שתף קטע נבחר

מה תאכלו (ובעיקר - מה לא) כדי למנוע גזים מביכים

זה מסוג הדברים שלא מדברים עליהם. למה לא? כי זה לא מריח טוב. נו, גזים, אתם יודעים. אז זהו, שאפשר למנוע או לפחות לשלוט בכמות הגזים שאנו פולטים מדי יום. עשה ואל תעשה בתזונה למען איכות האוויר לנשימה

אנחנו מנסים להסתיר את זה, להתרחק מזה ובקיצור - לא להתמודד עם זה. הגזים שאנו פולטים מגופנו הם אומנם לא איום קיומי אבל מדובר בהחלט בתחושות לא נוחות, שלא לדבר על קולות לא נעימים, נפיחות בבטן ולפעמים כאבים, וזה לפני שהתחלנו לדון בנושא הריח ובמבוכה החברתית, כאשר האירוע קורה כשאתם אינכם לבדכם.

 

בשורות הבאות נשבור את הטאבו החברתי שעל גזים לא מדברים, ואולי אפילו תוכלו להפיק תועלת מהאינפורמציה בנושא.

 

הגזים יכולים להיות מטרד חברתי, אבל טבעי לתת להם לזרום. הממוצע היומי (לגברים ונשים יחד) הוא בין 10 ל-15 פליטות ביום (סה"כ נפח ממוצע של ליטר). רוב הגזים הינם ללא ריח ומכילים דו תחמוצת הפחמן, מימן, וחנקן.

הריח הלא נעים מגיעה מבקטריה במעי הגדול המשחררת גז שמכיל גופרית.

 

למרבית המזל לא כל הגזים "ריחניים", ורובם עוברים מבלי שירגישו בהם. אך כאשר יש "מתקפת" גזים בגוף אנו מדברים על תדירות של 150 ליום.

 

לגזים יש שלושה מקורות בסיסיים:

 

  1. בליעת אוויר, שרובה מגיעה דרך שילוב משקאות מוגזים עם הארוחה, לעיסת מסטיקים או הרגלים בלתי נשלטים של בליעת אוויר. כל פעם שבולעים מזון, שתייה או רוק, מכניסים לגוף גם כמות מסוימת של אוויר. הבועה של האוויר עוברת עם המזון את כל תהליך העיכול עד לספיגת כל מרכיבי המזון בגוף ונשארת עם שאריות אותם הגוף פולט.
  2. תסיסה בקטריאלית של מזון בגוף. מדובר הן במאכלים המבוססים על חומרים כימיים תעשייתיים (ממתיקים, משמרים וכו') והן במזון טבעי כמו דגנים מלאים, קטניות ובעיקר שעועית ואפילו ירקות, במיוחד אלו העשירים בסיבים תזונתיים.
  3. תופעת המעי הרגיז יוצרת פליטה מרובה של גזים. אנשים בעלי תסמונת המעי הרגיז לוקים בעצם בהפרעה בתנועתיות המעי. מאחר ולא ניתן לאבחן אותה על ידי בדיקה ספציפית, היא נקבעת דרך שלילת מחלות אחרות היכולות לבוא לידי ביטוי באותם סימפטומים, לדוגמא מחלות מעי דלקתיות, אי סבילות ללקטוז, קנדידה (פטריית השמר הלבן) צליאק (אי סבילות לגלוטן) ועוד.

 

המזון שגורם לכם לגזים

 

לכל אחד יש מערכת עיכול ייחודית, וכל אחת ייחודית בתגובותיה למגוון מוצרי המזון. כלומר, יכולה להיות לאחד רגישות למזון מסוים בעוד מזון זה אינו מהווה איום על אחר. מדובר ברגישות כה אינדיווידואלית שעדיף לזהות אותה רק בדרך של ניסוי וטעייה. לפניכם רשימת המזונות השכיחים יותר כגורמי גזים.


מאכלים שמעלים את שכיחות תופעת הגזים

מאכלים שמעלים את שכיחות תופעת הגזים
המאכל הפירוט
קטניות רוב השעועיות במיוחד היבשות, אפונה, סויה מיובשת, שעועית לימה
חלב ומוצריו חלב, גלידות וגבינות
ירקות כרוב, צנון, בצל, ברוקלי, נבטים, כרובית, מלפפון, אספרגוס, כרוב כבוש, קולורבי
מאכלים עתירי פחמימות דגנים, לחמים ומאפים המכילים קמח. אורז הוא הדגן היחיד שאינו גורם לגזים
מאכלים עתירי שומן מאכלים מטוגנים בשמן עמוק, בשר שמן, רטבים על בסיס שמן, מאפים עתירי שומן
משקאות משקאות מוגזים, תרופות ואבקות
סוכרים אלכוהוליים (פוליאולים) סורביטול, מלטיטול, קסיליטול וכו'
ירקות עמילניים תפוחי אדמה, תירס ולפת
פירות שזיפים מיובשים, אפרסק, תפוח, צימוקים, בננות

 

הסימפטומים והבעיות שמלווים את הגזים

 

תופעת הגזים לרוב משולבת לעיתים עם תופעות נוספות, אם כי לא כל אחד חווה את כל כולן.

תופעות אלו שכיחות כפונקציה של כמות הגז, ספיגת חומצות שומן ורגישות אישית לגזים במעי הגס.

 

  1. גרפסים – שחרור גזים דרך הפה לרוב לאחר ארוחה כאשר הקיבה מלאה לגמרי. תופעה של סדרת גרפסים יכולה להיווצר ע"י אנשים שבולעים יותר מדי אויר ומשחררים אותו לפני הגיעו לקיבה.
  2. נפיחות בבטן – הרבה אנשים סוברים כי הנפיחות נובעת מקיומם של הגזים, למרות שהנפיחות שלהם משולבת עם כמות גזים נורמאלית. הם אינם מודעים לעובדה שגזים גם קיימים לאורך מסלול העיכול. הרופאים סבורים כי מדובר בתוצאה של הפרעה בתנועת המעיים ותנועתיות של שרירי המעיים. מעבר לכך עיכולו של מזון עתיר שומן נמשכת לזמן רב יותר במעיים ויוצרת נפיחות לאורך זמן.
  3. כאבי בטן – כאבים מעוויתות של המעי. עלולים לפעמים לבלבל עם כאבים משריר הלב כאשר מגיעים מהצד השמאלי של המעי או כאבים של אבן המרה או אפנדיציט כאשר מגיעים מהצד הימני של המעי.
  4. עצירות או שלשול – תופעה הנובעת מפעילות לא תקינה של המעיים.


כך תימנעו מגזים

כך תימנעו מגזים
הגורם הסבר כיצד להתמודד
ספיגה לא טובה של פחמימות מימן ודו תחמוצת הפחמן ע"י בקטריה כאשר יש ספיגה לא מלאה במעיים ללעוס טוב את הפחמימות בפה. העיכול מתחיל משלב הלעיסה.

נסו לאתר את הפחמימה שאינה נספגת טוב, וצמצמו את צריכתה

גזים לאחר אוכל עתיר שומן דו תחמוצת הפחמן נוצרת במעי הדק בזמן ארוחות עתירות שומן

הקטינו את הארוחות. עברו ל-5 ארוחות במקום שלוש.

השתדלו שרמת השומן בארוחה לא תעבור 30%.

גזים בעלי ריח חזק נובע מעיכול של חלבונים עתירי גופרית עם חומצות אמינו במעי לעסו את החלבון טוב בפה והימנעו מעודף חלבון
אכילת מזון שמייצר גזים קטניות, ירקות ופירות ע"פ הרשימה לעיל ומאכלים עתירי סיבים תזונתיים אתרו את המזון אליו אתם רגישים.

הקטינו כמויות צריכה בכל ארוחה ותנו לגוף להתרגל. עם הזמן ניתן להגדיל כמויות.

  מאפים, דגנים, מאכלים מותפחים, דברי חלב, גלידות וגבינות נסו לבדוק אם מדובר באלרגיה למזון. אם כן הורידו את המזון מהתפריט.
  מוצרים ללא סוכר: מסטיקים, סוכריות, עוגות וכו' צמצמו מוצרים אלו או הימנעו לחלוטין

 

לסיכום: לא להיבהל, אבל לטפל

 

זכרו – זה נורמאלי שיש גזים. רוב האנשים מוטרדים מגזים אך בעצם מדובר בתהליך סדיר של מערכת העיכול. לעומת זאת, "מתקפת" גזים היא תופעה מיותרת אותה יש וניתן למנוע. מעבר לאי הנעימות החברתית, יש לשים לב לעובדה שהגזים יכולים להיות בעצם תסמין, תשדורת של מערכת העיכול לדווח לנו שמזון זה או אחר אינו מתאים לנו. חוסר התייחסות למקורות היווצרות הגזים יכול להביא להתפתחות של בעיות מורכבות יותר.

 

אם הגעתם למצב שהגזים אינם נסבלים, אמצו את ההמלצות הבאות:

 

  • שינוי תזונתי: הדבר המתבקש הוא לאכול פחות מהמאכלים היוצרים גזים אבל להרבה אנשים זה יכול לצמצם אוכל בריא כמו פירות, ירקות, דגנים ומוצרי חלב. עם הזמן, פוחתת תופעת הגזים הנובעים ממאכלים עתירי סיבים תזונתיים מאחר והגוף מתחיל לייצר אנזימי עיכול מיוחדים עבורם. לכן הגישה צריכה להיות אכילה מתונה ועם הזמן ניתן להגדיל כמויות. לרוב האנשים לוקח שבועות להגיע ליכולת אכילה של מנה סבירה ללא תופעות לוואי.
  • צמצום מוצרים עתירי שומן יקל על נפיחות וחוסר נוחות בשל קיצור הזמן של העיכול במעיים. אך כמות הגזים הנוצרים ע"י מזון מסוים משתנה מאדם לאדם ולכן לא ניתן להמליץ על דיאטת מדף אלא ללמוד דרך ניסוי וטעייה את ההתמודדות עם כל סוג מזון.
  • שימוש בתרופות להקלת גזים: ישנם תרופות רבות המומלצות להקלה על גזים החל מכאלו המבוססות על מרכיבים כימיים וכדורים נגד חומציות הקיבה, ואפילו תרופות הדורשות מרשם רפואי וכלה בתוספי מזון טבעיים כמפורט בכתבה.
  • הקטנת בליעת אויר ע"י צמצום לעיסת מסטיק, מציצת סוכריות קשות ומשקאות מוגזים. אכילה איטית ובדיקת אצל רופא השיניים לוודא כי מבנה השיניים תקין ואינו תורם לבליעה של אויר.

 

זה אולי מביך או לא נוח, אבל זה לא מסכן חיים. אבחון הגורמים האישיים וטיפול יכול להביא להרגעת הגזים, מה שגם יוביל מן הסתם לרגיעה נפשית.

 

  • הכותבת הינה מהנדסת ויועצת בנושאי תזונה, עיצוב וחיטוב. למאמרים נוספים של הכותבת - לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
כרוב. מקור נפיץ לגזים
צילום: מריאן הול
צילום: אביגיל עוזי
מסטיק. לא לאכול אוויר
צילום: אביגיל עוזי
חלב ומוצריו. התוצאות יכולות להיות עגומות
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים