שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    המזקקה הכי ותיקה בצפון סקוטלנד

    גיא קידר מספר על מזקקת סטרת'יסלה, שמייצרת סינגל מאלט לא ממש מוכר שקרוי על שמה, ובלנד של ויסקי קצת יותר מוכר - שיבאס, ומסביר מדוע קוראים לחתול של המזקקה - Dizzy

    לפני מספר שנים, בסתיו 1996 נסעתי לטיול ברחבי סקוטלנד, שכלל, בין היתר, סיור ב"שביל הוויסקי". למי שבוחר לטייל במסלול זה, מובטחות פגישות תכופות עם מבחר מזקקות הוויסקי בסקוטלנד וכפועל יוצא מכך, ביקורים בהן, טעימת סוגים רבים של וויסקי וכמובן ההכרה הלא מאחרת לבוא בדבר קיסמם

    של ההיילנדס הסקוטיים.

     

    המזקקה הראשונה אליה הגעתי היתה קטנה וחמודה, בחזיתה היתה חלקת דשא קטנה והיא נראתה כמו קוטג' שנלקח מסיפורי האגדות של האחים גרים. המזקקה – סטרת'יסלה (Strathisla) שמה, שייכת לתאגיד פרנו ריקאר, ואחראית לייצור אחד ממותגי הוויסקי היותר מוכרים בעולם - "שיבאס ריגל". במזקקה מייצרים גם את אחד הוויסקים הפחות ידועים (לפחות מחוץ לסקוטלנד), הסטרת'יסלה (Strathisla) מאלט וויסקי, שהוא אחד החביבים עלי.

     

    מזקקת סטרת'יסלה ממוקמת בצפון מערב סקוטלנד, באיזור הספייסייד הירוק והנפלא. המזקקה, שנחשבת לאחת המזקקות היפות והציוריות ביותר בסקוטלנד, נוסדה בשנת 1786 על ידי ג'ורג' טיילור ואלכסנדר מילנה, תחת השם מזקקת מילטאון. במהלך המאה ה-19 הספיקה המזקקה להירכש, לשנות שם פעמיים, ואפילו להישרף.

     

    בשנת 1949 נרכשה המזקקה בידי ג'ימס ברקלי, אחד ממייסדי "האחים שיבאס" (Chivas Brothers), ושמה שונה שוב למזקקת "סטרת'יסלה". המאלט, סטרת'יסלה, על שמו נקראת המזקקה, מהווה מרכיב בבלנד של השיבאס, ולמעשה רוב התפוקה של המזקקה נרתמת לטובת המותג המוכר יותר. הסינגל מאלט (שמיושן בין 12-25 שנה) מהווה רק כ-2% מתוך  המשקאות אותם משווקת המזקקה, אבל איזה וויסקי נפלא הוא.

     

    לסטרת'יסלה 12 שנים (43% אלכוהול) צבע זהוב ענברי. הריח מעקצץ ומתקתק ומגלה ניחוחות של עץ אלון, שרי, הדרים וקצת כבול. הטעם רך יותר משרימז הריח, מתקתק ויבש, בעל נוכחות של אלון, ושל שרי ווניל. הסיום ארוך, אלוני ומעט מעושן ומורגשת אפילו נגיעה של משמש.

     

    לסיכום – מאלט במשקל בינוני, עם טעם איתן ובעל מומנטום (בצורה בה מתפתחים הטעמים בפה) וסיומת ארוכה ומלטפת בנעימות.

     

    המזקקה פתוחה למבקרים. ניתן לסייר בה עצמאית ולראות את תהליך ייצור הוויסקי, על שלביו השונים - ליתות, בלילה, התסיסה, הזיקוק והיישון (מותר בכל עת לעצור את מי מעובדי המקום, אשר ישמח לענות על כל שאלה הקשורה בתהליך הייצור). ניתן גם להזמין סיור מודרך במקום. בנוסף, ניתן ליהנות משיעור בהרחת וטעימת וויסקי, בו לומדים כיצד להבדיל בין סוגי וויסקי מאזורים שונים בסקוטלנד, והכל בסלון מרוהט עץ כבד וכורסאות עמוקות, אשר תורם לאוירה החגיגית. פרטים מלאים אודות המזקקה ושעות ביקור ניתן למצוא כאן.

     

    ויש גם סיפור חביב ביותר שקשור למזקקה: ב-15 ביוני 1993, בעת פריקת מכולה ובה חביות בורבון שנשלחו למזקקה, הישר מלואיוויל קנטאקי, הבחינו הסבלים בחתול בצבע שחור לבן, חלשלוש מרעב ושיכור כלוט, מגיח לאיטו מן המכולה. החתול, שהחל את מסעו 4 שבועות קודם, נרדם כנראה בין חביות הבורבון שנשלחו לסקוטלנד. מאחר ולא היה לו מי שתיה או אוכל, הוא הצליח לשרוד על ידי ליקוק שלוליות הבורבון שניקוו במכולה. אנשי המזקקה אימצו את החתול וקראו לו "Dizzy" (סחרחר), והוא שימש במשך זמן כצייד העכברים של המזקקה.

     

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מאלט במשקל בינוני, עם טעם איתן ובעל מומנטום
    מומלצים