שתף קטע נבחר

יקב רות - ענבים מיד ראשונה

משך שנים גידלה משפחת מאור, ממייסדי מושב כפר רות אשר בעמק איילון, ענבי יין ומכרה אותם ליקבים אחרים. טל מאור, דור שני לאנשי הענבים, החליט לעשות בקבוקים. כמה מאות בשנת הבציר הראשונה, כמה אלפים בשנה שאחריה, והכוונה להגיע לעשרת אלפי בקבוקים בשנה הבאה. טעימה משני יינות שהגיעו אל המדור, עוררה התפעלות והשתוממות

יקב רות - על המפה

 

ידוע וחשוב הקשר ההיסטורי של היין לאדמתו, ואולי עוד יותר מבני האדם, הכרם הוא תבנית נוף מולדתו. בצרפתית זה אומר "טרואר", מושג שרכש לעצמו בינלאומיות בתחום. לכן, כאשר פוגש המדור יין חדש מיקב חדש, פרי עמלו של יינן שנמזג לראשונה לכוסו, הוא הולך ראשית דבר לבדוק מה כתובתו ההיסטורית-גיאוגרפית. כך גם עשה עם יקב רות.

 

המפה הקדומה ביותר שנמצאה של ארץ ישראל ושכנותיה, מן המאה ה-6 לספירה, נחשפה ב-1896 על גבי פסיפס ענק (7 על 22 מטרים במקורו), שהתגלה בין חורבות כנסיה ביזנטית בעבר הירדן המזרחי. על שם המקום בו נמצאה, היא מכונה מפת מידבא. ובאותה מפה, מופיעים שמות ערים, עיירות וכפרים, ובהם כאלה שמלבד שמם אין ידוע עליהם דבר. אחד אלה הוא כפר רות (כפר-רותה, בתעתיק היווני בו כתובה המפה), ששמו התגלגל וזכה לחיים חדשים בשנת 1977, כאשר נוסד בעמק איילון, סמוך לעיר מודיעין, מושב כפר רות.

 

משפחת מאור, ממייסדי המושב, גידלה ענבי יין ומכרה אותם ליקבים אחרים, אך הדור השני, טל מאור, החליט לעשות בקבוקים. כמה מאות בשנת הבציר הראשונה, 2002, כמה אלפים בשנה שאחריה, והכוונה להגיע לעשרת אלפי בקבוקים בשנה הבאה. טעימה משני יינות שהגיעו אל המדור, עוררה התפעלות והשתוממות. יקב ינוקא, יינן ללא ניסיון רב, ותוצאות טובות כל-כך – הסקרנות לגבי עתידו רבה מאוד. יינותיו אגב, כשרים.

 

"רות, קברנה-סוביניון, 2002" – עשוי עם תוספות של פינו נואר (8%) ופטיט סירה (7%), התיישן משך 18 חודשים בחביות עץ אלון, ועוד כחצי שנה בבקבוקים ביקב. יש לו אדום נוצץ נאה וניחוחות גרגרי יער טובים, עטופים בתבליני העץ ובארומות מעושנות. על החך הוא מפתה, רך ונעים, טעמיו ידידותיים ויש לו סיומת נאה. מחיר הבקבוק 95 שקלים.

 

"רות, שיראז-מרלו, 2003" – בלנד מעניין ומושך, עשוי ענבי שני הזנים, חצי וחצי. היין התיישן משך 10 חודשים בחביות עץ אלון, ועוד כחצי שנה לאחר הביקבוק. יש לו אדום סגלגל עם נטייה לשחור, המסתובב באלגנטיות בכוס. ניחוחות נעימים של פרי יער שחור ושזיף בשל, עם תבליני עץ. על החך הוא נעים וטעים. מחיר הבקבוק 98 שקלים.

 

התוססים של אמיליה-רומאנה

 

במחוז הצפוני של איטליה, אמיליה-רומאנה, עושים יינות בדרך כלל אדומים (לעיתים רוזה) מבעבעים, קלי-אלכוהול ופופולריים ביותר, ושמם הכללי למברוסקו, כשם זן הענבים המקומי ממנו עשוי היין. בגירסאות החצי-יבשות מפסי ייצור של יקבים תעשייתיים, היינות האלה נמכרים כמו לחמניות אחרי הגשם במסעדות באתרי נופש לתיירים באיטליה, ובמסעדות איטלקיות ברחבי צפון-אמריקה.

 

בחינאווי-ג'ורג' משווקים בימים אלה את הלמברוסקו של יקב "קיארלי 1860", אשר נוסד בשנה הזאת על ידי אחד צ'לאטו קיארלי, בעל מסעדה מהעיר מודנה, גדל והתרחב מאוד אך נותר בידי המשפחה המקורית. היינות עשויים בתהליך מסורתי שבו התסיסה השנייה במיכלים אטומים משמרת את הגז הטבעי, עד לביקבוק ולפיקוק בשעם האחוז בחוטי מתכת – על מנת לעמוד בלחץ הפנימי.

 

המדור טעם מהלמברוסקו רוזה חצי-יבש, 7.5 אחוזי אלכוהול, בהנאה מסויימת. צונן מאוד, הוא מגלה בכוס גוון ורדרד-פטל, יש לו ניחוח עדין של פטל, מתיקות ידידותית, ויכולת לסייע – לצד גופיה ווינטלטור, בהקלת המצוקה בקיץ הישראלי הקשה. 42 שקלים הבקבוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הכרם הוא תבנית נוף מולדתו"
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים