו במהלך תסיסתם כמות מסויימת של ברנדי, והתיישנו בחביות עץ אלון. זהו סגנון עשייה המזכיר את יין הפורטו הפורטוגלי המפורסם (כ-40 שקלים לבקבוק).

 

שני לבנים עוד בקבוצה. מוסקט קינוח, העשוי על טהרת ענבי מוסקט אלכסנדרוני, זן ארומטי עם ניחוחות אופי אהובים על רבים. גם היין הזה קיבל זריקת ברנדי, לאחר התחלת התסיסה. התוצאה נעימה מאוד, מושכת, ארומטית (כ-40 שקלים לבקבוק).

 

האחרון, והחביב על המדור, הוא הגוורצטרמינר קינוח, העשוי על טהרת הזן, מענבי בציר מאוחר באחד מכרמי אזור כרם בן זימרה אשר בגליל העליון. גם הוא חוזק בברנדי, במהלך תסיסה מבוקרת ואיטית, נמוכת טמפרטורות. התוצאה היא זהב בכוס, עם ניחוחות טובים של פרי טרופי בשל, ומגע מפתה על החך. צונן, זהו מעדן אמיתי (כ-50 שקלים לבקבוק).

 

איטליה למתקדמים

בשורה למתקדמים. שלום מחרובסקי, היושב "מול ים" ולעתים קרובות גם חוצה אותו בחיפושיו אחרי יינות טובים ומיוחדים, הצליח לשכנע את אחד המאסטרים היותר מכובדים באיטליה ובכלל, רומנו דל-פורנו, גאון יין בן 48, לתת לו מבקבוקיו להפצה בישראל. ולא קל יהיה הדבר בעיני הקורא. סך ייצורו השנתי של היקב אשר בוונטו, עומד בממוצע על לא יותר מ-30 אלף בקבוקים, אליהם לוטש עיניים עולם ומלואו.

 

האמרונה של דל פורנו נחשב לאחד מן המצויינים שיש, ובמספר בצירים, נגע היין בשלמות. זהו יינן שאינו נרתע מחידושים, מניסיונות, העזה היא שמו השני, אך שמו הראשון - קפדנות מטורפת. בימים אלה אפשר לרכוש הביתה או ללגום במסעדה (המחיר זהה) שלושה מיינות דל פורנו: "אמרונה 1998", ב-2000 שקל הבקבוק, "אמרונה 1999", ב-1900 שקל הבקבוק, "וולפוליצ'לה 1999", ב-480 שקל הבקבוק. את זה האחרון טעם המדור, וטבל בסמיכותו ועושרו הבלתי רגילים. חוויה של גדולים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חביות פורטו - יין קינוח פורטוגלי
צילום: רויטרס
מומלצים