שתף קטע נבחר

בירושלים אכלו דגים כבר לפני 3,000 שנה

בחפירות בעיר דוד התגלו ממצאים המעידים כי כבר במאה ה-9 לפנה"ס היה אפשר לרכוש בירושלים דגים כמו נסיכת הנילוס, דניס ובורי

מה אכלו תושבי ירושלים לפני כ-3,000 שנה? חפירות רשות העתיקות בשרידיו של בית מגורים בעיר דוד העלו לאחרונה ממצא מעניין: כמות ניכרת של עצמות דגים. בירושלים, המרוחקת מן הים ומנחלי איתן, צריכת דגים לא הייתה עניין של מה בכך.

 

את הדגים זיהה פרופ' עמרי לרנאו, חוקר מהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה, שהוא מומחה בנושא. בבדיקה ראשונה זוהו סוגי הדגים האלה: נסיכת הנילוס - שיובאה ממצרים, קיפון (בורי), ספארוס (דניס) ומוסר מהים התיכון, ושפמנון מנחלי מים מתוקים.

 

בחפירות קודמות בעיר דוד נמצאו עצמות דגים במבנים משלהי תקופת הברזל. עתה מתברר שמצרך זה, שבירושלים וודאי שנחשב כמותרות, עלה על שולחנם של תושבי ירושלים כבר בשלהי המאה ה-9 ובמאה ה-8 לפנה"ס.

 

ממצא זה מתקשר לשמו של אחד משערי ירושלים בתקופה זו, "שער הדגים", הנזכר פעמים אחדות במקרא (צפניה א' 10, דברי הימים ב' ל"ג 14), ולידו התקיים כנראה שוק הדגים המקומי.

 

בימי שיבת ציון (המאה ה-5 לפנה"ס) התלונן נחמיה (ספר נחמיה י"ג 16), כי הצורים (הפניקים יורדי הים) ישבו בעיר ירושלים והם שהביאו אליה את הדגים ומכרו אותם לתושבי העיר דווקא ביום השבת.

 

החפירות נערכות בעיר דוד מטעם רשות העתיקות בהנהלתם של אלי שוקרון מרשות העתיקות ופרופ' רוני רייך מאוניברסיטת חיפה. סייעו לחפירה אלע"ד ורשות הטבע והגנים. 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חפירות עיר דוד
חפירות עיר דוד
באדיבות רשות העתיקות
מומלצים