שתף קטע נבחר

מדריך: איזה מחשב נייד לקנות?

לכאורה, הבחירה היא פשוטה, אך התשובה תלויה בהרבה משתנים: איזה מעבד, כמה זיכרון, מאיזה יצרן ולאיזה צרכים? אם גם אתם מתלבטים בעניין ומשנים את דעתכם ללא הרף בלי יכולת להכריע אל מול עושר האפשרויות שמציף את השוק - זה המדריך בשבילכם

השאלה איזה מחשב נייד לקנות דומה לשאלת הקיטבג הפופולרית בדור ההורים - כמה עולה חליפה ליתום? כמותה, גם התשובה לזו תלויה בכל כך הרבה גורמים, שעצם השאלה מצביעה על כך שהשואל אינו לגמרי בקי באורחות הניידות המודרנית.

 

האפשרויות כה נרחבות, שממש קשה לשלוט בנעשה בשוק בלי שמפנים קודם מקום ניכר בזיכרון. יש עשרות יצרנים, מאות דגמים, אלפי משתנים שמשפיעים על ההחלטה שמקבל כל אחד מאיתנו, וזה עוד לפני שבכלל החלטנו האם לקנות מחשב נייד או שולחני.

 

המחשבים הניידים הולכים ותופסים את מקומם של אחיהם השולחניים על גבי שולחנות עבודה רבים, בארץ ובעולם, במשרדים ובבתים פרטיים, בקרב ילדים ומבוגרים.

 

לא פלא שמחקר שפירסמה לאחרונה חברת המחקר IDC מגלה כי, מכירות המחשבים הניידים בישראל ברבעון השלישי של 2005 צמחו ב-42.1% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה, והמחזור שמגלגל פלח השוק הזה עומד על 55.17 מיליון דולר.

 

הנוחות שנלווית למחשבים ניידים, אפילו הגדולים שביניהם, והמחירים הנמוכים שזמינים בשוק, שלעיתים חופפים לרכישת מחשב שולחני איכותי עם מסך, הפכו את המחשב הנייד מכלי עבודה או אביזר יוקרה, למוצר צריכה פופולרי בקרב פלחי שוק רבים.

 

שלוש קטגוריות עיקריות

 

מרבית הניידים מתחלקים לכשלוש קטגוריות עיקריות: Desktop Replacement - מחשב קצת פחות נייד, המצויד במסך גדול (15-17 אינץ'), מגוון חיבורים והתקנים אחסון ואחרים ותצורת חומרה מרשימה.

 

הקבוצה השניה היא Mainstream - מחשבים שכשמם כן הם, אמצע הדרך: הם קלים יחסית, מצוידים בהתקנים פופולריים כמו צורב, אך לא תמיד יכללו למשל את שלל החיבורים החיצוניים שבנמצא, ותצורת החומרה שלהם תאלץ אתכם להתפשר בתחום אחד או יותר.

 

הקבוצה השלישית, Thin and Light - נועדה לקהל יעד מצומצם, אנשי עסקים או צרכנים עשירים, שזקוקים למכונת כתיבה/אינטרנט ניידת ומוכנים לשלם עליה ועל הנוחות שהיא מציעה כל סכום. כאן מדובר על מחשבים קטנים, בעלי מסך 12 אינץ', שאינם מצויידים במה שלא חייבים כדי להסתדר בדרכים, ותצורת החומרה שלהם תתמוך נהדר באופיס או דפדפן, אבל לא בעריכת וידאו אינטנסיבית.

 

אז מה לבחור? נייד קל וחלש יחסית או מחשב אמצע הדרך, שמחירו שווה לכל נפש? אולי דווקא ללכת על Desktop Replacement עתיר ביצועים שיאפשר לכם להשליך היאורה את השולחני המעלה אבק? שאלות יפות.

 

בואו ננסה לענות עליהן בדרך הקלאסית של עולם המחשבים: אלימינציה - נשלול לאט לאט אפשרויות שונות עד שבלית ברירה נמצא את הפתרון. מייגע אבל משתלם, תאמינו לנו.

 

שאלה לכל תשובה

 

  • נייד או שולחני? זו השאלה הראשונה שעליכם לשאול את עצמכם, משום שיש לה השלכות על כל תהליך החיפוש. האם אתם זקוקים למחשב שילווה אתכם במקומות שונים, אולי אתם קצרים במקום ולא מסוגלים להקצות פינה ייעודית למחשב? ואולי אתם לא סומכים מספיק על משווקי החומרה הישראלים, שאחראים על הרכבת והתקנת המחשב השולחני העתידי שלכם? אם עניתם כן על כל או חלק מהשאלות הללו, כנראה שאתם בדרך לקניית מחשב נייד.

  • מה הצרכים? סטודנט תפרן צריך מחשב מסוג X. איש עסקים שנוסע לחו"ל כל שני וחמישי צריך נייד Y. משפחה שמחפשת מחשב שני לבית, כדי להרגיע את הצאצאים, בכלל זקוקה לפתרון Z.

    אל איזה קהל יעד אתם משתייכים? עשירים שמחפשים ריגושים? אלו שעובדים מהבית ורוצים מכונה רב תכליתית? אולי אתם גיימרים מושבעים שפוקדים מסיבות רשת על בסיס שבועי? התשובה לא משנה כרגע - כי לעולם המחשבים יש פתרון משביע רצון לכל אחד מכם. רק תחליטו כבר.

  • איזו חומרה? תצורת החומרה של המחשבים הניידים היא עניין גמיש מאין כמותו. כמעט כל יצרן מציע סדרות שהדגמים שלהן משתנים בכמות הזיכרון, בנפח הדיסק, במעבד ואפילו בכרטיס המסך, בהתקן האחסון האופטי ובגודל המסך. מגוון זה מאפשר לכל אחד להתאים לעצמו את המחשב המתאים מחד, וליהנות מאפשרות משחק של רצוי מול מצוי מאידך.

    זיכרו רק שחבל לרדת מהמפרט הבסיסי - מעבד סנטרינו, 512 מגהבייט זיכרון, דיסק קשיח בנפח 60 מגהבייט - שיאפשר לכם גם לעבוד עם המחשב בחיים האמיתיים וסוחטי המשאבים שבוודאי תנהלו.

  • איזה נפח אחסון? אתם מתכוונים לצפות בנייד בסרטי DVD, כאלה שמגיעים צרובים על גבי תקליטורים חוקיים, או לאחסן עליו אוספים בלתי חוקיים של מיטב התוצרת ההוליוודית? חשוב לכם לקבל מסך רחב (WXGA), בעל יחס תצוגה של 16:9 או שמספיק לכם לצפות במסמכי Word ארוכים?

    אתם נושאים איתכם זיכרון USB נייד לכל מקום או שעוד לא התקדמתם מעידן הדיסקטים? יש לכם כוונה לצרוב גיבויים על גבי תקליטור רגיל או DVD או שלדעתכם המדיה הרגישה הזו כבר עברה מזמן מן העולם, ומה שחשוב הוא דיסק קשיח גדול ככל האפשר? תשובה על השאלות הללו תסייע לכם לסנן כמה מועמדים לטובת אחרים, ויכולה גם לחסוך לכם כמה מאות שקלים וגרמים.

  • מהו המשקל המקסימלי? מבנה המחשב ורמת הקשיחות שלו הם גורמים בעלי דרגת חשיבות גדולה למדי בהקשרים שונים: משקל, מחיר, עמידות בתנאים קשים, נוחות העבודה. רובנו בוודאי נעדיף לשאת עימנו לא יותר מקילוגרם ממוחשב בתיק, אבל יש לזה מחיר.

    ניידים שבנויים מטיטניום למשל מצטיינים במשקל נמוך יותר ובעיצוב מושך יותר, והם עמידים יותר בפני נפילות ותקלות מצערות. מחשבים מפלסטיק יהיו זמינים במחיר נמוך יותר, אך משקלם גדול יותר והם בוודאי לא ישרדו הרבה זמן אם תשליכו את התיק בו הם מאוחסנים על גבי כל משטח פנוי.

  • עד כמה חשובה הנגישות? האם אתם נמנים על חובבי הגאדג'טים, שחייבים לסנכרן כל מכשיר שבבעלותכם עם כל מכשיר אחר? האם יש בדעתכם להתחבר לאינטרנט ממקומות שונים ומגוונים? האם תרכזו את כל חייכם הדיגיטליים במחשב החדש?

    אם התשובה לשאלות האלו היא חיובית, הקפידו לבחור דגם שכולל חיבור Wi-Fi בתקנים מתקדמים (g ו-a), לגלישה באינטרנט; חיבור BlueTooth מובנה, שיחסוך כבלים בעת עבודה עם מדפסת, אוזניות, סלולרי והתקנים דומים; חיבור אינפרה אדום, למקרה שתרצו לשלוט במחשב בשלט רחוק או לתקשר עם מחשב כף יד.

    אגב, מספר גדל והולך של יצרנים מתחילים לשלב במחשבים היוקרתיים שלהם תמיכה ב-GPRS ו-CDMA, רשתות סלולר דור שלישי, שמאפשרות לא רק להשתמש במחשב לביצוע שיחות, אלא גם לגלוש באינטרנט מכל מקום, בצורה שקופה ומתמשכת.

  • מי האבא? באותו מחקר שצוטט בתחילת הכתבה דווח כי חברת Lenovo, שרכשה את חטיבת המחשבים האישיים מ-IBM, מובילה את שוק המחשבים הניידים עם נתח שוק של 48% מהיחידות שנמכרו. נכון שהחברה חזקה יותר בשוק המשרדי, אולם אחד היתרונות שלה לעומת אחרות, הוא העובדה שהיא מחזיקה סניף מקומי רשמי בארץ.

    מחשבים ניידים, מטבעם, הם מכונות רגישות יותר, שלאורך חייהם ייקלעו למצבים שמחשב שולחני לא היה מדמיין אותם, ולכן חשוב לוודא שמדובר ביצרן אמין, שמחזיק מעבדות שירות רשמיות בארץ, מספק אחריות בינלאומית ולא פחות חשוב - זוכה לתגובות חיוביות מצד משתמשים ותיקים.

 

טיפים חשובים לפני הקניה

 

 

  1. אל תוותרו על בדיקת המחשב לפני הקניה. גשו לחנות המאפשרת לכם לגעת ולהתנסות במקלדת, במשטח ההצבעה, שימו לב למסך ולרמת ההשתקפות שלו, החזיקו את המחשב בידיים ונסו להעריך האם המשקל שלו מתאים לדרישותיכם. שימו לב למיקום החיבורים והיציאות ולמספרן, ואם אתם נמנים על חובבי האסתטיקה - החליטו אם העיצוב מדבר אליכם.

  2. מרבית המחשבים מגיעים עם תוספות כמו תחנת עגינה, סוללה רזרבית, תיק נשיאה, כבלים ומתאמים ופריטים כמו כוננים חיצוניים, עכבר "אמיתי" נפרד וכדומה. על פי השימוש שאתם צפויים לעשות במחשב, ודאו שהחלפים הללו זמינים, שניתן לשדרג את המחשב במקרה הצורך, והשקיעו באביזרים וציוד היקפי שיקל על חייכם באמת, ולא סתם יהפוך לאבן ריחיים על צווארכם (במובן הכי מילולי של הביטוי).

  3. אחריות היא עניין חשוב, לא רק למשתמשים שמטיילים בעולם על בסיס קבוע. מחשב נייד מקולקל שאינו נהנה מאחריות של החברה - שווה כקליפת השום. כמעט שום טכנאי "רגיל" לא ידע לתקנו (לפחות לא בצורה מקצועית), ויתרה מכך - פתיחתו על ידי אדם שאינו מורשה לכך מטעם היצרן ממילא תגרום לתפוגת האחריות.

    כל אלה נכונים בארץ ובעולם כאחד. ודאו שמעבדת השירות בישראל לא ממוקמת במרחק של 300 קילומטרים מביתכם, בררו את היקף האחריות הניתנת ובמקרה ואתם בעלי נסיון רע בכל הנוגע לשמירה על ציוד - הוסיפו כסף והגדילו את תקופת האחריות הבסיסית.

  4. אל תתפתו מיד למבצעים שמציעים לכם מחשב של יצרן מוכר במחיר נמוך במיוחד. בררו האם מדובר במחשב משופץ (חפשו את המילה Refurbished), ודאו שהוא מצויד ברכיבים ניידים אמיתיים, כולל את הטכנולוגיות החדישות בתחום התקשורת האלחוטית וצריכת האנרגיה ועברו שוב על מפרט החומרה המוצע, כדי לוודא שהוא מתאים לדרישותיכם. מצד שני, אל תחששו לקנות מחשב בן כמה חודשים, שאינו מצויד בפסגת החומרה העולמית.

    אם אתם נמנים על חלק הארי של המשתמשים, שגולשים ברשת, מצ'טטים, מורידים קבצים וכותבים מסמכים - סביר להניח שהוא ישרת אתכם נאמנה במשך כמה שנים טובות.

  5. זכרו שמחשב נייד הוא בעצם קופסה סגורה וחד פעמית, שאינה מצטיינת בכל הנוגע לאפשרויות שדרוג עשירות ואורך חיים מרשים. צאו מנקודת הנחה שממילא, בעוד שנתיים מקסימום - המחשב הזה כמעט ולא יוכל לשרת אתכם, לא אם למיקרוסופט יש מה לומר בעניין, ולכן, ותרו מראש על הקונספציה של "מחשב לכל החיים". אין דבר כזה, בעיקר לא בניידים, שהסוללה שלהם סובלת מהתרוקנות מוקדמת, הרכיבים שלהם עדינים, והטכנולוגיות שכלולות בהם מתחדשות ללא הרף.

 

תצורה מומלצת

 

אז אחרי שהצבנו לכם שלל שאלות ותהיות קיומיות לגבי הצרכים והדרישות שלכם, הנה סקירה קצרה של התצורה המומלצת

 

למשתמשים שונים:
מחשב נייד למשתמש הביתי הממוצע

מחשב נייד למשתמש הביתי הממוצע
רכיב פירוט
מעבד אינטל סונומה פנטיום 1.7 גיגהרץ, אם אינכם זקוקים לביצועים - תוכלו לחסוך וללכת על סלרון
זיכרון לא פחות מ-512 מגהבייט בטכנולוגיית DDR2, כשכל המרבה הרי זה משובח
דיסק קשיח גיגהבייט, למי שזקוק לביצועים מהירים מוטב לבחור בדיסק בתקן SATA, ובמהירות של לפחות 5400 סל"ד
כרטיס מסך מאיץ מובנה של אינטל, מדגם GM/GME 82852/82855. אם תזדקקו לביצועים משופרים, לכו על ATI Radeon X600
כונן אופטי צורב Combo, רצוי SuperMulti, המשלב צורב DVD
מסך 15.4 אינץ' ומעלה, ברזולוציה של SXGA (או Wide Screen)
תקשורת Wi-Fi 802.11b/g, מודם וכרטיסי רשת מובנים
חיבורים יציאת VGA, S-Video, LPT, לפחות שלושה USB 2.0, כדאי גם לדאוג לקורא כרטיסי זיכרון חיצוניים ואם אתם מצלמים בווידאו - גם FireWire
משקל 2-3 ק"ג
מחיר החל מכ-5,000 שקלים

 


מחשב נייד למשתמש בדרכים

מחשב נייד למשתמש בדרכים
רכיב פירוט
מעבד אינטל סונומה פנטיום 1.7 גיגהרץ, אם אינכם זקוקים לביצועים - תוכלו לחסוך וללכת על סלרון
זיכרון לא פחות מ-512 מגהבייט בטכנולוגיית DDR2, כשכל המרבה הרי זה משובח
דיסק קשיח 60-80 גיגהבייט, למי שזקוק לביצועים מהירים מוטב לבחור בדיסק בתקן SATA, ובמהירות של לפחות 5400 סל"ד
כרטיס מסך מאיץ מובנה של אינטל, מדגם GM/GME 82852/82855
כונן אופטי אפשר לוותר על כונן אופטי, אלא אם ברצונכם לצפות בסרטים בדרכים. כדאי לרכוש דגם שאינו כולל כונן תקליטורים מובנה, אלא חיצוני, וכך תקבעו אתם מתי ולאן לקחת אותו
מסך 12.1 אינץ'. אם תרצו לצפות בסרטים, לכו על רזולוציית SXGA (או Wide Screen)
תקשורת Wi-Fi 802.11b/g/a, מתאם BlueTooth מובנה, אינפרה אדום, מודם וכרטיסי רשת מובנים
חיבורים יציאת VGA, לפחות ארבעה USB 2.0, כדאי גם לדאוג לקורא כרטיסי זיכרון חיצוניים ואם אתם מצלמים בווידאו - גם FireWire
משקל 1-1.5 ק"ג
מחיר החל מכ-9,000 שקלים


מחשב נייד כמחשב עיקרי לעבודה

מחשב נייד כמחשב עיקרי לעבודה
רכיב פירוט
מעבד אינטל סונומה פנטיום 1.9 גיגהרץ
זיכרון לא פחות מ-512 מגהבייט בטכנולוגיית DDR2, כשכל המרבה הרי זה משובח
דיסק קשיח לפחות 80 גיגהבייט בתקן SATA, ובמהירות של לפחות 5400 סל"ד
כרטיס מסך מאיץ ATI Radeon X600
כונן אופטי צורב Combo, רצוי SuperMulti, המשלב צורב DVD
מסך 15.4 אינץ' ומעלה, ברזולוציה של SXGA (או Wide Screen)
תקשורת Wi-Fi 802.11b/g/a, מודם וכרטיסי רשת מובנים
חיבורים יציאת VGA, לפחות ארבעה USB 2.0, כדאי גם לדאוג לקורא כרטיסי זיכרון חיצוניים ואם אתם מצלמים בווידאו - גם FireWire
משקל כשלושה ק"ג
מחיר החל מכ-9,000 שקלים

 

לאחר שהחלטתם איזה מחשב מתאים לכם, תוכלו לעבור לסקירות המחשבים הניידים של ynet ולבחור את הדגם המועדף עליכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נייד של FlyBook. תמיכה ב-GPRS
נייד שך LG. קל, דק ומעוצב
נייד של טושיבה. מכונת מולטימדיה
נייד של Lenovo. פתרון אמצע הדרך
צילום: פי סי מגזין
מומלצים