שתף קטע נבחר

הקומבינות של אנשי הקבע

קצינה בצה"ל שלחה את חמה וחמותה ל"נופש ללובשי מדים"; איש קבע שהוסיף ספרה לחשבון הוצאות ואיש מילואים שקנה בונזו בכספי הפלוגה. אמנם מדובר בחריגים, אבל אי אפשר להתעלם מהתופעה

מי הוציא את חמותו לנופש על חשבונכם? מי ניפח חשבון הוצאות מכספי תקציב הביטחון? מי  רכש משקפי שמש ובושם בכספי הפלוגה שהגיעו מהמסים שכולנו משלמים? התשובה, תתפלאו לגלות, היא קצינים ונגדים בשירות קבע בצה"ל. דו"ח שהגיע אמש (יום ד') לידי ynet מפרט, קומבינה אחרי קומבינה, כיצד מימשו אנשי קבע הטבות שקיבלו באופן לא חוקי. הדו"ח, המתייחס לשנת 2005, נשלח באחרונה למפקדים בכירים בצה"ל. הוא לא נעים לקריאה, ובוודאי לא מעיד על רבבות אנשי קבע שעושים את עבודתם נאמנה - אבל אסור להתעלם מהמקרים החמורים של הונאה ומרמה במדים.

 

רק השבוע פורסם ב-ynet לראשונה כי מחצית מהחיילים שנבדקה זכאותם לקבלת סיוע כללי בהיותם "חיילים בודדים" - נמצאו דוברי שקר. בעקבות הנתונים הוחלט בצה"ל כי בשנת 2006 ייבדקו מרבית החיילים שמצהירים על סטטוס זה באמצעות משרד חקירות פרטי, שיעלה לצה"ל כ-400 אלף שקלים. כעת מתברר שלא רק בקרב חיילי החובה יש מי שמסלף את האמת כדי לזכות בהטבות. דו"ח שהופץ באחרונה בקרב מפקדים בצה"ל והגיע לידי ynet מפרט את דרכי ההונאה. מפקד המרכז לשירות הפרט בצה"ל, סא"ל שולי אייל, כותב בדו"ח: "נתקלנו במקרים חמורים של מרמה, הונאה וזיוף". הוא גם מוסיף דוגמאות שנועדו "ללמוד ולפעול למניעת הישנות מקרים דומים בעתיד".

 

באחד המקרים העבירה קצינה את זכאותה לנופש במלון יערות הכרמל לחמהּ ולחמותהּ. במלון הזדהה קרוב משפחה כבעלה של הקצינה וטען שתגיע מאוחר יותר. כאשר הזוג סיים את החופשה, חשדו במלון כי לא מדובר באנשי קבע ודיווחו על כך לצה"ל. הקצינה נשפטה, זכותה לנופש נשללה וקרוביה שילמו 4,000 שקלים עבור הימים בהם שהו במלון. איש קבע אחר, שהורה לקחת בני משפחה עד גיל 21 לנופש, לקח גם את בתו הנשואה ובעלה. לאחר שנתפס אולץ לשלם את חשבונם.

 

במקרה אחר הציג איש קבע חשבונית בגין הוצאות נלוות להעברת דירה. בחשבונית היו חסרים פרטים והוא התבקש להציג מסמך תקני. החשבונית שהציג לבסוף כללה, להפתעת כולם, אפס נוסף לסכום ההוצאות. וכך, 150 שקלים הפכו ל-1,500. מצ"ח פתחה בחקירה ובסופה יועמד ככל הנראה האיש לדין. אבל בכך לא מסתכמות הונאות מעבר הדירה. איש קבע אחר שביקש הובלה להעברת דירה עורר את חשדם של מפקדיו כיוון שרק חודשים מספר קודם לכן עבר לדירה שכורה שבגינה החל לקבל סיוע כספי. בדיקה גילתה כי אכן לא עבר מעולם לדירה השכורה.

 

גם מערך המילואים לא נפקד מן הדו"ח. מפקד פלוגה שקיבל לטובת חייליו שוברי רכישה למוצרים דוגמת חיתולים ושמפו, רכש את המוצרים בעצמו. הוא ננזף על ידי מפקד החטיבה וחוייב בעלות הרכישה. איש מילואים שני שקיבל שובר בסך 6,000 שקלים לרכישת מוצרים לחיילים רכש בפועל סט סדינים, משקפי שמש, בושם ו"בונזו" לכלבים. במקרה הזה נפתחה חקירת מצ"ח. מקרה שלישי מספר על מ"פ שדיווח כי רכש תיקי גב לחייליו באמצעות שוברים שקיבל, אך בפועל רכש מעילי פליז, על אף שאלו לא אושרו לרכישה. הוא נאלץ לשלם מכיסו את עלות הרכישה – 7,000 שקלים.

 

בדו"ח גם דוגמאות על מקרי הונאה של חיילים בשירות חובה. כך למשל חיילת בודדה שהתגלה שאינה מתגוררת כלל בדירה השכורה בגינה הציגה את החוזה, וחייל אחר, עולה חדש, שהצהיר כי איש מקרוביו אינו נמצא בארץ והתברר כי הוריו חיים איתו. אלא שבביקור פתע בביתו טענו ההורים כי הם דודיו. בשני המקרים נפתחה חקירת מצ"ח.

 

דובר צה"ל מסר בתגובה: "צה"ל משקיע משאבי כוח אדם ומשאבים כלכליים רבים לטובת תנאי השירות של משרתיו, בשירות סדיר ובקבע. צה"ל מבקר באופן רציף את חלוקת ההטבות והשימוש בהן. במסגרת זו, נמצאו מספר מקרים בודדים של שימוש לרעה בזכויות אלה, שטופלו בחומרה על ידי המפקדים והמשטרה הצבאית. צה"ל רואה בחומרה מקרי הונאה מסוג זה. לצה"ל אמון רב במשרתיו, ואם יימצאו בודדים שפעלו באופן לא נאות הם יטופלו בהתאם".


פורסם לראשונה 21/12/2005 23:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
אחרי בה"ד 1, לפני ההונאה. סיום קורס קצינים
צילום: דובר צה"ל
צילום: דני סלומון
נופש? ומה עם הבת הנשואה (אילוסטרציה)
צילום: דני סלומון
מומלצים