שתף קטע נבחר

לקראת שבת ביד השמונה

בלב הרי ירושלים פועלת קהילה פרו-תנ"כית שחולמת להביא אור לגויים ולעשות טוב ליהודים. התוצאה: ארוחה טובה בבוקר שישי, קונצרט בצהריים, ביקור בגן-מוזיאון מקראי, טיול שורשים, ושבת שלמה למנוחה. למה לא כל יום שישי?

הנה עוד דרך לקבל את השבת ולכפר על עוונות השבוע החולף: בראנץ' בנוף קדומים, סיור בגן תנ"כי, קונצרט-צהריים בלבוש לא מחייב וטיול קצר בהרים. עונג שבת, הגרסה האלטרנטיבית.

 

יד השמונה הוא מושב שיתופי קטן, שקל לפספס אם נוסעים מהר על הכביש העולה לירושלים. את היישוב הקימה בשנות ה-70 קבוצת פינים עם צורך עז

 לכפר על העוול שעשתה ממשלתם לשמונה יהודים שהוסגרו לנאצים ונשלחו למחנות ההשמדה. לארץ הם עלו עם המון רצון לחיות בין השבים לישראל ולעזור בבנייתה. כיוון ששלג לא מצאו כאן, הסתפקו באוויר הרים, והתמקמו על גבעה קירחת בין אבו גוש לנווה אילן.

 

עם השנים נוספו לגרעין הנוצרי כמה עשרות משפחות ישראליות, שראו בתנ"ך ובברית החדשה מקשה אחת. יחד הם המשיכו לפתח את המקום והפכו אותו לפנינה בהר, המתפרנסת בעיקר מתיירות והפקת אירועים. הם פתחו בית הארחה, שעל פי מיטב המסורת של המייסדים כולל בקתות עץ מסיביות ומרוהט ברהיטי עץ מלא המיוצרים במפעל של היישוב.

 

טעימה ונעימה

 

חדר האוכל של בית ההארחה שוכן בנקודה הגבוהה ביד השמונה וצופה על מישור החוף והשפלה (בימים של ראות טובה אפשר לראות ממרפסת העץ הפנורמית את מגדלי עזריאלי, אם אתם באמת מתגעגעים). בימי שישי בבוקר (בין השעות 14:00-09:00) מוגשת שם ארוחת בראנץ' מושקעת, בה כל אחד יצליח להשקיט את רעבנו. התפריט כולל סלטים משודרגים, גבינות, מיני דגים, קישים ומאפים, לחמים (שחלקם נאפים בטבון הממוקם במרפסת ונחטפים עוד לפני שהם מספיקים להגיע לבופה), מיצים טבעיים, שתייה חמה וקינוחים.

 

על בטן מלאה מוזמנים המבקרים לפתוח כפתור (או שניים), לנדוד לבקתת העץ הסמוכה ולהאזין לקונצרט צהריים באווירה אינטימית ובלבוש לא מחייב. הרפרטואר מתחלף וכולל הרכבים מקומיים המנגנים מוזיקת עולם בסגנונות שונים. בשישי הקרוב (3 במרץ) יבקעו מהאולם צלילים בקצב קובני, בשישי הבא (10 במרץ) יתארחו בו חברי אנסמבל אפולון ובהמשך החודש תיערך הופעת מחווה לסיימון וגרפונקל. ניתן להזמין כרטיסים רק לקונצרטים (75 שקל), אבל מומלץ לשלב אותם בחוויה הקולינארית המוגשת כחימום או כהדרן (155 שקל לבראנץ'+קונצרט).

 

תנ"ך עכשיו

 

הגן התנ"כי שנבנה לפני כחמש שנים בשיפולי בית ההארחה ממחיש את חיבתם העזה של בני המקום לעולם המקרא ואת החיים של אבות-אבות-אבות

אבותינו. "בזמן האינתיפאדה, כשאנשים זרקו אבנים – אנחנו אספנו אותן", מספר לי סלו קפוסטה, מנהל המכירות של המושב. "במו ידינו הקמנו את הגן, מתוך מטרה להנחיל ליהודים ולגויים ידע חסר על התקופה המקראית".לעזרתם הם גייסו ממצאים של רשות העתיקות וידע של חוקרים מפורסמים, ויחד שיחזרו כפר קדום עם מקווה מתקופת בית שני, בית בד בן 2,400 שנה, גורן תנ"כית, מערת קבורה עתיקה ועוד. ליד בית הגתות העתיק ממתיק איתי סלו את אחד מסודות החיים: "אסור לשים יין חדש בנאד ישן, משל לצורך להתחדש, להתגמש ולחדש כל העת את מאגרי הידע והנשמה".

 

אחר כך אנחנו יורדים לשרידיו של בית כנסת עתיק, בן 2,000 שנה, שהועתק לכאן במבצע מורכב משפך הירדן ומדי קיץ משמש רחבה מעוצבת לחתונות ואירועים. אולי זאת ההתחדשות התמידית עליה דיבר איש המכירות? או שהכוונה לאמפיתיאטרון בעל ה-800 המושבים שסיום עבודות השחזור שלו ופתיחתו למופעים מתוכננת לחודשים הקרובים?

 

הכניסה לגן התנ"כי לאורחי בית ההארחה ובאי הבראנץ' והקונצרטים חופשית. בתיאום מראש ובתשלום ניתן להזמין הדרכה במקום.

 

עשבים שותים ואוכלים

 

כאילו לא די בכל המוזכר לעיל כדי לגוון שישי, החליטו ביד השמונה לייבא לפינלנד הקטנה שלהם, את אשף המטבח המקראי, השף משה בסון.

 

בסון, לשעבר בעליה של מסעדת "אקליפטוס" הירושלמית, מתמחה בבישול ארצישראלי-תנ"כי. את רוב התורה הוא למד במטבחן של השכנות מבית צפאפה ובשדות הפתוחים עם פלחים אסליים. ליד השמונה הוא הגיע כדי לייעץ בנושאים קולינאריים ולהחדיר טעמים וניחוחות קדומים למסעדה. בין חציל בלאדי לתרד פראי ממולא, הוא מדריך סיורים בעקבות המזון הגדל פרא בהרים ומשמש לו כפרודוקטים למנות הגורמה – לחם ערבי, אספרגוס בר, חמציצים, מרווה ירושלמית, סרפדים וצמחי מאכל נוספים המוכרים לרובינו מהגרסה המתורבתת בסופרים או היבשה בחנויות התבלינים.

  

הסיורים מתובלים בהרבה הסברים וסיפורים, והמסלול, כמו גם השלל איתו

 חוזרים מצייד העשבים, לא צפוי מראש ובהתאם לתנאי השדה. פשוט קוטפים, ממוללים, טועמים ומתגלגלים במורדות הירוקים.  

 

במסגרת פסטיבל האוכל הכפרי המתקיים בימים אלה במרחב ביואב-יהודה (עד 9 במרץ), מגישה מסעדת יד השמונה בערבי חמישי סעודת "שיר השירים", בניצוחו של השף בסון. המשתה שמתחיל ב- 20:00 ונמשך עד חצות כולל מנות מיוחדות על טהרת הבישול המקראי למשל: עלי מרווה וחובזה מגולגלים, נתחי בשר כבש ברוטב עגבניות, במיה וקורנית בר, עוגת תפוחים ירושלמית עם קרם "ארץ זבת חלווה ודבש". מי אמר שאבות אכלו בוסר? 170 שקל לאדם, מותנה בהזמנה מראש.

 

בדרך חזרה הביתה, בירידה מהרי ירושלים, אפשר לעצור באחד ממרבדי הפריחה המתקשטים בשלל צבעים לקראת האביב ומתכסים במטיילים, לנשום עוד קצת שלווה ואולי גם לקטוף איזה עלה מרור בר לסלט של ערב שבת, ולהודות שאחרי כל הפעילויות הזו, נשאר לנו את יום המחר, יום שכולו שבת.

 

אם אין לכם תוכניות טובות יותר להמשך השבת, תוכלו להישאר ללון באחת מהבקתות של בית ההארחה. מחיר לילה בסופשבוע: 700 שקל לזוג, כולל ארוחת בוקר. יש מבצעים והנחות למשפחות ולקבוצות. לפרטים מלאים והזמנות: יד השמונה, 5343956 – 02. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינלנד הקטנה. בית ההארחה
הכל מעץ. על טהרת המסורת הפינית
צילום: מיכל כרמון
גת משחוזרת. סלו מדגים דריכת ענבים
צילום: מיכל כרמון
מומלצים