הטיסה בוטלה, העו"ד תבע
עורך דין זועם, שטיסתו מברטיסלבה לארץ בוטלה בלי שהודיעו לו על כך, תבע מחברת התעופה "סלובק איירליינס" וסוכנות הנסיעות שלה את הסכום המקסימלי אותו ניתן לתבוע בבית המשפט לתביעות קטנות. בכמה הוא זכה? תקראו בעצמכם
ר', עו"ד תל אביבי, רכש כרטיסי מחברת "סלובק איירליינס" לטיסה מנמל התעופה בן גוריון לברטיסלבה שבסלובקיה ובחזרה. הטיסה, שתכליתה הייתה סדרת פגישות עבודה ביעדים שונים באירופה, עברה עליו בנעימים. 72 שעות לפני מועד טיסתו חזרה הוא התקשר לחברת התעופה לוודא כי הטיסה מתקיימת כמתוכנן וקיבל אישור על כך. אבל כשהגיע לברטיסלבה, לאחר נסיעה מתישה וארוכה של 1,300 ק"מ מז'נבה, ציפתה לו הפתעה לא נעימה: הטיסה, כך גילה, בוטלה יום קודם "משיקולים מסחריים".
נציגי חברת התעופה לא התרגשו במיוחד כשמחה בפניהם על שלא טרחו להודיע לו על ביטול הטיסה. הם דחו את בקשתו להטיסו באמצעות חברת התעופה "אוסטריאן איירליינס" ו-ר' נאלץ לנסוע ברכב עמוס נוסעים, שבו הובילה החברה את לקוחותיה המאוכזבים מברטיסלבה לוינה, שם הועלו הוא והאחרים על טיסה של חברת "טרקיש איירליינס".
ר', שהגיע לארץ באיחור של כ-10 שעות, דרש מחברת "סלובק איירליינס" ומסוכנת הנסיעות שלה, "Open sky", לפצות אותו על הטרחה והנזקים שנגרמו לו. משלא נענה הגיש נגדן תביעה על סך כולל של 17,800 ש"ח, הסכום המקסימילי שניתן לתבוע בבית המשפט לתביעות קטנות.
בתביעה שהוגשה לבית המשפט בתל אביב טען ר' כי הנתבעות הפגינו במעשיהן חוסר אכפתיות כלפיו וכלפי הנוסעים האחרים, ועל כן הן אינן מוגנות על ידי ההגבלות הקבועות באמנת ורשה. לעניין הנזק מנה התובע רכיבים שונים ובהם בלאי רכב כתוצאה מהנסיעה המיותרת מז'נבה לברטיסלבה (1,800 ש"ח), אבדן שעות עבודה בשל האיחור בהגעה לישראל (2,500 ש"ח), נזק שנגרם עקב ביטול פגישת עבודה בישראל (1,000 ש"ח), פיצויי עונשין (4,500 ש"ח), עוגמת נפש (10,000 ש"ח) והוצאות שונות.
מי אחראי להודיע?
חברת סלובק איירליינס לא התגוננה נגד התביעה, וחברת Open sky, סוכנת הנסיעות שמוכרת עבורה כרטיסי טיסה, טענה כי הקשר החוזי בעניין הטיסה נקשר בין חברת התעופה לבין הנוסע. "אין לנו", טען נציג סוכנות הנסיעות, "כל אחריות שילוחית למעשי חברת התעופה או מחדליה ואין לנו כל שליטה על ביצוע הטיסות או אי ביצוען". הוא ציין כי התובע לא רכש את כרטיס הטיסה ישירות מהחברה, ולכן לא חלה על סוכנות הנסיעות כל חובה להודיע לתובע על שינויים בעניין הטיסה, וחובה זו מוטלת על חברת התעופה ועל סוכן הנסיעות שאצלו רכש התובע את כרטיס הטיסה.
השופט ישי קורן דחה את התביעה נגד סוכנות הנסיעות וקיבל את זו שהוגשה נגד חברת התעופה. "לא שוכנעתי", כתב בהחלטתו, "כי יש להטיל על נתבעת 2 חבות כלשהי בגין מעשי נתבעת 1 או מחדליה. אין מדובר בסוכן נסיעות שמחובתו להמשיך וללוות את הנוסע במתן שירות ומידע באשר לשינויים במועדי הטיסות וכדומה. החובה להודיע על ביטול הטיסה מוטלת על סוכן הנסיעות אצלו רכש התובע את הכרטיס ועל חברת התעופה".
בפסק הדין חויבה חברת התעופה סלובק איירליינס, לשלם לתובע פיצויים בגין טרחה ואבדן שעות עבודה בסך כולל של 4,000 ש"ח. (ת"ק 1406/05).