שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות

    האומן ואשת האיכר: סיור יצירתי בעמק האלה

    בין יישובי האזור התקבצו אנשים שחלום חייהם היה לעשות צימוקים, לייצר נעליים או לפסל ינשופים מברזל. סיור בין הגלריות שלהם מלמד שאפשר גם להתפרנס מפנטזיות. בסוף השבוע ייפתח באזור פסטיבל התנ"ך השלישי

    לכל אחד יש חלום קטן שיום אחד הוא יעשה את מה שהוא באמת אוהב. יש כאלה ששוקעים בשגרת העבודה וממשיכים לדמיין ויש את אלה שמצליחים להגשים. באזור עמק האלה למרגלות הרי יהודה התגשמו לא מעט פנטזיות פרועות של אנשים שהחליטו שהם הולכים לעסוק רק במה שהם אוהבים. כמעט בכל יישוב קטן באזור אפשר למצוא מישהו כזה. 

     

    מירי כהן ממושב ישעי, ממערב לבית-שמש, החליטה להגשים חלום משלה: לערוך סיורים תחת הכותרת "טיולים בטעם", בין הגלריות, הבתים הפרטיים, בתי-הבד, היקבים והמסעדות של תושבי העמק, שרק מבחר קטן מהם מוצג כאן. הצטרפנו אליה לסיור כזה.

     

    ענבים וצימוקים

     

    לפני 25 שנה, כאשר הגיעו איילת ומאירי לביא לגבעת ישעיהו, הם נטעו ביחד עם חברים את הכרם הראשון שלהם על שטח של 5 דונם. הזן שנבחר היה פליים - ענבים

    אדומים, מתוקים, קטנים וללא חרצנים. היום מעבד הזוג 30 דונם של ענבים למאכל וגם לייצור צימוקים במפעל שהקימו.  

     

    מתברר שלא פשוט לייצר צימוקים. את הענבים מניחים על רשת ומייבשים בשמש בין שבוע לשבועיים, וכדי לזרז את הייבוש מתיזים עליהם מי מלח. מענב ירוק יוצא צימוק חום, ומענב אדום מייצרים את הצימוקים השחורים. אחרי הייבוש מפרידים את הצימוקים, שוטפים במים ומייבשים שוב. 

     

    בעונת הבציר, שמתחילה בסוף יולי ונמשכת עד נובמבר, מתגייסת כל המשפחה לעבודה, ועדיין יש זמן לקבל את פני המבקרים המוזמנים לבציר עצמי בכרם ולסיור במפעל הצימוקים. אפשר לקנות צימוקים או ענבים שאותם מוזמנים האורחים לבצור במו ידיהם. משך הביקור כשעתיים. 

     

    הכרמים ומפעל הצימוקים של משפחת לביא, גבעת ישעיהו. טל' 02-9916269.

     

    עוגות הונגריות

     

    אחרי שנים של ספיגת מסורת אפייה הונגרית מבית אמא והשלמת לימודי קונדיטוריה, עבדה מימי טרבלוס בכמה קונדיטוריות בתל-אביב תחת חסותו של השף קלוד בן-שמעון. לפני כמה שנים היא החליטה לפתוח קונדיטוריה משל עצמה, וסחפה לחלום המתוק את אחיה שימי, שעבד בתחום המחשבים. יחד הם פתחו את "מימי'ס" במושב גבעת-ישעיהו, ששניהם מתגוררים בו. זוהי קונדיטוריה באווירה ביתית, עם עוגות הונגריות מסורתיות שמשתלבות בעוגות מוס, עוגיות נימוחות ופטיפורים מהמטבח הצרפתי.

     

    בימי שישי הופך המטבח הביתי למיצג של עוגות. המקרר והמקפיא משמשים ויטרינות ועל השולחן במטבח מוצגות העוגות שאינן דורשות קירור. 

     

    קונדיטוריה מימי'ס, גבעת ישעיהו. טל' 02-9998278.

     

    ציפורים מברזל

     

    יצירותיו של הפסל משה כץ, היוצר בברזל, הוצגו כבר במקומות רבים בעולם, אך הוא בחר להישאר בחלקת הפסלים הקטנה שלו

    בגבעת-ישעיהו. בין הפטיש וסדן בסטודיו שלו הוא מלהיב את המבקרים בהסברים על המוצגים שממלאים את חלל בית-המלאכה והגלריה: אשכולות ענבים, עלי גפן, פסל של גבר ואשה והרבה בעלי-חיים. הכל עשוי ברזל.

     

    סיור בגינת הבית הוא חוויה בפני עצמה, כשמכל פינה מציצים מונומנטים מתכתיים של בעלי-חיים שונים - ינשוף, פלמינגו, ציפורים וסוסים. ויש גם מכשפה על מטאטא.  

     

    הסטודיו לעבודות ברזל ופחחות של משה כץ, גבעת-ישעיהו. טל' 02-9912660.

     

    סריגים ותכשיטים

     

    "משאלות שמתגשמות" - כך כתוב על השלט בכניסה לסטודיו לתכשיטים של נטע פרישמן במושב ליאון-שריגים. את עבודתה מציגה נטע כשהיא יושבת במרכז הגלריה שלה וסורגת תכשיטים. כן, יש דבר כזה.

     

    את מלאכת הסריגה למדה בילדותה מהסבתא שלה, ותכשיטנות היתה תחום היצירה שאליו נמשכה תמיד. החיבור בין שני התחומים נוצר

    לפני כחמש שנים, כשראתה את עבודת החרוזים של הנשים הבדואיות בסיני, המשלבות חרוזים בסריגת עיטורי מפות וצעיפים.  

     

    כיום נטע מעצבת תכשיטים, בגדים וחפצי נוי. התכשיטים עשויים מחוטים ומחרוזי זכוכית, קריסטל ואבנים, בשילוב חומרים מהטבע. נטע לא שומרת על סודות המקצוע בסוד, וכשבאים אליה לביקור היא מלמדת איך סורגים תכשיטים ואיך להכין מובייל או תכשיט לרגל. לטובת מי שרוצה ללמוד את כל התורה, היא מעבירה סדנאות של ארבעה מפגשים.

     

    הסטודיו של נטע, ליאון-שריגים. טל' 02-9995576.

     

    נעליים בעבודת יד

     

    מי שלא מסתפק בחנויות הנעליים הרגילות, ישמח לבקר אצל עינת ושטפן קדמי במושב ליאון-שריגים. הסיפור שלהם החל לפני 15 שנה, כאשר עינת התגוררה בכפר קטן בשוויץ. כדי שלא יקפאו לה הרגליים בטיולים בהרים המושלגים, הכינה לעצמה זוג מוקסינים לפי ספר הנחיות של האסקימואים. השווייצרים התלהבו למראה הנעליים שלה והיא הפכה את התחביב למקצוע. 

     

    אותו זמן הכירה את שטפן, שעסק בצורפות וגילף בעץ. מאז הם ביחד ומעצבים נעליים - בשנתיים האחרונות בליאון-שריגים. את הבית שלהם בונה שטפן מעצים שייבא בעצמו משוויץ, על-פי עקרונות הבנייה האקולוגית.

     

    על המדפים בסטודיו מוצגות שורות סדורות של נעליים בשלל צבעים. כל נעל נעשית בעבודת יד ובעיצוב מקורי. עינת לא מסתפקת בנעליים ומדי פעם שולחת יד גם בצביעת בדי משי וכיסויי מיטה עם אפליקציות. למבקרים מסבירים עינת ושטפן את תהליך יצירת הנעליים ובניית הבית המיוחד שלהם. 

     

    בית המלאכה לנעלים של עינת ושטפן, ליאון-שריגים. טל' 02-9990357.

     

    שמן זית וריקודים

     

    הביקור בבית הבד של ענבל ודן במושב עגור הוא רק חלק מהתוכנית. אחרי שרואים את דרכו של השמן מהזית אל הבקבוק, עוברים לשאר

    האטרקציות שמציעים בני הזוג. בצמוד לבית הבד הם בנו סטודיו רחב ידיים שעל קירותיו מוצגים ציורי ענק של ענבל ומוקרן בו סרט על תהליך הפקת השמן.  

     

    בסטודיו מתקיימות גם סדנאות מחול ותנועה של הכוריאוגרפית אווה אלקיים. אווה, שהקימה קבוצת מחול מודרני בעזרת כשרונות מקומיים, מופיעה עם ההרכב באירועים שונים. היא מציעה למבקרים שעה וחצי של התנסות במחול, תוך הפעלת החושים והרגשות. 

     

    בית הבד של ענבל ורן והסטודיו של אווה אלקיים, עגור. טל' 02-9993221.

     

    שמלות כלה וקריסטלים

     

    אודיה שגיב בחרה להקים סטודיו לשמלות כלה על גג ביתה, במקום הגבוה ביותר בליאון-שריגים. את הטכניקה המיוחדת של ריקמה ושזירת חוטי זהב בבד למדה כאשר התגוררה במשך כמה שנים ביפן, ועבדה עם המעצבת של הבמאי הנודע אקירה קירסאווה. כיום היא משתמשת בשיטה המיוחדת הזו כשהיא מעצבת את שמלות הכלה שלה.

     

    בסטודיו, שמחלונותיו נשקפים כרמי הזיתים והחורש הטבעי של האזור, תלויות שמלות כלה מקושטות במשי, קריסטלים, חוטי זהב ותחרות שוויצריות. 

     

    הסטודיו לשמלות כלה של אודיה שגיב, ליאון-שריגים. טל' 02-9916480.

     

    ממולאים כורדיים

     

    בבית ערבי ישן ששומר ושוחזר במושב עגור, פתח השף שמעון בר-אור את מסעדת "ארץ קדם", המוקפת בגן יפהפה עם דשא ירוק, גרניום פורח, מסלעה מאבני המקום ומפל מים. בר-אור, שהיה השף של כפות תמרים בתל-אביב, משלב מטבח צרפתי עם מאכלים ים-תיכוניים, הרבה צמחי תבלין שגדלים מסביב ויין מקומי.

     

    בגינת הבית, מול הנוף הפתוח, מגישים מאכלי גריל, ממולאים בהשראת המטבח הכורדי, מרקי קובה, מרק דלעת וקוסקוס, סלטים טריים עם מנטה, טורטיות עם גוואקמולי, עוגות ומוסים. המקום משמש גם כגן אירועים.

     

    ארץ קדם, עגור. פתוח בימים ראשון-שישי 22:00-10:00, סגור בשבת. כשר למהדרין. טל' 02-9912450.

     

    השבוע: פסטיבל התנ"ך

     

    ביום חמישי השבוע (18 באוגוסט) ייצא לדרך פסטיבל התנ"ך השלישי באזור יואב-יהודה, שישלב טיולים עם פעילויות. מופע הפתיחה יהיה בבית-גוברין. במהלך ימי הפסטיבל יופיעו אמנים רבים (ריטה, מתי כספי, עידן רייכל, אפרים שמיר ועוד) במקומות שונים.

     

    קרן קיימת לישראל הכינה לרגל הפסטיבל 15 מסלולי טיול - רגליים, לרכבי שטח ולרוכבי אופניים. בין היתר יתקיים סיור בעקבות גיבורי המקרא בפארק מערות עדולם. בעלי רכב-שטח מוזמנים לסיור "שמש בגבעון דום", מעמק איילון להרי יהודה, בנתיבי הקרבות שהיו באזור. בליל ט"ו באב מתוכנן סיור ליל ירח בין הגתות ברכס שלמון-שורק, שבסיומו תנוגן מוסיקה בחיק הטבע.

     

    סיור אחר הוא "בשביל הגת", המשלב טיול וסיפורי בראשית ביער חרובית. רוכבי אופניים מוזמנים לטיול לילי בעקבות סיפורי המקרא. רשות הטבע והגנים תקיים בין היתר סיור לאור ירח בגן לאומי הרי-יהודה, טיול בקסטל וסיור לעין סעדים, עמינדב ועינות עוז. כמו כן, יתקיימו פעילויות מיוחדות בטבע לילדים, כשבאת מהן יוכלו הקטנים להתארח ב"אוהל אברהם אבינו".

     

    הפסטיבל יסתיים ב-22 באוגוסט. לפרטים מלאים: טל' 08-8502240. 

     

    "טיולים בטעם" בהדרכת מירי כהן: החל מ-100 שקל לאדם, כולל ארוחת צהריים. טל' 02-9996707.

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    הנעליים של משפחת קדמי
    צילום: רונית סבירסקי
    הברזל של משה כץ
    צילום: רונית סבירסקי
    מומלצים