שתף קטע נבחר

מייסד ויקיפדיה: "אל תצטטו אותנו"

ג'ימי וויילס, מייסד האנציקלופדיה החופשית, סבור שיש להתייחס אל מיזם הקוד הפתוח שלו כאל פרויקט בשלב בטא, ולא חושב שאנשים צריכים בכלל לצטט אנציקלופדיות - חופשיות או מסחריות

ג'ימי וויילס, מייסד ויקיפדיה ונשיא "קרן ויקימדיה", הארגון המנהל את האנציקלופדיה החופשית "ויקיפדיה", קורא לגולשים להתייחס בערבון מוגבל לערכים המתפרסמים באתר, המצוי בשלבי פיתוח. מעין אנציקלופדיה בגירסת בטא.

 

וויילס אמר את הדברים בראיון שהעניק לאתר BusinessWeek, במהלכו הודה כי פרשת הביוגרפיה המזויפת של העיתונאי ג'ון סיגנת'אלר, היתה פשלה שנוצרה כתוצאה של עומס על צוות המתנדבים של האתר, אותם הוא מכנה New Pages Patrol (סיירת הדפים החדשים, בתרגום חופשי). "הם לא שמו לב", הוא אמר.

 

בשבוע שעבר נודע, כי סיגנת'אלר, ששימש בעבר, למשך תקופה קצרה, כעוזרו של התובע הכללי לשעבר של ארה"ב, רוברט קנדי, התלונן כי בביוגרפיה שלו שפורסמה בוויקיפדיה נטען כי הוא נחשד במעורבות בהתנקשות בקנדי ואחיו, הנשיא ג'ון פ. קנדי.

 

האיש שפירסם את הערך השגוי, בריאן צ'ייס בן ה-38, הודה כי בדה את המידע, אולם טען כי מדובר ב"בדיחה איומה", שאת תוצאותיה לא שיער, והיא כלל לא היתה אמורה לפגוע בעיתונאי הוותיק. "רציתי שהוא ידע שמי שכתב את הערך לא רודף אותו ולכן הודיתי", אמר וציין כי לא ידע כלל כי האנציקלופדיה המקוונת משמשת כמקור מידע רציני.

 

בעקבות התלונה, שפורסמה במאמר שהופיע בעיתון USA Today, הודיע וויילס על הקשחת נהלי הפרסום בוויקיפדיה, כשמעתה יידרשו המשתמשים להירשם בטרם יוכלו לחבר ערכים חדשים באתר. גולשים שירצו לערוך טקסטים קיימים עדיין יוכלו לעשות זאת ללא רישום.

 

גידול של 300% במספר הגולשים

 

ויקיפדיה, שהוקמה ב-2001 כניסוי ב-Wiki ("מהר" בשפתם של ילידי הוואי), היא פלטפורמה המאפשרת למשתמשים שונים לעדכן ערכים מקוונים. כיום כוללת האנציקלופדיה למעלה משני מיליון ערכים, 850,000 מהם באנגלית. היא פועלת ב-200 שפות, לרבות עברית.

 

על פי נתוני Nielsen/Netratings, במהלך חודש ספטמבר ביקרו בוויקיפדיה למעלה מ-12.7 מיליון גולשים, עליה של כ-300% לעומת השנה שעברה. אתר Alexa.com דרג את האנציקלופדיה במקום ה-35 ברשימת האתרים הפופולריים ביותר בעולם.

 

כפרויקט קוד פתוח, הערכים בוויקיפדיה ניתנים לשינוי ועריכה על ידי משתמשים, בזמן אמת. למרות שעל פניו מדובר במתכון לאסון, וויילס סבור שיחסי התן וקח שנוצרו בין הגולשים לבין עצמם ובינם לבין האתר – דווקא מסייעים ליצירת מוצר טוב יותר.

 

"משבר הוא סימן לגדילה"

 

וויילס אמר עוד כי לדעתו אנשים – חוקרים, סטונדטים ואחרים - כלל אינם צריכים לצטט אנציקלופדיות. "אינני חושב שצריך לצטט את ויקיפדיה, כמו שלא צריך לצטט את אנציקלופדיה בריטניקה או כל אנציקלופדיה אחרת", הוא אמר, והסביר כי יש להתייחס אל אנציקלופדיות בכלל כאל כלי מחקרי המספק מידע ראשוני, ולא מעבר לכך.

 

למרות הבעיות, וויקיפדיה היא "סיפור הצלחה גדול", אמר מייקל קורנפילד, יועץ מחקר ב- Pew Internet and American Life Project. "וויקיפדיה הפכה למילה נרדפת לאנציקלופדיה מקוונת כפי שגוגל הפך לשם נרדף למנוע חיפוש".

 

"זהו המשבר הגדול הראשון, אך הוא מעיד על כך שוויקפדיה גדלה מאוד. כיום יש מספיק אנשים שמשתמשים ותורמים לאתר, כך שסביר להניח שיימצא פתרון ציבורי למשבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים