מדריך: מה לאכול כדי לשמור על בריאות העצם
אפשר למנוע אוסטאופורוזיס, בין השאר על ידי צריכה מספקת של רכיבי תזונה מסוימים • סידן כמובן, אבל גם ויטמינים D , K ו- A , חלבון, אשלגן ועוד • מהי התרומה של כל אחד מהם לחיזוק העצמות, ומהי הצריכה המומלצת
בגופנו מתרחשים כל הזמן תהליכי בנייה ופירוק עצם. בעוד שבגיל הצעיר מתרחשים יותר תהליכי בניית עצם מאשר פירוק, בגיל המבוגר המצב הפוך, מה שגורם ב להידלדלות מסת העצם. מחלות עצם שונות, ובהן אוסטאופורוזיס, מחמירות את התהליך הזה. אוסטאופורוזיס, מחלת העצם הנפוצה ביותר, מאופיינת בירידה בצפיפות העצם ובמסת העצם ובמבנה עצם דק ושברירי. המחלה נפוצה יותר בנשים בתקופת המנופאוזה (אל וסת) ובקשישים משני המינים. הצניחה ברמות ההורמון הנשי אסטרוגן אחרי הפסקת המחזור גורמת לירידה ביכולת הגוף לגייס סידן (מהמעי ומהכליות), וכתוצאה מכך להאטה בתהליכי בניית העצם. בתקופת המנופאוזה נשים מאבדות 1%-3% ממסת העצם מדי שנה. התהליך מהיר יותר בתקופה שסמוכה להפסקת המחזור ואיטי יותר כמה שנים מאוחר יותר.
כאמור, גם גברים סובלים מאוס - טאופורוזיס, אם כי בשיעורים נמוכים יותר מנשים, וקצב דלדול העצם מדי שנה אף הוא איטי יותר.
כידוע, בגיל המבוגר הסיכון לשברים שנובעים מאוסטאופורוזיס גבוה. נתונים רבים מצביעים על כך ששברים כאלה גם קשורים לשיעורי תמותה ותחלואה גבוהים.
למחלת האוסטאופורוזיס עדיין אין מרפא, ויש חילוקי דעות באשר למידת יעילות הטיפול בה בגיל המבוגר. הגיוני אם כך להפנות משאבים רבים למניעת המחלה, באמצעות תזונה נכונה שמאופיינת בהקפדה על צריכה מספקת של רכיבי תזונה מסוימים, אורח חיים פעיל שמשלב פעילות גופנית קבועה, הימנעות מעישון ומצריכת אלכוהול מוגזמת, מדידות של צפיפות העצם לאבחון שינויים ושימוש בתרופות בהתאם לצורך.


