שתף קטע נבחר

יינות מאיטליה עד אוסטרליה

שלמה פפירבלט לגם מן האמרונה של מאסי, אחד היקבים היותר מהוללים של צפון ארץ המגף, וגילה יין תענוג: אדום, יבש, עשיר בניחוחות ובטעמים, ומחירו בהתאם. וגם, קפיצת קנגורו ליקבים של היבשת הכי רחוקה

מאסי, יקב מהולל מצפון

 

אמרונה - שם המעלה באופן מיידי תמונה של עושר גדול בדמיונו של חובב יין איטלקי. במקורותינו היהודים העתיקים, מוזכר יין חכמים ותלמידי חכמים המכונה יין צימוקים", האם התגלגל היין הזה מהמזרח התיכון בעקבות חיילי הלגיונות הרומאים עד לוונטו, האזור הקסום אשר בסביבת העיר ורונה? אולי.

 

המדור טעם מן האמרונה של מאסי, אחד היקבים היותר מהוללים של צפון ארץ המגף, והיה נדמה לו כי זאת הדרך היחידה להפוך לתלמיד חכם ברגע אחד. היין האדום, היבש, העשיר כל-כך בניחוחות ובטעמים כאשר  הוא במיטבו, עשוי מענבים (70% קורבינה, 25% רונדינלה, 5% מולינרה) אשר אשכולותיהם נבחרו בקפידה ונוקו מכל פגם, בטרם הונחו להתייבש ולהצטמק. בין הבציר אשר נערך בבקרים הרעננים של סוף ספטמבר תחילת אוקטובר, לבין חודש ינואר אשר לאחר הבציר, נחים הענבים בחדרים מיוחדים ומאבדים לאוויר כמעט את כל המים שהיו אצורים בהם. ורק אז הם עוברים סחיטה עדינה, המפיקה מהם את לשדם הסמיך, המרוכז, הסירופי, ההולך לתהליך ארוך של תסיסה בטמפרטורה נמוכה, משך כ-50 ימים תמימים. שלוש שנים מתפתח היין בחביות עץ אלון, ועוד חצי שנה הוא מתיישן בבקבוק, בטרם ישוחרר מן היקב לצאת אל מעריציו הנאמנים באיטליה וברחבי העולם. עד כדי כך יש לו נאמנים ואוהבים, ששמע המדור מפי האיש המביא אותו לכאן, אריק סגל (קבוצת ישראל-צרפת), כי עתיד לקום לו מועדון חברים בקרוב, סניף ישראלי בין מועדונים בעולם.

 

זהו יין מעדן, עדינותו והאלגנטיות שלו, מלאותו ונגיעתו הקטיפתית, עושים אותו לשתיה חגיגית. גם מחירו. 279 שקלים לבקבוק של האמרונה קלאסיקו דלה ואלפוליצ'לה של מאסי, מבציר 1996.

 

מה עוד עושים בגבעות ואלפוליצ'לה?

 

גם יקב בולה, אשר החל דרכו לפני כ-100 שנה בפונדק קטן באזור ונטו, עושה את יינותיו מענבי כרמים בוואלפוליצ'לה. כיום זהו יקב גדול, המיישיר מבט מפוכח לעבר השוק האמריקני, עתיר המסעדות האיטלקיות והפיצריות העממיות, שצורכות כמויות רציניות של יין לא מחייב.

 

המדור טעם כמה מהיינות מהסדרה הבסיסית של היקב (יבוא, "אקרמן"), והתרשם כי מדובר בבקבוקים אשר היחס בין טיבם למחירם עושה אותם מתאימים לשתיה יומיומית, יין בית המלווה מאכלי פסטה ופיצות.

 

ה"ואלפוליצ'לה 2003", עשוי ענבי קורבינה ורונדינלה, התיישן 4 חודשים בחביות עץ - מחיר הבקבוק 45 שקלים. הסואבה 2004", לבן, צעיר, עם ניחוחות נעימים וקלים של מלון ותפוח - 45 שקלים הבקבוק. וה"קיאנטי 2003", מענבי כרמים באזור סיינה - 53 שקלים הבקבוק.


יקב ילומבה, צילום מהמאה שעברה                                       

 

ומה הביא לנו הקנגורו הפעם?

 

היין האוסטרלי נולד לפני מעט יותר מ-200 שנה, כאשר נחת על חופיה הקפטן הבריטי ארתור פיליפ, בראש צי של 11 ספינות שהובילו מתיישבים חדשים ליבשת החמישית הרחוקה. היה זה בינואר - 1788 ובין שאר פריטי המטען שנפרקו אל החוף, היו גם מספר שתילי גפנים אותן נטע הקפטן במו ידיו, במקום הידוע כיום כגן הבוטני העירוני של סידני.

 

יותר מאלף יצרני יין יש כיום באוסטרליה, והכרמים פזורים באזורים רבים של דרום היבשת. מזג האוויר הנוח והיציב מעמיד את המגדלים המקומיים במקום אחר מאשר חבריהם בצרפת, ספרד או איטליה, התלויים בתנאי כל שנת בציר על פי שיגיונותיה. הכורמים האוסטרלים אומרים: כל שנה היא שנה טובה.

 

גם יקב "ילומבה" נוסד אי שם באמצע המאה ה-19, בחבל בארוסה, על ידי מהגרים, סמואל סמית ובני משפחתו אשר עזבו את האי הבריטי בחיפוש אחר עתיד טוב יותר. הם מצאו אותו. כיום "ילומבה" (סמית ובניו - בשמו הנוסף) הוא אחד היקבים המשפחתיים המצליחים והמוערכים ביותר באוסטרליה. יש להם יינות איכותיים ונפלאים מסדרות הנושאות שמות כגון: סיגנצ'ר, או היל-סמית אסטייט, אותם טעם המדור בעבר.

 

היינות שלהם מגיעים כעת לארץ (ייבוא "אנוטקה", הסתעפות של ברקן"), והמדור טעם בימים אלה אחד מבקבוקיהם, מהסדרה הבסיסית של היקב אוקספורד לנדינג, שיראז - "2003 עשוי על טהרת הזן, מיושן משך 6 חודשים בחביות עץ אלון אמריקני. יש ליין ניחוחות מתובלים, חריפות פלפלית לצד אף שזיפי נעים, ומגע רך על החך. יין עשוי היטב, לשתיה עכשווית, במחיר כדאי של כ-50 שקלים לבקבוק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאסי, אמארונה 2000 - לארועים חגיגיים
בולה, ואלפוליצ'לה 2003 - לשתיה יומיומית
מומלצים