שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות

    הצ'כים באים - בירה חדשה בארץ

    מפגש עם בירה צ'כית חדשה שהגיעה לארצנו הוא בהחלט רגע חגיגי במיוחד. שלמה פפירבלט טעם שתי דוגמאות עשירות בטעמים של בירה אגנברג והרגיש לרגע כמו אדוני טירת צ'סקי קרומלוב

    המדור לא יכחיש, בירה צ'כית היא הלחם שלו. הצ'כים הם אלופי העולם בשתיית בירה, אומה אמיצה ומשועשעת בת עשרה מיליון ומשהו תושבים, שכל אחד מהם בממוצע מחסל יותר מ-140 ליטר בשנה, ושנתנה לעולם את החייל האמיץ שוויק ואת הפילזנר המקורי. מכאן שמפגש עם צ'כית חדשה, המגיעה אל ארצנו – "אגנברג" שמה – הוא בהחלט רגע חגיגי.

     

    צ'סקי קרומלוב, בדרום המדינה, היא עיירה עתיקה יפהפייה, השומרת על רוח ימי הביניים ברחובותיה הצרים, ובתיה הישנים חוסים בצל טירת האצולה של הפון-רוזנברגים, המשפחה ששלטה ללא מצרים באזור משך דורות רבים.

     

    ב-1336, מכיוון שלרוזנברג התורן באותו זמן, פטר ה-1, היו קשרים מצוינים בחצר הקיסר, הוא הצליח להשיג לנתיניו רישיון לעשות לתת ולבשל בירה. מכרה זהב אמיתי באותם ימים, בהם המשקה הזה היה מזון בריאות לגוף ולנפש (הימים היו קשים, מלחמות וכו', ומקורות מים רבים היו מזוהמים בנגיפי מחלות. הבירה המבושלת, היתה בטוחה לשתייה).

     

    ב-1622 החליפה הטירה אדונים, סיפור של הסתבכות כספית בעקבותיה החרים הקיסר רודולף לבית הבסבורג את הרכוש והעבירו לאציל ממקורביו. משפחת הרוזנים של אגנברג הפכה לאדוני העיירה והמבשלה הועברה לבניינים המשמשים אותה כיום. מאז הבירה המיוצרת שם נושאת את שמם, וסמל משפחתם מופיע על הבקבוקים. הוא נותר גם כשמאה שנים אחר-כך עברה הטירה לשוורצנברגים, והמבשלה התרחבה והצטיידה גם במחצית השנייה של המאה ה-19 במכונות קיטור משוכללות ובחדר קרח מודרני. התוצרת שלה, איכותית ביותר, היתה אז לשם דבר ורבים מבעלי היכולת באימפריה האוסטרו-הונגרית הביאו אותה לנשפים שערכו בווינה או בפראג.

     

    בתקופה הקומוניסטית היתה המבשלה בבעלות המדינה, ואיבדה משהו מאיכויותיה, אבל בשנות ה-90 של המאה שעברה, אחרי נפילת החומה, חזרה לידיים פרטיות והתאוששה יפה מהשנים הקשות. באולם שהיה פעם חדר הקרח, פועלת יום יום מסעדת המבשלה, המגישה בירה טרייה לצד מאכלים צ'כיים מסורתיים, בצקיות ברוטב בשר, גבינה שהבשילה בבירה, המוגשת על לחם מטוגן שהוברש בשום, ועוד.

     

    כעת, סוף סוף, הבירה אגנברג נמכרת כיום גם בארץ, בכמה עשרות פאבים או ברים, והמדור טעם שתי דוגמאות מחביותיה. לאגר איכותי בגוון ענברי מפתה, עם ניחוחות רחוקים של לתת וטעמי כשותית נהדרים. וגם מהנוסח הכהה, הקרמלי, העשיר בטעמים, במרירות נהדרת המחליקה על הלשון קטיפה חמה. שתו קר מאוד, ולרגע תחושו כמו אדוני טירת צ'סקי קרומלוב המעטירה.

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: איי פי
    צ'כיה - אלופת העולם בשתיית בירה
    צילום: איי פי
    מומלצים