שתף קטע נבחר

Google Talk: דיבורים ורוח וגשם אין

תוכנת המסרים המידיים של גוגל טומנת בחובה הבטחות רבות להאחדה של שירותי ה-VoIP וה-IM, אולם בשלב זה היא מוגבלת מדי ונראית "כל כך 99'", עד כי לא ברור למה להעדיף אותה על פני המתחרות המתמקדמות בהרבה. המוצר המאכזב הראשון של גוגל. סימן לבאות?

מצוות גיקים מלומדה היא להפיק קריאות התפעלות עם כל ישום חדש של גוגל. קל להבין מדוע צמח המיתוס. במחצית השנייה של שנות ה-90' קם לראשונה מנוע חיפוש שהציג תוצאות חיפוש רלוונטיות בממשק מינימליסטי ויעיל, כאשר המתחרים הותירו את הגולשים לטבוע בהררי מידע ללא שום יכולת להפריד בין עיקר לטפל (למנוע החיפוש של MSN זה קורה גם היום, למרות מאות מיליוני הדולרים שהשקיעו בו).

 

המיתוס של גוגל לא נסדק גם כאשר החברה השיקה שירותים לוקים בחסר, אשר היתרונות הכמעט בלבדיים שלהם לעומת רוב המתחרים הוא נפח האחסון הגדול (Gmail) ותכונות החיפוש המתקדמות, וגם לאחר הפיאסקו של ה-Web Accelerator, שירות האצת הגלישה שנגנז זמן קצר לאחר השקתו עקב ביקורת ציבורית עזה, גם כשמתחרות כמו יאהו! החלו להוביל על פני מלכת החיפוש בכל הנוגע לחדשנות בתחום החיפוש (הטמעת RSS, יאהו! 360 הן שתי דוגמאות), לא נראה כי מעמדה נפגע.

 

בהתאם לכך, גם Google Talk, ישום המסרים המיידיים שהשיקה היום (ד') החברה, סחט קריאות התפעלות ובהחלט שלא בצדק, אך נגיע לכך בהמשך.

 

פגיעה בדימוי הציבורי של גוגל

 

תחילה נזכיר כי הדימוי הציבורי (אך לא הטכנולוגי) של גוגל כן נפגע במידה מסוימת לאחרונה כתוצאה משתי "תקלות" שעוררו ביקורת קשה: ההכרזה של החברה על הפסקה זמנית של פרויקט העלאת ספרי דפוס קלאסיים לאינטרנט לעקב התנגדות עזה של המוציאים לאור, והחרם שהכריזה גוגל על עיתונאית של אתר Cnet, שהעזה "לגגל" במנוע החיפוש את מנכ"ל החברה, אריק שמידט (כלומר, לדלות ממנוע החיפוש פרטים על חייו האישיים, ממש כפי שמאפשרת גוגל לגלות מידע אישי על כל אחד מאיתנו באמצעות מנוע החיפוש).

 

אם מי מהקוראים סבר כי גוגל היא חברה מושלמת, אירועים אלה מצביעים על כך שגוגל אינה מכירה בחשיבות של דיאלוג עם הציבור ומשלמת על כך בריבית. אך גם תקריות אלה עברו מעל לאוזניהם של רוב הגולשים. המסה הקריטית הזו היא שתקבע, בסופו של דבר, אם גוגל תשכיל לנווט את דרכה מחברה מובילה בתחום החיפוש לתמנון מידע השולח זרועות לכל האינטרנט. המיקרוסופט של עידן הרשת, אם תרצו.

 

עוד צעד בדרך להשתלטות על הרשת

 

בחודש אוקטובר, 2004, פירסמנו כאן את התוכנית הגדולה של גוגל, תרחיש שנראה מעט בדיוני לזמנו אך הפך ממשי יותר עם הזמן. בין השאר, הערכנו בסבירות גבוהה כי החברה תשיק תוכנת מסרים מידיים וכך היה. אגב, הפריט הבא ברשימה, שלו הענקנו סבירות בינונית עד גבוהה היה דפדפן אינטרנט. ננצל הזדמנות זו כדי להסתכן ולקבוע: דפדפן גוגלי היה יהיה. האסטרטגיה שלה אינה מאפשרת אחרת. בימים בהם מדברת החברה על גיוס ארבעה מיליארד דולר לפיתוחים עתידיים, ברור לחלוטין כי לא ניתן לזלזל ביעד שהציבו לעצמם ראשי גוגל, "לארגן את כל המידע על פני כדור הארץ".

 

מה מציעה התוכנה?

 

Google Talk מהווה נדבך נוסף בנסיונותיה המוצלחים של ענקית החיפוש לקחת חלק בכל היבט של חיינו המקוונים. התוכנה, הזמינה בגירסת בטא, תומכת בביצוע שיחות טקסטואליות או קוליות (VoIP) וזהו זה. אין אפשרויות עריכת טקסט, אין Emoticons, אין תמיכה ב-SMS, בהעברת קבצים או בשיחות וידאו. באתרה מבטיחה החברה כי היא עובדת על שדרוג התוכנה והוספת יכולות, כגון תמיכה בעריכת טקסט מתקדמת אולם לא ברור מתי יהיה זמין השדרוג ומה יכלל בו בדיוק.

 

הממשק מינימליסטי כצפוי, כולל חיווי ויזואלי על מצבו של איש הקשר, שמתבטא בנקודות צבעוניות (ירוק - פנוי, צהוב - לא זמין, אדום - עסוק, אפור - לא מחובר),
אייקון של שפופרת טלפון לביצוע שיחות VoIP, אייקון של מעטפה לשליחת דואר אלקטרוני ורשימה שמית של אנשי הקשר, שניתן למיינה על פי חיבור, שם או חשבונות ב-Gmail.

 

נוסף לכל אלה, גוגל מאפשרת ליצור הודעה מותאמת אישית שתלמד על מצב החיבור שלכם וגם - איך לא - כוללת שדה חיפוש בחלון הראשי, המאפשר לבעלי רשימות ארוכות לאתר בדיוק את השם הרצוי. חלונות השיחה נצמדים יפה לחלון היישום המרכזי, וההודעות נשלחות ומתקבלות במהירות.

מספר באגים מרגיזים נרשמו בממשק. למשל, הודעות ישנות ממשתמשים ברשימה המשיכו להבהב כחיווי בשורת המשימות, זמן רב לאחר שנקראו. כמו כן, לחיצה על ההתראות על הודעות חדשות ב-Gmail, המוצגות כחיווי בשורת המשימות מובילה אמנם לפתיחת ההודעה אך ללא המסגרת של אתר Gmail (כלומר, לא ניתן לעבור לכל תיבת הדואר הנכנס).  

 

סטנדרטים פתוחים ונכונות לשיתוף פעולה

 

התוכנה אינה מאפשרת ליצור קשר ישיר עם בעלי תוכנות מסרים מידיים המובילות כמו ICQ, יאהו! מסנג'ר ו-MSN מסנג'ר, אם כי מאחר והפתרון מבוסס על פרוטוקול Jabber/XMPP ותומך בסטנדרטים פתוחים, ניתן לשלב את אנשי הקשר שלכם ב-Google Talk בכל תוכנת מסרים התומכת אף היא ב-Jabber.

 

החברה מאפשרת למשתמשי לינוקס ומקינטוש ליהנות מהתוכנה שלה, באמצעות תוכנות צד שלישי, כמו GAIM, Psi, Adium, iChat של מק ו-Trillian בגירסת Pro שבתשלום בלבד. החברה קוראת לגולשים לשלוח לה בקשות לתמיכה בלקוחות מבוססי Jabber שאינם נמצאים ברשימה.

 

על פי הצהרותיה, גוגל מעוניינת לאפשר למשתמשים לצ'טט או לבצע שיחה קולית עם משתמשים של תוכנות מסרים מידיים אחרים, גם כאלו שאינם פרי פיתוחה, וכי היא מוכנה לשתף פעולה עם מי שרק ירצה.

 

תמיכה עברית חלקית

   

הבטחות נוספות הן השקת גירסאות ייעודיות ומלאות גם ללינוקס ומקינטוש, גירסאות בשפות שונות ותמיכה בפרוטוקול

 ה-VoIP הנפוץ SIP, שנתמך על ידי תוכנות מובילות. בקשר לעברית נציין, כי ניתן להקליד בעברית, אולם הממשק והכיווניות לועזיים לעילא, קרי, תוכלו לצ'טט בעברית, אך ההודעות יהיו מיושרות לשמאל.

 

ניתן לעקוף את המכשלה הזו באופן חלקי, על ידי הקלדת CTRL+Shift בחלון התצוגה של השיחה (העליון), אך לא כדאי ל אלבצע את הפעולה הזו גם בחלונית ההקלדה, על מנת שהטקסט שלכם לא יוסתר על ידי האייקון של המקלדת, המסמן שבן שיחכם מקליד הודעה.

 

מינימליזם בהא הידיעה

 

הממשק של Google Talk מינימליסטי מדי. מה ששימש כיתרון בתחום החיפוש עשוי להתגלות כחסרון מהותי בתחום המסרים המידיים. לכאורה, העובדה שאין חיוויים, פרצופונים וכל הרקעים והקקפוניה המאפיינת את תוכנות המסרים המידיים המתחרות, שהפכו למפלצות מולטימדיה, יכולה לקרוץ לחלק מהמשתמשים. למעשה, גוגל מתעלמת מהחוויה העשירה שהתפתחה סביב תוכנות התקשורת באינטרנט. 

 

בהודעה לעיתונות שהוציאה החברה נכתב כי "Google Talk פותחה כדי להקל על אנשים להתחבר למידע לו הם זקוקים באופן מהיר יותר". אך הצהרה זו חושפת "באג" מובנה באסטרטגיה של החברה. אין דין מנוע חיפוש כדין מסרים מידיים. הראשון אכן משמש אנשים למצוא מידע אך השני מאפשר למשתמשים, אם לסכם זאת במילה אחת, "לתקשר". בהקשר זה, החוויה העשירה שמספק הממשק עשויה לתרום משמעותית.

 

סיכום

 

Google Talk "נראית כל כך 99''" עד שקשה להבין מדוע משתמש ביאהו! מסנג'ר, ICQ או MSN מסנג'ר יבחר לזנוח את אחת התוכנות האלה לטובת זו של גוגל. אז נכון, התנסות בשיחות הקוליות של Talk מובילה למסקנה שאיכות הקול טובה, ומתקרבת לזו של סקייפ, אך אם כך, מדוע לא להשתמש במקור?  

 

אולי גוגל סבורה כי מאחר ושאר המתחרות מכוונות לצעירים, התוכנה שלה תפנה למשתמשים הבוגרים יותר, שיבקשו להשתמש בתוכנת מסרים מידיים שמציעה בעיקר תקשורת טובה, "בלי קשקושים". גם הנחה זו נתונה בספק, שכן קשה להתייחס לשיחות ועידה בווידאו, למשל, כלוקסוס. גם אם משתמשים מבוגרים נוטים שלא להשתמש ברוב התכונות המתקדמות של המסרים המידיים, הממשקים הקיימים פשוטים מספיק כדי לאפשר להם לשלוח ולקבל הודעות ללא כל בעיה - Google Talk לא מציעה להם כל ערך מוסף.

 

אכזבה רבתי

 

Google Talk הוא המוצר החשוב הראשון של החברה שניתן להכתירו כאכזבה רבתי, אם כי לא מומלץ לסתום עליו את הגולל. ראשית, התוכנה עדיין בשלב בטא (וכי אפשר אחרת כשמדובר ביישום של גוגל?) והחברה עדיין עשויה להוסיף לה תכונות רבות. שנית, ההתעקשות המטופשת של חברות ה-IM הגדולות - AOL (ספקית ICQ ו-AIM), יאהו! ומיקרוסופט, לא לאפשר למשתמשים ברשתות השונות לקבל ולשלוח הודעות אלה לאלה מספקת לה פתח תקווה (אילו הרשתות היו מאוחדות, התמריץ לבחור דווקא בתוכנה המוגבלת של גוגל היה אפילו קטן). והנימוק השלישי והמכריע: גוגל עשויה עוד לחולל מהלך עסקי שישנה את כל התמונה (ספקולציה מרחיקת לכת אך מתבקשת: גוגל קונה את סקייפ). במצב כזה, הכל ישתנה.  

 

חשוב גם לראות את התוכנה כחלק ממכלול שירותים ויישומים המפנים ומחזקים זה את זה: שירות הדואר האלקטרוני עוזר להפנות גולשים למנוע החיפוש. שירות המסרים המידיים נועד לחזק את שירות הדוא"ל, שירות ה-Desktop Search 2, שהושק השבוע, מפנה לכל שאר השירותים וכן הלאה. אם גוגל "תקשור" כראוי בין כל היישומים האלה, ייתכן כי חלק מהגולשים יעדיפו להשתמש בכולם, גם אם חלק מהרכיבים נופלים מאלה של המתחרים.

 

יתרונות: תוכנה קטנה, קלה ומהירה. חוסכת את הצורך ב-Gmail Notifier. עובדת דרך פיירוול.

 

חסרונות: מאפשרת לתקשר רק עם משתמשי Gmail. לא כוללת יכולות מתקדמות למעט קול.

 

השורה התחתונה: אפשר לחכות לגירסאות הבאות.

 

ציון:

 

רשיון: Freeware.

 

גודל הקובץ: 900 קילובייט.

 

דרישות מערכת: Windows 2000/XP.

 

להורדה: לחצו כאן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים