שתף קטע נבחר

קבוצת תמיכה לדיאטה: נלחמים ביחד במשקל עודף

יותר ויותר אנשים מעדיפים לנהל בצוותא את המלחמה בקילוגרמים המיותרים • אילו סוגי קבוצות תמיכה למרזים קיימים, מה מיוחד בשיטת הטיפול הזו ומהם יתרונותיה וחסרונותיה • הדיאטנית הקלינית דנה איידלר מסבירה

לא לחינם כוחה נטבע הביטוי 'השלם גדול מסכום חלקיו'; כוחה של קבוצה גדול מכוחם של האנשים שמרכיבים אותה. כך גם בקבוצות להרזיה: המשתתפים זוכים לתמיכה שונה מזו שניתנת בייעוץ פרטני, הן בעוצמתה (שהרי היא מגיעה מכמה אנשים) והן בתדירותה. הם מחליפים ביניהם מספרי טלפון ונמצאים זה עבור זה גם בשעות שאחרי הפגישה הקבוצתית. הם נהנים מהפן המקצועי, לצד טיפים מעשיים מחברי הקבוצה שנמצאים איתם באותה סירה.

 

העבודה הקבוצתית נולדה באנגליה במאה ה-19. המהפכה התעשייתית ריכזה באופן פתאומי כמויות גדולות של אנשים, והדבר הוביל לבעיות דיור, תברואה ופשיעה חמורות. קבוצות התמיכה הראשונות קמו מטעם מוסדות דתיים ופעלו לרווחת התושבים. אחר כך צצו קבוצות תמיכה שונות, שהמוכרות בהן עסקו בגמילה מאלכוהול. קבוצות התמיכה התפשטו למגוון רחב של תחומים.

 

הקבוצה הראשונה שעסקה בתזונה פעלה בתחילת המאה הקודמת בהנחייתו של הפסיכולוג החברתי קורט לוין, שזכה להכרה בשל מחקריו על דינמיקה קבוצתית. מטרתו היתה לשכנע את עקרות הבית האמריקאיות לעבור מבשר בקר לבשר עוף. הנשים שהשתתפו בקבוצה דינמית – שבה הן יכלו לדבר, לשתף ולקבל טיפים מחברותיהן – נענו לקריאתו בערך פי 10 מהנשים שנטלו חלק רק בהרצאות.

 

מגוון קבוצות

 

שפע הקבוצות הקיימות מחייב כל אחד לדעת מה הטוב ביותר עבורו. ישנן קבוצות שמותאמות לגיל המשתתף – קבוצות לילדים ולבני נוער לצד קבוצות למבוגרים. מי שנוכחות גברית מפריעה לה תוכל למצוא קבוצות לנשים בלבד, לצד קבוצות מעורבות. ישנן קבוצות שבהן יש יותר ממנחה אחד. לעיתים מנחים יחד עם הדיאטנית מנחים מקצועיים נוספים מתחום הספורט, הפסיכולוגיה או העבודה הסוציאלית.

 

אנשים שלא אוהבים לדבר ולהיחשף יכולים להשתלב בקבוצות המוניות, שבהן נערכות רק הרצאות פרונטליות. אחרים יכולים למצוא את מקומם בקבוצה אינטימית שמונה 10-15 משתתפים. מי שמקבל תמריץ מתחרות ישתלב היטב בקבוצה שבה השקילות פומביות, והמשתתף שיורד הכי הרבה במשקל (באופן יחסי למשקל גופו) מקבל פרס. יש לזכור ששינוי הרגלים לא תמיד מתבטא באופן מיידי במשקל, ולכן מי שעשה שינויים בהרגלי האכילה ועדיין לא רזה נחשב בכל זאת למנצח. גם התדירות יכולה להשתנות מקבוצה לקבוצה. אלה שזקוקים למסגרת אינטנסיבית ישתתפו בקבוצה שנפגשת יותר מפעם בשבוע, לעומת מי שדי להם בפגישה של פעם בשבועיים. רוב הקבוצות נפגשות אחת לשבוע.

 

אלה שאוהבים להיצמד לתפריט צריכים לחפש קבוצה שבה הדיאטנית נפגשת עם כל משתתף בנפרד לפני תחילת הסדנה כדי להתאים לו תפריט אישי תוך התחשבות בהעדפותיו ובסדר יומו. ברוב הקבוצות המשתתפים מקבלים כלים לבנות לעצמם תפריט אישי. ישנן קבוצות פתוחות, שמאפשרות להגיע לקבוצות שונות בימים לא קבועים ולהיות בכל פעם עם משתתפים שונים. אופי קבוצה כזו מאפשר גמישות.

 

ישנם משתתפים שמרגישים נוח יותר להיחשף בפני מישהו שהם לא מכירים ואולי לא ייפגשו איתו שוב. מהצד השני ניתן למצוא קבוצות סגורות, שבהן אחרי המפגש השני אין הצטרפות של משתתפים חדשים. כך נוצרת קרבה בין המשתתפים, שמאפשרת להם לחוש ביטחון לדבר על הקשיים שבדרך ולחלוק את ההצלחות. בקבוצות מעין אלה יכול להיווצר הומור קבוצתי סביב נושאים משותפים שעלו בקבוצה במהלך המפגשים. גם השיוך של הקבוצה מגוון – ישנן קבוצות במקומות עבודה, בחדרי כושר, בקופת חולים, בבית חולים או קבוצות פרטיות. כל שעליכם לעשות הוא לבחור.

 

יתרונות הטיפול הקבוצתי

 

נתחיל במקום הכואב ביותר – הכיס. עלות של סדנת הרזיה תהיה נמוכה יותר למפגש בהשוואה לפגישה פרטנית. לעיתים מחירה מסתכם במחיר של כוס קפה ועוגה, כך שהחיסכון כפול...

 

יש שמרגישים חשופים פחות בטיפול קבוצתי מאשר בטיפול פרטני. לפעמים מישהו אחר בקבוצה מביע את התחושות שגם אתם חשים, כך שאתם מקבלים תמיכה וטיפים בלי לספר את סיפורכם האישי. אך יש לזכור שמי שמדבר על תהליך של שינוי גם יצליח בו יותר. בקבוצה עצמה נוצרים קשרי חברות על רקע הבעיה המשותפת, שמניבים שותפות לצעידות או לפעילות גופנית אחרת. בזמנים קשים אפשר להרים טלפון לאחד (או יותר) מחברי הקבוצה ולקבל עידוד ותמיכה בזמן אמת.

 

הקבוצה מאפשרת התבוננות פנימה, יצירה של שיחה כנה וקבלת משוב אמיתי, וכל זאת תוך עמידה על הייחודיות של כל משתתף. הקבוצה נותנת לגיטימציה לבעיות ולקשיים ומאפשרת ללמוד סגנונות התמודדות שונים, דעות ואמונות שונות שבהן תוכלו להתנסות ולבחון האם הן טובות עבורכם.

 

אתם מגלים שהתשובות נמצאות אצלכם, וגם לכם יש מה לתרום מנסיונכם לאחרים. נוצרת אחריות לקבוצה מעבר לאחריות העצמית. העצמת התחושה הזו נותנת משנה תוקף להחלטה לעשות שינוי.

 

רוב הסדנאות מתנהלות במשך 10-15 שבועות – משך זמן ריאלי להטמעת הרגלים. את ההרגלים הפחות טובים שלנו רכשנו לאורך כמה שנים, ואין לצפות שהם ייעלמו ברגע. אבל כשם שאפשר להסתגל להרגלים חדשים – למשל, אנחנו לא יכולים לחיות בלי הטלפונים הניידים שחדרו לעולמנו לפני כמה שנים – יש סיכוי שנוכל לנתק את הצפייה בסרט מפופקורן ומאכילה מול המסך.

 

ישנם הרגלי אכילה שסיגלנו לעצמנו בעקבות סיסמאות שעליהן גדלנו: "אתה לא הולך לחדר עד שלא תגמור מהצלחת", שמעודדת אכילה לא לפי תחושת רעב ושובע פנימיים. "אתה עצוב? בוא, אפצה אותך בשוקולד!", שגורמת לקשר לא רצוי בין תחושות ורגשות לאכילה. "מי שהיה ילד טוב מקבל קינוח" – אוכל הוא לא פרס או פיצוי.

 

הלמידה בקבוצה מאפשרת לכל סביבתו של המשתתף להיתרם. זוהי הזדמנות להפסיק להעביר את שרשרת המסרים לדור הבא; מסרים שעליהם גדלנו, ושייתכן שהביאו אותנו מלכתחילה לקבוצה. בנוסף לעבודה על שינוי הרגלים, במפגשים ניתן מידע על מגוון נושאים בתחום התזונה – קבוצות מזון, גודל מנה, התמודדות במסעדות ובחופשות, שיפור מתכונים, טרנדים בתזונה, סימון תזונתי, תזונת נשים בגיל המעבר, תזונת ספורט ונושאים רבים נוספים.

 

חסרונות הטיפול הקבוצתי

 

בטיפול כזה לא מקבלים מהדיאטנית אותו יחס שלו זוכים מטופליה הפרטניים. לפעמים דנים בנושאים שלא כל כך מעניינים את המשתתף הבודד באותה תקופה, ויש צורך בסבלנות. עיתוי הפגישות בדרך כלל לא גמיש ומצריך התחייבות לאותו יום ולאותה שעה לאורך תקופה ארוכה.

 

בכל קבוצה שתבחרו לקחת בה חלק, זכרו שכל מסע גדול מתחיל בצעד קטן. גם אם לא השלתם את כל הקילוגרמים העודפים עד תום הסדנה, נסו לבחון מה כן קיבלתם מהקבוצה. וגם אם שיניתם הרגל אחד בחייכם או בחיי משפחתכם, יצאתם נשכרים. ואל תשכחו שרוב הקבוצות מציעות סדנאות המשך כדי להמשיך ללוות אתכם הלאה בדרך להרגלי אכילה נבונים.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית במרכז שניידר לרפואת ילדים, מנחת קבוצות מוסמכת, עמותת הדיאטנים הקליניים בישראל - 'עתיד'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
אפשר לבד, עדיף יחד
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים