שתף קטע נבחר

מתי כדאי שתפנו לפסיכיאטר?

מה ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכולוג, מתי עדיף לפנות לראשון ומתי לשני, ומה ההבדל בשיטות הטיפול בין השניים? "אין תחרות בין פסיכולוג לפסיכיאטר" אומר פרופ' צבי זמישלני, מנהל בי"ח גהה ויו"ר איגוד הפסיכיאטרים בישראל, "יש פלחי שוק שונים עם חפיפה חלקית ביניהם. הבעיה היא שלא תמיד החולה יודע לפנות. כך שהשאלה היא לא מה עדיף – טיפול פסיכיאטרי או פסיכולוגי, אלא מה דרוש למצב מסויים אצל אדם מסויים".

 

זמישלני מסביר כי הפסיכיאטר הוא רופא וגישתו רפואית כולל האפשרות לתת טיפול תרופתי, בעוד שהכשרתו של הפסיכולוג באה ממדעי ההתנהגות. "מחלות פסיכיאטריות הן מחלות ככל המחלות בעלי בסיס ביולוגי גנטי, כמו דיכאון וחרדה, עם סימנים פיזיולוגיים מאוד קשים. הטיפול המהיר ביותר והיעיל ביותר למחלות פסיכיאטריות הוא תרופתי שנועד להחזיר את האיזון מהשיבוש הביולוגי. מובן שקיימות שיטות פסיכולוגיות כמו טיפול התנהגותי קוגניטיבי שנועד לשנות את הראיה הדכאונית, אבל הטיפול הזה בהרבה מקרים אינו עוזר".

 

לדברי זמישלני, פסיכותרפיה שהיא מהות עבודתו של הפסיכולוג, היא חלק אינטגרלי מהכשרת הפסיכיאטר ואיננה נחלת הפסיכולוגים בלבד. "גם בתחום הזה אין לפסיכולוג יתרון על פסיכיאטר" אומר זמישלני, "לא מספיק להרגיע אדם חרד או מדוכא ולהחזיר לו את השליטה בחיים באמצעות שיחות. לפסיכיאטר יש אפשרות לתת גם טיפול תרופתי וגם טיפול פסיכותרפויטי, כך שיכולת התימרון שלו טובה יותר משל הפסיכולוג".

 

מנגד, העלה לאחרונה מחקר שטיפול בדיכאון על ספת הפסיכולוג יעיל כמו טיפול בתרופות נוגדות דיכאון. המחקר, שנערך באוניברסיטת פנסילבניה מצא שטיפול קוגניטיבי לא רק יעיל במידה דומה לטיפול התרופתי, אלא גם מצליח למנוע הישנויות של התקפי דיכאון אחרי תום הטיפול. החוקרים סבורים שהטיפול התרופתי רק מכסה על הופעת הדיכאון, אך לא מטפל בגורמים למחלה.

 

פרופ' זמישלני טוען מצידו כי מטופלים רבים הסובלים ממחלות פסיכיאטריות הדורשות טיפול תרופתי, פנו דווקא לפסיכולוג, ובמהלך הטיפול החמיר מצבם: "הם לא מקבלים טיפול במחלה, הכל בעולמם מתפרק, בזמן שהפסיכולוג ממשיך בשיחות שלו. זוהי דוגמא לטיפול לא נכון, והסבל של המטופל רק גובר".

 

פרופ' גבי שפלר, יו"ר ועדת האתיקה של הסתדרות הפסיכולוגים בישראל, מגיב: "יש היום יותר ויותר עדויות מחקריות לכך שטיפול פסיכולוגי, בשילוב עם תרופות, יעיל להרבה הפרעות או מחלות נפשיות. גם הפסיכיאטר המוכשר ביותר לא תמיד מצליח לסייע להיבטים שיקומיים או לאיכות החיים של המטופל".

 

"האבחנה הפסיכיאטרית אינה הגמוניה בלעדית של הפסיכיאטרים", מוסיף שפלר, "פסיכולוג עובר הכשרה מתמשכת בבתי חולים בנוסף ללימודי םהאקדמיים, שמאפשרת לו לאבחן את מצבו של המטופל ולדעת האם דרוש לו טיפול תרופתי או לא. אנשים לא מקצועיים יש בכל מקום, וכבר שמעתי על לא מעט פסיכיאטרים שטיפלו באנשים בתרופות שלא לצורך".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים